стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 липня

09 Липня 2022, 23:45
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 липня 3785
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 липня

Сто тридцять шосту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:45

Внаслідок обстрілів Сумщини у суботу поранено 5 мешканців.

Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький у Telegram

21:38

Внаслідок російських обстрілів на Донеччині у суботу загинуло щонайменше троє людей, ще 8 поранено.

Про це голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив в Telegram

Кириленко повідомив про загиблих у Мар’їнці, Костянтинівці та Переїзному. Крім того, у Костянтинівці поранено 3 людей, у Зайцевому – 4, і ще одну – у Переїзному.

20:38

Голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив про «приліт» російського снаряда за містом.

Про це голова ОВА повідомиву Telegram

«Приліт у районі Радушного. Автотранспорту та населенню повністю обмежити пересування».

19:45

Президент Володимир Зеленський звільнив очільника Херсонської області Геннадія Лагуту, а також призначив тимчасового виконувача обов’язків.

Про це йдеться в указі президента

«Звільнити Геннадія Лагуту з посади голови Херсонської обласної державної адміністрації згідно з поданою ним заявою».

Президент тимчасово поклав виконання обов’язки голови Херсонської ОДА на Дмитра Бутрія.

19:35

Президент Володимир Зеленський звільнив послів України в Чехії, Норвегії та ще ряді країн.

Про це йдеться в указі президента.

18:33

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін не відзначається. Для недопущення ведення розвідки прикордонних з Україною районів безпілотними літальними апаратами активізовано застосування комплексів радіоелектронної боротьби. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.
На Сіверському напрямку противник задіяв штурмову авіацію для удару неподалік Володимирівки Сумської області.
На Харківському напрямку тривають спроби ворога наблизитися до міста. Штурмовими діями противник намагався просунутись у напрямку Кочубеївка - Дементіївка. Українські воїни відкинули окупантів на раніше зайняті позиції.
На напрямку Мале Веселе – Петрівка Сили оборони України виявили та знешкодили розвідувальну групу противника.
На Словʼянському напрямку застосуванням артилерії окупанти намагаються створити сприятливі умови для подальшого просування у напрямку Ізюм – Словʼянськ. Ворожа армійська авіація завдала удару в районах населених пунктів Чепіль та Богородичне.
Всі спроби штурму противника у напрямках Довгеньке – Краснопілля, Пасіка – Долина наші захисники успішно відбили. Ворог відійшов. Здійснив дистанційне мінування ділянки автомобільної дороги поблизу Великої Комишувахи.
На Донецькому напрямку ворог продовжив застосовувати наявні засоби вогневого ураження для обстрілів позицій Сил оборони та наближених до лінії зіткнення населених пунктів. Завдав ракетно-авіаційного удару неподалік Шумів.
Провів повітряну розвідку безпілотним літальним апаратом в районі Краматорська. Також загарбники здійснили безуспішну спробу штурмових дій на напрямку Золотарівка – Верхньокамʼянське. Влучним вогнем наші воїни змусили окупантів розбігтися по кущах в районі Золотарівки.
На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках продовжив обстріли позицій наших військ із мінометів, ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення. Зафіксовано авіаудари в районах Авдіївки та Новоандріївки.
Штурмовими діями ворог намагався покращити тактичне положення на напрямках Ясинувата – Авдіївка. Успіху не має, з втратами відійшов.
Безуспішною також виявилася спроба противника просунутися в районі Марʼїнки.
На Південнобузькому напрямку окупанти продовжують зосереджувати зусилля на обороні зайнятих позицій та стримуванні наявними вогневими засобами просування підрозділів Сил оборони вглиб тимчасово захопленої території.

18:10

У Маріуполі в суботу пролунало два вибухи – в районі меткомбінату ім. Ілліча та в районі «Азовсталі», повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

За даними Андрющенка, о 5:56 ранку в районі ММК їм. Ілліча пролунав вибух, «який чуло все місто».

«Криворуке розмінування відправило трьох російських саперів одразу в трупу Кобзона», – додав радник мера.

