стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 21 липня

21 Липня 2022, 23:08
148 добу боремось із рашизмом, що вдерся на нашу землю 4232
148 добу боремось із рашизмом, що вдерся на нашу землю

Сто сорок восьму добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

23:08

Самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенко заявив, що він де-факто й так визнав утворення "ЛНР" і "ДНР", а також анексію Криму Росією і в разі необхідності видасть відповідний указ. Про це Лукашенко заявив в інтерв’ю AFP, повідомляє "Європейська правда".

21:34

Росіяни зруйнували дві школи в Донецькій області: в Краматорську та Костянтинівці

 З-під уламків першого учбового закладу дістали тіло чоловіка. За попередньою інформацією, під завалами можуть знаходитись ще дві людини, – повідомив Голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

21:00

Окупанти у Маріуполі знесуть житлові будинки, які самі ж зруйнували — тільки в центрі міста не стане 35 будівель. На картах росіяни позначили такі будівлі червоним кольором. Це означає, що їх знесуть у першу чергу. Помаранчевий колір — будинки другої черги. Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявив, що без житла залишаться приблизно 8 000 людей. Окупанти планують знести будинки до зими.

20:15

В Україні запрацює єдиний інформаційний хаб, що повинен дозволити швидко інформувати світ про ситуацію на фронті, а також використання Україною західного озброєння.

Таке повідомлення з'явилося на сторінці Офісу президента.

18:55

Оперативна інформація станом на 18.00 21.07.2022 щодо російського вторгнення

Триває сто сорок восьма доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках без особливих змін. Протягом липня поточного року, на території республіки білорусь, триває кампанія з агітації громадян цієї країни до підписання контрактів з російськими приватними військовими компаніями. В зазначених заходах активну участь беруть військові комісаріати збройних сил республіки білорусь.
На Сіверському напрямку ворог продовжує обстріли позицій наших військ у Сумській області та ведення повітряної розвідки БпЛА.
На Харківському напрямку ворог завдав авіаційних ударів поблизу Верхнього Салтова та Ртищівки. Здійснив артилерійські обстріли в районах Харкова, Питомника, Руської Лозової, Рубіжного, Черкаських Тишків, Прудянки, Чугуєва, Удів, Коробочкиного, Залимана та Малинівки.
Штурмовими діями безуспішно намагався просунутися у напрямку Великі Проходи - Питомник. Також ворог провів повітряну розвідку безпілотним літальним апаратом біля Слатиного, Рубіжного, Замулівки та Дементіївки.
На Слов’янському напрямку противник здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Долина, Богородичне, Гусарівка, Велика Комишуваха, Норцівка, Вірнопілля. Провів повітряну розвідку неподалік Дмитрівки та Вірнопілля.
На Краматорському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Серебрянки та Спірного. Артилерійські обстріли зафіксовано поблизу Сіверська, Григорівки та Івано-Дар’ївки. Ворожий БпЛА оперативно-тактичного рівня діяв біля Роздолівки та Григорівки.
Українські воїни відбили штурмові дії окупантів у напрямку Лисичанський НПЗ – Івано-Дар’ївка. Ворог зазнав втрат та відійшов.
На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Вершина, Білогорівка, Костянтинівка та Берестове. Артилерійські обстріли фіксувалися неподалік Берестового, Веселого, Виїмки, Вершини, Новолуганського, Бахмута, Зайцевого, Соледара, Роздолівки та Курдюмівки.
Недолугі штурми окупантів на напрямках Клинове – Вершина, Миронівка – Вуглегірська ТЕС знову провалилися.
На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках з метою сковування дій наших військ ворог завдав авіаударів біля Красногорівки, Кам’янки, Солодкого та Новоандріївки. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Авдіївка, Красногорівка, Піски, Золота Нива, Микільське, Залізничне, Степногірськ, Новоселівка Друга, Вугледар, Гуляйпільське, Новопіль, Білогір’я. Для корегування вогню артилерії задіяв безпілотні літальні апарати оперативно-тактичного рівня поблизу Щербаків, Малої Токмачки та Білогір’я.
На Південнобузькому напрямку зафіксовано артилерійські обстріли в районах населених пунктів Ольгине, Потьомкине, Князівка, Широке, Тернівка, Луч, Котляреве, Первомайське, Нова Зоря, Добре та Біла Криниця. Окупанти безуспішно намагалися провести контратаку в напрямку Сухий Ставок – Андріївка
В Чорноморській та Азовській морських зонах корабельне угруповання противника основні зусилля зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря. Поза пунктами базування перебувають два носія крилатих ракет.
У примусово мобілізованих, яких звозять для поповнення втрат з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, вилучають особисті документи. Це свідчить про повну безправність цього контингенту та, нібито, має зупинити дезертирство. Також це не дозволить ідентифікувати згаданих осіб у разі загибелі, що відкриває шлях для різних фінансових махінацій на користь командного складу збройних сил російської федерації.

