стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 14 липня

14 Липня 2022, 23:40
Війна в Україні 6177
Війна в Україні

Сто сорок першу добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:40

Ситуація у Вінниці станом на 22-гу годину:

🔸загинуло 23 особи (з них 3 дитини);

🔸звернулося по допомогу 117 осіб;

🔸госпіталізовано 66, у тому числі 3 дитини;

🔸у важкому стані перебуває 34 особи; 

🔸5 осіб у критичному стані;

🔸триває пошук 39 осіб, зв’язок з якими відсутній.

ДСНС України

22:50

У Вінниці під час ракетного обстрілу більше 50 житлових будинків зазнали пошкоджень. 

Для розселення людей підготовлено близько 200 готельних номерів та одну з міських шкіл. Надають все необхідне для ночівлі, забезпечують харчування, повідомив Сергій Моргунов Вінницький міський голова.

22:40

За цей день ворог 8 раз обстріляв 8 територіальних громад Сумської області, повідомляє Дмитро Живицький, голова Сумська ОВА.

Усього - понад 40 пострілів із різної видів озброєння (кулеметні черги, реактивна та ствольна артилерія, використовували безпілотники).

22:20

Поблизу Вінниці знайшли уламки ракет, збитих 14 липня силами ППО, повідомляють у Командуванні Повітряних Сил ЗС України.

22:10

У Вінниці вже понад 30 загиблих. Частина загиблих згоріла в автомобілях під час ракетного удару по місту.

Про це повідомляє нардеп Гончаренко.

22:05

На території Святогірської лаври, що у Донецькій області, досі перебуває до 600 мирних мешканців, яких Україна хоче евакуювати 

Зараз лавра піддається постійним артилерійським обстрілам боку російських військових, повідомляє ГУР МО України.

Близько 70% людей, які є там, – паломники та місцеві мешканці. Вони намагались знайти притулок від обстрілів. Значна частина паломників прибула на прощу ще до початку активних бойових дій. 

У подальшому мирні жителі не змогли евакуюватися у безпечне місце і попросили про організацію безпечного коридору.

Близько 100 ченців відмовляються залишати територію лаври. Частина з них – через поранення, вік та хвороби. Саме для них організовують доставку гуманітарних вантажів.

20:57

У Вінниці затримали людей, які можуть бути причетні до обстрілу. Про це повідомив голова МВС Денис Монастирський.

20:40

У Мелітополі окупанти пропонують зрадникам здавати «проукраїнських громадян» за зарплату. росіяни назвали вакансію «начальник відділу інформаційної безпеки». Про це Центру стратегічних комунікацій повідомили у Національному спротиві. 

Щоб стати начальником відділу зрадників, необов’язково мати досвід роботи та навіть освіту. Потрібно просто здавати сусідів, бажано маючи при цьому український паспорт. У вакансії не вказано, скільки ворог буде платити і яка взагалі ставка: постійна чи за кожного зданого окремо. 

20:35

Кількість жертв російського ракетного удару по Вінниці зросла до 23, у лікарнях перебуває 64 людини, 5 - у критичному стані.

Про це повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій.

За даними рятувальників загинуло 23 особи (з них 3 дитини). Звернулися за допомогою 115 людей.

Госпіталізовано 64, у тому числі 2 дитини. Зазначається, що у важкому стані перебуває 34 особи, 5 – у критичному стані. Пошуково-рятувальні роботи тривають.

20:30

Фото першої жертви від ракетного удару по Вінниці 14 липня швидко поширилось соціальними мережами.  Рятувальники заблюрили тіло 4-річної Лізи на фоні дитячого візочка. Дівчинка загинула миттєво. За життя її мами Ірини борються лікарі. Наразі жінка в реанімації у вкрай важкому стані, повідомила колега постраждалої Ірина Асман. 

Донька Ірини мала синдром Дауна, тому про втрату та збір допомоги для жінки оголосили в організації, яка опікується дітьми з таким діагнозом.

Про стан постраждалої розповіла подруга Лідія Войтенко. Жінка перебуває у лікарні поруч з Іриною.

«Іра начебто була притомна, коли потрапила до реанімації. Ліза на місці… померла.  В Іри була мрія переїхати до Києва. До війни їй вдалося стати на ноги: почала знімати сама житло, знайшла нову гарну роботу. От-от в неї життя почало налагоджуватись», – зазначила вона.

