стрічка

У мережі маніпулюють фінансовим моніторингом «ПриватБанку»

07 Липня 2022, 14:16
У мережі маніпулюють фінансовим моніторингом «ПриватБанку» ФАКТЧЕК 4619
У мережі маніпулюють фінансовим моніторингом «ПриватБанку»

У волинському інформаційному просторі телеграм-канали поширюють маніпулятивне повідомлення про те, що «ПриватБанк» начебто блокуватиме картки з оборотом понад 500 тисяч гривень без підтвердження джерел коштів.

Фактчекери проєкту «Брехунець» звернулися до пресслужби банку, аби перевірити інформацію.

МЕСЕДЖ: «ПриватБанк блокуватиме картки з оборотом понад 500 тисяч гривень без підтвердження джерел коштів. Клієнта проситимуть підтвердити джерела походження коштів, а також актуалізувати анкетні дані, зазначені раніше в розділі про дохід».

ПЕРЕВІРКА

Як пояснили «Брехунцю» у пресслужбі ПриватБанку, насправді клієнтам банку не потрібно зайвий раз хвилюватися щодо перевірок фінансового моніторингу, як упродовж дії воєнного стану, так і в мирний час. Адже банк буде робити все можливе, аби встановити джерела походження коштів з уже наявної у банку інформації.

Проситимуть підтверджуючі документи не у всіх.  А лише за умови значної різниці між інформацією банку стосовно фінансового стану клієнта, рівня його доходів та обсягом операцій по рахунках. У таких випадках банк буде звертатись до клієнтів задля надання пояснень, а за можливості, підтвердних документів.

«Навіть у випадках, коли фінансові операції клієнтів суттєві за обсягами – до прикладу, перевищують 500 тисяч гривень на місяць – банк, маючи законодавчо передбачені зобов'язання щодо вивчення джерел походження коштів та операцій, буде робити все можливе, аби встановити такі джерела з уже наявної у банку інформації», – пояснюють у ПриватБанку.

І додають, що будь-які обмежувальні дії не є поширеною практикою банку і застосовують їх виключно в межах законодавства і за відсутності інших шляхів з’ясувати питання.

Тому важливо розуміти, що у фінустанові докладають максимальних зусиль для спрощення обслуговування.

По-перше: звернення до клієнтів працівники банку роблять, за можливості, особисто і через зручні для клієнта канали комунікацій.

По-друге: надати пояснення і документи клієнт може як у відділення банку, так і онлайн.

По-третє: не проходять контроль кошти, які спрямовані на підтримку ЗСУ, на благодійні організації та волонтерські програми.

По-четверте: за умови зрозумілого для банку джерела походження доходу клієнта, наприклад, отримання заробітної плати, або бонусів, ніякі питання не будуть підіймати.

Наостанок у банку кажуть, що більш ніж  99 % платежів та переказів клієнтів банку не вимагають додаткових заходів фінмоніторингу, або підтвердження від клієнта. Адже існує спеціально розроблена і впроваджена сучасна автоматизована система, що дозволяє мінімізувати звернення. Вона перевіряє саме ті операції, що можуть становити ризик для клієнтів та банку.

ВИСНОВОК

Повідомлення про те, що ПриватБанк блокуватиме картки з оборотом понад 500 тисяч гривень без підтвердження джерел коштів – МАНІПУЛЯТИВНЕ. Адже будь-які обмежувальні дії не є поширеною практикою банку і їх застосовують виключно в межах законодавства і за відсутності інших шляхів з’ясування питання.

Читайте також: Волинянам телефонують шахраї і лякають, що банк змінив їхні рахунки

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром