стрічка

У соцмережах на Волині маніпулюють змінами до правил мобілізації

17 Липня 2022, 16:30
У соцмережах на Волині маніпулюють змінами до правил мобілізації 13213
У соцмережах на Волині маніпулюють змінами до правил мобілізації

У волинській мережі Facebook поширюють повідомлення про начебто нові правила мобілізації.

Журналісти фактчекерського проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявилося, що це МАНІПУЛЯЦІЯ.

МЕСЕДЖ

«Увага! Вступають в дію нові правила мобілізації. Цільова мобілізація, мобілізація студентів, мобілізація багатодітних батьків, жінок». Для того, аби дізнатися про начебто нові правила, потрібно перейти за посиланням на телеграм-канал Колосок UA. 

ПЕРЕВІРКА

Перейшовши за посиланням на телеграм-канал, бачимо повідомлення про те, що Уряд продовжив воєнний стан ще на три місяці. Мовляв, тому в Україні вступають у дію нібито нові правила мобілізації. Також у телеграм-чаті зображений перелік категорій людей, для яких створили начебто нові правила мобілізації.

Насправді телеграм-канали знову вирішили зманіпулювати суспільно важливою темою. Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»  № 7272 від 11.04.2022 р. щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації деяких категорій громадян» ще 14 квітня 2022 року. Тобто, нових правил ніхто не писав, а лише внесли зміни до вже існуючого закону. Цими змінами розширили перелік осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. До них додали такі категорії:

  • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;
  • наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої, чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

ВИСНОВОК

Маніпулятори використали зміни у Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» №7272 від 11.04.2022 року, написавши, що починають діяти начебто нові правила.

Насправді владці лише розширили перелік осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. А ще оновили категорії громадян, яким передбачили відстрочку від призову. Для інших категорій українців, зазначених у повідомленні, усе залишилося без змін. Тому меседж про те, що в Україні вступають в дію нові правила мобілізації – маніпулятивний.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024