стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 16 липня

16 Липня 2022, 23:04
Війна в Україні 5442
Війна в Україні

Сто сорок третю добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

22:51

По Покровську вдарили балістичними ракетами Іскандер-М. Є загиблі та поранені. Пошкоджено щонайменше 27 житлових будинків.

21:08

З території Святогірської Лаври евакуювали групу людей, які переховувалися у стінах монастиря від обстрілів окупантів. Це вдалося зробити зусиллями ГУР МО.

Наразі Україна працює над організацією гуманітарного коридору до Святогірської лаври, де перебуває ще близько 600 мирних мешканців, з яких приблизно 50 – діти.

20:02

Голова Вінницької ОВА Сергій Борзов повідомив, що безвісті зниклих після удару росіян по центру Вінниці більше немає. Кількість загиблих залишається такою ж — 23 людини.
 
Водночас у лікарнях досі перебувають 68 постраждалих. З них у важкому стані — 14, у критичному — 4.

19:55

Російські війська наразі готуються до нового етапу наступу на території України, повідомив заступник глави ГУР Міноборони Вадим Скібіцький.

Він зазначив, що зараз спостерігається підвищена активність ворога вздовж усієї лінії фронту, йде активне застосування тактичної авіації, штурмових вертольотів та артилерії.

18:50

Оперативна інформація станом на 18.00 16.07.2022 щодо російського вторгнення.
На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. З метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони противник обстріляв позиції наших військ неподалік Заруцького, Старикового та Будівельного Сумської області.
На Слобожанському напрямку ворог здійснює перегрупування підрозділів з метою подальшого просування у напрямках населених пунктів Барвінкове та Словʼянськ.
Агресор здійснив обстріли із ствольної та реактивної артилерії, танків і мінометів в районах населених пунктів Харків, Протопопівка, Прудянка, Дементіївка, Світличне, Микільське, Черкаські Тишки, Старий Салтів, Рубіжне, Коробочкине, Долина, Іванівка, Барвінкове, Богородичне, Велика Комишуваха, Новомиколаївка та Костянтинівка. Завдав авіаударів поблизу Мосьпанового і Богородичного.
На Словʼянському та Бахмутському напрямках противник зосереджує основні зусилля на встановленні контролю над містами Сіверськ та Бахмут. Продовжує задіювати всі наявні засоби вогневого ураження по лінії зіткнення.
Зафіксовано обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Сіверськ, Верхньокам’янське, Олександрівка, Никифорівка, Донецьке, Спірне, Травневе, Покровське, Соледар, Нью-Йорк, Кодема та інших. Окупанти завдали авіаударів неподалік Нью-Йорка, Берестового і Соледара.
Наступальними та штурмовими діями ворог намагався покращити тактичне положення в районах населених пунктів Івано-Дар’ївка, Григорівка, Новолуганське, Семигір’я та встановити контроль над територією Вуглегірської ТЕС. Успіху не має – українські воїни змусили противника відійти.
На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти обстрілювали позиції наших військ із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Новобахмутівка, Новомихайлівка, Володимирівка, Кам’янське, Вугледар, Невельське, Времівка, Білогір’я, Гуляйполе, Залізничне, Ольгівське, Малі Щербаки, Тоненьке, Пречистівка, Новопіль, Новосілка та інших. Авіаудар зафіксовано поблизу Авдіївки.
На Південнобузькому напрямку ворог продовжує здійснювати обстріли із застосуванням ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню по лінії зіткнення. Завдавав авіаційних ударів в районі Потьомкиного. Зберігається загроза ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону.

18:29

Під час повітряної тривоги є два вибухи в одному із сіл Чигиринської тергромади на Черкащині

Про це повідомив голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.

«Ворог поцілив у сільгосппідприємство. На місці працюють рятувальники. Попередньо без жертв. Знищено сільгосптехніку та завдано шкоди нечисельному поголів’ю худоби», – йдеться у дописі. 

