стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 3 липня

03 Липня 2022, 22:40
В українських дітей росія відібрала дитинство 4959
В українських дітей росія відібрала дитинство

Сто тридцяту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

22:40

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим закликає кримчан саботувати мобілізацію російських загарбників.

Такий заклик розміщено на офіційній Facebook-сторінці.

22:25

Внаслідок обстрілу Краматорська на Донеччині у неділю ввечері поранено жінку, пошкоджено будинки і школу.

Про обстріли повідомив міський голова Краматорська Олександр Гончаренко у Facebook

22:05

З початку широкомасштабної російської агресії в Україні загинули 89 спортсменів і тренерів, 13 – опинилися в полоні.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час зустрічі з президентом Міжнародного олімпійського комітету Томасом Бахом, передає Укрінформ

22:00

Міський голова Мелітополя Іван Федоров каже, що Мелітопольського аеродрому як військової бази російських загарбників уже не існує: її знищено обстрілами ЗСУ.

Про це Федоров повідомив в ефірі національного телемарафону 3 липня

21:08

3 липня невідомі підірвали залізничний міст між тимчасово окупованими Мелітополем та Токмаком.

Про це інфрмує сайт Сил спеціальних операцій Спротив.

За даними розвідки, вибух стався в окупованому селі Любимівка. Зазначається, що саме цією гілкою окупанти переганяли ешелони зі зброєю та військовою технікою на фронт. Крім цього 2 липня під Мелітополем, завдяки партизанам, «випадково» зійшов з рейок бронепоїзд з боєприпасами. Подія трапилась між Якимівкою та Мелітополем.

20:43

Уряд призначив Вострікова Олексія тимчасовим головою ДП «Адміністрації морських портів України».

Про це йдеться в рішенні Кабміну.

Зазначається, що до призначення він працював заступником голови з технічних питань та розвитку інфраструктури.

19:43

Турецька митниця затримала російське вантажне судно з зерном, вкраденим окупаційними силами і вивезеним із порту Бердянська.

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар в ефірі національного телемарафону, пише Європейська правда.

У нас є повна співпраця, судно зараз стоїть перед входом до порту. Воно затримане митними органами Туреччини. Завтра відбудеться міжвідомча нарада, на якій буде вирішено подальшу долю цього судна, – сказав Боднар.

Посол додав, що запит Генеральної прокуратури передано і Україна розраховує, що судно арештують, майно конфіскують і притягнуть до відповідальності всіх причетних.

19:36

«Є ризики, що Луганська область буде окупована вся. Вони зрозумілі нам. Але треба розуміти, що щодня може змінюватись ситуація», — сказав президент Володимир Зеленський на зустрічі з прем'єром Австралії, який приїхав до Києва.

За його словами, наразі не можна говорити про повний контроль російських військ над регіоном, оскільки на околицях Лисичанська ще тривають бої.

19:25

Після важких боїв за Лисичанськ Сили оборони України були змушені відійти із займаних позицій і рубежів.  

В умовах кратної переваги російських окупаційних військ в артилерії, авіації, реактивних системах залпового вогню, боєприпасах та особовому складі продовження оборони міста призвело б до фатальних наслідків. Задля збереження життя українських захисників було прийнято рішення про відхід, інформує Генштаб ЗСУ.

«Ми продовжуємо боротьбу. На жаль, для успіху недостатньо сталевої волі та патріотизму - потрібні матеріально-технічні ресурси. Оборонці Луганщини та інших регіонів нашої країни героїчно виконують свій громадянський і військовий обовʼязки. Ми повернемося і неодмінно переможемо!», йдеться у повідомленні.

