стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 12 липня

12 Липня 2022, 21:30
Байрактар 2211
Байрактар

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:58

Рада Європейського комічного агентства (ESA) у вівторок ухвалила рішення припинити співпрацю з російським космічним агентством «Роскосмос» щодо місії ExoMars-2022, спрямованої на дослідження Марса.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву генерального директора ESA Йозефа Ашбахера.

«Рада уповноважила мене припинити досі призупинену співпрацю з «Роскосмосом» щодо місії ExoMars Rover and Surface Platform», – зазначив Ашбахер, додавши, що подробиці співпраці з партнерами в космічній сфері розкриє 20 липня.

21:36

На вечір вівторка вже 16 суден пройшли гирлом Бистре для завантаження українського зерна, за таких темпів очікується, що затори в дельті Дунаю зникнуть протягом тижня. Про це повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури.

Ще понад 90 суден наразі чекають на рейді каналу Суліна своєї черги аби зайти саме в українські порти. Всього на рейді румунського каналу Суліна знаходиться 135 суден. 

20:53

Сербія, повністю залежна від постачання російського газу, планує закуповувати газ у Азербайджану в 2023 році.

Про це заявила у вівторок міністр енергетики Сербії Зорана Михайлович, пише агентство Reuters. Очікується, що у наступному році завершиться будівництво інтерконектора з Сербії до болгарського трубопроводу.

19:48

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко звільнив генерал-майора Олександра Шкіренка з посади начальника головного організаційно-мобілізаційного управління Генштабу. Білоруське агентство "Бєлта", яке цитує повідомлення на сайті Лукашенка

«Генерал-майора Олександра Шкіренка звільнено з посади начальника головного організаційно-мобілізаційного управління - заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил та зараховано до розпорядження міністра оборони».

19:41

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що очікує на гарні новини після розмови з міністеркою оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт щодо постачання озброєнь.

«Ми обговорили надання Німеччиною озброєння Україні, яке зміцнить нашу обороноздатність. Дякуємо нашим німецьким партнерам за непохитну відданість підтримці України. Невдовзі чекаємо на гарні новини», - написав міністр.

19:33

У Придністров'ї місцеві "патріоти" надіслали листа президентці Молдови Майї Санду, владі країни, українським та молдовським силовим структурам та ЗМІ листа. У ньому вони скаржаться на російську розвідку, яка робить все для втягнення псевдореспубліки у війну.

У цьому листі Придністров'я звинувачує у серії терактів у квазіутворенні саме розвідку росії. Про це повідомляє 24 канал з посиланням на джерела.

За теракти в Придністров'ї відповідальна росія

У своєму листі «патріоти з міністерства держбезпеки» Придністров'я поскаржилися на високу активність російських спецслужб на території псевдореспубліки. Наслідком таких дій стало те, що чимало мешканців квазіутворення виїхали, боячись війни.

Нагадуємо, що їм не вдасться втягнути Придністров'я у війну з Україною та Молдовою. Їхні дії щодо організації лжетерактів у Придністров'ї призвели до того, що більшість населення республіки залишає територію, рятуючись від можливої ​​війни. Більшість із них – хлопці призовного віку, які не хочуть гинути на кровопролитній та чужій нам війні в Україні,
– йдеться у листі.

У Придністров'ї усвідомлюють, що вступ у війну проти України означатиме початок кінця квазіреспубліки. Через це «патріоти» звернулися до розвідки росії з проханням припинити організацію терактів, які підривають у мешканців псевдореспубліки довіру до країни-агресорки.

18:26

Уряд Іспанії готується передати Україні 10 бойових танків Leopard 2A4 та 20 БТР M113, які перебувають на озброєнні іспанської армії.

Про це повідомив іспанський інтернет-портал InfoDefensa, пише Європейська правда.

14:30

Європейський союз заморозив російські активи на суму 13,8 мільярда євро з моменту вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Про це заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, повідомляє Європейська правда із посиланням на RTBF.

За словами Рейндерса, понад 12 млрд євро заморожено лише у п'яти державах-членах.

«Ми повинні продовжувати переконувати інші держави-члени робити те саме. Я сподіваюся, що найближчими тижнями ми побачимо активізацію цих процесів у всіх державах-членах», – сказав Рейндерс.

Він відмовився розкрити назви п'яти країн ЄС, які заморозили найбільше активів.

У Німеччині міністр фінансів Крістіан Лінднер у середині червня оцінив суму, заморожену в цій країні, у 4,48 мільярда євро. Бельгія заморозила у квітні минулого року російські активи на 2,7 млрд євро, повідомив міністр фінансів Вінсент Ван Петегем.

14:09

13 липня у Стамбулі військові делегації міністерств оборони Туреччини, РФ, України та делегація ООН проведуть перемовини щодо вивезення українського зерна з портів Стамбула, заявили в Міноборони Туреччини, повідомляє Суспільне.

12:23

Рада Євросоюзу підтримала виділення мільярда євро макрофінансової допомоги для України на підтримку економіки в умовах війни, – повідомляє Українська правда.

11:55

Україна отримала $1,7 мільярда грантової допомоги від США. Про це повідомляє прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

 До слова, це вже другий грант США за останні два тижні. Загальна сума допомоги становила $3 мільярди.

09:15

Литовці купили для України антидрони та радари Wingman. Про це повідомив литовський журналіст та телеведучий Андрюс Тапінас, який організував збір коштів.

«Ми купили для України 110 антидронів і назвали їх Orcrist або Orc Killer», – йдеться в повідомленні.

07:02

росія на третину скорочує постачання природного газу до Італії, – пише Енергоатом.

06:36

Четверта зустріч контактної групи з оборони України (UDCG), відома як формат Рамштайн, відбудеться 20 липня та пройде в режимі онлайн.

Про це повідомляє пресслужба Пентагону у звіті про телефонну розмову міністрів оборони США та України Ллойда Остіна та Олексія Резнікова.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024