стрічка

Найпоширеніші фейки про мобілізацію жінок в Україні

06 Липня 2022, 15:02
Найпоширеніші фейки про мобілізацію жінок в Україні ФАКТЧЕК 12332
Найпоширеніші фейки про мобілізацію жінок в Україні

Тема мобілізації жінок в Україні, починаючи з 1 жовтня 2022 року, стала чи не найгарячішою для обговорення в інфопросторі. Звісно, що таку подію не змогла оминути увагою і російська пропаганда. 

Фейкороби створили чимало «вкидів» про призов на службу українок, які спростував Центр протидії дезінформації при РНБО України та Міноборони.

ФЕЙК про примусову мобілізацію жінок і обмеження щодо перетину кордону

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що у російському медіапросторі вкотре запустили фейк про мобілізацію жінок в Україні. Цей «вкид» підхопили і в Україні. Вона зауважує, що це тема дасть багато переглядів, але не треба на цьому спекулювати під час війни.

«Що ж насправді? З  24 лютого жодної жінки примусово в нас не мобілізували, як власне і до того – з 2014 року. Станом на зараз в ЗСУ немає потреби у примусовій мобілізації жінок. Жодних обмежень, пов’язаних з мобілізацією, для перетину кордону щодо жінок немає і станом на зараз такі обмеження не плануються», – написала Маляр на своїй сторінці у Facebook.

ФЕЙК про вручення повістки жінці

На початку липня проросійські Telegram-канали поширювали зображення фейкової повістки, яку нібито вручили жінці. Якщо пильно придивитися, то можна побачити чимало орфографічних помилок. Очевидно, що російські пропагандисти не знають правил українського правопису.

В самій публікації пропагандисти намагаються дискредитувати Центр протидії дезінформації при РНБО України, посилаючись на публікацію, в якій було спростовано фейки щодо жіночої мобілізації.

ФЕЙК: жінок від 18 до 60 років забиратимуть в армію, а потім на війну

Взяття на облік жінок справді має початися з 1 жовтня 2022 року. Це означає, що жінка стає військовозобов'язаною та перебуває у запасі Збройних сил, Національної гвардії чи інших військових формувань. Але це лише жінки тих професій, які визначені в наказі Міноборони України від 11.10.2021р. №313.

ФЕЙК:  жінок, в яких є діти, заберуть в армію, а дітей віддадуть родичам

ПРАВДА: жінки з неповнолітніми дітьми до 18 років не підлягають призову на військову службу через мобілізацію. 

ФЕЙК:  «Я сам бачив, що жінки служать! Що ви таке розказуєте?»

ПРАВДА: Взяття на облік – це не мобілізація. Всі жінки, які служать, роблять це добровільно, або за контрактом.

ФЕЙК: а не добровільно можуть забрати?

ПРАВДА: У воєнний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві лише за контрактом і в добровільному порядку.

Уся інформація, яку публікує Центр, верифікована і підтверджена відповідними органами влади.

ВАЖЛИВО: взяття на облік жінок має стартувати з 1 жовтня 2022 року. Це означає, що жінка стає військовозобов'язаною та перебуває у запасі Збройних сил України, Національної гвардії України чи інших військових формувань. Але це лише жінки тих професій, які визначені в наказі Міноборони України від 11.10.2021р. №313.

Читайте також: Дозвіл на виїзд за межі місця проживання: кмітливість Генштабу ЗСУ чи застаріла норма закону

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024