За кілька хвилин до трагедії Ірина опублікувала відео, як вони з донькою їдуть на заняття до логопеда. Їхній шлях пролягав через Площу Перемоги, куди влучили росіяни.

У соцмережах мати розповідала, що її донька має синдром Дауна та називала її «янголом». 

20:00

Збитки інфраструктури Ірпеня від війни становлять 25,3 мільярда гривень або майже 922 мільйони доларів.

Про це свідчать дані дослідження KSE Institute, зібраних в рамках проєкту Rebuildua.

За час окупації, яка тривала місяць, в Ірпені було пошкоджено майже половину від загальної кількості споруд у місті – 10,5 тисячі будівель, з яких 2501 зазнали повного або сильного руйнування.

18:50

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

Російські окупанти цинічно продовжують завдавати ударів по  цивільних об’єктах на території України. Після сьогоднішніх ракетних ударів по центру міста Вінниці наразі виявили тіла 22 загиблих, серед яких і діти. У списку зниклих безвісти залишаються 39 осіб. Крім того, ушкоджень різних ступенів тяжкості зазнали близько сотні людей. 

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без особливих змін. На останньому ворожі підрозділи обстріляли населені пункти Дорошівка і Грабовське Сумської області.

На Харківському напрямку противник намагається утримати зайняті раніше рубежі та позиції. Здійснював обстріли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії міста Харкова та населених пунктів Протопопівка, Прудянка, Світличне, Микільське, Черкаські Тишки, Старий Салтів, Рубіжне. Завдав авіаційних ударів неподалік Петрівки. Вів повітряну розвідку із оперативно-тактичними БПлА “Орлан-10” поблизу Василенкового і Шевченкового.

На Слов’янському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів. Обстріляв із мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони Долини, Іванівки, Барвінкового, Богородичного, Кутузівки, Великої Комишувахи, Тетянівки, Новомиколаївки та Костянтинівки. Задіяв авіацію для удару по району Маяків.

Штурмові дії ворога в районі населеного пункту Курулька наші воїни успішно відбили.

На Донецькому напрямку противник продовжує обстріли підрозділів Сил оборони по всій лінії зіткнення. Застосовує штурмову та армійську авіацію. Веде розвідку з метою пошуку слабких місць в обороні наших військ. 

Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Сіверськ, Верхньокам’янське, Серебрянка, Спірне, Нью-Йорк, Яковлівка, Соледар, Білогорівка, Виїмка, Семигір’я, Травневе, Покровське та інших. Завдав авіаударів зокрема неподалік Нью-Йорка, Нової Кам’янки, Яковлівки,  Івано-Дар’ївки, Авдіївки. 

Наступальними та штурмовими діями окупанти намагалися покращити тактичне положення в районах Верхньокам’янського і Камʼянки та встановити контроль над Вуглегірською ТЕС. Українські воїни влучним вогнем завдали ворогу втрат та змусили відступити. 

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках наступальних та штурмових дій ворог не вів. Обстрілював наші позиції із артилерії в районах населених пунктів Новоселівка Перша, Красногорівка, Мар’їнка, Вугледар, Велика Новосілка, Новоукраїнка, Времівка, Ольгівське, Темирівка, Білогір’я, Малинівка, Кам’янське, Новоандріївка, Невельське, Оріхів та інших. 

На Південнобузькому напрямку ворог здійснював систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах Лиманів, Посад-Покровського, Степової Долини, Прибузького, Олександрівки, Зорі, Котляревого, Любомирівки, Новомиколаївки, Мирного, Киселівки, Благодатного, Кобзарців, Яковлівки, Березнегуватого, Білої Криниці, Ольгиного, Князівки, Іванівки, Червоного Яру та низки інших населених пунктів. Застосував авіацію для удару неподалік Таврійського.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання противника і далі блокує північно-західну частину Чорного моря та завдає ракетних ударів по об’єктах на території України.

Російські окупанти продовжують зазнавати втрат на території України, що призводить до подальшого зниження морально-психологічного стану. Постійно збільшується кількість ворожого особового складу, який будь-яким чином намагається уникнути бойових дій.

18:41

Підрозділи повітряної розвідки НГУ разом із військовослужбовцями Збройних сил України виявили та знищили дві російські артилерійські установки «Нона» на Харківщині, – повідомляє начальник оперативного управління Головного управління НГУ Олексій Надточий.

