стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 7 липня

07 Липня 2022, 23:25
Український захисник 6564
Український захисник

Сто тридцять четверту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:25

Головне зі звернення Президента:

Сьогодні головною темою в нашій країні стала британська тема – рішення Бориса Джонсона залишити посаду голови партії та Прем’єр-міністра. Вдень я говорив з ним і подякував за підтримку, яку ми одержали від першого дня російського терору. 

Передусім це зброя: комплекси протиповітряної оборони – «Стінгери», круті протитанкові системи NLAW, а ще – артилерія, боєприпаси, броньовані машини та багато-багато всього іншого. Вагома політична підтримка, сильні санкції проти Росії, фінансова допомога нашій державі – лише на потреби безпеки й оборони від 24 лютого виділено понад два мільярди фунтів. 

Роль Британії у захисті свободи – справді глобальна. І хоча це відображення позиції британського суспільства, все ж таки лідерство й харизма керівника держави завжди мають особливе значення. І тим більше в такий час – час повномасштабної антиєвропейської війни Росії, яка розпочала наступ на Європу саме з нашої держави. Тож не дивно, що українці відчувають особисту вдячність Борису.

Але все ж не забуваймо, що відносини ми будуємо між державами. Підтримка Великою Британією України не має змінитися, хоч би що відбувалося в лондонських владних колах, – і Борис, і всі наші друзі у Сполученому Королівстві запевнили мене в цьому. 

Зустрівся сьогодні в Києві з представниками Конгресу США – сенаторами Ліндсі Гремом і Річардом Блюменталем. Вони представляють обидві партії, Республіканську й Демократичну, і обидва дуже принципово підтримують Україну. Саме вони стали авторами резолюції, яка закликає Державний департамент визнати Росію державою – спонсором тероризму. Подякував їм за цю активність і сподіваюся, що вона буде доведена до результату.

Поінформував сенаторів про ситуацію на передовій, про те, до чого готуються окупанти. Зокрема, йшлося про Донбас, про південь нашої країни, про Харківську область. Сьогодні російська армія знову вдарила по Краматорську – і знову ракетами. Били окупанти й по Харкову, по містах Донбасу...

По кожному з напрямків наші партнери мають точну інформацію щодо наших оборонних потреб. Це стосується протиповітряної оборони, сучасної реактивної артилерії. Що більшою буде оборонна допомога Україні зараз, то швидше війна закінчиться нашою перемогою й меншими будуть збитки усіх країн світу, збитки Сполучених Штатів від російського тиску на демократичні суспільства.
Завтра продовжу серію звернень до європейських парламентів – на черзі Словенія. Завтра ж буде й багато внутрішньоукраїнських новин – попереду дуже змістовний день.

Після завершення конференції в Лугано, яка була присвячена відбудові України, урядовці вже мають домовленості щодо невідкладної допомоги нашій державі обсягом понад $2 млрд – ці кошти будуть спрямовані на посилення бюджету й підготовку до зими. До речі, вагомою підтримкою і зараз, і протягом опалювального сезону є експорт української електрики в країни Євросоюзу, який вже розпочався. Ціна на електрику на європейському ринку вища, ніж в Україні, і це дасть змогу енергокомпаніям використати зароблені кошти для забезпечення українських споживачів. Причому при незмінних тарифах.

Також урядовці активно працюють над логістикою аграрного експорту, заслухав сьогодні щодо цього міністра інфраструктури та міністра аграрної політики. Зробимо все, щоб зберегти доступ до світового ринку попри російську блокаду наших портів.

І, звичайно, хочу сьогодні подякувати за завершальний етап боротьби за Зміїний – там встановлено наш національний прапор. Два місяці тривала ця операція. Розвідка, Сили спеціальних операцій, «альфівці» СБУ, прикордонники, артилеристи, Військово-Морські сили, Повітряні сили. І хай тепер кожен російський капітан – чи то корабля, чи то літака – бачить український прапор на Зміїному і знає, що нашу державу не зламати.

22:27

У Кремінній окупанти забороняють мешканцям користуватися мобільними телефонами.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Повної окупації немає. Провину за «хлопки» на рашистських складах орки поклали на місцеве населення. Шукають тих, хто міг повідомити координати ЗСУ чи просто сфотографувати розташування цілей. У Кремінній людям заборонено користуватися мобільними телефонами, окрім того, людей розстрілюють, якщо оркам здається, що людина занадто багато спілкується телефоном – це для них сигнал причетності до шпіонажу», – розповів він.

22:07

росія створила вздовж кордону з Україною та на тимчасово окупованих українських територіях 19 фільтраційних таборів.
 
Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила заступник очільника місії США при ОБСЄ Кортні Острієн під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.
 
«За нашою оцінкою, росія, з допомогою проксі-груп, майже напевно використовує так звані фільтраційні операції для проведення затримання та депортації цивільних українських громадян до росії», – заявила вона.
 
Американська дипломатка вказала на те, що, за повідомленнями, російські офіційні особи почали підготовку до процесу фільтрації на території України ще до 24 лютого.

«російські офіційні особи, вочевидь, створили списки українських цивільних осіб, які вважалися такими, що несуть загрозу контролю росії над Україною, включаючи будь-кого з проукраїнськими поглядами, як-от політичних діячів та активістів, а також співробітників силових структур, з метою затримання та фільтрації. Наразі виявлено щонайменше 18 місць фільтрації вздовж українсько-російського кордону», – заявила Кортні Острієн.

Посилаючись на очевидців, вона вказала на те, що російські війська «примусово переміщують цих українських цивільних осіб до тимчасових фільтраційних пунктів у школах, культурних центрах, спортивних залах та інших громадських будівлях у контрольованих росією частинах східної України та росії, де російські силовики піддають їх жорстким допитам, часто з обшуками та побиттям».

21:09

Військові навчання у Білорусі продовжено як мінімум до 16 липня.

Про це говорить графік проведення навчань на білоруських полігонах, пише Беларускі Гаюн.

10 липня стане вихідним днем ​​для всіх полігонів, а для деяких полігонів вихідним також стане 9 липня.

Загалом продовження навчань на білоруських полігонах на даний момент виглядає так:

  • Борисовський (227-й) до 16.07;
  • Стрільбище №1 під Мінськом (Уруччя) до 16.07;
  • Гозький (під Гродно) до 15.07;
  • Брестський до 16.07;
  • Ріпище (Осиповичі) до 15.07;
  • Мар'їна Гірка до 16.07;
  • Лосвідо (під Вітебськом) до 16.07;
  • Неман (під Березівкою) до 15.07;
  • Обуз-Лісовий (під Барановичами) 15.07;
  • Чепелеве (під Слонімом) до 15.07;
  • Доманове (під Івацевичами) до 15.07;
  • Стрільбище під Старими Дорогами до 15.07;
  • Заслонове (під Лепелем) до 16.07.

19:51

За оновленою інформацією обласного Центру екстреної медичної допомоги, унаслідок обстрілу Немишлянського району російськими окупантами 3 цивільних загинули, 5 – отримали поранення. 

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

19:49

російські військові обстріляли Криворізький район Дніпропетровської області; поцілили по селу Новосеменівка Апостолівської громади.
 

Про це повідомляє Головне управління ДСНС у Дніпропетровській області.

«У селі Новосеменівка пошкоджено 2 житлові будинки та лінія електропередач. Від обстрілу зайнялося поле. Вогонь приборкували 5 рятувальників, задіяли 1 пожежно-рятувальний автомобіль. Пожежу ліквідовано. Згоріло 4,9 га стерні», – йдеться у дописі.
 
Постраждалих немає.
 

18:23

Оперативна інформація станом на 18.00 07.07.2022 щодо російського вторгнення.

Триває сто тридцять четверта доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках змін в стані, складі та характері дій підрозділів збройних сил республіки білорусь не відзначено. Зберігається загроза завдання ракетно-бомбових ударів з території цієї країни. 

На Сіверському напрямку противник, з метою демонстрації своєї присутності, обстріляв з артилерії райони Вовківки, Кіндратівки та Миропілля Сумської області. Окрім того, завдав авіаударів поблизу Есмані та Миропілля.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує зосереджувати зусилля на утриманні позицій та недопущенні просування підрозділів Сил оборони України вглиб тимчасово зайнятої території. Протягом дня задіяв танки, ствольну та реактивну артилерію для обстрілів населених пунктів Харківської області уздовж лінії зіткнення.

Наші воїни звели нанівець усі потуги ворога просунутись в напрямку Соснівки.  Штурм відбито, а окупанти відійшли на раніше зайняті позиції.

На сході нашої країни противник до цього часу намагається встановити повний контроль над територією Луганської області.

На Словʼянському напрямку окупанти знову безуспішно штурмували Богородичне, намагаючись повністю його захопити.  Наші воїни жорстко придушили цю чергову спробу.

Ворог здійснює вогневе ураження ствольною та реактивною артилерією районів населених пунктів Сулигівка, Червоне, Нікополь, Новопавлівка, Карнаухівка, Адамівка, Краснопілля, Богородичне, Мазанівка, Дібрівне та Долина. Біля останнього для ударів застосував штурмову та армійську авіацію.

На Краматорському напрямку ворог здійснив невдалі спроби штурмових дій в напрямках Григорівки та Верхньокамʼянського.

Зі ствольної та реактивної артилерії окупанти обстрілювали райони населених пунктів Маяки, Сіверськ, Серебрянка, Григорівка, Верхньокам’янске, Золотарівка та Званівка. Ворожий авіаудар зафіксовано в районі Серебрянки.

На Бахмутському напрямку українські воїни завдали ворогу втрат, коли той намагався покращити тактичне положення неподалік Вершини та Берестового. Противник у паніці відійшов. 

Обстрілював із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Виїмка, Іванодарʼївка, Спірне, Берестове, Білогорівка, Покровське, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Клинове, Вершина, Кодема, Майорськ, Нью-Йорк. Застосував армійську авіацію поблизу Шумів. Закріплюється на околицях населеного пункту Спірне.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках тривають обопільні обстріли із ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення.

Літаками штурмової авіації ворог завдав удару поблизу Камʼянського.

На Південнобузькому напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Підрозділи ворога продовжують утримувати зайняті позиції та наявними засобами ураження обстрілювати позиції підрозділів наших військ.

Заяви міністерства оборони рф про нібито загибель українських воїнів, які виконували зачистку та встановлювали Прапори України на острові Зміїний не відповідають дійсності.

В акваторіях Чорного та Азовського морів противник утримує в готовності до застосування до шести носіїв високоточної зброї. Сумарна кількість крилатих ракет морського базування типу «Калібр» може складати до 40 одиниць.

Ворог продовжує зазнавати значних втрат особового складу, озброєння та військової техніки на території України. Так, за наявною інформацією, командування Центрального військового округу збройних сил російської федерації змушено виводить підрозділи зі складу 35-ї окремої мотострілецької бригади.  Натомість намагається залучити невмотивовані підрозділи 74-ї окремої мотострілецької бригади. 

Тривають заходи примусової мобілізації особового складу на тимчасово окупованій території Луганської області. Мобілізовані мають слабку підготовку та незадовільне комплектування засобами захисту. На даний час поточний некомплект підрозділів 2-го армійського корпусу 8-ї загальновійськової армії збройних сил російської федерації складає близько 8-ми тисяч осіб. 

17:58

Російські війська завдали ударів по Харкову. Від обстрілу зайнялися кілька пожеж — над містом щонайменше три стовпи диму, повідомляють очевидці.

17:47

Російські окупанти арештували мера Куп’янська Геннадія Мацегору, підтвердив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Наприкінці лютого Мацегора повідомляв про підконтрольність міста російській армії. Українські правоохоронці підозрюють його в держаній зраді.

17:31

25 раз. ЗСУ знову знищили скупчення російської техніки у Чорнобаївці Херсонської області.

16:54

За даними української розвідки, російські окупаційні війська можуть спробувати піти в наступ у напрямку Запоріжжя, і спробувати оточити підрозділи ЗСУ — заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

16:23

Російські окупанти з початку повномасштабної війни викрали в Херсонській області 457 осіб.

15:10

У місті Кремінна Луганської області російські війська розстрілюють мирних людей просто на вулиці, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Усім відомо, що росіяни переслідують місцевих жителів з проукраїнською позицією, або тих, хто просто відмовляється співпрацювати з окупантами. У Кремінній терор досяг такого рівня, що людей розстрілюють прямо на вулиці. Допомагають у цьому місцеві колаборанти», — розповів Гайдай.

За його словами, росіяни залякують людей, які працюють у сфері критичної інфраструктури. Їх силою змушують ходити на роботу.

15:08

Очільник Донецької ОВА повідомив про одного загиблого і шість поранених внаслідок ракетного обстрілу Краматорська російськими окупантами. Від удару постраждали шість будівель, у тому числі готель і житлова багатоповерхівка.

14:11

Одна з ракет, яку росіяни випустили по Одещині 7 липня, влучила в порожній танкер «Millennial Spirit» під прапором Молдови, який вже 4 місяці дрейфує в морі без екіпажу через обстріл на початку війни.

13:39

Авіаракетний удар по центральній частині Краматорська. Є жертви.

Залишайтесь в укритті, небезпека не минула, повідомив мер міста Олександр Гончаренко.

12:43

У східних областях країни – повітряна тривога.

12:41

Слов'янськ зазнав чергового ворожого обстрілу з РСЗВ, – повідомляє начальник міської військової адміністрації Вадим Лях.

«Знову постраждали мікрорайони Лісний та Словкурорт. Є поранені», – йдеться у повідомленні.

12:33

СБУ знешкодила у Львівській області злочинне угруповання, яке «заробляло» мільйони на пільговому розмитненні імпортних авто.

Через цю схему на територію нашої країни заїхало понад 40 тисяч транспортних засобів з іноземною реєстрацією.

До складу угруповання входили посадовці Львівської митниці, троє брокерів та громадянин однієї з країн ЄС.

12:27

На Миколаївщині упродовж доби ворог зруйнував 21 об'єкт інфраструктури. Про це повідомляють у Нацполіції.

Під обстрілами перебував обласний центр та населенні пункти Нечаяне і Біла Криниця. Є загиблі. Внаслідок ударів пошкоджені 16 приватних житлових будинків, багатоквартирний будинок, три магазини, господарська споруда, шість одиниць сільгосптехніки та чотири вантажівки.

12:23

На Чернігівщині виявили схрон з боєприпасами російських окупантів. Про це повідомляє Держприкордонслужба.

На місцевості, де базувався ворог, знайшли РПГ-26 та постріли до нього, гранату «Ф-1», понад 600 набоїв різного калібру.

Встановлено, що боєприпаси належать 35-тій окремій гвардійській мотострілецькій бригаді, з місцем дислокації в алтайському краї рф.

12:15

Окупанти вночі завдали два удари по школі у Харкові – слідчі відкрили кримінальне провадження, – повідомляють у Нацполіції.

Війська рф вдарили ракетами по спеціалізованому закладу освіти у Немишлянському районі Харкова. Вибуховими хвилями пошкоджена будівля школи, утворилися дві воронки. Також зазнали ушкоджень будинки громадян та нежитлові будівлі, розташовані неподалік.  

11:45

У Херсоні росіяни спалюють тіла, щоб приховати втрати. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

«На околицях міста неодноразово помічали місця з великою кількістю обгорілих залишків людей. Точно ідентифікувати їхню приналежність складно через значні пошкодження від вогню», – йдеться у повідомленні.

10:05

У Дніпропетровській області затримали російського агента, який розвідував позиції українських зенітно-ракетних комплексів С-300. Отримані координати він мав передати своєму «куратору» через  відпрацьовані канали закритого зв’язку, – повідомляють в СБУ,

09:25

Орієнтовні втрати росіян у війні з Україною:

08:55

На світанку російські загарбники завдали ракетних ударів по Одеській області та острову Зміїний.

«Вражені два сільгоспангари, знищені 35 тонн зерна», – повідомляє речник ОВА Сергій Братчук.

08:46

За минулу добу росіяни вбили сімох мирних жителів Донеччини. Ще дві людини отримали поранення, – повідомляє голова ОВА Павло Кириленко.

08:34

Окупанти відправляють на війну жителів Лисичанська та Сєвєродонецька.

Збройні сили рф почали проводити ротацію в захоплених містах Луганщини, залучаючи місцевих жителів, – повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Чоловіка запрошують на роботу, наприклад, до водоканалу, а через кілька днів він замість перших грошей отримує повістку», – йдеться в повідомленні.

07:40

Ворог продовжує бити по Криворізькому району Дніпропетровщини – під обстрілами знову Зеленодольська громада, – повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

07:30

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та  Поліському напрямках змін в стані та діяльності підрозділів збройних сил республіки білорусь не відзначено.

На Сіверському напрямку ознак створення наступального угруповання противника не виявлено. З метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони, ворог утримує окремі підрозділи Західного військового округу у прикордонних районах Брянської та Курської областей.

Противник здійснював артилерійські обстріли та завдавав авіаційних ударів вертольотами армійської авіації в районах населених пунктів Вовківка, Миропілля, Кіндратівка та Есмань  Сумської області.

На Харківському напрямку ворог зосереджує зусилля на утримані зайнятих рубежів, на окремих ділянках лінії зіткнення намагається вести штурмові дії. Здійснював вогневий вплив із артилерії в районах населених пунктів Слатине, Мала Данилівка, Руські Тишки, Веселе, Кутузівка, Пришиб та Гусарівка. Неподалік Шестакового окупанти дистанційно замінували автомобільні шляхи.

На Слов’янському напрямку противник намагається вести штурмові дії. Обстріляв із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Долина, Курулька, Мазанівка, Богородичне, Адамівка та Чепіль. 

Противник намагається подолати спротив наших військ та встановити повний контроль над Луганською областю. Переміщує підрозділи. 

На Краматорському напрямку ворог обстріляв із ствольної та реактивної артилерії райони Кривої Луки, Кузьминівки та Григорівки. Намагаючись порушити роботу системи управління та зв’язку Сил оборони ворог активно застосовує комплекси радіоелектронної боротьби.

На Бахмутському напрямку окупанти обстріляли із ствольної артилерії райони Івано-Дар’ївки, Семигір’я та Вуглегірської ТЕС. Завдали авіаційного удару неподалік Спірного.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог здійснює систематичний вогневий вплив по позиціях підрозділів Сил оборони з метою сковування їх дій.

На Південнобузькому напрямку противник зосередив зусилля недопущенні просування підрозділів Сил оборони України. Вів обстріли із мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Лимани, Посад-Покровське, Прибузьке, Мирне, Котляреве та Благодатне.

В районі Добрянки наші воїни майже повністю знищили диверсійно-розвідувальну групу противника та успішно відбили ворожий штурм ворога, що послідував за цим.

В акваторії Чорного та Азовського морів противник утримує у готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах інфраструктури на території України чотири носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Наші ракетно-артилерійські та авіаційні підрозділи на визначених напрямках продовжують бити по опорних пунктах, місцях зосередження та складах противника.

07:00

Міноборони рф вперше за 133 дні війни змовчало про свої «здобутки», що свідчить про те, що росіяни взяли «оперативну паузу». Водночас Кремль продовжує готувати економіку росії до затяжної війни проти України, – пише ISW.

06:10

Оперативне командування «Південь» повідомляє про завдані ворогу втрати за минулу добу:

  • 38 рашистів
  • танк Т-62
  • 2 мінометних комплекси 120-го калібру «Сані»,
  • 2 одиниці броньованої та 4 автомобільної техніки
  • 3 склади боєприпасів на Миколаївщині
  • 1 склад пально-мастильних матеріалів в Херсоні.

04:10

Росія збільшила свою присутність в Чорному морі. Йдеться про п'ять ракетних кораблів та два підводні човни. Разом це 48 «Калібрів» та один великий десантний корабель, – повідомляє Оперативне командування «Південь».

03:01

У 12 областях України – загроза ракетного удару.

01:25

У східній частині України – повітряна тривога.

00:31

В Україні загинула бразильська актриса та супермодель 39-річна Таліта До Валле. Вона стала жертвою ракетного удару рф у Харкові 30 червня, – пише BBC.

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024