стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 30 червня

30 Червня 2022, 23:58
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 30 червня 5064
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 30 червня

Сто двадцять сьому добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:58

З-під завалів будинку в Миколаєві, в який 29 червня влучила російська ракета, рятувальники дістали ще одне тіло. Наразі відомо 8 загиблих та 6 поранених, пише Суспільне.

23:31

Опівдні росіяни обстріляли території Білопільської громади, 20 мінометних пострілів.

Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

О першій годині дня, в районі с. Бояро-Лежачі Новослобідської громади зафіксували 15 кулеметних пострілів. Постраждалих та руйнувань немає.

23:28

Президент Володимир Зеленський наголошує, що звільнення від окупантів острова Зміїний значно змінює ситуацію в Чорному морі.

«Я вдячний Головному управлінню розвідки, бійцям «Альфи», вдячний нашим артилеристам, пілотам армійської авіації та Повітряних сил, командуванню «Олександрія», – заявив він.

22:30

В Оперативному командуванні «Південь» повідомили, що напередодні відведення російських військ зі Зміїного на острів летіли чотири гелікоптери Ка-52, але один із них зазнав ушкодження та впав між островом та Одеським газоконденсатним родовищем. Росіяни намагалися організувати рятувальну операцію, але невдало.

21:46

У четвер російські війська нанесли два ракетних удари по Одеській області.

Про це повідомляє Українська правда.

Постраждалих та руйнувань немає.

20:14

Російські війська є на околицях Лисичанська, але про вуличні бої ще не йдеться. 

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Місто вони обстрілюють з декількох напрямків. Артилерії та особового складу ворога поблизу Лисичанська дуже багато, але місто не оточене.

«Радимо людям постійно знаходитися в укриттях, адже евакуація наразі неможлива; дороги ворог мінує дистанційно; 
інфраструктуру в обласному центрі окупанти не відновлять, бо вони розбили її вщент; якщо буде можливість, раджу людям виїжджати із окупованого Сєвєродонецька», – написав він.

19:37

Оперативна інформація станом на 18.00 30 червня щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.
 
На Волинському та Поліському напрямках без особливих змін. Очікується проведення ротації одного із загонів спеціального призначення, що виконує завдання у районі населеного пункту Пінськ. Також підрозділи збройних сил республіки білорусь застосовують комплекси радіоелектронної боротьби в прикордонних районах з Волинською областю.
 
На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати підрозділи збройних сил в прикордонних районах Брянської та Курської областей. Ворог здійснив артилерійські обстріли наших позицій. Вів повітряну розвідку БпЛА в районі села Кисла Дубина. Також відзначається розгортання комплексів радіоелектронної боротьби неподалік населеного пункту Олешня Курської області.
 
На Харківському напрямку ворог веде оборону раніше зайнятих позицій. Завдав авіаційних ударів неподалік Прудянки і Одноробівки та ракетного удару по місту Харків. Спробу ворожих штурмових дій у напрямку Кочубеївка – Дементіївка українські воїни одразу придушили. Противник обстрілював з артилерії райони населених пунктів Питомник, Дементіївка, Іванівка, Рубіжне, Явірське, Петрівка, Руські Тишки та Кутузівка. Також, вів повітряну розвідку БпЛА типу «Орлан-10» поблизу Прудянки і Руської Лозової.
 
На Слов’янському напрямку ворожі підрозділи перегруповуються. Штурм у напрямку Довгеньке – Мазанівка наші воїни успішно відбили. Противник відійшов. Вів штурмові дії з метою взяття під повний контроль населеного пункту Богородичне, успіху не мав. Ворожі обстріли фіксувалися в районах населених пунктів Богородичне, Краснопілля, Курулька, Вірнопілля та Червона Поляна.
 
На Краматорському напрямку активних дій ворог не вів. Завдав авіаудару в районі населеного пункту Тетянівка.
 
На Лисичанському напрямку противник обстрілює позиції наших військ в районі міста Лисичанськ. Веде штурмові дії в районі Лисичанського нафтопереробного заводу, має частковий успіх, утримує північно-західну та південно-східну частини заводу. Вів штурмові дії в районах північно-східної частини Лисичанского НПЗ, населеного пункту Тополівка та північної частини населених пунктів Вовчоярівка і Малорязанцеве, частково має успіх, утримує під вогневим контролем ділянку дороги Тополівка – Лисичанськ. Наступ противника у напрямку Лоскутівка – Лисичанський желатиновий завод українські воїни зупинили та змусили окупантів відійти.
 
На Бахмутському напрямку противник завдав ракетно-авіаційного удару в районі населеного пункту Соледар. Здійснив артилерійські обстріли районів Білогорівки, Покровського, Клиновеого та Новолуганського. Усі спроби наступальних та штурмових дій окупантів в напрямках Миколаївка – Спірне, Володимирівка – Покровське, Доломітне – Вуглегірська ТЕС наші захисники успішно припинили.
 
На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках здійснював обстріли позицій із ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. Завдав ракетного удару по околицях Авдіївки. Вів повітряну розвідку БпЛА типу «Орлан-10».
 
На Південнобузькому напрямку окупанти продовжували обстріли в районах населених пунктів Трудолюбівка, Князівка, Веселий Кут, Червоний Яр, Кобзарці, Любомирівка, Посад-Покровське та Лупареве. Вели повітряну розвідку. Зафіксовано роботу засобів радіоелектронної боротьби поблизу Великої Олександрівки. 
 
У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває три носії крилатих ракет морського базування типу «Калібр».
 
Не витримавши вогневого впливу наших артилерійських, ракетних та авіаційних підрозділів, російські окупанти залишили острів Зміїний. Таким чином Одещину повністю звільнено.
 

18:26

На місці зруйнованого ТЦ у Кременчуці виявили ще 14 фрагментів тіл. Кому вони належали, з’ясовуватимуть під час експертизи. 

Про це Суспільному повідомила речниця рятувальників Полтавщини Світлана Рибалко.  Загалом знайшли 22 частини тіл.

17:28

У «Придністров'ї» чоловіків агітують підписувати контракт з російською армією.

 Оголошення про набір публікуються в усіх ЗМІ, розповсюджуються через поштові скриньки та розміщені у місцях загального користування, – повідомляє ГУР Міноборони України

16:36

Наразі відомо вже про сімох загиблих та шістьох постраждалих після обстрілу п'ятиповерхівки у Миколаєві.

 

«Щойно під час пошукових робіт та розбору конструкцій знищеної п`ятиповерхівки рятувальниками виявили тіло жінки», – повідомили у ДСНС.

15:26

Шестеро людей отримали поранення внаслідок сьогоднішнього ворожого обстрілу Слов’янська на Донеччині, – повідомляє очільник ВЦА Вадим Лях.

15:18

Без рук чи ніг повернулись 99% звільнених із полону «азовців». Деякі захисники не чують або не бачать. 

Такими подробицями поділилась Тетяна Харько, сестра командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергія Волинського («Волини») у коментарі «Суспільному»

15:11

Львівська міська рада ухвалила рішення про заборону Московського патріархату на території міста, – повідомляє УП.

13:43

ЗСУ звільнили від окупантів село Потьомкине в Херсонській області. Також під час бою знищили російські БМП, танки та бронеавтомобіль «Тигр», – повідомляють бійці 60 окремої піхотної бригади.

13:33

Речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук повідомив, що під Маріуполем підірвався десантний катер орків проєкту 1176 «Акула» чорноморського флоту Д-106.

12:31

«Їх там хоч допитують, але вони хоч сидять в тихому і спокійному місці» – солдат росармії заздрить заарештованим солдатам. Про це свідчить перехоплена українською розвідкою розмова.

ДНРівець, який воює в окупаційній армії, скаржиться дружині на відсутність ротації та звільнень: «Аби нас звідси вивезли. Звільнення це всі обіцяють. Але потім, коли ротацію проведуть. Каже: бажано не давати вам жодних звільнень, тому що сподівань на вас немає. Хтось поїде додому і не повернеться»

12:25

Міноборони РФ підтвердили вивід своїх військ з острова Зміїний.

Кажуть, то не прильоти західної зброї в руках ЗСУ змусили їх тікати з острова, а «знак доброї волі» і завершення виконання завдань.

11:25

В Білорусі почали масово розсилати повістки з наказом прибути військовозобов'язаних до військкоматів, не вказуючи причини. Про це інформує білоруське видання Зеркало.

Білоруси скаржаться, що повістки розсилають і тим, хто працює, і тим, хто у відпустці за свій рахунок, і навіть тим, хто не придатний до військової служби. У повістках, не вказано причину, через яку треба з'явитися до військкомату. Натомість за неявку погрожують кримінальною відповідальністю. Прибулим до військових комісаріатів пояснюють, що це «просто тренування збору особового складу для формування територіальної оборони у разі військової загрози».

Повістки приходять не лише чоловікам, але й  жінкам. У військкоматах заспокоюють, кажуть, що «ніхто нікого ні на яку війну не забирає». Причина зборів – «мобілізаційні навчання». В основному у військовозобов'язаних звіряють облікові дані та відпускають додому.

11:21

Окупанти захопили «Херсонобленерго»: контроль над окремими електромережами втрачено. Представники окупаційної адміністрації захопленого Херсону разом із працівниками ФСБ РФ та місцевим колаборантом захопили окремі об’єкти, які належать «Херсонобленерго». Наразі тиснуть на працівників і примушують співпрацювати з росіянами.

11:14

«Противник поспіхом евакуював залишки гарнізону двома швидкісними катерами», - ОК «Південь» офіційно повідомляє, що окупанти ймовірно покинули острів Зміїний. 

«Протягом ночі, внаслідок вдало проведеного чергового етапу військової операції із нанесенням вогневих ударів нашими ракетними та артилерійськими підрозділами по острову Зміїний.  Наразі Зміїний вкрито пожежею, лунають вибухи. Остаточні результати операції дорозвідуються», - ідеться у повідомленні.

11:11

Останній день гуманітарки «для всіх»: у Маріуполі вже завтра окупанти роздаватимуть її лише працездатним. 

«При чому, єдина доступна робота — розбір завалів. Навіть тут в окупантів лише 900 робочих місць. Як виживати іншим питання залишається відкритим.  Однак, навіть при умовної наявності гуманітарної допомоги літні люди змушені їсти пліснявий хліб та продовжувати жити серед руїн. Справжнє життя в Маріуполі — Середньовічне гетто для українців», - написав радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

10:42

У Києві закриють дитячі майданчики та розважальні зони на території ТРЦ.

«Вже є заборона на роботу дитячих майданчиків, розважальних майданчиків саме у торгових центрах. Порада від рятувальників – не користуватися наскільки можна такими об'єктами. Краще скористатися тими, де є укриття чи поблизу є укриття» – пресслужба столичної ДСНС.

10:00

Від початку війни російські окупанти вбили в Україні 341 дитину, понад 630 поранено. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

09:49

СБУ встановила обставини запуску ракет по ТЦ у Кременчуці. Спецслужба збирає численні докази, що підтверджують – окупанти свідомо вчинили воєнний злочин. Про це заявив Голова СБУ Іван Баканов.

Запуск ракет «Х-22» здійснено зі бомбардувальників «Ту-22М3», які злетіли з аеродрому «Шайковка» у Калузькій області рф. Самі ж ракети випустили у повітряному просторі Курської області.

На відео з моментом удару чітко видно – окупанти влучили саме у ТЦ, де перебувало багато відвідувачів. Можна порівняти і супутникові знімки міста до та після обстрілу. Тобто всі вигадки роспропаганди спростовуються фактами. Щодо обстрілу заводу, то жодних складів із військовою технікою там не було: він виробляв асфальтозмішувальні установки.

«Якщо виходити з логіки окупантів, то небезпеку для них становлять полиці супермаркетів і навіть асфальтозмішувальні установки. Армія росії – це збіговисько терористів, які обов’язково отримають покарання за свої злочини. Всі докази наразі ретельно документуються», – додав Іван Баканов.

09:05

 У Зеленодольську на Дніпропетровщині окупанти зранку знищили склад, на якому було 40 тонн зерна, – повідомив голова ОВА Резніченко.

09:03

Ситуація на Миколаївщині від Віталія Кіма:

Вчора зранку по Миколаєву та передмістю випустили понад 10 ракет. Зафіксували влучання в житловий будинок, де наразі відомо про 6 загиблих та 6 потерпілих. Також ракета влучила в базу відпочинку та гаражний кооператив.

У Баштанському районі вчора дістали поранення дві людини (цивільні, подружжя). Вночі та сьогодні зранку були обстріли у Широківській громаді. росіяни обстріляли також Первомайську громаду, пошкодивши житлові будинки. Обстріли зафіксували і в Галицинівській громаді.

09:02

У Кременчуці ховатимуть перших загиблих унаслідок ракетної атаки Росії по торговельному центру. За офіційними даними жертв - 18, понад три десятки вважаються зниклими безвісти. Через пожежу плавилися метал та скло. Чим ближче люди були до епіцентру вибуху, тим менше шансів знайти тіла, — кажуть рятувальники. Родичі зниклих безвісти нині очікують на результати експертизи ДНК, це єдина можливість упізнати загиблих.

