стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 17 липня

17 Липня 2022, 20:54
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4865
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну

Сто сорок третю добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

20:54
У посольстві України впевнені, що антиукраїнські демонстрації в Ізраїлі фінансує російський уряд. За словами українських дипломатів, антиукраїнські демонстрації відбулися в Хайфі, Нетанії та перед посольством України в Ізраїлі. Також в українському диппредставництві звернули увагу на пропагандистську атаку рф у соцмережах.

19:52

Російські окупанти почали готуватися до проведення псевдореферендуму в тимчасового захопленому Мелітополі Запорізької області, повідомив мер міста Іван Федоров.

Зараз військові РФ збирають дані в Мелітополі. Для цього, за словами Федорова, окупанти перекривають мікрорайони.

18:52

У Київській області вже виявили 1346 тіл мирних мешканців, убитих російськими військовими. Цифра не остаточна.

Про це розповів начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов у ефірі телемарафону.

Нєбитов підкреслив, що більшість були вбиті з вогнепальної зброї.

18:40

Оперативна інформація станом на 18.00 17.07.2022 щодо російського вторгнення

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без істотних змін. Ворог задіяв артилерію для обстрілів прикордонних населених пунктів Студенок, Волфине, Білопілля, Нові Вирки та Іскрисківщина. Триває повітряна розвідка прикордонних районів Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку ворог намагається утримати зайняті рубежі. Обстріли зафіксовано в районах населених пунктів Петрівка, Протопопівка, Прудянка, Руські Тишки, Питомник, Старий Салтів, Чугуїв, Мосьпанове, Уди, Веселе та інших. Окупанти завдали авіаударів неподалік Прудянки та Верхнього Салтова.

На Слов’янському напрямку ворог здійснив обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Долина, Дібровне, Іванівка, Мазанівка, Богородичне, Велика Комишуваха, Курулька, Костянтинівка, Вірнопілля, Гусарівка та інших. З метою порушення системи управління Сил оборони та недопущення ведення повітряної розвідки противник активно застосовує засоби радіоелектронної боротьби.

На Донецькому напрямку противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах встановлення контролю над містом Сіверськ та просування у напрямку міста Бахмут.

На Слов’янському напрямку окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Донецьке, Сіверськ, Верхньокам’янське, Званівка, Виїмка, Івано-Дар’ївка, та інших. Ворожі штурмові дії поблизу Григорівки наші воїни швидко придушили. Окупанти з втратами відійшли.

На Бахмутському напрямку противник обстрілював позиції наших військ із мінометів, ствольної та реактивної артилерії зокрема неподалік Берестового, Веселого, Красної Гори, Вершини, Новолуганського, Травневого. Завдав ракетно-авіаційних ударів в районах Костянтинівки, Новолуганського та Покровського. Окупанти намагалися штурмувати та наступати поблизу Берестового, Білогорівки, Яковлівки та Новолуганського. Недолугі дії ворога знову завершились провалом та втратами особового складу.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстріли зокрема зафіксовано біля Невельського, Красногорівки, Новомихайлівки, Володимирівки, Павлівки, Пречистівки, Золотої Ниви, Степногірська та Степового. Ворог завдав ракетно-авіаційних ударів неподалік Покровська та Новоселівки Другої.

Окупанти намагалися покращити тактичне положення в районах населених пунктів Михайлівка, Павлівка та Новомихайлівка. Отримали відсіч та безславно вдалися до втечі.

На Південнобузькому напрямку ворог систематичними обстрілами намагається порушити логістичне забезпечення наших військ. Обстрілював цивільну та військову інфраструктуру в районах населених пунктів Біла Криниця, Березнегувате, Тернівка, Веселий Кут, Благодатне, Квітневе, Лоцкине, Новогригорівка, Мирне, Прибузьке, Лупареве, Баштанка та інших. Завдав ракетних ударів по Миколаєву.

Триває повітряна розвідка безпілотними літальними апаратами. Висока загроза подальших ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону. 

Наші підрозділи продовжують виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань на визначених напрямках та б’ють окупантів у ближніх боях. 

18:05

 У Херсонській області підрозділи російських військ масово змінюють пункти дислокації, намагаючись сховатися за мирним населенням.

17:50

На німецьких полігонах розпочалося навчання українських військових управлінню самохідними зенітними установками Gepard, повідомляє RND.

Повідомляється, що тренування почалися на полігонах збройних сил Німеччини в Шлезвіг-Гольштейні. На даний момент на навчанні перебувають щонайменше 100 військовослужбовців української армії.

17:30

В опіковий центр Львова 17 липня транспортували гелікоптерами двох поранених внаслідок ракетного обстрілу Вінниці. Ще один пацієнт нині в дорозі. Двох людей готують до транспортування.

17:06

Біля окупованого Мелітополя почалися «гучні вибухи», заявив із посиланням на місцевих мер міста Іван Федоров

16:12

На окупованих територіях Луганщини мобілізація відбувається постійно, наразі триває друга її хвиля, повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Він зазначив, що першу хвилю проводили представники так званої «ЛНР», які за хабар не відправляли воювати певних чоловіків. Другу хвилю мобілізації проводять вже представники ФСБ. Вони не беруть грошей і мають чітку команду — всіх відправляти на фронт.

15:45

Близько 14:00 - 15:00 в Запоріжжі були чутно серію вибухів. 

«Ворог гатить з реактивних систем залпового вогню по деякім населеним пунктам на лінії зіткнення. 

За попередньою інформацією постраждалих, загиблих не має. Інфраструктура руйнувань не зазнала.

Виникла пожежа на декількох полях», повідомили в Запорізькій ОВА.

15:37

На Запорізькому напрямку 19-річний нацгвардієць «Іглою» збив ще один російський Су-25. 

У соцмережах українці вже прозвали нацгвардійця «Запорізьким месником».

15:32

Через ракетний удар по Вінниці загинула дружина декана Львівської музичної академії Ярослава Олексіва Галина. Про це музикант повідомив у Facebook 16 липня. Син подружжя, 8-річний Роман, був із мамою. У нього численні травми. Зараз дитина в обласній дитячій лікарні Вінниці.

14:58

У Вінниці рідні, друзі та містяни попрощались з чотирирічною Лізою, яка загинула 14 липня під час ракетного удару.

14:16

У міноборони росії заявили про знищення української РСЗВ HIMARS і її заряджальної машини, але у HIMARS немає заряджальної машини. РСЗВ заряджає сам екіпаж, пише Бабель.

13:58

У Дніпрі ініціюють перейменування проспекту Пушкіна на проспект імені Лесі Українки з відповідною заміною пам'ятника. Триває збір підписів під електронною петицією.

13:50

росія втратила 50 тисяч військових загиблими й пораненими, — адмірал Великої Британії для The Guardian

За даними радника голови Офісу Президента Михайло Подоляк вбитими та пораненими росія втратила у війні проти України близько 115 тисяч своїх військових.

13:20

Керівниця пресцентру сил охорони та оборони ОК «Південь» Наталія Гуменюк пояснила, чому ворожа авіація обстрілює український острів:

«Вони намагаються зобразити, що вони мають контроль над островом. По-друге, вони намагаються проводити заходи, щоб не дозволити розгорнути український гарнізон там. І продовжують нищити ту техніку, яку вони там залишили», - пояснбє керівниця пресцентру.

 Нагадаємо, острів Зміїний повернувся під контроль України 30 червня, а вже 7 липня там замайорів державний прапор.

11:07

З території Святогірської Лаври евакуювали 7 цивільних людей, які ховались там від російських обстрілів

Серед врятованих є й немовля, яке народилося кілька днів тому

10:35

Окупанти погрожують депортацією за проукраїнські погляди на тимчасово окупованих територіях Запорізької області

Загарбники навіть видали відповідний «указ», повідомляє мер Мелітополя Іван Федоров.

 За його словами, таким чином гауляйтери переймають модель сталіна з депортації кримських татар у 1944 році.

 Крім цього, міський голова розповів, що зараз у черзі на евакуацію з Мелітополя перебувають більше 800 людей: «Працюємо над тим, щоб вивезти їх за півтора тижні».

10:10

Рятувальники загасили пожежу на двох об’єктах промисловості у Миколаєві, куди вночі влучили російські ракети. На одному з об’єктів розбирають завали. Інформація щодо жертв та постраждалих уточнюється.

9:36

ДБР та СБУ затримали співробітника Служби безпеки України, який працював на спецслужби РФ та передавав їм таємні дані

 До березня 2022 року даний співробітник очолював одне з регіональних управлінь Служби.  У межах розслідування кримінального провадження встановлено факти співпраці чинного співробітника Служби з представниками спецслужб російської федерації. Ця інформація підтвердилася і проведеними ДБР експертизами.

