стрічка

На Волині поширюють фейк про хвороби, з якими не беруть в армію

22 Липня 2022, 14:33
На Волині поширюють фейк про хвороби, з якими не беруть в армію 7342
На Волині поширюють фейк про хвороби, з якими не беруть в армію

У мережі Facebook на Волині поширюють інформацію начебто про те, що оновили список хвороб, з якими не беруть до армії.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили це повідомлення і з'ясували, що це ФЕЙК!

МЕСЕДЖ

Соцмережами шириться такий меседж: Увага!Оновлений перелік хвороб, з якими не беруть до армії та не мобілізують: перелік за посиланням. Переходьте, щоб побачити повну інформацію.

СПРОСТУВАННЯ

Під час воєнного стану законами про «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (ст. 23) та Положенням про військово-лікарську експертизу в ЗСУ   чітко визначений перелік захворювань, із якими призовника можуть тимчасово чи довічно звільнити від військової служби у мирний час та/або під час дії воєнного стану.

Наші фактчекери перевірили, чи вносили зміни до цих законів, які б передбачали оновлення списку хвороб. Проте таких змін не було. Останні зміни, які вносили до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ від 18.03. 2022 року:

«У тексті Положення та додатках 1-3 до нього після слів «мікроорганізми I-II груп патогенності», крім абзацу вісімнадцятого статті 79 додатка 2 до Положення, в усіх відмінках доповнити словами «особливо небезпечні інфекційні хвороби» у відповідних відмінках».

У Законі «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зміни вносили 21.04. 2022 року і стосувалися вони розмежування повноважень між центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері цивільного захисту, та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту.

Тобто проаналізувавши два закони, якими керуються військкомати під час мобілізації та призову, ми не знайшли інформації про оновлення списку хвороб, з яким не візьмуть до лав ЗСУ.

Не підпадають під мобілізацію ті військовозобов’язані, які визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я або ж повністю непридатними з виключенням із військового обліку відповідно до висновку військово-лікарської комісії (ВЛК). 

Кожен призовник проходить повноцінний медичний огляд у хірурга, терапевта, дерматолога, стоматолога, невропатолога, психіатра, офтальмолога, оториноларинголога, а за умови наявності медичних показань – додаткових лікарів інших спеціальностей.

Положення  про військово-лікарську експертизу в ЗСУ визначає  список хвороб, за наявності яких військовозобов'язаних можуть тимчасово або взагалі не взяти в армію у мирний та/або воєнний час. З переліком хвороб з якими не беруть до армії та не мобілізують, можна ознайомитись ТУТ.

ВИСНОВОК

Повідомлення про те, що оновили перелік хвороб, з якими не беруть до армії та не мобілізують – ФЕЙК! Адже зміни до чинного законодавства не вносили.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024