стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 13 липня

13 Липня 2022, 22:42
Війна в Україні 4560
Війна в Україні

Сто сорокову добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:30

Про ситуацію на Луганщині станом на вечір 13 липня розповів голова ОВА Сергій Гайдай:

  • рашисти посилили роботу своїх ДРГ кількісно та якісно: на наші блок-пости виходять найманці з "Ліги", що говорять українською та перевдягнуті в нашу військову форму
  • ситуація більш-менш стабільна. Орки не наважуються йти в наступ. Відчувається їхня знесиленість після знищення складів з боєприпасами. Але все-таки обстріли продовжуються і ворожі ДРГ намагаються знайти слабкі місця в обороні Луганщини, на щастя, без успіху

 

23:20

Повідомляють про вибухи у Запоріжжі.

23:16

У Новій Каховці знову лунають потужні вибухи. Місцеві канали публікують фото наслідків. Імовірно, ЗСУ поцілили в черговий склад росіян.

22:59

Повідомляють про вибухи у Харкові

22:11

Головне зі звернення Президента

Сьогодні я підписав указ про нагородження орденом «За заслуги» І ступеня Марини Вязовської – українського математика, яка цьогоріч стала лауреаткою медалі Філдса. Це дуже вагома й престижна відзнака – її називають Нобелівською премією з математики. Українка пані Вязовська стала другою жінкою за всю історію премії з 1936 року, яка виграла цю медаль. Їй вдалося розв’язати задачу про пакування сфер у восьмивимірному просторі. Як відзначають науковці, Марина Вязовська запропонувала дуже сильні ідеї й допомогла розв’язанню також пов’язаних задач.

Сьогодні я хочу подякувати пані Марині. Подякувати не тільки за її роботу, за дуже потужний математичний результат, а ще й за те, що вона допомагає всім нам, усім українцям, захищати нашу свободу й незалежність. Зокрема й під час церемонії вручення медалі Філдса на Світовому конгресі математиків у своїй промові пані Марина говорила про Україну, про війну Росії проти нашої держави, про злочини російських окупантів.

Взяв участь у роботі конференції «Азійське лідерство», яка щороку відбувається в Сеулі, столиці Республіки Корея. Це один із тих майданчиків, який привертає увагу всього регіону. І для України важливо, щоб наші інтереси й цінності звучали та сприймалися в усіх частинах світу, тим більше в країнах – лідерах Азії. Я подякував за підтримку й закликав до більш активного протистояння російській тактиці терору.

І яка зла іронія: сьогодні ж представники окупаційних структур у Донецьку заявили про те, що їх, як вони кажуть, визнала КНДР. Звичайно, будемо реагувати дуже жорстко на всіх рівнях. Але це така новина, що навіть додаткових коментарів вона не потребує. Усе очевидно. Яким шляхом ідемо ми й до чого можуть привести окупанти.

Триває розбір завалів після російського удару по місту Часів Яр. Станом на цей час у списку загиблих – 48 людей, серед них – одна дитина. Кількість врятованих, на жаль, не змінилася – 9 людей. Рятувальники працюватимуть на місці, поки не розберуть усі завали. Це був один із найжорстокіших російських ударів за увесь час війни – стільки жертв... Мої співчуття рідним і близьким загиблих.

Готуюся звернутись до учасників форуму в Гаазі в Нідерландах, який відбудеться завтра і присвячений притягненню до відповідальності російських воєнних злочинців. Світові демократії готові зробити все необхідне, щоб кожен російський терорист відповідав за зло проти українців. І ми маємо скоординувати зусилля таким чином, щоб усі винні отримали справедливі вироки. Трибунал буде.

Сьогодні в новинах багато згадок про зустріч у Туреччині щодо розблокування аграрного експорту з нашої країни через Чорне море. Ми справді докладаємо значних зусиль, щоб відновити постачання продовольства на світовий ринок. І я вдячний Організації Об’єднаних Націй і Туреччині за відповідні зусилля. Успіх цієї історії потрібен не тільки нашій державі, а й, без перебільшення, усьому світу. 

