стрічка

Нові платіжки та «космічні» ціни на газ: на Волині поширили маніпулятивне відео

28 Червня 2022, 20:11
На Волині поширили маніпулятивне відео ФАКТЧЕК 2567
На Волині поширили маніпулятивне відео

Жителів багатьох областей лякають тим, що гроші, сплачені за спожитий у травні газ, можуть «піти в нікуди», проте це маніпуляція.

Відеоролик з кричущим підписом «Комуналка! Важливі зміни! Платіжки! Не платіть за газ!» поширили під логотипом сайту-сміттярки «Знай.ua» у волинській Facebook-спільноті «Підслухано Горохів» та ще кількох місцевих групах.

«Брехунець» розібрався, чи так страшні нові платіжки за газ і що відбувається на ринку.

МЕСЕДЖ:

«Не платіть за газ, тому що зараз ваші гроші підуть хтозна-куди! Постачальники газу для майже 9 мільйонів українських домогосподарств втратили можливість працювати. Тепер споживачі, які залишились без постачальника, перейшли до постачальника «Нафтогаз». Тому вони будуть отримувати газ від постачальника «останньої надії».

Перехід до ПОН стосується клієнтів, які донедавна отримували газ від місцевих газопостачальних компаній. У Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Миколаївській, Рівненській, Сумській, Харківській, Хмельницькій та Чернігівській областях».

Далі журналістка пояснює, куди звертатися в разі виникнення непорозумінь і як отримати новий особовий рахунок. Проте меседж на початку відео чіткий і зрозумілий – вона закликає українців не платити за газ, «поки все не стане зрозуміло». А також журналістка наголосила, що декому можуть прийти «баснословні платіжки» і невідомо, що буде з ціною на газ.

СПРОСТУВАННЯ

У ТОВ «Волиньгаз Збут» пояснили «Брехунцю», що за використаний у травні газ потрібно платити новому постачальнику за новим рахунком. А ті споживачі, які оплатили за травневий газ «Волиньгаз Збуту», можуть звернутися до компанії з заявою на повернення коштів.

«Волиньгаз Збут» виставив рахунки лише тим споживачам, які не сплатили за газ, спожитий до 30 квітня 2022 року. З 1 травня всіх побутових споживачів перевели на ПОН, функції якого виконує ГПК «Нафтогаз». Тому за спожитий у травні газ потрібно платити новому постачальнику за рахунком, який і отримає споживач.

Але є люди, які сплатили за травневий газ «Волиньгаз Збуту». Щоб повернути кошти, їм потрібно звернутися до компанії з відповідною заявою. Тому теза «не платіть за газ, бо кошти підуть в нікуди», маніпулятивна, як мінімум», – пояснили у компанії.

І наголосили, що перемовини щодо закупівлі ресурсу для населення за пільговою ціною тривають. Про їх результати повідомлять додатково.

У ТОВ «Волиньгаз Збут» розглядають і питання про автоматичне зарахування переплат на особові рахунки споживачів у нового постачальника.

Також ми нещодавно повідомляли, що новий постачальник повинен проінформувати населення про умови постачання газу, здійснити нарахування та виставити рахунки за спожитий у травні газ.

ВИСНОВОК

Заклик до українців не платити за використаний газ – МАНІПУЛЯЦІЯ. Споживачі отримають нові платіжки, а в разі, якщо кошти пішли на старий рахунок, їх можна повернути, звернувшись до постачальника з відповідною заявою.

Читайте також:  У соцмережах «гуляє» фейк, що українцям скасовують оплату за комуналку

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024