стрічка

Фальстарт від роспропаганди: священника з Волині «повернули» в упц мп

06 Липня 2022, 13:07
Фальстарт від роспропаганди ФАКТЧЕК 3937
Фальстарт від роспропаганди

На днях інфопростір Волині сколихнула несподівана новина священник Свято-Іллінської парафії села Борочиче на Горохівщині Юрій Зарафутдінов, якого ще нещодавно вітали із переходом у ПЦУ, начебто «покаявся» і повернувся до УПЦ московського патріархату.

Про це фактчекерам проєкту «Брехунець» повідомили місцеві жителі.

Новину про грандіозне «повернення» Юрія Зарафутдінова опублікували 4 липня на сайті «Союз православних журналістів».

«Священник Юрій Зарафутдінов, який у травні 2022 року ухилявся у розкол, повернувся до лона української православної церкви. Настоятель Іллінського храму села Борочиче Луцького району священник Юрій Зарафутдінов повернувся із ПЦУ разом із парафіянами. З 21 травня клірик разом із приходом перебував у Рівненсько-Волинській єпархії ПЦУ», – йдеться у повідомленні.

Однак станом на 6 липня така новина на сайті відсутня – її видалили або зняли з ресурсу.

Проте російські пропагандистські видання вже встигли передрукувати інформацію і вона досі збирає перегляди.

Як повідомила Брехунцю жителька села Борочиче, на недільній службі, 3 липня, Юрій Зарафутдінов оголосив прихожанам, що змінив своє рішення і передумав переходити до ПЦУ. Навіть ставав на коліна та просив вибачення. Та остаточних зборів з документами, які підтверджують це рішення, ще не було – вони мають відбутися найближчим часом.

Проте роспропаганда зробила фальстарт і привітала Юрія Зарафутдінова з «поверненням». А потім новину просто прибрали з сайту.

Читайте також: Борочиче: церковні збори закінчилися нічим

Нагадаємо, у травні ми повідомляли, що Свято-Іллінську парафію московського патріархату села Борочиче привітали з приєднанням до Рівненсько-Волинської єпархії Православної Церкви України. Парафія перейшла разом з настоятелем – Юрієм Зарафутдіновим.

Відстоювати українську церкву парафія у селі Борочиче почала ще у 2019 році, але настоятель лише тішив людей обіцянками.

Перші збори церковної громади з  приводу переходу відбулися 27 січня 2019 року. Духовний наставник, вислухавши рішення 120 присутніх на зборах жителів села, обіцяв перейти разом із вірянами до Православної церкви України.

Але отець Юрій, замість дотримати слова, згодом привселюдно зрікся своєї обіцянки, промовивши вже 9 лютого на чергових зборах таке: «Я нікого не благословляв хрестом на те, щоб збирати підписи. Тому за свої неправильні дії або такі дії, якими я налаштував тих людей проти тих, прошу пробачення. Я був налаштований, але моя батьківщина — ​це Царство Небесне і життя вічне, до якого хочу дійти всіма канонічними, правильними шляхами».

І вже 21 травня 2022 року Свято-Іллінську парафію привітали з переходом до ПЦУ. Та очевидно, священник передумав знову.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024