Якщо вдасться зняти російську загрозу судноплавству в Чорному морі, це зніме гостроту світової продовольчої кризи. Українська делегація мені доповіла, що є певний прогрес. Найближчими днями узгодимо деталі з Генеральним секретарем ООН.

Увечері, як завжди, підписав указ про нагородження наших воїнів. 136 учасників бойових дій відзначені державними нагородами, 25 із них – посмертно. Вічна памʼять усім, хто віддав життя за Україну! Вічна вдячність кожному й кожній, хто захищає нашу державу!

21:02

російські окупанти вгатили по Запоріжжю і влучили в одне з підприємств. За попередніми даними, поранення зазнали 14 людей.

Раніше повідомлялося про 7 поранених, які вчасно перейшли в укриття. Заступник керівника Офісу Президента зауважив, що, ймовірно, саме це врятувало їхні життя.

20:25

В тимчасово окупованій Горлівці, що на Донеччині чутно вибухи і вже видно дим 

Вибухи в Горлівці
Вибухи в Горлівці

20:12

З-під завалів п'ятиповерхівки у Часовому Яру на Донеччині дістали  ще одне тіло жінки — кількість загиблих зросла до 48 людей. Розбір завалів триває, повідомили в ДСНС.

19:57

Українські захисники так затисли окупантів на Харківщині, що ті вже місяць не можуть виконати наказ про наступ

Про це свідчить нова телефонна розмова загарбників, яку вдалося перехопити СБУ.

«Да уже месяц в этой деревне сидим! Ни*уя в наступление не можем двинуть нормально. Укры въе*ывают и въе*ывают наше подразделение, не дают двинуться», – розказує російський окупант своєму другу, який також воює у лавах рашистів, але на іншому напрямку. 

Ворог визнає високий рівень підготовки та ефективність роботи українських захисників, тож бажаючих йти в наступ немає.  

«Наши все в панике… Никто не хочет в наступление идти. Технику разъе*али, миномёты разъе*али – всё пиз*ец, остались без ни*уя. Вот наступление. И так неделю…» – жаліється рашист. 

Сподіваємося, зовсім скоро так говоритимуть окупанти по всій лінії фронту. 

18:53

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. 

На Сіверському напрямку противник вживає заходів щодо посилення контррозвідувального режиму у прикордонних районах Курської області. Обстріляв із мінометів райони населених пунктів Вовківка, Волфине та Покровка Сумської області. Також, на Сумщині, вів повітряну розвідку БпЛА поблизу Заруцького, Шалигиного та  Старикового.

На Харківському напрямку окупанти основні зусилля зосереджують на утриманні недопущенні просування наших військ. 

Вже вкотре українські воїни відбили ворожий штурм в напрямку Дементіївки. Наразі противник поповнює запаси та намагається доукомплектувати підрозділи, що зазнали втрат особового складу та військової техніки.

Російські окупанти обстрілювали райони населених пунктів Харків, Дементіївка, Руські та Черкаські Тишки, Слатине, Прудянка, Залиман, Старий Салтів, Петрівка, Руська Лозова, Уди, Явірське, Коробочкине та Перемога. Завдали удару парою вертольотів Ка-52 поблизу Верхнього Салтова та Петрівки.

На Слов’янському напрямку противник здійснює вогневе ураження із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Тетянівка, Донецьке, Райгородок, Долина, Дібрівне, Курулька, Мазанівка, Вірнопілля, Гусарівка, Чепіль, Велика Комишуваха, Краснопілля та інших. Завдав авіаудару поблизу Мазанівки.

Штурмові дії у напрямках Іванівки та Долина наші захисники успішно відбили та відігнали окупантів назад.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів.  Обстрілював із ствольної артилерії та мінометів райони Миколаївки, Кривої Луки, Сіверська, Серебрянки, Верхньокам’янського та Івано-Дар’ївки. Авіаційні удари зафіксовано біля Спірного.

