стрічка

Білоруська пропаганда про війну в Україні: огляд за 21 липня

22 Липня 2022, 11:59
Лукашенко дає інтерв'ю інформаційному агентству Франс Прес 838
Лукашенко дає інтерв'ю інформаційному агентству Франс Прес

Які наративи поширювала білоруська пропаганда 21 липня, дослідив Білоруський Гаюн.

Публікуємо у перекладі.

Білоруські пропагандисти продовжують вникати у складні сторінки історії польсько-українських відносин та дивуватися, чому поляки у своїй допомозі Україні забули про «Волинську різанину». Про це поміркував пропагандист ВійсьТВ (ТРК Міноборни РБ) у проєкті «Диспозиція».

Основні тези пропаганди:

  • Польща настільки майстерно «клянеться в коханні» Києву, що забуває про «Волинську різанину».
  • Незабаром польські солдати влаштовуються в Україні. З такою перспективою експерти пов'язують особливий статус громадянам Польщі.
  • У Польщі розраховують на повзучу окупацію. Для цього потрібно посилити становище України та продовжити бойові дії. З цієї причини Польща першою виконала зобов'язання щодо постачання зброї Україні.
  • Ніхто в Польщі не тримає в облозі аналітиків і блогерів, які висловлюються про поділ України на три частини (схід – Росії, Захід – Польщі, центр – буферна українська держава).

Коли закінчуються аргументи, пропагандистам тільки й залишається, що копати в історію. Тому смакуються та пережовуються події майже 80-річної давності. Як працюють подвійні стандарти та історичні паралелі, можна пересвідчитись на прикладі торгівлі Білорусі з Німеччиною, чиї предки знищили 30% населення Білорусі.

Так, пропагандистів дратує, що Польща підтримує Україну не лише «висловлюванням стурбованості», а й передачею ЗСУ сотень танків та іншого озброєння. Тому стоїть завдання бомбити на тему польсько-українських відносин у найрізноманітніших площинах: українські біженці в Польщі, Волинська різанина, плани щодо захоплення «кресів» та ін.

Про «облогу блогерів». Як негативні суспільні практики впливають спосіб мислення пропагандистів. У Білорусі за висловлення альтернативної точки зору садять до в'язниці. ЗМІ недержавні закриті/видавлені з країни, десятки журналістів та блогерів отримали терміни у в'язницях за те, що висловлювали свою точку зору. Розбіжність з офіційною та єдино правильною лінією партії взагалі не допускається. Пропагандистам «у формі» невідомо, що за висловлювання навіть маргінальної думки, яка не користується широкою підтримкою і не обговорюється у суспільстві, не є підставою для «облоги».

Окрім того, Лукашенко дав інтерв'ю інформаційному агентству Франс Прес (AFP, Agence France-Presse).

Про плани Росії розпочати війну, Лукашенко знав заздалегідь і не приховує цього. Тому нахабно брехав українській стороні, що ніхто нікуди не нападатиме. Лукашенко свято вірить у цілі «спецоперації», у превентивний удар і натовців, які ось-ось бабахнули б по сильних та успішниї Росії та Білорусі. А Захід винний у війні. Напевно, західні політики особисто підняли шлагбаум 24 лютого на білорусько-українському кордоні, щоби танки рвонули на Київ. З його реплік можна констатувати, що слова Лукашенка не розходяться з його діями в контексті війни в Україні. А саме – беззаперечна підтримка російського вторгнення.

Наведемо кілька цитат:

  • А я допомагатиму Луганську та Донецьку. Криму допомагатиму. Ми з ними співпрацюємо, ми цього не приховуємо
  • (Спеціальна операція в Україні) ще не війна, хоч ми її називаємо війною. Чому? Бо, як недавно сказав Путін, по-справжньому Росія там ще не воює.
  • Як тільки почався цей конфлікт, знаючи в цілому, без деталей, що відбувається і що відбудеться, я цілий день дзвонив Зеленському і просив його: Володя, сядь, будь ласка, за стіл переговорів. … Будь-який мир завжди краще за хорошу війну.
  • Я справді підтримую Росію. І не тільки тому, що ми юридично зобов'язані це робити. А тому, що ми бачили причину цієї війни. Причина в тому, що якби Росія не випередила натівців, організувалися б і завдали проти неї удару. Я в це вірю.
  • Ви (Захід) створили цю кризу. Це рукотворна, вами створена криза. Ви породили цю війну. Це моє не просто переконання. Я сто відсотків керуючись фактами це можу доказати
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024