 Співробітник СБУ також передавав російським спецслужбам розвідувальну інформацію проти України. Зокрема, було задокументовано передачу ним інформації, що становить державну таємницю.

 Також задокументована безпосередня участь фігуранта у діяльності злочинної організації, яка займалась розвідувальною та підривною діяльністю проти України.

 Працівники ДБР затримали зрадника. Зібрано достатньо доказів для повідомлення співробітнику СБУ про підозру.

9:23

Загальні втрати російських військ за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  • особового складу – близько 38 300 (+160) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1684 (+7) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3879 (+5) од,
  • артилерійських систем – 846 од,
  • РСЗВ – 248 (+1) од,
  • засобів ППО – 110 (+1) од,
  • літаків – 220 од,
  • гелікоптерів – 188 од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 688 (+1),
  • крилатих ракет – 166 (+4),
  • кораблів / катерів – 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2746 (+11) од,
  • спеціальнох техніки – 68 од.

 

 

9:19

Цієї ночі російські окупанти знову ракетами вдарили по Харкову.

Близько 03 год в Київському районі внаслідок влучання 2 ракет сталося загорання одного з поверхів у п’ятиповерховій виробничої будівлі. Постраждала 59-річна жінка, госпіталізована до лікувальної установи.

Ворог вночі інтенсивно обстрілював Дергачівську громаду. Унаслідок обстрілу виникали пожежі на виробничих будівлях, горів автомобіль.

У Чкаловській громаді, Чугуївського району, внаслідок обстрілу окупантів горів дах приватного будинку. Постраждалих, на щастя, немає.

Бойові дії на Харківщині тривають. Ворог намагається утримати зайняті позиції, перегруповується, веде повітряну розвідку. Гарячим залишається Ізюмський напрямок, де наші ЗСУ не пропускають ворога та не втрачають свої позиції.

8:40

Оперативна ситуація по Донецькій області станом на ранок 17 липня.

Росіяни продовжують завдавати ракетних ударів по цивільній інфраструктурі, зокрема — по навчальних закладах.

Три ракети прилетіло у Торецьку громаду: 1 влучила у житловий квартал Торецька, 2 — у Залізне, де пошкоджено школу та дитсадок. Наразі інформації про постраждалих немає.

У Костянтинівці росіяни обстріляли територію медичного коледжу — обсяги пошкоджень встановлюємо, інформація про постраждалих не надходила.

У Соледарі внаслідок обстрілу зайнялася пожежа в місцевому центрі дитячої та юнацької творчості — на місці працюють рятувальники.

8:37

Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:00 ранку 17 липня

М. Миколаїв:

Зранку, 17 липня, орієнтовно о 03:05, Миколаїв знову зазнав масованого ракетного обстрілу. Попередньо відомо про влучання та пожежі на двох промислових підприємствах. Детальна інформація уточнюється.

Миколаївський район:

Вчора, 16 липня, орієнтовно об 11:00 зафіксовано обстріли сіл Шевченкове, Зоря, Новоруське Шевченківської громади. У с. Шевченкове внаслідок обстрілів три людини загинули та три зазнали поранень. Також в населених пунктах є влучання в житлові будинки, в результаті чого виникли пожежі та руйнування.

Також, 16 липня, о 12:00 с. Лимани Галицинівської громади зазнало масованого обстрілу. Пошкоджено житлові будинки та господарські будівлі. Постраждалих немає.

Баштанський район:

Вчора, 16 липня, з 09:30 по 14:30 були обстріли у Широківській громаді. Одна жінка загинула та зруйновано житловий будинок. Влучання теж були по сільськогосподарським будівлям, корівникам та поза межами населених пунктів.

16 липня, орієнтовно о 18:30 та 19:00 були обстріли в Інгульській громаді. Внаслідок влучань горіли поля. За попередньою інформацією постраждалих немає. Інформація щодо пошкоджень уточнюється.

Також орієнтовно о 19:00, 16 липня, були обстріли с. Володимирівка Володимирівської громади. Влучання були за межами населеного пункту. За попередньою інформацією постраждалих та пошкоджень немає

У Березнегуватській громаді продовжуються обстріли сіл по лінії розмежування. Інформація щодо постраждалих і пошкоджень уточнюється.