18:36

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення
На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін в положенні і характері діяльності збройних сил республіки білорусь не відзначається.
На Сіверському напрямку ворог обстріляв із артилерії та мінометів райони прикордонних населених пунктів Бачівськ та Вовківка Сумської області.
На Харківському напрямку основні зусилля окупанти зосереджують на недопущенні просування наших військ у напрямку державного кордону. Противник здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Золочів, Хрестище, Малинівка, Черкаська Лозова та Чепіль.
На Слов’янському напрямку ворог обстріляв з артилерії території неподалік Долини, Курульки, Богородичного, Адамівки та Гусарівки. Українські підрозділи відбили штурм у напрямку Пасіка – Долина.
На Краматорському напрямку противник форсував річку Сіверський Донець, намагається розвинути успіх та оволодіти Білогорівкою. Продовжує вогневий вплив на підрозділи наших військ з метою сковування їх дій. Артилерійські обстріли зафіксовано поблизу Григорівки та Білогорівки.
На Лисичанському напрямку ворог здійснює обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Золотарівка і Верхньокам’янка. Вів штурмові дії у напрямку Золотарівки та взяв під контроль населений пункт.
На Бахмутському напрямку окупанти обстрілюють з артилерії райони Соледара, Покровського, Бахмута та Клинового.
Наступальні дії у напрямку Ниркове – Берестове українські воїни успішно відбили. Також ворог безуспішно намагався провести розвідку боєм у напрямку Василівка – Берестове. Вів штурмові дії на напрямках Вовчоярівка – Спірне та Миколаївка – Спірне. Зазнав значних втрат та відійшов.
На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках з метою сковування дій наших підрозділів противник здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Піски, Новомихайлівка, Времівка, Гуляйполе, Чарівне. Завдав авіаударів неподалік Кам’янки, Авдіївки та Шевченко.
На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує зусилля на недопущенні просування підрозділів Сил оборони на ймовірних напрямках наступу. Вживає заходів з логістичного забезпечення військ та удосконалює інженерне обладнання позицій.
Агресор продовжує завдавати ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на Миколаївському напрямку з метою зниження наступальних спроможностей наших військ.

18:08

У Херсоні російські загарбники захопили гуртожитки держуніверситету. Студентів та аспірантів вигнали на вулицю.

Про це повідомив заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

«Окупанти захопили гуртожитки Херсонського державного університету. Студентів і аспірантів, які там проживали, вигнали на вулицю», – йдеться у повідомленні.

Данилов зазначає, що будівлю, ймовірно, готують до заселення своїми людьми, військовими чи цивільними спеціалістами.

17:42

Окупанти обстріляли населені пункти Харківського району. Знову страждають мирні жителі та цивільна інфраструктура, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Під обстрілами села Дергачівської та Вільхівської територіальних громад.

За попередніми даними Обласного центру екстреної медичної допомоги, на жаль, 3 людини загинули, 1 жінка отримала поранення.

17:05

Внаслідок ранкового обстрілу Харкова 3 липня один чоловік загинув, ще четверо людей зазнали травмувань.

Про це повідомляє начальник слідчого управління Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов.

Він зазначив, що обстрілів зазнали Новобаварський та Київський райони Харкова.

«Травмовано щонайменше 4 осіб, один чоловік загинув. Частково зруйновано будівлю однієї з комунальних служб міста. Пошкоджено декілька приватних домоволодінь та багатоквартирних будинків», – написав Болвінов.

Також він додав, що через один з ударів в городі приватного домоволодіння утворилася воронка діаметром 10 та глибиною 6 метрів. 

16:01

Про наслідки ворожого обстрілу Зеленодольська на Дніпропетровщині, повідомляють у ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області.
Рятувальники обстежили територію після ранкового ворожого обстрілу Зеленодольська.
У місті зруйновані будинки, пошкоджені спортивний комплекс та господарчі споруди.
На місці влучань залишилась воронка. Її діаметр 12 м, глибина 5 метрів. Безпечні уламки, які рятувальники знайшли поряд, передані для ідентифікації.
У дачному масиві зруйновані три будинки та дві господарчі споруди. Ще один будинок та дві господарчі споруди пошкоджені.
Зачепило і спортивний комплекс. Там розбита покрівля складу, вибиті вікна спортивної зали.
Люди через обстріл не постраждали. ⠀

15:33

Мер міста Словʼянськ Донецької області Вадим Лях повідомив про масований обстріл міста з реактивних систем залпового вогню. Лях назвав обстріл наймасштабніший за останній час.

У місті (попередньо) 6 загиблих, 15 поранених, рятувальники приборкують до 15 пожеж

«Багато вбитих та поранених», — повідомив мер Слов'янська.

15:29

У Харкові чути вибухи, повідомляють ЗМІ.

В області оголошена повітряна тривога. 

15:22

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко заявив, що у союзі Білорусі та Росії вже давно створено єдину армію, і що він «давно визначив» участь білорусі у війні РФ проти України.

Про це інформує білоруське державне видання БелТА з посиланням на виступ лукашенка на церемонії покладання вінка у меморіальному комплексі «Курган Слави» з нагоди Дня незалежності Білорусі 3 липня.

«Ми єдина країна, яка підтримує росіян у цій боротьбі. Ті, хто нам дорікають, ви що не знали, що у нас найтісніший союз із Російською Федерацією? З державою, з якою ми будуємо єдину, потужну, незалежну державу – Союзну державу. Де в союзі два незалежні народи. І що вони не знали, що у нас створено вже давно у союзі Білорусі та Росії єдине угруповання збройних сил? Фактично єдина армія. Ви ж це все знали, то чому нам сьогодні дорікаєте? Ми були і будемо разом із братньою Росією. Наша участь у «спецоперації» визначена мною давно», – зазначив.

14:41

Російські загарбники посилили фільтраційні заходи у Херсоні, Олешках та інших населених пунктах на Херсонщині.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці першого заступника голови Херсонської облради Юрія Соболевського.

«Орки посилили фільтраційні заходи. Будь ласка, зберігайте максимальну обережність. Обшуки у Херсоні, Чорнобаївці, Олешках», – написав Соболевський.

За його словами, агресори шукають чи то українських підпільників, чи російських дезертирів. 

13:50

Російські окупанти другий день поспіль б’ють по Краматорську Донецької області з РСЗВ «Смерч», повідомляє міський голова Олександр Гончаренко.

«Другий день окупанти б'ють з РСЗВ «Смерч» по Краматорську. Нищать цивільну інфраструктуру та гатять по мирному населенню», – зазначає він. 

За попередніми даними, жертв немає, але є серйозні руйнування.

Гончаренко додав, що на місцях «прильотів» працює вибухотехнічна служба.

11:43

ЗМІ повідомляють про потужні вибухи у Краматорську на Донеччині.

11:16

Протягом доби піротехніки знешкодили 692 вибухонебезпечні предмети, обстеживши територію площею 118 гектарів, – повідомляють у Держслужбі надзвичайних ситуацій України.

10:10

Уранці ворог обстріляв з мінометів Шалигінську громаду на Сумщині. Про це повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

«Десять приходів після сьомої ранку. Жертв та руйнувань попередньо немає», – йдеться в повідомленні.

09:43

Ворог ударив по Криворізькому району. Кілька разів влучив по дачному масиву у Зеленодольську – три будинки зруйновані, один пошкоджений. Попередньо, люди не постраждали, – повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

09:17

ЗСУ проводять успішні контрнаступальні операції на Херсонщині. Про це під час телемарафону повідомив пресофіцер бригади швидкого реагування Нацгвардії Харитін Старський.

09:14

Вранці росіяни влучили в один з об'єктів критичної інфраструктури на Харківщині. Попередньо постраждалих немає, – повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

 

Зокрема ворог вдарив по приватному домоволодінню у Новобаварському районі. У будинку та навчальному закладі поряд від удару вибило вікна. Постраждала 54-річна власниця будинку. 

09:06

Загальні орієнтовні втрати ворога:

08:45

Росіяни закріплюються в районі Лисичанська, місто – у вогні. Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

 

«Окупанти кинули на Лисичанськ, напевно, усі сили. Атакували місто із незрозуміло жорстокою тактикою. Так, якщо в Сєвєродонецьку за місяць вуличних боїв залишилися вцілілі будинки та адмінбудівлі, то в Лисичанську упродовж короткого проміжку часу ті самі адмінбудівлі знищені вщент. Ворог має значні втрати, але вперто просувається. Закріплюється в місті, а також у Верньокам’янці та продовжує знищувати населені пункти», – йдеться у повідомленні.

08:41

Вночі Збройні сили України вивели з ладу одну з чотирьох військових баз росіян у Мелітополі, завдавши по ній понад 30 ударів. Про це повідомив мер міста Іван Федоров.

ЗМІ повідомляють, що йдеться про базу, яку ворог розгорнув на місцевому аеропорту.

07:26

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. За наявною інформацією, з 1 липня 2022 року розпочато ротацію підрозділів збройних сил республіки білорусь у Брестській області. Посилюється система протиповітряної оборони внаслідок підрозділів Східного військового округу збройних сил російської федерації.

На Сіверському напрямку противник продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону. Крім того, ворог обстріляв з території російської федерації позиції Сил оборони та цивільну інфраструктуру поблизу Бачівська та Вовківки Сумської області.

На Харківському напрямку ворог веде оборону зайнятих раніше позицій. Обстрілював із артилерії райони населених пунктів Руська Лозова, Перемога, Верхній Салтів, Замулівка, Волобуївка, Мілова, Протопопівка, Питомник, Прудянка та Норцівка.

Ворожий штурм неподалік Прудянки наші воїни успішно відбили. Противник завдав авіаудару неподалік Мосьпанового та Гракового.

На Слов’янському напрямку окупанти обороняються.  Обстріляли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Дібровне, Мазанівка, Краснопілля, Суха Кам’янка, Вірнопілля і Маяки. Неодноразово безуспішно намагалися вести штурмові дії неподалік Мазанівка. Отримали відсіч та відійшли. Ворог застосовує комплекси радіоелектронної боротьби.

На Донецькому напрямку основні зусилля окупанти зосереджують на закріпленні на позиціях в районі міста  Лисичанськ та Верхньокам’янки. Вели наступальні дії поблизу Білогорівки, успіху не мали, змушені відійти.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли неподалік Новолуганського і Травневого. Завдав авіаудару поблизу Покровського. Намагається вести наступ в районі населеного пункту Спірне, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник обстрілював наші позиції в районах населених пунктів Піски, Невельське, Новомихайлівка, Новоданилівка, Полтавка, Білогір’я, Ольгівське та Кам’янське. Штурмовими діями ворог намагається покращити тактичне положення в районі населеного пункту Спартак.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує зусилля на недопущенні просування підрозділів Сил оборони на ймовірних напрямках наступу. Здійснював систематичні обстріли зі ствольної та реактивної артилерії. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Іванівка. 

Російські окупанти завдають систематичних ракетних ударів на Миколаївському напрямку.

У північно-західній частині Чорного моря корабельне угруповання чорноморського флоту продовжує виконувати завдання з блокування морських комунікацій України та ведення розвідки. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває два носії крилатих ракет морського базування типу «Калібр».

Авіація Повітряних Сил Збройних Сил України працювала фактично на всіх напрямках бойових дій – у Миколаївській, Запорізькій, Харківській, Донецькій та Луганській областях. Здійснила майже півтора десятка групових вильотів. Знищено близько двадцяти одиниць ворожої техніки та два польових склади боєприпасів. Наші підрозділи продовжують успішні виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань. Загальні втрати противника уточнюються.

05:03

Бомбардувальники окупантів завдавали удару по Одещині, – повідомляє ОК «Південь».

Су-24, під прикриттям винищувача Су-30, завдали два бомбові удари по острову Зміїному. А трохи згодом з винищувача Су-30 по Білгород-Дністровському району Одещини знов випустили ракету Х-31, яка поцілила у господарчу будівлю прибережної бази відпочинку. 

Загиблих та постраждалих немає.

03:27

Росія змінила тактику війни в Україні. Про це йдеться в заяві радника голови Офісу Президента Михайла Подоляка.

«Тепер окупанти атакують ракетами мирні міста, щоб залякати людей та змусити їх тиснути на уряд, аби той пішов на якісь поступки Москві», – йдеться в повідомленні.

 

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024