стрічка

Чотири особливості навчання у Польщі, які стануть для вас сюрпризом

20 Липня 2022, 14:30
Фото ілюстративне Реклама 2805
Фото ілюстративне

Попри достатню кількість інформації в Мережі про порядок вступу до польських вишів та навчання у них, деякі питання все ще потребують висвітлення. Тож фахівці Центру польської освіти UP-STUDY вирішили надати детальне роз’яснення з питань, які потенційні вступники забувають врахувати перед вступом. 

Профільна освіта

«Визначитися з приводу подальшого навчання за кордоном після закінчення школи радимо заздалегідь. Дехто ще у 8 класі визначається, куди та на яку спеціальність вступатиме й вибирає профільні класи з поглибленим вивченням необхідного предмету», – розповідають у Центрі польської освіти UP-STUDY.

Пропонує польща навчання українцям як в приватних, так і в державних вишах, де можна обрати будь-який фах та вузькопрофільні знання. Студентів не перевантажують безліччю предметів, що не стосуються обраного фаху, для загального розвитку. Така практика все ще існує в Україні. 

Наприклад, вступаючи до Академії Фінансів та Бізнесу Вістула на факультет менеджменту, студент обирає один з таких напрямів управління в міжнародному середовищі:

  • бізнесом; 
  • маркетингом;
  • людськими ресурсами; 
  • проєктами E-Business.

Вивчіть мову

Навчання у польських вишах відбувається польською. Тому, вступаючи на 1 курс, потрібно мати хоча б базові знання мови для спілкування з одногрупниками та викладачами, прослуховування лекцій та написання контрольних робіт. 

Саме тому потенційні вступники відвідують мовні курси за 1-2 роки до закінчення школи й студіюють польську з репетитором. Перед подачею документів до ВНЗ доведеться скласти мовний тест, бо приймальна комісія чекатиме від вас сертифікат про знання польської мови.

Але є у польських вишах програми, де читання лекцій та складання іспитів відбувається англійською. Для вступу на такі факультети також знадобиться сертифікат про рівень знання мови.

Легальна робота за сумісництвом

Після отримання візи для навчання в країні студент набуває право легально працювати до 20 годин на тиждень. І десь 90% першокурсників не нехтують такою можливістю. 

Програма навчання в університетах побудована так: студенти, що працюють, можуть суміщати відвідування занять, сесії та підробіток. Зароблені гроші молодь витрачає на оплату житла, харчування, шопінг, розваги тощо. Якщо студентові не вдається знайти підробіток самостійно, в університеті йому допоможуть з цим.

Оплачувана практика

Як і в українській програмі навчання, польські виші пропонують студентам проходити літню практику. 

Тільки тут є відмінність: більшість університетів мають договори з міжнародними фірмами, що приймають студентів на практику, тому вона офіційно оплачується. 

Тож студент отримує не лише навички та досвід, але й фінансову винагороду за роботу у розмірі від 4,5 євро на годину. 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024