Близько 12:30 у місті стався ще один вибух – в районі «Азовсталі», на території меткомбінату почалася пожежа.

«За попередньою інформацією, горять залишки вугілля. Попередньо є постраждалі серед окупантів», – написав Андрющенко.

16:10

У Маріуполі загарбники роздають «гуманітарну допомогу» від керівної партії рф «єдина росія» запліснявілим хлібом і лопатами.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

«Тульська гуманітарна допомога – дно дна російської допомоги. Пліснявий черствий хліб та лопати. Навіть не вистачає скарказму коментувати таку турботу про маріупольців», – наголосив він.

15:20

Російські окупанти викрадають у захопленому Маріуполі вцілілі автомобілі мешканців міста, повідомляє пресслужба ГУР.

«У тимчасово окупованому Маріуполі стрімко збільшується кількість крадіжок вцілілого приватного автотранспорту. Крадіжки відбуваються як з відкритих майданчиків чи стоянок, так і з закритих гаражних кооперативів. При цьому, вартість машини не має значення: зникають машини представницького класу і дешеві моделі такі як ЗАЗ чи GEELY», – йдеться у повідомленні.

14:16

Унаслідок обстрілу російськими окупантами Харкова 9 липня поранень зазнали шестеро цивільних.

Близько 10:00 російські військові здійснили обстріл центральної частини міста, повідомляє Харківська обласна прокуратура. Удар, ймовірно, завдали балістичною ракетою «Іскандер».

«Унаслідок обстрілу поранено п'ятьох жінок 55, 40, 57, 43, 64 років та 12-річну дівчину. Один зі снарядів влучив у двоповерховий будинок, що призвело до його руйнування. Пошкоджені також сусідні будинки», – йдеться у повідомленні.

13:48

Вранці 9 липня окупанти обстріляли Миколаїв.

Про це повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

За його словами, жертв немає.

«6 ракет С-300 по місту. Святий Миколай нас береже. Без жертв. Чого не скажеш про орків після роботи наших ЗСУ!», – зазначив керівник області. 

12:50

У Слов'янську ворожий снаряд влучив у приватний будинок – хазяїн опинився під завалами, на місці працюють рятувальники.

11:53

Уранці 9 липня внаслідок ворожого обстрілу міста Часів Яр Бахмутського району, що на Донеччині виникла пожежа покрівлі одноповерхової будівлі залізничного вокзалу, який наразі не експлуатується. Про це інформує пресслужба ДСНС України.

Інформація про загиблих та постраждалих не надходила. 

11:26

Зросла кількість жертв ранкових обстрілів Інгулецького району Кривого Рогу. Спершу глава області повідомляв, що загинула 41-річна жінка, яка йшла на роботу в дитячий садок. Ще двоє місцевих зазнали осколкових поранень — це донька і батько. Пізніше стало відомо, що 20-річна дівчина померла в лікарні від надскладних пошкоджень.

11:15

Правоохоронці затримали жителя Краматорська, який передавав російським окупантам інформацію про Збройні сили України. Про це інформує Офіс генпрокурора у фейсбуці

За даними слідства, з травня по липень 2022 року громадянин України, використовуючи месенджер, розміщував текстові повідомлення з інформацією про переміщення та розташування військовослужбовців Збройних Сил України в окремих районах Донецької області. 

При цьому вказана інформація дозволяла ідентифікацію українських захисників на місцевості та використовувалась державою-окупантом під час військової агресії проти України.

Наразі чоловіка затримали в  порядку ст. 208 КПК України. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

10:33

У Харкові по одному з житлових районів окупанти завдали, попередньо, ракетного удару. Про це у телеграмі повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. 

10:25

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 09.07 орієнтовно склали

  • особового складу – близько 37200 (+300) осіб ліквідовано
  • танків  ‒ 1638 (+1) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 3815 (+4) од, 
  • артилерійських систем  – 832 (+4) од, 
  • РСЗВ – 247 (+0) од, 
  • засоби ППО – 108 (+1) од,
  • літаків / aircraft – 217 (+0) од, 
  • гелікоптерів  – 187 (+0) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 674 (+5),
  • крилаті ракети – 155 (+0),
  • кораблі /катери – 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2687 (+2) од,
  • спеціальна техніка – 66 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському напрямку.

