стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4 липня

04 Липня 2022, 23:05
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4 липня 4662
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4 липня

Сто тридцять першу добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:05

На Херсонщині російські окупанти створили так званий «уряд Херсонської області». Практично всі посади в ньому обійматимуть громадяни Росії. 

Посаду також отримав нардеп Ковальов, якого підозрюють в колабораціонізмі. Його призначили «заступником голови уряду з питань сільського господарства».

22:26

Головне зі звернення Президента:

Відкрилася конференція в Лугано у Швейцарії, яка присвячена відбудові України. Одразу хочу зазначити, що коли говорять про відбудову, часто некоректно розставляють акценти. Це ж не тільки про те, що маємо зробити після нашої перемоги або в наступні роки, а й те, що потрібно робити вже просто зараз. 

Українські сили звільнили від окупантів понад тисячу населених пунктів, щотижня додаються нові. Зараз, наприклад, – на півдні нашої держави. Всі вони зазнали масштабних руйнувань. А ще це означає потребу в колосальних коштах на відновлення інфраструктури, на повернення медицини й соціальних послуг, на відновлення нормального економічного життя.  

А ще потрібно готувати школи, готувати університети до нового навчального року на всій вільній території країни й у нових умовах постійної загрози, зокрема ракетних ударів... Треба вже готуватися до зими й зробити все, щоб ми пройшли цю зиму спокійно з погляду енергетики попри будь-які загрози, які створює щоденно Росія.

Значна частина економіки знищена бойовими діями та російськими ударами, тисячі підприємств не працюють. А це означає високу потребу в робочих місцях, у забезпеченні соціальних виплат попри зниження податкових надходжень. 

Тому відбудова України – це не тільки про те, що треба зробити потім, після нашої перемоги, але й про те, що треба робити в цей час. І ми маємо робити це разом з нашими партнерами, з усім демократичним світом. Робити вже зараз. 

Сьогодні в Києві з візитом була Премʼєр-міністр Швеції пані Андерссон. Головні теми – це оборонна підтримка – отримаємо новий посилений пакет – вдячні. А також нові санкції проти Росії й нові можливості для України, зокрема в питаннях переробки відходів. 

Нам потрібно мінімум 25 нових і сучасних технологічно передових заводів з переробки відходів. Вони здатні забезпечити і енергією, і вторинною сировиною, і нарешті розв'язанням застарілої проблеми сміттєзвалищ і полігонів відходів, нездатності багатьох громад знайти рішення для відходів. 

Сьогодні 4 липня – головне свято Сполучених Штатів Америки, День незалежності. І я хочу привітати Президента Байдена, американський народ і всіх наших друзів у Сполучених Штатах.  

«Ми вважаємо за самоочевидні істини, що всіх людей створено рівними; що Творець обдарував їх певними невідбірними правами, до яких належать життя, свобода й прагнення щастя; що уряди встановлюються між людьми на те, щоб забезпечувати ці права, а влада урядів походить зі згоди тих, ким вони управляють», – так сказано в Декларації незалежності Сполучених Штатів. І погодьтеся, що українці неодноразово у своїй історії демонстрували, що в нас – схожі принципи. Достатньо поглянути на українські Майдани або на нашу завзятість у захисті свободи.  

Сьогодні ж привітав українських поліцейських з Днем Національної поліції. Вручив нагороди. Саме на якості їхньої роботи базується правопорядок. Звичайно, потрібно зробити ще чимало для того, щоб українська поліція повністю відповідала вимогам сучасності. Але памʼятайте про героїв-поліцейських, які воюють на передовій. Про тих, хто забезпечує розмінування. Хто допомагає жертвам обстрілів. Хто проводить евакуацію. Хто доправляє гуманітарну допомогу. І хто забезпечує всім нам захист від злочинності. 

Ситуація на передовій за добу не зазнала суттєвих змін. Ворог продовжує тероризувати прикордонні райони Сумської області, місто Харків і райони області, Донбас. Збройні Сили України відповідають, тиснуть і день за днем знищують наступальний потенціал окупантів. Нам потрібно переломити їх. Це важке завдання, це потребує часу й надлюдських зусиль. Але у нас немає альтернативи – це про нашу незалежність, про наше майбутнє, про долю всього українського народу.

20:45

Прямі інфраструктурні збитки України внаслідок російської агресії складають понад 100 мільярдів доларів.

Україна фіксує всі збитки, які російські окупаційні війська завдали інфраструктурі країни.