На Бахмутському напрямку окупанти здійснювали обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Виїмка, Берестове, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Покровське, Бахмут, Опитне, Весела Долина, Вершина, Травневе, Вуглегірська ТЕС, Кодема, Торецьк, Шуми, Майорськ і Зайцеве. Завдали авіаційного удару неподалік Вершини.

Всі спроби ворожих штурмових дій в напрямках Веселої Долини, Яковлівки та Вершини наші воїни влучним вогнем звели нанівець. Окупанти, з втратами, відійшли. Розвідку боєм в районі Покровського ворог теж бездарно провалив.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник продовжив обстріли із ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення, щоправда з меншою інтенсивністю. Також завдав авіаційних ударів неподалік Малих Щербаків, Малої Токмачки, Кам’янського та Новомихайлівки. Вів повітряну розвідку БпЛА поблизу Новопрокопівки і Малої Токмачки.

На Південнобузькому напрямку війська агресора здійснювали обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Потьомкине, Князівка, Осокорівка, Добрянка, Біла Криниця, Партизанське, Благодатне, Киселівка, Новогригорівка, Зоря, Оленівка, Котляреве, Шевченкове, Луч, Посад-Покровське, Степова Долина, Українка, Прибузьке, Нова Зоря, Лимани та Лупареве. Також ворог вів повітряну розвідку БпЛА. 

В акваторії Чорного та Азовського морів у готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України противник утримує чотири носії високоточної зброї.

Подекуди втрати противника перевищують показники комплектування, що значно впливає на загальний морально-психологічний стан та стає передумовою відмови особового складу у подальшій участі у бойових діях проти України. Доходить до того, що російське командування застосовує до підлеглих фізичне насилля.

17:13

Попередньо семеро людей отримали поранення під час ворожого обстрілу Запоріжжя. Про це повідомляє заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

Виникла пожежа. Під завалами можуть перебувати люди.

16:36

За матеріалами Служби безпеки України, до восьми років позбавлення волі засудили агента російської військової розвідки, який спланував серію терактів в Одеській області.

16:16

Поліція знайшла уламки збитої ЗСУ російської ракети, яку окупанти випустили по Харкову 13 липня, – пише Суспільне.

16:06

Упродовж минулої доби із зони активних бойових дій на Донеччині вдалось евакуювати 17 осіб. Про це повідомляють у ДСНС.

15:59

Від початку повномасштабного вторгнення авіація Повітряних Сил та армійська авіація Сухопутних Військ Збройних сил України здійснила 1 700 авіаударів по позиціях окупантів.

Зафіксовано близько десяти випадків знищення крилатих ракет українськими винищувачами, – повідомляє полковник Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ.

14:48

У Запорізькій ОВА повідомляють про два ворожі прильоти в обласний центр. Під приціл потрапило одне з підприємств міста. 

14:39

ЗМІ пишуть про вибухи у Запоріжжі та Білій Церкві.

14:32

Щонайменше п'ятеро людей загинули внаслідок ворожого обстрілу Миколаївщини вранці 13 липня. Про це повідомив заступник керівника ОПУ Кирило Тимошенко.

Ворог наніс 28 ударів з РСЗВ по різних населених пунктах. Відомо, що пошкоджень зазнала лікарня та житлові будинки.

14:24

По всій території України – загроза ракетного удару. 

13:13

У лікарнях Миколаївщини перебувають 325 осіб, що постраждали від атак окупантів. За минулу добу поранення отримали 34 людини. Про це повідомляють у обласній раді.

12:55

Про поточну ситуацію на Луганщині розповів голова ОВА Сергій Гайдай.