У Вознесенському та Первомайському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

8:22

ЗСУ на півдні України знищили два склади боєприпасів, понад три десятки окупантів та їхню техніку

Про це повідомляє ОК «Південь».

 Загалом серед втрат ворога за 16 липня:

• 36 осіб.
• Два танки Т-72.
• Самохідна гаубиця «Мста-С».
• Зенітно-ракетний комплекс «Тор».
• Броньована та автомобільна техніка.
• Два відділення ПЗРК зі штатним озброєнням і боєкомплектом.
• Два польові склади боєприпасів.

8:09

За учора ворогом завдані два авіаудари, по населених пунктах поцілено чотирма ракетами. Крім того, зафіксовані три масовані артилерійські обстріли. Ще чотири рази територія була обстріляна мінометами.

Про це повідомляє голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

Два села на Луганщині залишаються підконтрольними Уряду України. 

Саме це не дає спокою росіянам, в яких є наказ обов’язково вийти на адмінмежу Луганщини. Вони неодноразово звітували про виконання завдання, можливо, отримували відповідні нагороди, але подолати декілька кілометрів, що залишаються, так і не можуть. Одне із сіл вже декілька разів було захоплене окупантом, але наші військові щоразу відкидували ворога на попередні позиції. Втім, противник не зупиняється – повертається і зазнає чергових втрат.

Зокрема, 16 липня росіяни намагалися просунутися в напрямку Верхньокам’янки, однак отримали гідний опір, відійшли, а потім недорахувались особового складу.

Ще одна спроба атакувати оборонні редути ЗСУ була організована ворогом поблизу Білогорівки, але теж була відбита, артилерійськими обстрілами окупанти продовжують знищувати домівки громадян.

8:00

За 16 липня росіяни вбили 3 мирних жителів Донеччини: 2 в Удачному та 1 у Покровську. Ще 12 людей отримали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

7:00

Оперативна інформація станом на 06.00 17.07.2022 щодо російського вторгнення

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати визначені завдання. За наявною інформацією у прикордонних районах Брестської області діє обмеження на відвідування лісу місцевим населенням.

На Сіверському напрямку без особливих змін. Ворог завдав авіаудару поблизу Есмані Сумської області. Крім того, періодично здійснює повітряну розвідку та артилерійські обстріли позицій наших військ в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку противник намагається утримати зайняті рубежі. Обстрілював райони населених пунктів Петрівка, Рідне, Соснівка, Слатине, Пришиб, Руські Тишки, Питомник, Верхній Салтів та інших. Вів повітряну розвідку БпЛА “Орлан-10”.

На Слов’янському напрямку здійснив обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії зокрема в районах Дібровного, Микільського, Подолівки, Мазанівки, Адамівки, Чепіля, Краснопілля та Курульки.

На Слов’янському напрямку із ствольної та реактивної артилерії ворог обстріляв цивільну та військову інфраструктуру поблизу Закітного, Григорівки, Тетянівки, Званівки, Міньківки, Райгородка та інших. Вів штурмові дії в районі населеного пункту Івано-Дар’ївка, успіху не мав. Намагався просунутись в напрямку Верхньокам’янки. Отримав рішучу відсіч, зазнав втрат та відійшов. Вів повітряну розвідку БпЛА оперативно-тактичного рівня неподалік Званівки, Федорівки і Серебрянки.

На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли наші позиції в районах населених пунктів Новолуганське, Берестове, Білорогівка, Вершина, Виїмка, Суха Балка, Олександропіль та території Вуглегірської ТЕС. Українські воїни грамотно відбили чергову спробу розвідки боєм поблизу Берестового та Білогорівки. Також окупанти завдали ракетно-авіаційних ударів неподалік Соледара, Покровського та Світлодарська.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках тривають систематичні обстріли позицій наших військ по лінії зіткнення. Окупанти завдали авіаційних ударів поблизу Кам’янки, Щербаків та Малих Щербаків.

На Південнобузькому напрямку зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Нововоронцовка, Кобзарці, Благодатне, Біла Криниця, Трудолюбівка, Новогригорівка, Оленівка, Прибузьке, Олександрівка, Лупареве та інших. Ворог завдав ракетних ударів по місту Миколаєву. Зберігатися загроза повторення таких дій ворога у регіоні.

6:52

У Миколаєві вночі прогрімило близько 10 потужних вибухів. Попередньо, є займання — повідомив міський голова Сєнкевич.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024