Попередньо відомо, що жертв немає. Наразі на місці працюють рятувальники. 

16:32

У Приморському районі Одеси 16 липня патрульні спільно з військовослужбовцями затримали чоловіка, який фотографував стратегічно важливі об'єкти.

Про це повідомляють у Патрульній поліції Одеси. 

 
 

Як повідомили у пресслужбі Нацполіції України, під час огляду мобільного телефона виявили безліч фотографій блокпостів, військовослужбовців, об'єктів інфраструктури.

Чоловіком вже займаються компетентні служби.

15:37

Унаслідок вчорашнього удару по Краматорську пошкоджено 7 житлових будинків та 2 об'єкти інфраструктури,  повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

15:10

У Вінниці завершили роботи по розбиранню завалів, що виникли внаслідок обстрілів рф, повідомляє ДСНС України.

Всього внаслідок обстрілу пошкоджено та зруйновано 55 багатоквартирних та приватних житлових будинків, 40 автомобілів та 2 трамваї. 

За даними департаменту охорони здоров’я ОВА, внаслідок обстрілу загинуло 23 особи, з них 3 дитини. Звернулося за допомогою 202 особи, з них 68 госпіталізували, у тому числі 4 дитини, 110 надали допомогу амбулаторно. Усім постраждалим надається необхідна медична допомога. 

Підрозділи ДСНС врятували 3 особи. 1 особа залишається у розшуку (безвісно зникла).

14:46

У Бахмуті на Донеччині рятувальники ліквідували пожежу двох торговельних павільйонів на площі 100 м2, яка виникла внаслідок ворожого обстрілу. У Краматорську ліквідували пожежу пшениці на корені на площі 7 га, яка виникла внаслідок обстрілу, повідомляє МВС України.

14:36

Після влучних попадань у ворожі склади, окупанти почали одразу везти боєприпаси машинами на передову. 

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Можемо констатувати, що кількість обстрілів значно зменшилася. Через знищення українськими артилеристами ворожих складів БК в тилу, росіяни тепер працюють «з колес» – тобто більше не зберігають боєприпаси на складах, а одразу везуть на фронт машинами. Орки мають ускладнену логістику, яка йде нам на руку. Якщо раніше окупанти мали значну перевагу у вогневому впливі, то тепер завдяки західній зброї ми надолужити й стали сильнішими. Високоточні влучання по складах – це підтверджують», – зазначає Гайдай.

14:17

Ворог обстріляв територію чотирьох прикордонних об’єднаних територіальних громад Сумщини у суботу вранці й в п’ятницю ввечері.

Про це повідомив голова Сумської обласної Військової адміністрації Дмитро Живицький.

За його даними, російські окупанти застосували авіацію, внаслідок обстрілів є руйнування.

 

«Новослобідська громада: вчора о 22 вечора росіяни зі ствольної артилерії стріляли по громаді, 6 прильотів. Сьогодні з 6 ранку по Зноб-Новгородській громаді було 12 прильотів з міномета. Білопільська громада. Майже з 8 ранку були прильоти зі ствольної артилерії, щонайменше 12. Есманська громада: о пів на дев’яту почався мінометний обстріл. Також ворог випустив 4 ракети з літака. Є суттєві руйнування в громаді. Подробиці пізніше», — зазначив Живицький.

13:41

Російські загарбники за добу обстріляли 12 населених пунктів у Донецькій області. Руйнувань зазнали 54 цивільних об’єкти.

Про це повідомляє пресслужба Національної поліції України

Поліція задокументувала 21 удар по мирному населенню. Є загиблі та поранені. Також зазнали руйнувань житлові будинки, цивільна інфраструктура та засіяні поля.

Росіяни обстріляли 12 населених пунктів у Донецькій області. Під вогнем опинилися міста: Авдіївка, Бахмут, Костянтинівка, Гірник, Краматорськ, Слов’янськ, Красногорівка, села Золоті Пруди, Верхньокам’янське, Острівське, Новомаркове та Ягідне.