10:05

На Харківщині сталося 18 пожеж, спричинених ворожими обстрілами: 7 у Чугуївському, 3 у Харківському, 5 в Ізюмському, 3 в Богодухівському районах області. Горіли житлові будинки та прибудови, господарчі споруди, пшениця на полі, а також хвойна підстилка та трава на відкритій території. Про це інформує пресслужба ДСНС України.

Також упродовж минулої доби піротехніки ДСНС знищили 21 ворожий боєприпас, що не розірвався.

10:00

СБУ заблокувала на Львівщині ще один канал, яким незаконно переправляли чоловіків призовного віку за кордон. Організував його 38-річний житель області. Він виготовляв фальсифіковані документи, з якими чоловіки безперешкодно перетинали кордон. Вартість трьох пакетів «документів» оцінив у 7500 доларів США. Про це повідомив очільник Львівської ОВА Максим Козицький у телеграмі.

Правоохоронці затримали ділка на гарячому – під час отримання 1000 доларів США.

Йому уже повідомили про підозру та обрали запобіжний захід – тримання під вартою.

07:20

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін у діяльності підрозділів противника не відзначається. На останньому ворог обстріляв позиції наших військ неподалік  Сеньківки та Миколаївки Чернігівської області та населених пунктів Есмань і Олексіївка Сумської області.

На Харківському напрямку окупанти ведуть оборону зайнятих раніше рубежів. Ворог обстрілював із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Явірське, Стара Гнилиця, Українка, Микільське, Базаліївка, Руські Тишки, Черкаські Тишки, П’ятигірське, Прудянка, Чорноглазівка, Кутузівка, Старий Салтів, Шестакове та Рубіжне. 

На Слов’янському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли поблизу Дібровного, Богородичного, Адамівки, Карнаухівки та Сулигівки. 

На Краматорському напрямку противник обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Григорівки, Верхньокам’янського та Краматорська. Штурмовими діями намагається просунутись в районі населеного пункту Григорівка, бої тривають.

На Бахмутському напрямку ворожі обстріли фіксувалися поблизу Зайцевого, Берестового та Клинового. Завдав авіаудару неподалік Спірного.

Наступальними діями окупанти намагалися встановити контроль над територією Вуглегірської ТЕС та покращити тактичне положення в районі Доломітного.  Українські воїни не дали їм цього зробити та відкинули на попередні позиції.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках тривають обапільні обстріли позицій по лінії зіткнення. Ворог завдавав авіаційних ударів в районі населеного пункту Малі Щербаки.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури із ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення. 

Зберігається подальша загроза завдання ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону. 

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують успішне вогневе ураження скупчень живої сили, військової техніки російських окупантів та складів з боєприпасами. 

07:10

На ранок російські війська обстріляли Інгулецький район Кривого Рогу з «Градів». Про це у телеграмі повідомив голова Дніпропетровської військової адміністрації Валентин Резніченко.

Унаслідок обстрілів загинула 41-річна жінка, двох людей із осколковими пораненнями госпіталізували. 
Пошкоджена школа і кілька будинків. Згоріла автівка, що стояла поряд.

05:35

У Миколаєві пролунали вибухи. Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. На той момент у місті лунав сигнал повітряної тривоги.

01:30

На захисті південних рубежів українські захисники знищили 194 загарбники, 42 одиниці ворожої техніки і 3 склади боєприпасів росіян. Про це інформує ОК «Південь».

00:30

Внаслідок російського ракетного удару 1 липня у селищі Сергіївка Білгород-Дністровського району на Одещині кількість жертв зросла до 22 осіб. 7 липня у лікарні померла 53-річна співробітниця бази відпочинку, яка отримала поранення під час ракетної атаки рф на Сергіївку. Про це повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024