18:40

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомляє, що місцеві партизани підпалили завод «Сателіт», щоб завадити росіянам вивезли обладнання.

18:33

На Миколаївщині через обстріли росіян зайнялися поля пшениці.

Мінімум шість ракет по околицях Баштанки випустили загарбники із території окупованої Херсонщини Рятувальники, аграрії та усі небайдужі рятують врожай, – повідомляє голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва.

18:27

рф вдарила по Вінниці ракетами «Калібр» 3М-14Е, вага кожної 1 770 кілограмів. Ці ракети можуть обгинати рельєфи місцевості, а також уникати відомі ворогу засоби протиповітряної оборони, – повідомляють у міськраді.

Загалом по Вінниці випустили чотири ракети, дві з них збила ППО.

18:09

росіяни сьогодні обстріляли острів Зміїний.

«Українські воїни контролюють острів», – запевняє заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Олексій Громов.

17:34

Внаслідок ракетних ударів по Вінниці виявили тіла 22 загиблих, лише шістьох із них вдалося опізнати, зниклими безвісти вважаються 39 людей, – пише УП.

17:27

Протягом доби піротехніки виявили, вилучили та знешкодили 625 вибухонебезпечних предметів. Найбільше небезпечних знахідок було в Харківській та Київській областях, – повідомляють у ДСНС України.

17:23

Кільксть загиблих у Вінниці зросла. Станом на зараз відомо про 21 жертву.

17:22

ЗСУ знищили пункт управління та склад боєприпасів рф у Снігурівському та Баштанському районах Миколаївської області, – повідомляє ОК «Південь».

16:28

Станом на 15:55 у Вінниці 20 загиблих, 52 людини госпіталізовані, з них 34 – у важкому стані. Крім того, пошкоджено 55 будівель та 40 автомобілів. Триває пошук 46 людей, зв’язок з якими відсутній. Від ДСНС залучено 319 осіб та 33 одиниці техніки. Працюють піротехніки, кінологи, психологи ДСНС.

15:38

14 орденів «Золота Зірка» вручив президент України Володимир Зеленський для українських захисників і рідних загиблих військовослужбовців.

15:12

Центральна Україна під загрозою ракетного удару – там повітряна тривога.

15:01

У драмтеатрі тимчасово окупованого Херсона росіяни облаштували

 склад боєприпасів та чекають на російських політтехнологів, – повідомляє ГУР МО України

Так, група політтехнологів має організувати підготовку та проведення так званого «референдуму».

14:02

Унаслідок російського теракту у Вінниці кількість загиблих зросла до 20. Серед жертв – троє дітей. Про це повідомив заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко.

13:54

У районі Херсона горить ще один військовий склад окупантів, – повідомляють ЗМІ.

13:45

У Вінниці за останніми даними – 17 загиблих, серед яких дві дитини. Пошуково-рятувальна операція триває.

12:45

Станом на 12:40 – 12 загиблих. Серед них – немовля.

12:24

Станом на 12:10: внаслідок влучання російських ракет у Вінниці 8 осіб загинуло, а 30 – поранено.

Про це повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко.

12:17

Наслідки ракетного удару по Вінниці. За останніми даними рятувальників, вже 8 людей загинуло та 8 травмовано. Згоріло 25 машин. Працюють 90 рятувальників.

12:14

Російські ракети поцілили по центру Вінниці. 8 загиблих, серед них маленька дитина. Є поранені, повідомляє заступник голови ОПУ Тимошенко.

12:11

Рятувальники завершили розбір завалів багатоповерхівки у Часовому Яру. Від ракетного удару в будинку загинули 48 людей, у тому числі – 9-річний хлопчик. Ще 9 осіб вдалося врятувати.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Пошукова операція тривала 5 днів, до неї було залучено 323 людини.

11:07

У Вінниці чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

10:06

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 13.07 орієнтовно склали:

09:35

Зранку росіяни випустили по Миколаєву 9 ракет — постраждали два навчальних заклади, об’єкт транспортної інфраструктури, готель «Миколаїв» і ТЦ. За даними місцевої влади, одну людину поранено. Попередньо без жертв.

09:13

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що кремль наказав регіонам рф формувати «добровольчі батальйони» для участі у війні в Україні.

Про це повідомляє Українська правда.