«Окупанти вдарили ракетами НУРС, Р-77, ЗРК С-300, реактивними системами залпового вогню «Торнадо-С», «Ураган», «Град», «Смерч» та артилерією», – йдеться у повідомленні Національної поліції України.

Руйнувань зазнали 54 цивільних об’єкти, серед яких – 36 житлових будинків, з них 11 багатоквартирні, школа, стадіон, коксохімічний завод, ринок, магазин, центральна площа, лінії електропередач, водонапірна станція та два поля.

12:39

В Одесі ліквідували пожежу, яка виникла на складі після ракетного обстрілу міста вранці 16 липня. Жертв та постраждалих немає, охоронці складу вчасно сховалися після оголошення повітряної тривоги.

Про це повідомляє ДСНС.

12:11

Наші військові збили над Дніпропетровщиною черговий ворожий безпілотник Орлан-10, - Валентин Резніченко, начальник ОВА

12:09

Україна отримає дві батареї ЗРК NASAMS, — Речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат

Йдеться про дві батареї, які мають не тільки пускові установки, а й певні машини для зарядки, виявлення цілей і обслуговування комплексів.

11:24

У Нікополі дістали з-під завалів будинку тіла двох загиблих. Ще одна поранена жінка у лікарні.

10:36

На жаль, кількість загиблих внаслідок удару по Вінниці зросла.

Жінка, яка мала 85% опіків померла у лікарні. Таким чином станом на зараз відомо про 24 загиблі людини

Ще четверо людей вважаються зниклими безвісти

10:13

Вчора у небі над Кременчуком ППО збило російську ракету

Про це повідомив глава Полтавської ОВА. Постраждалих чи руйнувань немає

10:12

Мер міста написав, що у Дніпрі росіяни попали ракетами по підприємству "Южмаш"

Підприємство "Южмаш" займається випуском ракетно-космічної техніки, а також іншої продукції, що є важливою для розвитку наукової сфери.

Частково пожежу на місці "прильотів" загасили, відомо, що 16 людей поранено

10:01

У Пентагоні вважають, що HIMARS мають непрямий, але значний вплив на операції на лінії фронту.

За словами чиновника Пентагону українські військові не використовують HIMARS на передовій, уражаючи цілі з відстані, однак саме це впливає на хід боїв на передку.

9:48

За даними голови ОВА Олега Синєгубова, внаслідок ракетного удару по Чугуєву загинули троє людей: 60-річний та 68-річний чоловіки, а також 70-річна жінка. Ще трьох людей ушпиталили.

9:16

Рятувальники продовжують гасити пожежу на підприємстві у Дніпрі, куди в ніч на 16 липня влучила російська ракета. Кількість поранених зросла до 16 людей.

8:49

Мер Одеси про наслідки ранкового удару:

▪️ Удар був по об'єкту цивільної інфраструктури

▪️ Працюють всі служби, гасять вогонь, розбирають завали

 

▪️ Інформації про загиблих і поранених наразі немає

08:48

 

8:37

РФ вдарила з Градів по житлових кварталах Нікополя, пошкоджено 12 будинків, під завалами знаходяться люди. Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

8:36

Вночі РФ обстріляла Чугуїв Харківської області, снаряди влучили в житлові будинки. Рятувальники витягли з-під завалів тіла двох загиблих.

8:17

ЗСУ змогли зупинити спробу ворога захопити автошлях між Лисичанськом та Бахмутом, – Сергій Гайдай

Ця дорога стратегічно важлива і вже два місяці росіяни намагаються захопити її, однак у них нічого не виходить. Попри щільний вогонь вони змусила ворога посунутись назад

8:00

Росіяни провели серію наземних атак на Донбасі, і схоже на те, що вони виходять із оперативної паузи.

Ці атаки, як і раніше, мають дрібномасштабний характер і в основному не увінчалися успіхом, але вони можуть свідчити, що російські війська намагаються відновити свої наступальні дії на Донбасі. Якщо оперативна пауза справді закінчилася, росіяни швидше за все продовжать і розширять такі атаки в найближчі 72 години.

ISW пише, що росіяни можуть чергувати більш короткі паузи з посиленням атак протягом кількох днів, перш ніж перейти до повномасштабної наступальної операції.

Зазначається, що десятиденної оперативної паузи замало, щоб повністю відновити сили для великомасштабних наступальних операцій, та російські військові, схоже, зазнають постійного тиску, щоб відновити та продовжити наступ.

Також ISW зазначає, що російські сили продовжували обороняти позиції у напрямку Харкова, щоб не допустити просування українських військ до кордону з Росією.

7:57

Росія вдарила по Одещині літаками Ту-95

Вранці 16 липня по Одещині нанесено ракетний удар з використанням літаків стратегічної авіації Ту-95, з напрямку Ставропілля. Про це повідомили в ОК «Південь».

Внаслідок влучання ракети, попередньо Х-101, у склад виробничо-торгівельної компанії спалахнула пожежа орієнтовної площі 1000 м2.

На місці працюють рятувальники. Наразі інформації про постраждалих немає.

6:23

Оперативна інформація станом на 06.00 16.07.2022 щодо російського вторгнення.

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін в положенні та діяльності підрозділів збройних сил республіки білорусь в прикордонних з Україною районах не відзначено.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з мінометів позиції наших військ поблизу Заруцького, Старикового та Будівельного Сумської області.

На Харківському напрямку противник основні зусилля зосереджує на недопущенні просування наших військ. Завдав авіаційного удару неподалік Мосьпанового. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Харків, Питомник, Новопокровка, Протопівка, Руські Тишки, Дуванка та Коробочкине.

На Слов’янському напрямку завдав авіаудару поблизу Богородичного.

Артилерійські обстріли фіксувалися в районах населених пунктів Дібровне, Чепіль, Костянтинівка, Новомиколаївка, Мазанівка, Богородичне, Микільське та Гусарівка.

На Донецькому напрямку ворог обстріляв райони Закітного, Сіверська, Григорівки, Тетянівки, Донецького та Райгородка. Штурмові дії окупантів у напрямку Спірне – Івано-Дар’ївка наші захисники успішно відбили.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційних ударів неподалік Берестового та Нью-Йорка. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Берестове, Соледар, Званівка, Семигір’я.

Ворожі спроби штурму у напрямках Доломітне – Новолуганське та Доломітне – Семигір’я під влучним вогнем українських воїнів захлинулися. Така ж доля спіткала окупантів у напрямку Роти – Вершина. Противник відійшов. Після перегрупування відновив наступ на Вуглегірську ТЕС, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках з метою витіснення наших підрозділів із зайнятих рубежів ворог завдав авіаударів поблизу Авдіївки. Вів артилерійські обстріли в районах населених пунктів Новобахмутівка, Авдіївка, Новомихайлівка, Павлівка, Золота Нива, Времівка, Новопіль, Залізничне, Новояковлівка та Малинівка.

На Південнобузькому напрямку противник вів повітряну розвідку БпЛА. Обстрілював з артилерії райони населених пунктів Осокорівка, Трудолюбівка, Партизанське, Первомайське, Благодатне, Мурахівка, Квітневе, Оленівка, Степова Долина, Олександрівка і Таврійське.

З метою вивезення захопленого майна морським шляхом російські окупанти намагаються відновити діяльність морських портів на узбережжі Азовського моря. У готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України утримують три носії високоточної зброї.

6:07

В Одесі під час повітряної тривоги пролунав вибух, зайнялась пожежа. На місці працюють рятувальники.

Ракета влучила у цивільний об’єкт, про поранених та загиблих наразі інформації немає, повідомили ОК Південь.

 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024