стрічка

Перетин кордону з Польщею: у соцмережах поширюють нову маніпуляцію

27 Червня 2022, 23:40
Ягодин-Дорогуськ 27898
Ягодин-Дорогуськ

У соцмережах на Волині поширюють повідомлення про те, що на кордоні з Польщею начебто вводять жорсткі обмеження для українців.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і з'ясували, що це МАНІПУЛЯЦІЯ.

МЕСЕДЖ

Телеграм-канали розповсюджують меседж про те, що Польща вводить жорсткі обмеження для в’їзду українців уже з 27 червня.

СПРОСТУВАННЯ

Насправді зміни запроваджують для тих, хто перетинає кордон з Польщею на пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ». Там пропускатимуть лише вантажівки й тимчасово автобуси.

Як повідомляють у Волинській обласній державній адміністрації, водночас автомобілі з повною масою до 7,5 тонн та легковий транспорт будуть перенаправляти в інші пункти пропуску. Для руху порожніх вантажівок виділять окремі смуги. Через «Ягодин» пропускатимуть і рейсові автобуси. Їх оформлення у цьому пункті пропуску будуть здійснювати до завершення реконструкції та будівництва пункту пропуску «Краківець».

Таких домовленостей досягнули Міністерство інфраструктури України, прикордонне та митне відомства України, а також представники Республіки Польща, щоб зменшити черги на кордоні в рамках програми «Відкритий кордон».

ВИСНОВОК

Повідомлення, що поширюють телеграм-канали, маніпулятивне. Адже запровадження нових умов проходження кордону стосується не усіх пунктів пропуску, а лише терміналів «Ягодин-Дорогуськ». Хоча рейсові автобуси пропускатимуть. Польща не робила ніяких кроків, аби обмежити в’їзд для українців. Поширена інформація не відповідає дійсності. Правила перетину змінили, аби зменшити черги на кордоні та до завершення реконструкції та будівництва пункту пропуску «Краківець».

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024