Ймовірно, кремль наказав російським регіонам формувати добровольчі батальйони для участі в російському вторгненні в Україну замість оголошення часткової або повної мобілізації в росії. Російські ЗМІ повідомили, що за 6-місячний контракт чоловікам у РФ пропонують зарплату від 3750 до 6000 доларів США.

Також росЗМІ підтвердили створення або розгортання так званих добровольчих батальйонів у Курській області, Приморському краї, Республіці Башкортостан, Республіці Чувашія, Чечні, Республіці Татарстан, місті Москва, Пермській, Нижегородській та Оренбурзькій областях і формувань добровольчих підрозділів у Тюменській області.

Аналітики інституту зазначають, що у батальйони можуть сформуватися 34 тисяч новоприбулих військовослужбовців, якщо кожен регіон рф створить хоча б одну військову частину чисельністю 400 осіб.

Ключові висновки аналітиків ISW:

  • Ймовірно, кремль наказав російським регіонам сформувати добровольчі батальйони для відправки в Україну.
  • російські війська провели невдалі наземні штурми на північ від Слов’янська та навколо Бахмута.
  • Окупанти продовжували наносити авіаційні та артилерійські удари в районі Сіверська та на захід від Донецька.
  • Загарбники продовжували атакувати українські залізничні лінії на східному напрямку.
  • Російські війська здійснили обмежені та безуспішні наземні наступи на північ від міста Харкова.
  • Сили рф надають перевагу оборонним операціям на південному напрямку, оскільки українські сили продовжували обстрілювати ворожі склади боєприпасів.
  • Російська окупаційна влада посилює матеріальну підтримку цивільних осіб, які працюють на окупантів в Україні.
  • Імовірно, російська окупаційна влада висуває умови для примусового переселення українських дітей з недавно окупованих територій до Криму.

09:10

Вночі окупанти знову завдали ракетних ударів по Немишлянському та Основ'янському районах Харкова – о 23 та після 2 години.

Про це повідомляє голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Пошкоджені об’єкти транспортної інфраструктури, приватне підприємство, зруйнована 3-поверхова будівля та автомобілі. Рятувальники ліквідували пожежі. За попередніми даними, жертв і постраждалих немає.

Протягом минулої доби ворог хаотично обстрілював мирне населення Харківського, Богодухівського, Чугуївського та Ізюмського районів Харківської області. Зруйновані приватні будинки, господарчі споруди автомобілі. В Ізюмському районі обстрілами росіян пошкоджена критична інфраструктура, горів дах розподільчого пункту електромереж однієї з лікувальних установ. 

Протягом доби від російської агресії постраждали та госпіталізовані 2 мирних жителів Чугуївського району. 

На лінії зіткнення протягом минулої доби тривали активні бойові дії. В районі Ізюма російські окупанти вели вогонь поблизу Барвінкового, Дібрівного, Курульки, Подолівки та Чепіля.  Ворог намагався йти в наступ в напрямку Курульки, але вкотре зазнав невдачі та поніс втрати. 

«Наші захисники стійко тримають свої позиції та нищать ворожу живу силу і техніку», – написав він.

09:06

По населених пунктах на межі Луганщини та Донеччини вороги завдали 12 ракетних та авіаційних ударів.

Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Продовжуються масовані артилерійські та мінометні обстріли, застосовуються системи залпового вогню. Через невеличкі населені пункти росіяни намагаються прорватися до Сіверська та відкрити шлях до Бахмута, тому і нищать все, що бачать перед собою. Зараз вони ведуть наступ у напрямку Верхньокам’янського, бойові дії тривають.

09:05

Росіяни завдають авіаційних ударів та наступають, на окупованих територіях пенсіонерам «дозволили» долучатися до розбирання завалів.

Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Багатьох цікавило питання, навіщо окупантам необхідно швидко провести перепис населення. Одна із причин – формування реєстру пенсіонерів», – написав він.

За інформацією голови, за декілька днів за оформленням пенсій в Сєвєродонецьку звернулися близько 220 громадян. Це із 8 тисяч населення, що залишилося. Чи виплачуватимуть їм росіяни пенсії – ще невідомо. 

Втім, окупаційною владою вже прийнято постанову, яка «…дает право пенсіонерам принимать участие в работах временного характера…» Тобто, зібрали особисті дані і дозволили людям долучатися до розбирання завалів.  

Водночас ситуація на фронті після декількох днів відносного послаблення знов загострюється.

09:03

За 13 липня росіяни вбили 3 мирних жителів Донеччини: 2 у Часовому Яру і 1 у Миколаївці. Ще 5 людей отримали поранення.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

09:01

Під обстріл російських військ потрапив готель «Миколаїв», повідомляє Суспільне.

Уточнюється інформація щодо наявності загиблих або поранених унаслідок обстрілів.

08:51

У районі Херсона пролунав вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

08:27

Армія РФ завдала авіаракетних ударів по промисловій зоні Краматорська, повідомив міський голова Гончаренко. У деяких районах міста відсутня електрика.

07:57

Російські війська вночі і ранком обстріляли Криворізький район. 

Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Під вогонь потрапила Зеленодольська громада. Ворог умисно вгатив по населених пунктах – селу Велика Костромка та Зеленодольську

Попередньо, обійшлося без постраждалих. 

07:36

Оперативна інформація станом на 06:00 щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.
 
На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках змін у складі, положенні підрозділів та характері діяльності противника не відзначається. На останньому ворог обстріляв із мінометів та реактивних систем залпового вогню райони Дорошівки та Грабовського Сумської області.
 
На Харківському напрямку противник здійснив обстріли із артилерії різних калібрів в районах населених пунктів Дергачі, Черкаська Лозова, Дементіївка, Руські Тишки, Черкаські Тишки та Слатине.
 
На Слов’янському напрямку ворог здійснює вогневе ураження поблизу Барвінкового, Дібрівного, Курульки, Подолівки, Чепіля, Краснопілля та Богородичного. Ворог намагався вести штурмові дії в напрямку Курульки, успіху не мав, відійшов.
 
На Краматорському напрямку противник обстрілював із ствольної та реактивної артилерії райони Григорівки, Сіверська, Краматорська, Верхньокам’янського, Закітного, Серебрянки та Спірного. Завдав авіаційних ударів поблизу Верхньокам’янського та Маяків. Веде наступ у напрямку Верхньокам’янського, бойові дії тривають.
 
На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли із озброєння танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Новолуганське, Нью-Йорк, Покровське, Весела Долина, Соледар, Берестове, Веселе, Виїмка, Семигір’я, Вершина та поблизу Вуглегірської ТЕС. Завдав авіаударів неподалік Нью-Йорка, Івано-Дар’ївки і Семигір’я. Українські воїни відбили штурмові дії в напрямку Кодеми та Вершини.
 
На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій ворог не вів. Обстріли зафіксовано поблизу Новомихайлівки, Шахтарського, Великої Новосілки, Павлівки, Новоукраїнки, Времівки, Залізничного, Ольгівського, Темирівки, Гуляйпільського, Малинівки, Гуляйполя, Кам’янського, Малих Щербаків, Новоандріївки та Кам’янки. Ворог завдав авіаційних ударів неподалік Авдіївки та Кам’янки. Здійснював наступ у напрямку населеного пункту Кам’янка, має частковий успіх.
 
На Південнобузькому напрямку противник зосереджує зусилля на недопущенні наступу підрозділів Сил оборони України. Здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії і танків по лінії зіткнення. У готовності до завдання ракетних ударів утримує чотири носії крилатих ракет морського базування «Калібр».
 
Фіксуються випадки незадовільного продовольчого забезпечення окупаційних військ. За наявною інформацією, залишається низьким рівень укомплектування командирами взводів у підрозділах 2-ї загальновійськової армії Центрального військового округу. Причина – значні втрати та відмова від участі у бойових діях на території України.
 

07:21

Українські військові підтвердили черговий удар по окупованій Новій Каховці. Вони влучили в пункт управління російськими військами та посадковий майданчик, повідомляє Бабель.

 

Також російські літаки спробували завдати чергового удару по острову Зміїний, але випущені ракети не долетіли і впали в море.

07:16

Внаслідок російських обстрілів Бахмута загинула одна людина, ще п'ятеро поранені.
 
Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.
 
Російські війська знову поцілили у приватний сектор, боєприпаси РСЗВ «Ураган» пошкодили близько 8 будинків.
 

07:06

У Миколаєві вранці було чутно потужні вибухи.
 
Інформацію щодо вибухів підтвердив міський голова Олександр Сєнкевич.
 
Російські війська поцілили в низку цивільних об’єктів.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024