стрічка

Білоруська пропаганда про війну в Україні: огляд за 20 липня

21 Липня 2022, 11:56
Ябацько 545
Ябацько

Які наративи поширювала білоруська пропаганда 20 липня, дослідив Білоруський Гаюн.

Публікуємо у перекладі.

Голова Білоруського товариства «Знання» Вадим Гігін висловився про новий український закон, який наділяє громадян Польщі «особливими повноваженнями»: «За Мінськими угодами Донбасу мали дати особливі повноваження. Відмовили. А полякам за новим законом їх дають. Своїм громадянам, які хотіли зберегти єдність України, у цьому відмовили, а тим, хто перебуває за кордоном та з ким історичні відносини дуже складні в українців, їм цей статус надають».

Знову перекручують факти та вигадують нову реальність. Нагадаємо, що проєкт закону (так, це ще проєкт, а не ухвалений закон) передбачає додаткові правові та соціальні гарантії для громадян Польщі. Наприклад, можливість легального перебування на території України протягом 18 місяців, право на працевлаштування, господарську діяльність, навчання (у тому числі за кошти бюджету), медобслуговування та окремі соцвиплати. При цьому мінські угоди передбачали розширення повноважень органів місцевого самоврядування та запровадження особливого статусу для так званих «окремих районів Донецької та Луганської областей» (ОРДЛО).

Ну і на десерт кілька «розгромних» фактів та думок від політолога Олександра Шпаковського: «Якби російські військові били українськими містами так, як це робить ЗСУ по Донецьку, це були б зовсім інші масштаби руйнування».

Тут очевидний косплей слів Путіна, що Росія нічого не починала всерйоз в Україні. Тут пахне явним мазохізмом. Тобто. Росія усвідомлено воює в пів сили, щоб що? Як можна довше воювати і більше своїх солдатів утилізувати? Яка в цій заяві логіка, окрім колективної психотерапії для росіян, які прагнуть «денацифікації України», і яка швидко не сталася – загадка. Адже логічніше було б зібрати всі сили в кулак і перемогти одразу. Про «бити по містах» – тут можна згадати Вінницю, Маріуполь, Харків, Кременчук та десятки інших міст.

– «Насправді в Україні триває війна радянської зброї. Не так багато там російських новинок. Основні завдання виконують старі перевірені комплекси».

У принципі нічого нового не сказано. Вже давно стало ясно з численних фото та відео боїв в Україні, що російська армія воює у переважній більшості технікою радянського виробництва. І нарешті самі пропагандисти почали підтверджувати, що Росія не може бути другою армією світу. Адже база могутності її армії – це радше спадок військово-промислового комплексу СРСР.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024