стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 4 липня

04 Липня 2022, 16:55
Реакція світу на війну росії проти України 4 липня 1507
Реакція світу на війну росії проти України 4 липня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

16:55

Прем‘єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон відвідала місце масового поховання людей, яких вбили та закатували росіяни, біля храму Святого Апостола Андрія Первозванного в Бучі, та зруйновані та пошкоджені після «руського миру» будинки в Бородянці, – пишуть українські ЗМІ.

15:59

Міністр оборони Литви Арвідас Анусаускас повідомив, що Bayraktar TB2 «Vanagas» із усією закупленою амуніцією вже у Литві і скоро буде відправлений до України, – пишуть українські ЗМІ.

15:40

Канада закликала росію негайно припинити всі ворожі дії на ядерних об'єктах в Україні. 

«Неспровоковане вторгнення президента путіна в Україну є серйозним порушенням міжнародного права, що не дотримує принципів і намірів Спільної конвенції та перешкоджає здатності України виконувати свої зобов'язання перед Спільною конвенцією», – йдеться в повідомленні.

13:16

Лондон розглядає можливість конфіскувати заморожені російські активи, щоб передати їх Україні. Про це повідомили у МЗС Британії, – пишуть українські ЗМІ.

12:35

Залізнична компанія Литви LTG отримала листа з погрозами від російських хакерів. Литовцям «рекомендували» чинити тиск на владу і політиків, щоб вони скасували санкції стосовно вантажів, які везуть до російського Калінінграда.

Про це пише Бабель.

«У відповідь на ваше звернення тиснути на уряд Литви, щоб скасувати санкцій ЄС на транзит російських вантажів в Калінінградську область інформуємо: так зване «співтовариство російських хакерів» – іди нахуй», – відповіли залізничники.

12:28

Папа Римський Франциск висловив сподівання, що після візиту в Канаду цього місяця він міг би якнайшвидше відвідати Москву та Київ.

Про це він розповів у інтерв’ю агентству Reuters, пише Європейська правда.

Говорячи про ситуацію в Україні, Франциск зазначив, що між державним секретарем Ватикану кардиналом П’єтро Пароліном і міністром закордонних справ росії сергєєм лавровим були контакти щодо можливої ​​поїздки до Москви.

Агентство наголошує, що жоден Папа ніколи не відвідував Москву, і Франциск неодноразово засуджував вторгнення росії в Україну. Минулого четверга він непрямо звинуватив її у веденні «жорстокої та безглуздої агресивної війни».

Ватикан запитував рф про поїздку кілька місяців тому. Франциск тоді зазначав, що Москва відповіла про невідповідність моменту.  Тепер Франциск натякнув, що зараз, можливо, ситуація змінилася.

«Я хотів би поїхати (в Україну), і я хотів спочатку поїхати до Москви. Ми обмінялися повідомленнями про це, тому що я думав, що якби тільки російський президент дав мені маленьке вікно, щоб послужити справі миру… І тепер можливо, після того, як я повернуся з Канади, можливо, мені вдасться поїхати до України», – сказав він.

«Передусім потрібно поїхати до Росії, щоб спробувати чимось допомогти, але я хотів би побувати в обох столицях», – додав Папа Римський.

Папа Франциск відвідує Канаду з 24 по 30 липня.

Раніше Папа Франциск заявляв, що не підтримує президента країни-агресора путіна, але відмовився говорити про «добро і зло» в контексті війни Росії проти України. 

11:09

Рішення НАТО почати процес набуття членства для Швеції та Фінляндії фактично обнулило аргументи про те, чому Україна не може стати членом Альянсу.

Про це заявив глава МЗС Дмитро Кулеба, пише Європейська правда.

«Нам же казали: «Ми ж не можемо іти вперед на кордон, у нас буде спільний кордон з Росією. Ви чого, це ж Росія, егегей, ескалація». Будь ласка, в них скільки тепер дві тисячі кілометрів спільного кордону і НАТО стоятиме біля воріт Петербурга», – сказав Кулеба.

«Тобто оці всі аргументи про те, чому не можна брати Україну в Альянс, обнулилися. Це те, про що ми постійно говорили, що все це вони вигадали просто для того, щоби виправдовувати своє небажання нас інтегрувати», – додав міністр.

 

Водночас Кулеба зазначив, що не бачить зараз передумов для зміни НАТО своєї практичної політики щодо набуття членства України.

08:13

Велика Британія проведе наступного року конференцію з питань відновлення України після російського вторгнення, повідомило британське Міністерство закордонних справ.
 
Про це повідомляє Укрінформ.
 

«Ми очолювали підтримку України під час війни й продовжуватимемо підтримувати план українського уряду з відновлення й розвитку», – сказала глава МЗС Ліз Трасс.

За її словами, «відновлення України після агресивної російської війни стане символом переважання сили демократії над автократією. Це покаже путіну, що його спроби знищити Україну призвели лише до створення сильнішої, процвітаючої та згуртованої нації».

Трасс зазначила, що Британія працює з Україною та іншими державами над проведенням конференції наступного року, у Лондоні буде створено відповідний офіс.

Велика Британія вже погодилася надати Україні кредитні гарантії на суму 1,5 млрд доларів і понад 100 млн фунтів стерлінгів (120 млн доларів) допомоги.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024