стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 липня

08 Липня 2022, 22:14
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 липня 3955
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 липня

Сто тридцять п'яту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

22:14

На Одещині знешкодили дрейфуючі міни. Одну міну принесло до Дністровського лиману з моря, а іншу винесло на узбережжя в Одеському районі. Купатися та знаходитись на пляжах Одеської області все ще дуже небезпечно.

21:48

У Хароків повідомляють про вибухи

21:38

Сіверськ та Бахмут опинились під щільним вогнем ворога 7 та 8 липня. Після отриманих важких травм в реанімаційних відділеннях померли 5 цивільних жителів. Поранення, окрім хлопчика, дістали 2 людей.

По містах – значні руйнування, адже своїми снарядами армія ворога поцілила в домівки мирних мешканців міст. Біля будинків стоять і знищені автомобілі.

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування. Відкрили одразу 2 кримінальних провадження – за фактами порушення законів та звичаїв війни. Наразі слідчі з'ясовують всі обставини злочину.

19:42

У тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області з’явився зв’язок українських операторів. У міськраді просять місцевих поскоріше зв'язуватися з рідними.

19:40

Російські військові розгорнули навколо Маріуполя кілька «фільтраційних таборів» та змушують людей проходили кілька етапів «фільтрації». Тепер місцева влада повідомила, що окупанти завершили першу хвилю цієї «фільтрації», але режим в місті посилюється.

Про це 24 каналу розповів радник мера Маріуполя Петро Андрущенко. Він каже, що глобально процес «фільтрації» майже завершено, її ще не пройшли одиниці.

За його словами, окупанти постійно наголошують на тому, що 100% населення, яке перебуває у Маріуполі, має пройти цю «фільтрацію».

19:28

На Херсонському напрямку, влучанням ракети ракетно-артилерійських підрозділів Збройних сил України знищено два командних пункти військ РФ. Результати влучання розвідуються.

Про це повідомила начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк в ефірі загальнонаціонального марафону «Єдині новини».

«Лінія зіткнення гнучка. Миколаївсько-Херсонський напрямок постійно знаходиться в русі. Українські війська просуваються, російські - відступають, але намагаються тримати позиції та повертатися для їх відновлення. Успіхи ЗСУ є», - сказала Гуменюк.

18:41

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь ведуть розвідку, посилюють заходи протидії технічним засобам розвідки, насамперед БпЛА. На території цієї країни продовжено дію закриття повітряного простору над південною частиною країни до 7 жовтня поточного року. Заборона на польоти цивільних повітряних суден діє з 24 лютого поточного року. 

На Сіверському напрямку ворог без особливих змін.

На Харківському напрямку противник веде оборонні дії та намагається покращити тактичне положення в окремих районах. Обстрілював із ствольної та реактивної артилерії околиці та місто Харків, а також райони населених пунктів Уди, Дементіївка, Леб’яже, Піщане, Замулівка, Петрівка, Питомник, Мосьпанове, Коробочкине, Слатине, Світличне, Шевелівка, Перемога, Верхній Салтів, Нове та Байрак. Неподалік Дементіївки наші захисники двічі відбили штурмові дії ворога та відкинули його назад. Противник завдав авіаудару в поблизу Петрівки.

На Слов’янському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів. Обстріляв із мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони Долини, Мазанівки, Краснопілля, Гусарівки, Новопавлівки, Червоного, Вірнопілля та Хрестища. Наступальні дії ворога в районі населеного пункту Богородичне, в результаті вогневого ураження,  захлинулися. Окупанти, з втратами, відійшли.

На Краматорському напрямку ворог здійснив обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Сіверськ, Серебрянка, Карпівка, Слов’янськ та Крива Лука. Авіаудар зафіксовано поблизу Тетянівки.

Сили оборони України завдали потужного вогневого ураження по позиціях противника в районі Верхньокам’янського, чим змусили підрозділи ворога відійти від населеного пункту.

На Бахмутському напрямку противник обстрілював наші позиції поблизу Спірного, Івано-Дар’ївки, Нью-Йорка та в районі Вуглегірської ТЕС. Здійснив авіаудари неподалік Берестового і Покровського.