  • ЗСУ тримають оборону на околицях Луганщини – два населених пункти області підконтрольні Уряду;
  • з окупованих територій росіяни вивозять зерно КамАЗами;
  • окупанти впроваджують на цих територіях свого мобільного оператора;
  • російська армія знищила в великих містах склади з продуктами харчування, магазини і ринки – населені пункти на межі гуманітарної катастрофи;
  • у Рубіжному та Лисичанську зруйнована система централізованого газопостачання, для її відновлення необхідні значні кошти;
  •  на окупованих територіях є люди, які нам допомагають.

11:38

В Маріуполі розпочалась чергова хвиля приховоної мобілізації. Окупанти намагаються вербувати людей через масову пропозицію роботи пожедними інспекторами. 

Про це повідомляє радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Набирають людей віком виключно від 25 до 30 років, без досвіду роботи. 

«Наші люди задля перевірки звернулись щодо «працевлаштування». Повідомляють, що в разі згоди будуть направлени до м. Донецьк на «тренування та навчання» на пару місяців, оскількі досвіду немає. Це цілком співпадає з поперднімі інсайдами про план прихованої мобілізації в Маріуполі від окупаційної влади. Власне цікава і посада – інспектор з нагляду, враховуючи що нагляди за пожежною безпекою в Маріуполі немає де», – написав він.

10:45

Вранці з-під завалів житлового будинку в Часовому Яру на Донеччині дістали тіло  жінки – кількість загиблих зросла до 47 людей, повідомив заступник керівника ОПУ Тимошенко.

10:21

Росіяни ведуть постійні обстріли по всій вільній території Донеччини. Найбільше сьогодні потерпає Бахмутський район. У Бахмуті 1 людина загинула, ще 5 поранено. Краматорськ зазнав ракетного удару вранці.

Про ситуацію по області станом на ранок 13 липня повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Зранку росіяни завдали 2 ракетні удари по Нью-Йорку, влучили поруч із дитсадком. 

У Званівській ТГ обстріли не припиняються, за добу пошкоджено 5 будинків у Верхньокам'янському і 2 — у Званівці.

У Сіверську 1 будинок знищено повністю, ще 1 — пошкоджено. Без постраждалих.

Також під обстрілами — Краматорський район. Сам Краматорськ зазнав ракетного удару сьогодні зранку: росіяни поцілили в промзону. Без жертв.

Три ракетні удари росіяни завдали по Костянтинівці — 1 людина поранена. Пошкоджено промислову будівлю і приватний будинок, у кількох навколишніх житлових будинках вибито шибки.

У Черкаській ТГ обстріляли Новомиколаївку, пошкоджено дах будинку. Інформацію щодо постраждалих уточнюємо.

09:54

Вчора ворог обстріляв Індустріальний та Немишлянський райони Харкова, внаслідок чого 5 людей отримали поранення. Зараз вони перебувають в лікарні та отримують усю необхідну допомогу, їхній стан стабільний, загрози життю немає.

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

«Вночі Харкову намагалися завдати ракетного удару, але наші ЗСУ зробили все, щоб бєлгородський «гостинець» від сусідів «загубився дорогою». Потерпілих немає», – написав він.

Росіяни завдавали постійних артилерійських ударів по населених пунктах Харківського, Богодухівського, Ізюмського, Чугуївського районів області. Пошкоджені приватні будинки та господарчі споруди.

Протягом доби в Харківській області поранення від російських обстрілів отримали 5 мирних мешканців: 2 людей в Харківському районі, 1 людина в Богодухівському, 2 людини в Ізюмському. На жаль, в Слатиному, Харківського району, загинув 55-річний чоловік.

На території області тривають активні бойові дії. На Харківському напрямку ворог зосереджений на обороні утримуваних позицій. В районі Ізюма окупанти вели штурм в напрямку Довгенького. Наші захисники дали ворогу відсіч, змусивши того відійти з втратами. 

09:17

В Часовому Ярі число загиблих зросло до 46. Одне тіло дістали вночі. 

Про це в ефірі національного марафону повідомила речниця Донецької ОВА Тетяна Ігнатенко, пише Суспільне. 