08:56

Втрати росіян

08:27

Ворог гелікоптерами намагався вибити наші підрозділи з населених пунктів Херсонщини, які були повернені — ОК Південь. Успіху не мав. був відбитий переносними  зенітно-ракетним комплексом. Ворог, ухиляючись, ретирувався.

08:18

Чи нападе Білорусь стане відомо до 15 липня. Про це в ефірі телемарафону заявив військовий експерт Олександр Мусієнко

«Білоруські підрозділи треба підсилити російськими військами. А на сьогодні не видно руху російських військ у великій кількості для підготовки розгортання угруповання військ, які би могли рухатись в українському напрямку. У нас уже є цей гіркий досвід. Це стане помітно одразу

На сьогодні Білорусь проводить різного роду маневри й намагається тримати в напруженні ситуацію. Черговий раунд – перевірка мобілізаційних резервів триватиме до 15 липня. Що офіційно вони оголошують.

На сьогодні близько п’яти тисяч військовослужбовців. Істотно їх кількість не збільшилась. До 15 липня побачимо, чи буде зростати їхня кількість унаслідок мобілізаційної підготовки і перевірки резервів. Але великого ударного угруповання військ поки не видно», - наголосив військовий експерт.

07:56

Українські Повітряні сили повідомляють, що минулої доби влучили у командно-спостережний пункт російських військових, а також у два склади боєприпасів і склад ракетно-артилерійського озброєння. Про це інформують повітряні сили ЗСУ в Telegram.

07:25

ЗСУ відбили кілька штурмів окупантів на Донбасі: ранкове зведення Генштабу станом на 30 червня.

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують перебувати у прикордонних районах Брестської та Гомельської областей. За наявною інформацією, військовими комісаріатами зазначених областей вивчаються можливості проведення прихованої мобілізації населення.

На Сіверському напрямку без особливих змін.

На Харківському напрямку ворог продовжує ведення оборони раніше зайнятих позицій. Здійснював обстріли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах міста Харків, населених пунктів Питомник, Українка, Перемога, Дементіївка, Прудянка, Коробочкине та Рубіжне.

Захисники рішуче придушили спробу ворожих штурмових дій в районі населеного пункту Дементіївка. Окупанти відійшли. Завдали авіаційних ударів поблизу Прудянки та Верхнього Салтова.

На Слов’янському напрямку ворог проводить перегрупування військ та обороняється. Здійснив обстріли із артилерії різних калібрів в районах Мазанівки, Дібрівного та Краснопілля.

На Донецькому напрямку противник, за підтримки артилерії, намагається блокувати місто Лисичанськ та взяти під контроль ділянку автошляху Лисичанськ – Бахмут. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Лисичанськ, Верхньокам’янка та Сіверськ. Завдав авіаудару неподалік Вовчоярівки. Веде наступ поблизу Верхньокам’янки та штурмові дії в районі Лисичанського нафтопереробного заводу, бойові дії тривають.

На Краматорському напрямку ворог активних бойових дій не вів, обстрілював наші позиції із артилерії.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Берестового, Покровського і Званівки та авіаційний удар в районі Покровського. Українські воїни зупинили наступ та завдали окупантам значних втрат в районах населених пунктів Клинове і Новолуганське, а також відбили штурм у напрямку Вуглегірської ТЕС. В обох випадках ворог відійшов.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому противник обстрілював райони Водяного, Авдіївки, Мар’їнки, Вугледара, Полтавки, Новоукраїнського, Новосілки та Оріхова. Завдав авіаційних ударів по наших позиціях поблизу Авдіївки та Щербаків. Намагався вести штурмові дії у районі Павлівки, успіху не мав, відійшов.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує систематично обстрілювати цивільну та військову інфраструктуру та проводить перегрупування військ. Завдав ракетно-авіаційних ударів в районах Князівки, Потьомкиного і Березнегуватого. Вів повітряну розвідку. Продовжує зберігатися загроза ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону.

У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває два носії крилатих ракет морського базування типу «Калібр».

06:41

В Чорному морі продовжується операція на острові, вже є підтвердження враження ще одного зенітного гарматно-ракетного комплексу «Панцир - С1». Про це інформує оперативне командування «Південь».

05:30

Повітряна тривога оголошена у кількох областях, зокрема, Харківській, Миколаївській, Кіровоградській та Дніпропетровській. Серед винятків — західні області України. Не нехтуйте сигналами тривоги та прямуйте в укриття.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024