20:37

Прапор України доставили на острів Зміїний гелікоптером, проте ще не підіймали, оскільки туди ніхто не висаджувався, уточнила начальниця пресцентру Південного командування ЗСУ Гуменюк.

За її словами, інформацію про підняття прапора на острові слід «розуміти метафорично».

18:49

ЗМІ пишуть про вибухи у Харкові. Зауважимо, що наразі у Харківській, Луганській, Сумській та Чернігівській областях – повітряна тривога.

18:45

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують фортифікаційне обладнання оборонних позицій у прикордонних районах.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Василівське, Білопілля та Атинське Сумської області. 

На Харківському напрямку російські окупанти продовжують артилерійські обстріли міста Харкова та населених пунктів на північ, північний схід та схід від нього. Також противник  завдав авіаударів неподалік Петрівки. Українські воїни жорстко припинили ворожу спробу штурмових дій в напрямку населеного пункту Соснівка та відкинули загарбників назад.

Намагаючись хоч якось завадити логістичному забезпеченню підрозділів Сил оборони, ворог дистанційно мінував місцевість неподалік Черкаських Тишків. На напрямку триває контрбатарейна боротьба. 

На Слов’янському напрямку противник здійснює спроби покращити тактичне положення своїх підрозділів. Вів артилерійські обстріли в районах населених пунктів Долина, Дібрівне, Богородичне, Мазанівка, Суха Балка, Краснопілля,  Вірнопілля, Велика Комишуваха, а також завдав авіаударів поблизу Дібрівного та Богородичного. Ворог веде штурмові дії в напрямку населеного пункту Мазанівка, має частковий успіх.

На Донецькому напрямку окупанти основні зусилля зосереджують на вогневому ураженні наших підрозділів. Противник вів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА «Орлан-10» неподалік Павлограда та Покровська.

На Краматорському напрямку агресор обстрілював із танків та ствольної артилерії райони Білогорівки та Верхньокам’янського. Завдав авіаційного удару поблизу Тетянівки.

Штурмові дії в населеному пункті Білогорівка українські воїни успішно відбили. Окупанти відійшли.

На Бахмутському напрямку зафіксовано ворожі обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Спірне, Берестове та Вершина. Також противник завдав авіаудару поблизу Вершини.

Наші захисники змусили ворога відійти після його наступу в напрямку Вуглегірської ТЕС та невдалої розвідки боєм в напрямку околиць Берестового.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському, Запорізькому та Південнобузькому напрямках противник не припиняв обстрілів із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. На останньому ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Тернівка.

В акваторії Чорного моря у готовності до ракетних ударів по об’єктах на території України російські загарбники утримують три носії високоточної зброї. Сумарний залп складає до 20 крилатих ракет морського базування “Калібр”.

Українські захисники завдають ворогу втрат на всіх напрямках, де тривають активні бойові дії.

Російські окупанти, щоб хоч якось виправдати руйнування ними цивільних об’єктів на території України, продовжують інформаційні вкиди про розташування військових підрозділів в школах, церквах та лікарнях.

18:34

Україна презентувала план післявоєнного відновлення на суму понад 750 мільярдів доларів, який включатиме 850 проєктів для відбудови країни, – пише УП.

16:59

СБУ затримала ворожого агента, який збирав розвіддані для ракетних ударів по Одещині.

«Зловмисник збирав розвідувальні дані щодо дислокації підрозділів ЗСУ та переміщення воєнної техніки і товарів стратегічного призначення в районі залізничного моста у селі Затока Білгород-Дністровського району», – повідомляють у СБУ.

15:48

З початку широкомасштабного військового вторгнення рф українські піротехніки знешкодили 152 360 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 1 998 авіаційних бомб, – повідомляють у ДСНС України.

15:44

О 13:07 з території російської федерації ворог обстріляв Сумську область, – повідомляє Оперативне командування «Північ».

Двома ракетами з гелікоптера росіяни вдарили по Есманській територіальній громаді. Постраждало приміщення школи.

«Втрат серед особового складу та техніки немає. Інформація про жертви серед цивільного населення попередньо відсутня», – йдеться в повідомленні.

15:27

За тиждень росія обстріляла прикордонні населені пункти України понад 100 разів, – повідомляють у Держприкордонслужбі України.

«Противник щоденно відкриває вогонь по населених пунктах Сумщини та Чернігівщини з мінометів, артилерії та зафіксовано випадки скидання вибухівки з безпілотників», – йдеться в повідомленні речника ДПСУ Андрія Демченка. 

Суттєвих змін в обстановці та характері діяльності з боку білорусі ДПСУ не фіксує. Також не виявлено ознак формування наступальних сил. Держприкордонслужба України фіксує проведення інженерних робіт, а також застосування засобів РЕБ.

14:55

У магазинах окупованого Херсона вводиться «натуральний обмін» товарів. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Проблеми у фінансовому секторі тимчасово окупованого Херсона призвели до повернення «натурального обміну» в місцевих магазинах. Тобто товари відпускаються в обмін на інші товари. При цьому продавець кожного разу окремо домовляється з покупцем про курс такого обміну.

«Фіксуються численні випадки «продуктових кредитів», коли продавці в продуктових чи господарських магазинах відпускають товари в борг під 10-20%», – йдеться в повідомленні.

14:50

СБУ ліквідувала потужний канал незаконної легалізації росіян в Україні.

Організоване угруповання займалось протиправною легалізацією іноземців в нашій державі. Його клієнтами були громадяни росії та країн з підвищеною терористичною загрозою з Близького Сходу та Центральної Азії. 

За даними СБУ, нелегалів могли використовувати спецслужби рф для проведення підривної діяльності в ході повномасштабної агресії проти України. 

14:36

Ситуація на території тимчасово окупованої Херсонської області залишається стабільно важкою. Там відсутній мобільний зв’язок та частково Інтернет на території області, яка перебуває під тимчасовою окупацією, – повідомляють в ОВА.

13:42

На острові Зміїний встановили прапор України – територія знову під юрисдикцією України. Про це, посилаючись на слова керівниці об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталії Гуменюк, пише Україна 24.

12:02

У Донецькій області російські агресори обстріляли знімальну групу французького телеканалу France 24.
 
Про це повідомила  Державна служба з надзвичайних ситуацій.
 
«Робота над сюжетом журналістів французького телеканалу FRANCE 24 про роботу українських рятувальників на Донеччині був перерваний обстрілом оскаженілих росіян. Під обстріл потрапили мешканці, які прийшли по воду, підвезену надзвичайниками, наші хлопці та французькі журналісти. Кадри рашистських «прильотів» журналісти із сюжету не вирізали», – йдеться у повідомленні.
 

10:33

Після восьмої ранку під мінометним вогнем опинилася Шалигінська громада, усього 10 влучань.

Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Жертв та руйнувань, попередньо, немає.

10:24

Безпекова ситуація на Луганщині станом на 4 липня, повідомляє Сергій Гайдай:

  •  у районі Білогорівки тривають бої;
  • тримаємо оборону невеличкої частини Луганщини аби наші військові встигли побудувати захисні редути;
  • на тих територіях, які обороняли ЗСУ, інфраструктуру росіяни зруйнували на 90 %. Відновленню не підлягають 60 % будинків;
  • росіяни не відновлять водо- та газопостачання, можуть частково забезпечити міста електроенергією;
  • у Сєвєродонецьку залишилися близько 8 тисяч людей, більше 10 тисяч – в Лисичанську;
  • нових переселенців зареєстровано більше 300 тисяч.

09:17

Орієнтовні втрати ворога станом на 4 липня

  • особового складу – близько 36200 (+230) осіб; 
  • танків ‒ 1589 (+5) од.; 
  • бойових броньованих машин ‒ 3754 (+10) од.; 
  • артилерійських систем – 804 (+3) од.; 
  • РСЗВ – 246 (+0) од.; 
  • засобів ППО – 105 (+0) од.;
  • літаків – 217 (+0) од.; 
  • гелікоптерів – 187 (+0) од.; 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 658 (+4);
  • крилатих ракет – 144 (+0);
  • кораблів /катерів – 15 (+0) од.;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2629 (+11) од.;
  • спеціальної техніки – 65 (+1).

Найбільших втрат противник зазнав на Слов'янському та Донецькому напрямках.

08:46

Сьогодні о 4 ранку російські окупанти завдали підступного ракетного удару по Шевченківському району Харкова. 

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

За ціль військові терористи обрали загальноосвітню школу. Зараз рятувальники розбирають завали. Попередньо постраждалих немає, у гімназії нікого не було. 

На території області ворог протягом доби гатив по містах і селах Харківського, Ізюмського та Богодухівського районів. Внаслідок обстрілів зруйновані житлові будинки, господарчі споруди, гаражі та інші споруди.

На жаль, протягом доби в області від дій окупантів загинули 3 жителів села Безруки, Дергачівської громади. Населений пункт росіяни обстрілювали із артилерії. Поранені – 6 людей. 

