стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 6 липня

06 Липня 2022, 23:15
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 6 липня 4363
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 6 липня

Сто тридцять третю добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:15

Головне зі звернення Президента:

Сьогодні в Харкові російським ракетним ударом був зруйнований педагогічний університет – головний корпус, лекторії, університетський музей, наукова бібліотека. Це з точністю до 100% характеризує російське вторгнення. Якщо давати визначення тому, що таке варварство, цей удар підходить найбільше. Тільки ворог цивілізованості й людяності може робити такі речі – бити ракетами по університету, по педагогічному університету. 

Пошкоджено цим ударом уже другий об’єкт, присвячений Григорію Сковороді, – пам’ятник, що був на площі перед університетом. Його завалило уламками, але все ж пам’ятник не розбитий. А от музей Сковороди, розташований на Харківщині, ще у травні згорів після російського обстрілу.  

Нарешті відчувається, що дуже потужно запрацювала західна артилерія – та зброя, яку ми отримали від наших партнерів. Її точність справді така, як потрібно. Наші оборонці завдають дуже відчутних ударів по складах та інших точках, які важливі для логістики окупантів. І це суттєво знижує наступальний потенціал російської армії. Втрати окупантів з кожним тижнем тільки зростатимуть, як і ускладненість їм постачання.

Сьогодні широкому загалу стало відомо, що на півдні нашої країни, в окупованих районах, був закритий доступ до соціальних мереж, месенджерів і YouTube. Російські сили заблокували будь-яку можливість для людей знати правду про те, що відбувається, і про наш потенціал, який ми поступово збільшуємо. 

Українські сили просуваються наразі на кількох тактичних напрямках, зокрема й на півдні – на Херсонщині, в Запорізькій області. Ми не віддамо нашу землю – уся суверенна територія України буде українською. Люди мають про це знати. Тому, якщо у вас є можливість говорити з людьми на півдні нашої держави – з Херсоном, Генічеськом, Бердянськом, Мелітополем та іншими містами й селами, – поширюйте, будь ласка, там правду.  

Використовуйте будь-яку можливість, щоб сказати людям в окупованих районах, що ми про них памʼятаємо і за них ми боремося. Боремося за весь наш південь, за весь український Донбас – там зараз найбільш жорстоке протистояння біля Слов’янська й Бахмута. Боремося за Харківщину. Хай окупанти не думають, ніби їхній час на цій землі – довгий, а перевага їхньої артилерії – вічна. 

Провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Як завжди, заслухав доповіді – і від військових, і від розвідки. Спільно визначили напрями дій на найближчий час. 

Розширюємо зовнішньополітичні напрямки для нашої держави. Вперше в історії українсько-парагвайських відносин провів розмову з Президентом Парагваю. І ми цінуємо підтримку від цієї країни, будемо й надалі посилювати зв’язки в Латинській Америці.  

Також говорив сьогодні з Президентом Мозамбіку – привітав з обранням його держави до Ради Безпеки ООН, і вважаю, що Африка має отримати більше представництва на міжнародних майданчиках і при розв’язанні глобальних питань. Саме африканським країнам зараз чи не найбільше загрожує продовольча криза, яку спровокувала Росія, і маємо зробити все, щоб змусити державу-терориста розблокувати український аграрний експорт. 

Відбувся візит до Києва Премʼєр-міністра Ірландії – держави, яка нам суттєво допомагає. Ірландія навіть допомагала нам переконувати представників держав-скептиків у Євросоюзі, що Україна заслуговує на кандидатство й подальше членство в ЄС. Крім того, памʼятаємо, що Сенат Ірландії визнав злочини російських окупантів геноцидом українського народу. І цей крок, а також підтримка Ірландією юридичних зусиль для покарання російських воєнних злочинців – це все дуже важливо. Разом з роботою українських правоохоронців допомога партнерів – це саме ті цеглинки, з яких і буде побудовано відновлення справедливості для України. 

Кожен російський убивця, кат і ґвалтівник, які прийшли на нашу землю, будуть відповідати. І неважливо, скільки часу займе виконання цього завдання. Нікому з окупантів не буде спокою.

21:32

За даними західної розвідки, захоплення Лисичанська стало «реальним просуванням» російських військ на Донбасі, але не означає, що вони матимуть потенціал розвинути наступ далі.