За підтримки артилерії та оперативно-тактичної авіації окупанти безуспішно намагалися вести наступ у районах населених пунктів Спірне та Івано-Дар’ївка. Зазнали втрат та відійшли. 

Тривають бої поблизу Веселої Долини. 

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках продовжуються обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення. Ворог завдав авіаційних ударів неподалік Новоандріївки. 

На Південнобузькому напрямку підрозділи противника намагалися вести наступальні дії в районі населеного пункту Велике Артакове. Українські воїни швидко придушили цю спробу та відігнали окупантів. Зберігається велика загроза ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону. 

Корабельне угруповання противника продовжує виконувати завдання в акваторії Чорного та Азовського морів, триває блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

18:38

Понад мільйон осіб у формі забезпечують діяльність сектору безпеки та оборони в Україні. Такі дані наводять у Міноборони.

«Мобілізовані у ЗСУ – до 700 000 осіб, прикордонники – до 60 000, Нацгвардія – до 90 000, Національна поліція – до 100 000 осіб», – йдеться у повідомленні.

16:37

Окупанти «полюють» за шкарпетками, які видають воїнам ЗСУ. Про це в одному з останніх перехоплень СБУ зізнався контрактник зс рф, який розмовляв зі своєю дружиною.

«У меня дох*рища украинских носков, и я понимаю …какие они пиз*атые. Наши уставные носки… ими я не знаю че… полы мыть. Понимаешь: мы с тобой покупали трекинговые носки по 400 рублей, по 600 рублей… вот у них такие выдают», - каже окупант.

Він вихваляється американським камуфляжем, який теж поцупив в українців. Хоча запевняє, що справа не у виробнику. Не менш якісне і те, що виробляється для війська в Україні: «Да даже не брать то, что им поставляют, взять то, что их промышленность шьет. Взять их рюкзаки, шлема их. Ну это реально уровень. Просто я не знаю, почему именно так».

16:30

У Новій Каховці партизани ліквідували колаборанта Сергія Томка, який працював у поліції. Про це пишуть українські ЗМІ.

15:17

Верховна Рада достроково припинила повноваження нардепа та проросійського політика Вадима Новинського.

«За» проголосували 295 народних обранців.

14:53

СБУ заарештувала активів «Газпрому», «Роснєфті» та «Росатому» на понад два мільярди гривень.

Арешт наклали на корпоративні права та нерухоме майно 11 українських підприємств, кінцевими бенефіціарами яких є російські державні корпорації, – повідомляють у СБУ.

14:05

російські окупанти вдарили авіацією поблизу Вершини та Вуглегірської ТЕС на Донеччині, – повідомляє Енергоатом.

13:35

Збройні сили України влучили у склад боєприпасів росіян в окупованій Новій Каховці. За попередніми даними вбиті декілька десятків військових РФ.

Як пише Українська правда, на знищеній позиції знаходилося близько 70 росіян, ППО та боєкомплекти.

13:15

Вранці з літака Су-30 з боку Чорного моря російська армія випустила по Одещині крилату ракету типу Х-31, яка розірвалася над морем, прямуючи до узбережжя, – повідомляє ОК «Південь».

10:23

Війська РФ продовжують обстрілювати Миколаївщину. Зранку 8 липня в Миколаєві пролунали вибухи.  Інформація уточнюється. З 06:45 відбуваються обстріли смт Березнегувате. За попередніми даними, є руйнування об‘єктів інфраструктури, житлових будинків.

9:46

Протягом доби у Харківській області загинули четверо людей, ще дев’ятеро отримали поранення, повідомив керівник ОВА Синєгубов. 

Водночас, вперше за понад п'ять тижнів у Харкові не лунали нічні вибухи: відсутність викликів через удари по місту Суспільному підтвердили у ДСНС.

9:36

Українська армія відбила ворожий штурм в районі Дементіївки на Харківщині.

Ворог здійснював обстріли із артилерії, реактивних систем залпового вогню і танків в районах кількох населених пунктів.

9:01

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 08.07 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 36900 (+250) осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 1637 (+35) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 3811 (+14) од, 
  • артилерійських систем – 828 (+13) од, 
  • РСЗВ – 247 (+0) од, 
  • засоби ППО – 107 (+0) од,
  • літаків – 217 (+0) од, 
  • гелікоптерів – 187 (+0) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 669 (+2),
  • крилаті ракети – 155 (+0),
  • кораблі /катери – 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2685 (+20) од,
  • спеціальна техніка – 66 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському напрямку.

8:43

Слов’янськ. Внаслідок нічного обстрілу та прямого влучання у приватний будинок загинула жінка, повідомив керівник міської військово-цивільної адміністрації Вадим Лях.

8:02

На ранок російські війська знову обстріляли  Криворізький район. Удари прийшлися по двох громадах – Апостолівській та Зеленодольській. У Апостолівській громаді ворог поцілив по селу Новосеменівка. Вибухова хвиля вибила шибки у будинку. 

У Зеленодольську вгатили по дачному масиву та парковій зоні. Попередньо, без постраждалих. У інших районах області на цю хвилину спокійно.

7:15

Оперативна інформація станом на 06.00 08.07.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочалася сто тридцять п’ята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін в складі та діяльності підрозділів збройних сил республіки білорусь в прикордонних районах Брестської та Гомельської областей не відзначається.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв із реактивної артилерії та мінометів район населеного пункту Михальчина Слобода Чернігівської області.

На Харківському напрямку окупанти продовжують ведення оборонних дій. Ворог здійснював обстріли із артилерії, реактивних систем залпового вогню і танків в районах населених пунктів Харків, Микільське, Леб’яже, Уди, Дементіївка, Верхній та Старий Салтів, Петрівка, Руські Тишки та Байрак. Завдав авіаудару неподалік Петрівки.

Українські воїни рішуче придушили спробу ворожого штурму в напрямку Дементіївки.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневий вплив із артилерії різних калібрів в районах населених пунктів Волобуївка, Хрестище, Гусарівка, Чепіль, Мазанівка, Долина, Червоне, Дібрівне, Богородичне та Адамівка.

 В районі Богородичного наші захисники завдали ворогу втрат під час його чергової спроби наступу та відкинули окупантів назад.

На Краматорському напрямку окупанти обстрілювали із ствольної та реактивної артилерії райони Сіверська, Григорівки, Білогорівки, Золотарівки, Серебрянки, Верхньокам’янського, Званівки та Роздолівки. Ворог вів наступ в напрямку Верхньокам’янського, має частковий успіх.

На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Бахмут, Спірне, Івано-Дар’ївка, Берестове, Покровське, Вершина, Володимирівка, Опитне, Торецьк, Зайцеве, Кодема, Клинове та Нью-Йорк. Завдав авіаційних ударів поблизу Вершини та Вуглегірської ТЕС. 

Окупанти наступають в напрямку Веселої Долини та в районі населеного пункту Спірне, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках тривають перестрілки вздовж лінії зіткнення із мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії. Ворог завдав авіаударів неподалік Василівки, Авдіївки, Новоселівки, Веселого та Новомихайлівки.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує свої зусилля на недопущенні наступу Сил оборони України. Здійснює систематичний вогневий вплив із ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення для сковування дій наших військ.

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують завдавати вогневого ураження по скупченнях живої сили, військової техніки та складах  боєприпасів російських окупантів.

6:32

У Миколаєві чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

В місті та області оголошена повітряна тривога.

5:12

ЗСУ на півдні знищили 12 росіян, танк та гаубицю «Мста-Б», а також вдарили по російському опорному пункту.

3:51

Інститут вивчення війни повідомляє, що російські окупанти, можливо, готуються до одночасного паралельного наступу на Слов'янськ та Краматорськ.

2:03

На Херсонщині росіяни ударним гелікоптером Ка-52 намагалися атакувати наші позиції, але ЗСУ їх відбили.

Українське військо втрат не зазнало, а росіяни  без успіху втекли, ухиляючись від вогню у відповідь.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024