стрічка

Торнадо, маніпуляції грошовими допомогами, фейки про газ і хвороби: телеграм-деза на Волині та Рівненщині

23 Липня 2022, 19:53
Телеграм-деза ФАКТЧЕК 3215
Телеграм-деза

Упродовж 15-21 липня «Брехунець» відслідковував повідомлення в інфопросторі Волині та Рівненщині від більше ніж 40 телеграм-каналів. Звісно, майже усі повідомлення стосувалися теми війни українців з російськими окупантами. Під час моніторингу нам часто доводиться спостерігати як телеграм-канали поширюють практично однотипні повідомлення, які наганяють паніку і страх. Згодом виявляється, що вони не відповідають дійсності. 

До прикладу фейк, що буцімто оновили перелік хвороб, з якими не беруть до армії, брехливе повідомлення про те, що погодні умови будуть настільки складними, що можливе торнадо, безкінечні маніпуляції грошовими допомогами від держави та міжнародних організацій.

Залякування путіним

На вихідних (16-17 липня), телеграм-канали  активно поширювали дезінформацію про те, що начебто «путін сьогодні оголосить про загальну мобілізацію та війну не тільки в Україні». Пряму трансляцію промови запрошували подивитися за посиланням.

Можливо, приводом для її поширення стало висловлювання полковника СБУ Романа Костенка. Він заявив, що в росії може бути оголошена загальна мобілізація під приводом загрози війни з НАТО під час етеру телеканалу «Еспресо»:

«В кремлі прекрасно розуміють, що якщо буде оголошена загальна мобілізація, а потім число цинкових гробів з України збільшиться, то це створить проблеми в середині країни. Тому, на мою думку, вони можуть оголосити загальну мобілізацію під егідою того, що на Росію хоче напасти НАТО. Тобто, для того, щоб як вони кажуть «вставай страна огромная», їм потрібно чимось залякати росіян», - висловився Костенко.

Телеграм-канали використали ажіотаж, який викликало висловлювання спікера і, поки тема «гаряча», заманити підписників.

Брехня про торнадо

У природи немає поганої погоди, як і у телеграм-каналів меж для їхньої фантазії. Навіть штормове попередження, яке в Україні оголосили 15 липня, вони подали як «!Терміново. Перший рівень небезпеки. На Україну насувається буря» і …зверніть увагу, можливе торнадо!» До повідомлення додали картинку із блискавкою та з загрозливо-фіолетовими хмарами.

А ще написали, що названо регіони, які під найбільшою загрозою, і знають як підготуватися. Для цього лише необхідно... перейти за посиланням і підписатися на пропонований телеграм-канал.

Український гідрометцентр справді оголошував штормове попередження 15 липня майже по всій території України. За даними синоптиків, вдень в західних, північних та більшості центральних областей очікували грози. Також синоптики оголосили і І рівень небезпечності, жовтий

Проте, приводів для паніки не було, адже штормове попередження оголошували в Україні неодноразово. Не було в повідомленні синоптиків і інформації про бурю, або тим більше торнадо. Телеграм-канали знову зманіпулювали інформацією і нагнали страх, аби якнайбільше людей підписалися на канал.

Маніпуляція грошовими допомогами

Досить часто наші фактчекери фіксують повідомлення про різноманітні виплати. Телеграм-канали користуються моментом, адже чимало міжнародних організацій і фондів наразі виплачують матеріальну допомогу українцям. 

Але потрібно бути дуже обачним, адже, не усе, що поширюють у мережі, правда. Зазвичай, маніпулятори подають інформацію про виплати так, що буцімто її «може отримати кожен»,  проте у більшості випадків влада та міжнародні організації виплачують гроші людям, які були змушені тікати з домівок у більш безпечні регіони країни, найнезахищенішим верствам населення та українцям, які надали прихисток внутрішньо переміщеним особам. 

Тобто існує визначений перелік осіб, які можуть претендувати на грошову допомогу. Її виплачують не усім українцям, як пишуть телеграм-канали. Інформацію про виплати державних органів необхідно перевіряти на їх офіційних сайтах або за телефонами гарячих ліній цих установ. Також у банку можуть надати консультацію, які виплати здійснюють на цей час. 

Які ще теми «розганяли» в Telegram

Під час моніторингу інфопростору Волинської та Рівненської областей ми часто фіксуємо, як телеграм-канали заманюють нових читачів. На минулому тижні вони «набивали» підписників за допомогою повідомлення про «запуски ракет» і напрямки, куди вони начебто будуть летіти. 

Маніпулюючи панікою і залякуючи ракетними ударами, читачу пропонували підписку на телеграм-канал з невеликою кількістю читачів. 

Під час моніторингу ми зафіксували і фейк і про те, що буцімто оновили перелік хвороб, з якими не беруть до армії. Ми з'ясували, що це – цілковита брехня. У Наказі № 402 від  14.08.2008 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» ніяких змін у переліку хвороб не було.

Не відповідає дійсності й повідомлення про те, що «стало відомо, в які області не буде надходити газ». 

Це знову ж таки фейк.  І спростовували його у ГК «Нафтогаз України» повідомивши, що інформація про те, що Нафтогаз залишив близько третини українців без обслуговування – маніпулятивна і завідомо неправдива.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024