Українські воїни тримають оборону та продовжують методично завдавати втрат російським окупантам.

18:38

Українські військові продовжують навчання з артилерійської підготовки у Великій Британії.

Міністерство оборони Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії продовжує інформувати про перебіг артилерійської підготовки особового складу ЗС України у Сполученому Королівстві під керівництвом інструкторів зі Збройних Сил Сполученого Королівства та Сил Оборони Нової Зеландії.

17:58

У Британії оприлюднили новий пакет військової допомоги для України.

Протягом найближчих тижнів ЗСУ передадуть 50 тисяч артилерійських снарядів та безпілотники, а ще:

  • понад 20 155-міліметрових самохідних установок M109,
  • 36 105-міліметрових артилерійських установок L119,
  • радіолокаційні системи контрбатарейної боротьби,
  • понад 50 000 боєприпасів для наявної в Україні артилерії радянських часів,
  • 1 600 одиниць протитанкової зброї,
  • безпілотники з сотнями боєприпасів.

16:35

Із початку повномасштабного вторгнення в Україну росія використала до 60% усіх своїх ракет.

За інформацією воєнної розвідки України, найбільше агресор використав балістичних ракет до комплексу “Іскандер”. У зв’язку з цим застосування ракет цього типу для ударів по території України вже давно не фіксували.

15:54

Війна може закінчитись лише на умовах України — Подоляк «росія має покинути всю територію України. Вся територія України має бути українською і тільки українською», - сказав він.

14:59

Зросла кількість загиблих і поранених від російського обстрілу Харкова.

Про це інформують у прокуратурі Харківщини.

Внаслідок сьогоднішнього обстрілу окупантами двох районів Харкова загинуло троє людей, ще 23 — поранено.

14:04

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив, що російські окупанти не знищили жодного HIMARS в Україні.

Про це інформує Міністерство оборони США.

«Наразі HIMARS, які ми Україні надали – і ми не єдина країна, між іншим інші країни також надають далекобійні системи. Великобританія, наприклад, і деякі інші країни передають реактивну артилерію далекої дії. На сьогоднішній день ці системи не знищені росіянами, і я стукаю по дереву щоразу, коли говорю щось подібне. І українці дуже ефективно їх використовують».

13:34

У Криворізькому районі на Дніпропетровщині окупанти на танку прицільно стріляли в українські комбайни.

 На щастя, робітникам вдалося втекти. На техніці від обстрілів усе ж залишилися невеликі уламкові сліди. Але головне, що робітники врятувалися. Цей випадок ще раз довів, що людських ознак в окупантів немає. Аграрії продовжують збирати зерно там, де це можливо

12:45

У Харкові повідомляють про двох загиблих і 21 поранену людину.

«Постраждали виключно цивільні люди, і виключно мирна інфраструктура: авто, торговельні павільйони, житловий будинок, де на першому поверсі розташована стоматологічна клініка, громадський транспорт», – зауважує голова ОВА Олег Синєгубов.

