стрічка

Волинян лякають масовим відключенням газу

25 Липня 2022, 20:55
Українців лякають масовим відключенням газу ФАКТЧЕК 2799
Українців лякають масовим відключенням газу

У соцмережах на Волині поширюють повідомлення про те, що буцімто стало відомо, в які області не буде надходити газ.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявилося, що це МАНІПУЛЯЦІЯ!

МЕСЕДЖ

Соцмережами поширили такий меседж: «Увага! Важлива інформація! Сьогодні стало відомо, в які області не буде надходити газ!! Через це українцям знову доведеться ПОКИДАТИ СВОЇ ДОМІВКИ!?»

СПРОСТУВАННЯ

Наші фактчекери намагалися віднайти таку інформацію на сайті ГК «Нафтогаз України». Адже саме ця організація наразі є постачальником газу для українських споживачів. І ми не знайшли офіційних повідомлень з визначеним переліком областей, у які начебто не буде надходити газ. Натомість у компанії спростовують неправдиву інформацію, що стосується їхньої діяльності. Саме це, можливо, і стало приводом для поширення неправди про позбавлення газу областей України.

У ГК «Нафтогаз України» кажуть, що інформація, поширена в низці засобів масової інформації, про те, що Нафтогаз залишив близько третини українців без обслуговування, – маніпулятивна та завідомо неправдива.

«Саме 18 компаній, які здійснюють діяльність під брендом «Твій ГАЗЗБУТ», ТОВ «Одесагаз-постачання», ДП «КиївГазЕнерджи», ТОВ «ЛУБНИГАЗ-ТРЕЙДИНГ», ТОВ «ГАЗ РЕСУРС КОМПАНІ» та ТОВ «Тернопільміськгаз», залишили своїх клієнтів без природного газу, не повідомили людей про припинення постачання та отримували від них кошти за газ, який не надавали.

Звертаємо увагу на те, що першоджерелом такої інформації стала Громадська спілка «Асоціація постачальників енергоресурсів», до якої входять, зокрема, 18 постачальників, що здійснюють діяльність під брендом «Твій ГАЗЗБУТ» і ТОВ «Одесагаз-Постачання», відбори газу яких було перенесено на Нафтогаз заднім числом», – заявили у компанії.

І додали, що закликають засоби масової інформації бути максимально виваженими в розповсюдженні соціально чутливої інформації.

ВИСНОВОК

Інформація про буцімто відключення від газопостачання декількох областей України маніпулятивна. Адже без природного газу залишили своїх клієнтів 18 компаній, які не повідомили людей про припинення постачання. Попри це вони отримували від них кошти за газ, який не надавали. А відбори газу цих компаній було перенесено на Нафтогаз заднім числом.

Читайте також: Нові платіжки та «космічні» ціни на газ: на Волині поширили маніпулятивне відео

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром