стрічка

На Волині згадали про жінок із Донецька, які їздили голосувати в росію: що з цим не так

07 Липня 2022, 17:40
На Волині згадали про жінок із Донецька, які їздили голосувати в росію: що з цим не так 2498
На Волині згадали про жінок із Донецька, які їздили голосувати в росію: що з цим не так

На Волині поширюють інформацію про жінок з окупованого Донецька, які їздили до росії голосувати за конституційні правки, що дозволяють президенту путіну залишатися при владі до 2036 року.

Публікацію, зокрема, опублікували у фейсбук-спільноті «Новини Луцька і Волині».

Журналісти фактчекерського проєкту «Брехунець» проаналізували допис та готові розповісти, наскільки оприлюднена там інформація відповідає дійсності.

ФОТОФАКТ

Зазначимо, що допис у волинську спільноту перепостили з пабліка «Свобода Чернігівщини». Там цю інформацію розмістили ще 1 липня 2020 року.

У публікації зауважують, що жінки окупованого Донецька на зупинці перед поїздкою в ростовську область демонструють свої російські паспорти. Вони їдуть голосувати за конституційні правки, які дозволятимуть владіміру путіну залишатися при владі аж до 2036 року.

Автор обурюється, що згодом ці жительки тимчасово окупованих земель поїдуть через лінію розмежування отримувати українські пенсії та соціальні виплати.

На знімку, яким доповнений допис, зображені усміхнені люди, які тримають попереду себе паспорти з двоголовим орлом на обкладинці.

ПЕРЕВІРКА

Такий факт був – це ПРАВДА. Жителі Донецька наприкінці червня 2020 року справді їздили до росії голосувати за відповідні правки в тамтешній конституції. Як повідомляло тоді «Радіо Свобода», жителі окупованої частини Донбасу кілька днів курсували через неконтрольовану частину українсько-російського кордону, щоб голосувати за поправки до конституції сусідньої країни. Ця опція, як обіцяв кремль, була доступна власникам російських паспортів, які не містять прописки. Російські чиновники кажуть, що відбувалося це голосування «активно».

За підрахунками журналістів, в голосуванні за «обнулення» президентських термінів путіна взяли участь близько 14 тисяч жителів ОРДЛО. З кількох міст тимчасово окупованих регіонів навіть запустили спеціальні автобуси, які були дешевшими, аніж звичайний транспорт до росії. 

Однак зауважимо, що в журналістському матеріалі не вказано конкретно, що на це «волевиявлення» їздили суто жінки. До того ж на знімку, який ілюструє як допис у соцмережі, так і матеріал видання, видно, що на задніх сидіннях у автобусі також присутні й чоловіки. І вони також демонструють російські паспорти. Тому твердження, що в голосуванні брали участь лише жінки – БРЕХНЯ.

Важливим є й те, що, «даючи друге життя» публікації дворічної давнини, користувач жодним словом не обмовився про те, коли саме було зроблено знімок. Таким чином МАНІПУЛЮЄ та вводить користувачів в оману, бо багато хто може подумати, що світлина – свіжа.

Зважаючи на повномасштабну війну росії проти України, не виключено, що цю тему підняли не просто так. Це може бути елементом ворожого ІПСО (інформаційно-психологічної операції – авт.)

Мета таких вкидів – посіяти ворожнечу між українцями та викликати ненависть до тих, хто живе на тимчасово окупованих територіях. Однак, слід пам'ятати про те, що немає жодних доказів того, що всі без виключення жителі Донбасу брали участь у тих поїздках. До того ж не всі люди, які з тих чи інших причин вирішили залишитися в окупованих містах, а не поїхали на підконтрольні Україні землі – підтримують «рускій мір».

ВИСНОВОК

Справді, певна кількість жителів Донецька їздила до росії голосувати за конституційні правки. Втім, з моменту тих подій минуло вже два роки, а фото поширюють і в наші дні. З огляду на це, можна зробити висновок, що в такий маніпулятивний спосіб ворожі пропагандисти зараз намагаються внести розбрат у стосунки між українцями та змусити їх ненавидіти один одного. За допомогою такої ІПСО роспропаганда може вселяти українцям віру в те, що тимчасово окуповані території нам не треба повертати.

 

Читайте також: Обережно – ІПСО! Як росія залякує українців

 Більше про інформаційно-психологічні операції, які грають на руку ворогу, дивіться у нашому відео:

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024