12:05

Суд визнав винними ще двох бойовиків терористичної організації «лнр», які воювали проти України у складі російських окупаційних військ.

За посягання на територіальну цілісність і недоторканість нашої держави та участь у незаконних збройних формуваннях фігуранти отримали тюремні строки – 10 і 8 років позбавлення волі, – повідомляють в СБУ.

Один із засуджених розпочав «військову кар’єру» у сформованих росією незаконних збройних формуваннях ще у 2015 році. Інший пішов воювати, аби не сісти в тюрму за крадіжку. 

11:24

Внаслідок обстрілу росіянами Харкова загинули двоє людей. Ще 19 – поранені, серед них одна дитина. Четверо осіб перебувають у важкому стані, — повідомляє очільник ОВА Олег Синєгубов.

За попередніми даними, рашисти били по місту «Ураганами».

11:05

У Миколаєві вночі дві ворожі ракети влучили в один зі складів гуманітарної допомоги, – повідомляє голова ОВА Віталій Кім.

«Тисячі тонн продукції, призначеної для дітей та людей похилого віку, повністю згоріли», – йдеться у повідомленні.

10:54

Орієнтовні загальні втрати ворога:

 

10:53

Кількість жертв ракетного удару рашистів по центру Вінниці зросла до 26 осіб – у лікарні померла 20-річна дівчина, яка постраждала внаслідок теракту 14 липня. Про це повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

10:52

Один загиблий та 17 поранених — наслідки масованого обстрілу Харкова.

«Другий день поспіль і приблизно одночасно окупант б'є по зупинках громадського транспорту. Як результат – вже один загиблий та 17 поранених, з яких один вкрай важкий», — про це повідомив мер Харкова Ігор Терехов.

10:11

За попередніми даними Обласного центру екстреної медичної допомоги, внаслідок обстрілу одного із житлових районів Харкова 17 людей отримали поранення. 

10:09

СБУ затримала коригувальника ракетних ударів по аеропорту Кривого Рогу.

З початку повномасштабної агресії московії чоловік збирав розвіддані щодо дислокації та переміщення Сил оборони України, фіксував геолокації об’єктів критичної інфраструктури, серед яких – міжнародний аеропорт «Кривий Ріг».

09:48

Станом на сьогодні понад 1 039 дітей постраждали в Україні від війни.

За офіційною інформацією, 358 дітей загинуло та понад 681 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

09:47

Протягом доби піротехніки виявили, вилучили і знешкодили 603 вибухонебезпечних предмети, у тому числі 12 авіаційних бомб. Обстежили територію площею 185 гектарів, – повідомляють у ДСНС.

09:44

ЗМІ пишуть про вибухи у Харкові. Голова ОВА Олег Синєгубов інформацію про ворожі удари підтвердив у своєму тг-каналі.

09:09

Уночі росіяни випустили по Миколаєву сім ракет. Про це повідомляє голова ОВА Віталій Кім.

За попередньою інформацією, відомо про влучання в об’єкт інфраструктури, АЗС, газогін та складське приміщення.

Рятувальні служби ліквідували всі займання, які виникли внаслідок обстрілів.

Наразі відомо про одного постраждалого.

08:59

Вночі росіяни завдали ударів по мирному населенню Чугуївського району Харківщини. Про це повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов.

Серед зруйнованого – частина будівлі комунального підприємства. Попередньо постраждалих немає.

Крім того, протягом минулої доби ворог масовано обстрілював населені пункти Чугуївського, Богодухівського, Ізюмського районів та Харкова. Пошкоджені житлові будинки, господарчі споруди, сталися пожежі. 

08:14

Російські окупанти зруйнували дві школи на Донеччині – у Краматорську та Костянтинівці. Крім того, вночі вони також обстріляли промислову частину Краматорська, – повідомляє голова ОВА Павло Кириленко.

Ворог вкотре обстріляв центральну частину Бахмута – ринок міста, внаслідок чого загорілись торговельні контейнери на площі 100 м2.  

А у Торецьку на подвір'я приватного будинку прилетіла ворожа ракета. На щастя, не розірвалася.

Касетним боєприпасом рашисти обстріляли Іванівку Черкаської громади, пошкодили приватний будинок.

Інформації щодо поранених та загиблих на цей час немає.

 

07:59

Ворог вночі ударив з «Градів» по Нікопольському району Дніпропетровщини. Про це повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко.

Зокрема понад 20 реактивних снарядів окупанти випустили по Червоногригорівській громаді. Минулося без жертв та руйнувань.

На місці обстрілу працюють  піротехніки, які шукають боєприпаси, що не здетонували. 

07:55

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що поточний наступ росіян у Донецькій області може закінчитися захопленням Слов’янська чи Бахмута, – пише УП.

07:17

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках ознак створення наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог продовжує здійснювати повітряну розвідку БпЛА в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей. 

На Харківському напрямку противник здійснював вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Мосьпанове, Петрівка, Руські Тишки, Базаліївка, Печеніги, Циркуни, Питомник, Дементіївка, Коробочкине та Прудянка.

На Слов’янському напрямку обстріли зафіксовано неподалік Дібровного, Краснопілля, Чепіля, Адамівки, Грушувахи та інших.

На Краматорському напрямку ворог обстріляв із артилерії зокрема райони Краматорська, Сіверська, Григорівкаи, Званівки та Спірного. Противник  веде штурмові дії поблизу Івано-Дар’ївки, бої тривають.

На Бахмутському напрямку ворог веде бойові дії з метою створення умов для проведення наступу на Бахмут та заволодіння територією Вуглегірської ТЕС. Здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Роздолівка, Білогорівка, Покровське, Нова Кам’янка, Бахмут, Вершина, Новолуганське, Зайцеве, Торецьк та інших. Завдав авіаційних ударів по селах Вершина та Білогорівка. 

Противник вів штурмові дії з метою заволодіння територією Вуглегірської ТЕС. Безрезультатно. Українські воїни змусили окупантів до втечі. В районі Новолуганського бойові дії тривають. Для викриття вогневих позицій Сил оборони на окремих напрямках ворог залучив диверсійно-розвідувальні групи.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснював систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Веселе, Уманське, Курахове, Новомихайлівка, Микільське, Вугледар, Золота Нива, Новопіль, Новомайорське, Полтавка, Червоне, Мала Токмачка, Новоандріївка та інших. Завдав авіаударів неподалік Красногорівки та Солодкого. На окремих ділянках ворог удосконалює інженерне обладнання оборонних позицій.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій. Здійснює ведення розвідки БпЛА.

Ворог з танків, ствольної та реактивної артилерії систематично обстрілював цивільну інфраструктуру по лінії зіткнення в районах населених пунктів Апостолове, Миколаївка, Лепетиха, Червона Долина, Мурахівка, Благодатне, Прибузьке та Лимани.

Зберігається загроза завдання ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури на території України.

За наявною інформацією, у військових частинах збройних сил російської федерації спостерігається тенденція щодо звільнення значної частини особового складу, які проходили службу по короткострокових контрактах. Також, більшість військовослужбовців відмовляється подовжувати довготермінові контракти, дія яких закінчилась.

06:53

Окупанти вночі обстріляли Миколаїв. Про це повідомляє мер Олександр Сенкевич.

06:20

На Дніпропетровщині ворожий танк розстріляв у полі українські комбайни, – повідомляє керівник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

01:42

Протягом доби на південному напрямку воїни ОК «Південь» знищили:

  • 111 рашистів;
  • 1 гаубицю «Мста-Б»;
  • 2 самохідні артилерійсько-мінометні установки «Нона-С», 
  • 1 БПЛА типу «Елерон»;
  • 13 одиниць броньованої та іншої автомобільної техніки. 

Крім того, повідомляється про знищення командного і командно-спостережного пункту, ще шести складів з боєприпасами в Херсонському, Бериславському і Каховському районах.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024