20:47

Військові РФ обстріляли Синельниківський район Дніпропетровщини. Влучили в цивільний об‘єкт з будівельною та сільськогосптехнікою. За попередніми даними, троє людей отримали поранення.

20:13

В окупованому Донецьку горить нафтобаза в Кіровському районі, російські бойовики заявляють, що її начебто обстріляли ЗСУ.

18:37

Ворог з літака Су-35 атакував Одещину ракетою Х-31. Сили ППО «мінуснули» ракету над морем, – повідомляє речник ОВА Сергій Братчук.

18:32

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях. Тривають заходи з інженерного обладнання позицій, проводиться перевірка пунктів управління, ведеться радіоелектронна розвідка.

На Сіверському напрямку без істотних змін. Для уточнення положення наших військ ворог вів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА.

На Харківському напрямку противник утримує угруповання військ зі складу Західного військового округу. Ворог здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Соснівка, Дементіївка, Нове, Питомник, Циркуни, Петрівка та Мосьпанове. Завдав авіаудару поблизу Рубіжного.

Ворожі штурмові дії в напрямку Козача Лопань – Соснівка наші воїни успішно відбили.

На Слов’янському напрямку противник намагається покращити тактичне положення та створити умови для проведення наступу на напрямку Ізюм – Слов’янськ. Обстріляв із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони Дібрівного, Краснопілля, Гусарівки, Барвінкового, Карнаухівки та  Великої Комишувахи.

Окупанти наступали на напрямку Довгеньке - Мазанівка. Отримали відсіч наших воїнів та,  з втратами, відійшли.

На Краматорському напрямку ворог намагається оволодіти населеними пунктами Верхньокам’янське та Григорівка. Застосовує комплекси радіоелектронної боротьби. Обстріляв із ствольної та реактивної артилерії райони Слов’янська та Верхньокам’янського. Завдав авіаударів поблизу Тетянівки та Сидорового.

На Бахмутському напрямку противник намагається покращити тактичне положення та встановити повний контроль над дорогою Бахмут – Лисичанськ. Здійснив артилерійські обстріли в районах Спірного, Виїмки та Веселого.

Наступи ворога на напрямках Миронівка – Луганське та Гольмівський – Новолуганське наші воїни зупинили та змусили окупантів відійти.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках з метою сковування наших військ ворог обстрілював позиції наших підрозділів із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії. Завдав авіаудару неподалік Мар’їнки.

На Південнобузькому напрямку противник намагається утримати зайняті рубежі. Веде артилерійські обстріли наших військ в районах населених пунктів Олександрівка, Українка, Луч, Миколаївське, Зоря, Поляна та Біла Криниця.

У готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України в морі утримується чотири носії високоточної зброї.

У російських підрозділах, що діють на території України, фіксується тотальне п’янство.  Окрім того, значно деморалізує особовий склад російських окупаційних військ примусова мобілізація, що триває у тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей. 

Підрозділи Сил оборони України продовжують стійко тримати оборону на всіх напрямках та завдавати суттєвих втрат військам противника.

16:05

Гелікоптер і літак, що належать родині Медведчука, передали для потреб ЗСУ. Про це повідомили у Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Оперативники Департаменту та слідчі Головного слідчого управління Нацполіції вилучили літальні апарати у межах кримінального провадження.

15:50

У Херсоні в районі залізничного вокзалу знищили склади військових рф, – повідомив радник голови ОВА Сергій Хлань.

15:10

У Херсоні пролунав вибух, після чого поблизу залізничного вокзалу здіймається дим, – пише УП.

12:34

Під російським вогнем — Торецьк.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Ракети влучили у два будинки приватного сектора. Точно відомо про одного пораненого. Також, за попередньою інформацією, три людини перебувають під завалами – триває рятувальна операція.

Ще одна ракета влучила поряд із соціальним об'єктом, але не розірвалася.

«росія перетворила всю Донеччину на гарячу точку, де небезпечно залишатися цивільним. Закликаю всіх – евакуюйтесь! Евакуація рятує життя!» – написав він.

12:28

За даними слідства, 6 липня близько 1 години ночі військові країни-агресора обстріляли Київський район Харкова.

Про це повідомила Харківська обласна прокуратура.

Внаслідок обстрілу значної руйнації зазнала будівля закладу вищої освіти. Загинув 40-річний сторож.

12:00

СБУ запобігла витоку даних щодо оборони Києва та затримала зрадницю, яка «здавала» окупантам українських захисників у Ворзелі.

З початку повномасштабної агресії рф Служба безпеки розслідує більше тисячі кримінальних проваджень щодо державної зради та колабораційної діяльності.

У Києві:

завершено досудове розслідування щодо російського агента, який збирав розвіддані про оборону столиці та дислокацію військових підрозділів. 

Також на Київщині затримано зрадницю, яка «здавала» окупантам адреси помешкань учасників АТО та бійців Терборони в селищі Ворзель. Також вона спільно з агресорами розграбовувала помешкання місцевих жителів.

У Луганській області:

СБУ викрила на співпраці з ворогом керівника одного з найбільших державних агрохолдингів. Колаборанту повідомлено про підозру. 

На Одещині:

кіберфахівці СБУ нейтралізували мережу російських інтернет-агентів із 5 осіб, які «розганяли» через соцмережі деструктивні дописи.

11:37

На Херсонщині через обстріли горять поля з врожаєм. В деяких громадах гасити немає чим. Аграрії гасять самі. Пожеж багато, повідомляють кореспонденти Суспільного.

11:04

Українська ППО знищила над Чорним морем дві ворожі ракети «Калібр»

Ракетами, що були випущені з російського підводного човна, ворог намагався атакувати Миколаївщину, пише Укрінформ.

10:21

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів про ситуацію на Луганщині станом на 6 липня:

  •  у селах навколо Лисичанська точаться важкі бої, деякі населені пункти вже по два рази переходили під той чи інший контроль;
  • через те, що росіяни ретельно готувалися до штурму неприступного Лисичанська, як про нього казали, наші військові виграли в часі;
  • росіяни просуваються, насамперед, через те, що переважають в артилерії, якою руйнують міста та позиції оборони;
  • сьогоднішні відеоролики з Лисичанська дивитися боляче;
  • наразі там залишається до 15 тисяч людей;
  • у Сєвєродонецьку перебуває тисяч 8 осіб;
  • із 24 лютого з Луганщини евакуювалися близько 300 тисяч осіб;
  • на окупованих у 2014 році територіях Луганщини майже не залишилося чоловіків, на фронті навіть ти, в кого була «бронь».

10:19

Російська армія в ніч проти 6 липня обстріляла Харківський педагогічний університет. Загиблих або поранених немає. В центральному корпусі обвалилися три поверхи, знищений пам’ятник Григорію Сковороді, пише Суспільне.

09:15

Вночі окупанти завдавали ракетних ударів із території рф по Новобаварському, Київському, Основ’янському районах Харкова.

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Близько 01 год росіяни нанесли удар в Основ’янському районі, влучили по відкритій території. У Новобаварському- в адмін будівлю, зруйновано частину приміщення. У Київському районі через ракетний удар фактично знищено приміщення вищого навчального закладу, що на фото. 

По області протягом доби окупанти обстрілювали Ізюмський, Харківський, Чугуївський, Богодухівський райони. Горіли житлові будинки, відкриті території, поле з пшеницею.

За добу по області постраждали 3 осіб: 2 - Чугуївський район, серед них - дитина 1 рік та 11 місяців та чоловік 64 років. Без госпіталізації. Чоловік 50 років госпіталізований із Гусарівки.

«Поки російська «армія» нищить навчальні заклади, житлові будівлі та поля з урожаєм – наші захисники тримають позиції. Наступальні операції рф – безуспішні», – написав він.

08:54

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 06.07 орієнтовно склали: 
 
  • особового складу – близько 36500 (+150) осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 1600 (+6) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 3789 (+17) од, 
  • артилерійських систем – 812 (+6) од, 
  • засоби ППО – 107 (+2) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 664 (+4),
  • крилаті ракети – 153 (+9),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2648 (+14) од,
Найбільших втрат противник зазнав на Слов'янському та Донецькому напрямках.
 

08:19

За 5 липня росіяни вбили 5 мирних жителів Донеччини: 2 в Авдіївці, 1 у Слов'янську, 1 у Красногорівці і 1 у Кураховому. Ще 21 людина отримала поранення.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Павло Кириленко.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

07:55

У Херсоні російські окупанти викрали директорку навчально-виховного комплексу і змусили її казати «потрібні» слова про співпрацю, проте жінці вдалося виїхати з окупованої території та розповісти правду.
 