Протягом доби російські окупанти намагалися вести наступ на село Прудянка, що на Харківському напрямку. Ворог зазнав втрат та відступив. В районі Ізюма ворог веде наступ в напрямку Богородичного, Мазанівки та Долини. 

08:30

Американський Інститут вивчення війни (ISW) прогнозує, що після захоплення Лисичанська та населених пунктів навколо нього росія наступатиме на Сіверськ, або посилить атаки на Бахмут чи Слов’янськ.

Про це повідомляє Бабель.

08:06

Російська армія зібрала сили зі всіх можливих напрямків і зосередила їх в Лисичанську. 

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Їхню перевагу в особовому складі ми нівелювали майстерністю українських бійців. Однак необхідна для витиснення ворога кількість далекобійної зброї до нас ще не надійшла», – написав він.

07:58

Окупанти закріпилися в Лисичанську. Вдалося їм і форсувати річку Сіверський Донець, щоб на п’ятий місяць війни таки захопити Білогорівку. Під контролем росіян вже й Золотарівка.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

07:41

Ворог обстріляв з артилерії дві громади – Зеленодольську та Широківську. Бив по містах та селах. 

Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Люди, на щастя, не постраждали. 

«У Шестірні вибуховою хвилею вибило вікна у дитячому садку.  В інших районах області на цю хвилину спокійно», – написав він.

07:21

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без суттєвих змін. На останньому, з території Курської області, агресор застосовував артилерію та вертольоти армійської авіації для ураження позицій Сил оборони у районах населених пунктів Василівське, Білопілля, Бачівськ і Вовківка Сумської області.
 
На Харківському напрямку угрупування військ противника за підтримки армійської авіації зосереджує зусилля на сковуванні дій наших військ та недопущенні їх переходу у наступ. У напрямку населеного пункту Прудянка українські воїни рішуче придушили ворожу спробу штурмових дій. З метою порушення системи управління та зв’язку Сил оборони противник активно використовує комплекси радіоелектронної боротьби.
 
На Слов’янському напрямку підрозділи противника штурмовими діями намагаються встановити контроль над населеними пунктами Богородичне, Мазанівка та Долина. Бойові дії тривають. Ворог здійснює перегрупування військ для відновлення наступу. З цією метою переміщено батальйонну тактичну групу з району міста Ізюм у напрямку населеного пункту Сніжківка, розгорнуто додаткові підрозділи ствольної артилерії.
 
На Донецькому напрямку основні зусилля угруповань противника зосереджені на поступовому витісненні підрозділів Сил оборони на рубіж Сіверськ – Федорівка – Бахмут.
 
На Краматорському напрямку, після проведення артилерійської підготовки ворог форсував річку Сіверський Донець, закріплюється в районах населених пунктів Лисичанськ та Білогорівка.
 
На Бахмутському напрямку противник активізував обстріли позицій наших військ з ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. Завдав масованих ракетних ударів у районах населених пунктів Покровське, Берестове, Спірне та в районі Вуглегірської ТЕС. За підтримки артилерії ворог веде наступальні дії в районах населених пунктів Василівка, Берестове, Спірне, Клинове та Майорськ, успіху не має.
 
На Авдіївському та Курахівському напрямках окупанти вели штурмові дії у напрямках населених пунктів Побєда та Мар’їнка. Штурмова авіація ворога завдала ракетних ударів в районах східної околиці населеного пункту Авдіївка та Мар’їнки.
 
На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснює систематичний вогневий вплив з метою сковування підрозділів Сил оборони та недопущення їх перекидання на інші напрямки.
 
На Південнобузькому і Таврійському напрямках основні зусилля агресора зосереджуються на спробах повернення втрачених позицій в районах населених пунктів Іванівка, Потьомкине і Мирне та недопущенні проведення нашими військами контрнаступальних дій у Херсонській та Миколаївській областях. Ворог удосконалює інженерне обладнання позицій в районі Нововоскресенського. У рамках логістичного забезпечення військ з тимчасово окупованого Криму на залізничну станцію «Каланчак» (Мирне, Херсонська область) переміщено 17 вагонів з боєприпасами.
 
У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу «Калібр». 
 
Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи небезуспішно продовжують вогневе ураження складів боєприпасів і скупчень живої сили та військової техніки російських окупантів.
 

07:13

Російські військові обстріляли психоневрологічний інтернат на Сумщині, внаслідок чого спалахнула пожежа: щонайменше три людини поранені, вони у лікарні.

Про це повідомляє Суспільне.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024