09:13

Втрати окупантів:

08:09

Не припиняється авіаційний та артилерійський тиск ворога в районах адміністративних меж областей. Зокрема, по Верхньокам’янському та Білогорівці.

Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Загалом за добу завдано чотири ракетних та два авіаційних удари. Артилерія окупантів теж не припиняє руйнування цих та прилеглих населених пунктів. 12 липня росіяни 13 разів застосовували цей вид зброї у бік мирних помешкань.

08:07

У Луганську поменшало складів із боєприпасами. Посилення диверсійних розвідувальних заходів обумовлюється нестачею боєприпасів.

Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Ні, російська армія не припиняє обстрілів. Однак, скоріш за все, береже існуючі запаси снарядів, бо їх постачання перервано роботою нашої нової далекобійної зброї. Нещодавно здетонували військові склади у Кадіївці та Луганську. Сьогодні вночі в промзоні Луганська теж було неспокійно. Тому уперед знов йдуть ДРГ окупантів, які намагаються шукати слабкі місця в нашій обороні», – написав він.

Росіяни тиснуть не тільки з боку Лисичанська та Попасної, а й з Ізюмського напрямку. Це загрожує великим містам Донеччини, та, відповідно, може порушити чи вимусити перебудувати захисні укріплення. Небезпеку звідти не можна виключати.

07:55

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) назвали безуспішними наступи росіян на північ від Слов’янська, на схід від Сіверська і невдалими штурми на північ від Харкова.

Про це повідомляє Українська правда.

Російські війська залишаються на оперативній паузі під час війни в Україні. Вони продовжують перегрупування, відпочинок, переобладнання та відновлення; проте продовжують бомбардувати критичні райони, щоб створити умови для майбутніх наземних наступальних дій; а також проводять обмежені атаки.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван 11 липня повідомив, що Іран найближчим часом надасть Росії «до кількох сотень БПЛА» і навчатиме російських військових користуватися ними.

Ключові висновки аналітиків ISW:

  • Повідомляється, що Кремль закуповує іранські БПЛА, які, ймовірно, покращать російську повітряну розвідку і точність непрямого вогню в Україні.
  • Російські війська здійснили обмежені та безуспішні наземні наступи на північ від Слов’янська та на схід від Сіверська.
  • Загарбники продовжили авіаційні й артилерійські удари в районі Бахмута та Авдіївки.
  • Російські війська провели кілька невдалих наземних штурмів на північ від Харкова.
  • Окупанти ймовірно, здійснили атаку під чужим прапором на Запорізьку атомну електростанцію в окупованому Енергодарі.
  • Російські та українські джерела повідомляли, що 10 липня в Херсоні внаслідок українських ударів було вбито кількох російських офіцерів.
  • Українські війська продовжували завдавати ударів по російських складах боєприпасів на Південному напрямку.

Крім аналізу війни в Україні, ISW подає карти ведення бойових дій.

07:44

Оперативна інформація станом на 06:00 щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ
 
На Волинському та Поліському напрямках у підрозділах збройних сил республіки білорусь, що виконують завдання з посилення охорони білорусько-українського кордону, проведено ротацію частини особового складу та техніки.
Триває перевірка штабу військ територіальної оборони Жлобинського району Гомельської області республіки білорусь. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору цієї країни.
 
На Сіверському напрямку склад та положення ворожих військ без особливих змін. Окупанти обстріляли позиції наших військ із мінометів в районі Вовківки Сумської області.
 
На Харківському напрямку противник утримує угруповання військ зі складу Західного та Східного військових округів. Основні зусилля зосереджує на обороні. Ворог обстріляв зі ствольної та реактивної артилерії місто Харків та населені пункти Соснівка, Дементіївка, Микільське, Руські та Черкаські Тишки, Питомник, Слатине, Прудянка, Нове, Іванівка та Залиман.
 
На Слов’янському напрямку ворог не припиняє артилерійські обстріли в районах населених пунктів Долина, Дібрівне, Курулька, Мазанівка, Адамівка, Вірнопілля, Гусарівка, Чепіль, Велика Комишуваха, Краснопілля, Хрестище, Довгеньке та Маяк. Штурм в напрямку населених пунктів Довгеньке та Долина українські захисники успішно відбили. Не виключається продовження ведення противником штурмових дій для покращення тактичного положення та створення сприятливих умов для ведення наступу в напрямку Ізюм – Слов’янськ.
 
На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів, здійснював обстріли із ствольної артилерії та мінометів в районах населених пунктів Тетянівка, Миколаївка, Крива Лука, Сіверськ, Серебрянка, Спірне. Завдав авіаційного удару неподалік Верхньокам’янського.
 
На Бахмутському напрямку окупанти обстрілювали райони Берестового, Білогорівки, Соледара, Покровського, Бахмута, Опитного, Веселої Долини, Вершини, Травневого, Кодеми, Торецька і Шумів. Завдав ракетно-авіаційних ударів по Торецьку та Райському та авіаударів неподалік Берестового. Вів повітряну розвідку з БпЛА типу «Орлан-10» та задіював диверсійно-розвідувальні групи.
 
На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках, з метою сковування наших військ, ворог вів артилерійські обстріли в районах населених пунктів Авдіївка (Коксохімічний завод), Веселе, Мар’їнка, Новомихайлівка, Павлівка, Причистівка, Залізничне, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка та Камʼянське. Завдав авіаційних ударів неподалік Кам’янки, Авдіївки та Новомихайлівки.
 
На Південнобузькому напрямку, щоб завадити перегрупуванню наших військ, агресор вів артилерійський вогонь по районах населених пунктів Біла Криниця, Партизанське, Благодатне, Киселівка, Новогригорівка, Зоря, Котляреве, Шевченкове, Степова Долина, Українка, Миколаїв і Кульбакине. Для корегування вогню задіяв БпЛА.
 
В Чорноморській та Азовській морських зонах корабельне угруповання противника основні зусилля зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства. У готовності до завдання ракетних ударів утримується чотири носії крилатих ракет морського базування «Калібр».
 
Морально-психологічний стан особового складу окупантів залишається низьким, відзначається системне вживання алкогольних напоїв та дезертирство. Окупанти скаржаться на неефективність своїх атак на українські позиції.
 

07:39

Після вибухів у Луганську у так званій «ЛНР» заявили, що українська армія завдала удару по військовій частині ворожої ППО.

Про це повідомляє Українська правда.

Ракета «Точка-У», за попередніми даними, збита над Луганськом. Ракету нібито збили в районі селища Ювілейне, що входить до складу Луганська.

У той же час РИА Новости повідомляє, що, як мінімум, чотири зенітні ракетні ракети були запущені за повітряними цілями на захід від Луганська.

Представник Народної міліції так званої «ЛНР» Андрій Марочко повідомив, що українська армія завдала масованого удару по військовій частині протиповітряної оборони (ППО), яка захищає небо над Луганськом.

07:34

Російські війська двічі за ніч обстріляли з РСЗВ Нікопольський район. Окрім самого Нікополя під удар потрапили ще дві громади – Червоногригорівська та Мирівська.

Про це повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

У Червоногригорівській зачепило лінію електропередач – частково без світла сама Червоногригорівка та два села – це приблизно 6 000 абонентів. Зараз на місці  працюють аварійні бригади електриків. У Мирівській – пошкоджений заклад соціальної інфраструктури. 

Попередньо, під час обстрілів люди не постраждали. 

За словами Резніченка, після опівночі наші військові збили на Нікопольщині ще один безпілотник. 

«Таким чином, «уполювали» за ніч два ворожих БПЛА. В інших районах області на цю хвилину спокійно», – написав він.

07:21

Вночі у Харкові пролунали вибухи, повідомляє Суспільне.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024