Про це повідомило місцеве херсонське видання МОСТ, пише Укрінформ.
 
«Директорка херсонського навчально-виховного комплексу №48 Олена Кірцхалія – не є прихильницею «руського міра». Жінку зробила «колаборанткою» російська пропаганда, а справді ситуація - інша. Як повідомляє популярний херсонський телеграм-канал, жінку викрали, тримали добу під арештом, й таким чином примусили казати те, що потрібно пропагандистам», – сказано в інформації.
 

Згодом Кірцхалія змогла виїхати з окупованої території. Вона в спеціальних шкільних чатах повідомила батьків учнів НВК №48, що заклад працює і працюватиме лише за українськими програмами. Також директорка повідомила, що в разі необхідності вчителі, які працюють в НВК організують дистанційне навчання для учнів.

Раніше у деяких ЗМІ та соцмережах з посиланням на російських пропагандистів повідомлялося, що Кірцхалія нібито перейшла на бік окупантів. Але більш правдоподібною все ж виглядає версія, оприлюднена зараз, бо випадки, коли окупанти викрадають людей з метою використання їх у своїх пропагандистських «виставах» – далеко не поодинокі в Херсоні.

07:52

Вночі російські війська знову ударили по Криворізькому району.  Під приціл ворожої артилерії потрапила Широківська громада. Стріляли прямо по селу Шестірня

Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Пошкоджено кілька житлових будинків. На щастя, минулося без постраждалих. 

07:19

Оперативна інформація станом на 06:00 щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань противника на території республіки білорусь не виявлено.
 
На Сіверському напрямку агресор обстрілював позиції наших військ в районах населених пунктів Залізний Міст, Шалигине та Есмань. Вдосконалює інженерне обладнання передових позицій в прикордонних районах.
 
На Харківському напрямку ворог веде оборонні дії. Зафіксовано обстріли із вертольотів, танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Соснівка, Слатине, Мала Данилівка, Черкаські Тишки, Веселе, Кутузівка, Мосьпанове, Гусарівка, Чепіль та Нова Миколаївка. Російські окупанти дистанційно мінували місцевість неподалік Шестакового та Перемоги.
 
На Слов’янському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів. Здійснив обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії поблизу Краснопілля та Богородичного. Наші захисники відбили ворожий штурм та відкинули окупантів назад в районі населеного пункту Долина. Противник веде штурмові дії поблизу Мазанівки, бої тривають.
 
На Краматорському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Сіверська та Григорівки. Українські воїни завдали ворогу значних втрат під час його спроби наступу в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Білогорівка та Григорівка. Окупанти відійшли.
 
На Бахмутському напрямку противник обстрілював наші позиції із артилерії різних калібрів поблизу Берестового, Білогорівки, Травневого, Шумів і Нью-Йорка. Завдав авіаудару в районі Вуглегірської ТЕС. За підтримки артилерії вів штурмові дії у районі населеного пункту Новолуганське, успіху не мав, відійшов. Наші воїни зупинили ворожий наступ в районі Спірного та відбили атаку неподалік Вершини. Завдали окупантам втрат та відкинули назад. Противник намагається провести перегрупування. Загарбники наступають в районі Луганського, бойові дії тривають.
 
На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках по лінії зіткнення тривають обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії. Ворог завдавав авіаційних ударів неподалік Авдіївки.
 
На Південнобузькому напрямку ворожа артилерія вела обстріли в районах населених пунктів Трудолюбівка, Князівка, Миколаївка, Тополине, Кобзарці, Благодатне, Шевченкове, Лупареве. Російські окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по об’єктах у Миколаївській області. Залишається подальша загроза таких дій. У готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України утримує в морі чотири носії високоточної зброї. Спробу наступу загарбників в напрямку Лозового українські воїни жорстко придушили. Ворог продовжує заходи з поповнення втрат.
 
Українська ударна авіація продовжує атакувати ворога на кількох стратегічних напрямках. Так, минулої доби бомбардувальники та штурмовики Повітряних Сил Збройних Сил України знищили два польових склади боєприпасів, два взводних опорних пункти російських окупантів та понад 10 одиниць ворожої техніки. 
 
Втрати у живій силі уточнюються.
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024