стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 27 червня

27 Червня 2022, 23:55
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 27 червня 6757
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 27 червня

Сто двадцяту четверту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:51

Після 22:00 ворог відкрив вогонь по Білопільській громаді на Сумщині. Про це повідомляє голова ОВА Дмитро Живицький.

Крім того, відомо, що близько 16:00 ворог обстріляв зі ствольної артилерії Краснопільську громаду (понад 40 приходів). Одна людина поранена.

23:49

Після ракетного удару росіян по ТРЦ Кременчука Полтавської області надійшло понад 40 заяв від громадян про зникнення їхніх рідних, – повідомляють в Офісі генпрокурора.

23:32

Україна здобула проміжну перемогу у морському арбітражі ООН проти Росії.

Арбітражний трибунал ООН із морського права підтримав позицію України і ухвалив, що має юрисдикцію розглядати справу про захоплення Росією трьох суден і моряків у листопаді 2018 року, – пише Українська правда.

23:30

РФ погрожує атакувати черговий цивільний об'єкт – Криворізьку ТЕС в Дніпропетровській області.

В Міноборони рф раптом заявили, що на станції начебто знаходиться військова техніка.

«Жодного озброєння на території промислового підприємства немає і ніколи не було. На станції присутні лише працівники ТЕС, які забезпечують її роботу», – повідомили в компанії ДТЕК, якій належить Криворізька ТЕС.

Подібні заяви посадових осіб країни-агресора компанія розцінює як виправдання можливості чергового терористичного акту, організованого окупаційними військами на об'єкт громадянської інфраструктури України, наголосили в ДТЕК.

23:10

У Миколаєві СБУ затримала зрадника. Ним виявися сєргєй шубін, який розганяв концепцію «Миколаївської народної республіки» та співпрацював зі спецслужбами рф.

Відомо також, що він працював викладачем у філії ОНЮА та пропагував «рускій мір» студентам.

23:06

Протягом доби на Донеччині загинули двоє місцевих жителів. Ще 12 – отримали поранення, – повідомляють в ОВА.

23:04

Харків знову під обстрілом, – повідомляють ЗМІ.

Крім того, у поліції повідомили, що ​кількість поранених внаслідок попередніх обстрілів зросла до 31: серед них п’ятеро дітей 8-12 років.

23:01

Російські війська обстріляли Миколаїв з реактивної системи залпового вогню «Ураган» касетними боєприпасами, – повідомляє Суспільне.

22:49

Командування повітряних сил ЗСУ звітує за завдані за добу збитки ворогу:

  • склад боєприпасів;
  • позиції двох батальйонно-тактичних груп окупантів;
  • кілька десятків бойової броньованої техніки та живу силу ворога.

22:43

Президент України Володимир Зеленський записав чергове відеозвернення до народу:

22:27

У Лисичанську рашисти випустили залп з РСЗВ «Ураган» на містян, які набирали воду від цистерни. Вісім людей загинули, ще 21 – поранені. Серед загиблих є двоє дітей. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

22:11

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін повідомив, що станом на зараз відомо вже про 13 загиблих внаслідок ракетних обстрілів у Кременчуці.

«Але про остаточне число загиблих людей говорити зарано», – йдеться у повідомленні.

21:44

Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов повідомив нові дані щодо сьогоднішніх ворожих обстрілів: п'ятеро людей загинули, 22 отримали поранення, з них п'ятеро – діти.

«Стан поранених тяжкий та середній, внаслідок обстрілів жителі отримали вибухові травми,  осколкові поранення. Харківські медики працюють у посиленому режимі та надають всю необхідну допомогу», – йдеться в повідомленні.

20:56

О 20:00 піротехніки знищили на околиці Дніпра бойову частину ракети від ЗРК «С-300», яку виявили в районі Ігрені. Про це повідомляють у ДСНС.

20:44

Росіяни обстріляли сьогодні Немишлянський, Салтівський, Основ'янський та Київський райони Харкова. Станом на вечір відомо про чотирьох загиблих. Постраждалих – 19, з них четверо – діти, – повідомляють в ОВА.

19:50

Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомляє, що російські окупанти влучили в ТЦ у Кременчуці ракетами Х-22, випущеними із дальніх бомбардувальників Ту-22 М3.

Літаки рашистів злетіли з аеродрому Шайковка, а пуски здійснювались з Курської області.

19:38

Внаслідок ворожого удар по Кременчуку десять людей загинули, близько 40 поранених.ТРЦ повністю згорів, – повідомив голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

18:46

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках не виключається проведення демонстративних і провокаційних дій з боку підрозділів збройних сил республіки білорусь в прикордонних з Україною районах, а також посилення ведення розвідки для уточнення позицій та характеру діяльності наших військ. 

Очікується продовження авіаційних та ракетних ударів з території та повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку підрозділи збройних сил російської федерації продовжують перебувати в прикордонних районах Брянської та Курської областей з метою сковування дій підрозділів Сил оборони. Противник вів мінометні обстріли поблизу Покровки та Старикового Сумської області. Також ворог застосував реактивну артилерію в районах населених пунктів Порозок та Верхня Пожня Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник веде оборону раніше зайнятих позицій, намагається не допустити просування підрозділів Сил оборони та їх вихід на державний кордон України на півночі Харківської області. Розвідкою боєм намагається знайти слабкі місця в обороні наших військ.

На Харківському напрямку ворог, з метою повернення втрачених позицій, намагався вести штурмові дії в районі населеного пункту Дементіївка, успіху не мав, відійшов. Також українські воїни успішно відбили ворожі штурми в напрямку Довгалівка та Залиман.

Окупанти вживають заходів з оперативного маскування та намагаються увести наші підрозділи в оману, для чого встановлюють на оборонних позиціях дерев’яні макети танків.

На Слов’янському напрямку ворог намагається покращити своє тактичне положення та створити сприятливі умови для наступу на населені пункти Барвінкове та Слов’янськ. Продовжує обстріли.

Намагаючись взяти під контроль Мазанівку, противник вів наступ з району населеного пункту Довгеньке.  Отримав рішучу відсіч українських захисників та з втратами відійшов.

На Донецькому напрямку ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах оточення Сил оборони в районі міста Лисичанськ, намагається блокувати місто з півдня та південного заходу. Вживає заходів з поповнення втрат особового складу, озброєння та військової техніки.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів.

На Лисичанському напрямку зафіксовано обстріли із мінометів та ствольної артилерії в районах населених пунктів Лисичанськ, Верхньокам’янка та Соледар.

Ворог вів наступ в напрямку Вовчоярівка – Верхньокам’янка, має частковий успіх, закріплюється південніше Лисичанського нафтопереробного заводу. Для відволікання зусиль наших військ, вів наступ на напрямку Підлісне – Лисичанськ, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку здійснює обстріли із артилерії різних калібрів в районах населених пунктів Берестове, Клинове, Бахмут, Вершина та Травневе.

Наші воїни успішно припинили ворожу спробу розвідки боєм в районі Берестового та наступ в напрямку Мідна Руда – Клинове. В обох випадках окупанти відійшли.

Ворог має частковий успіх на напрямку Роти – Вершина, намагається закріпитися на перехресті автотраси Е-40.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках, з метою сковування дій наших військ, недопущення їх перекидання на інші напрямки, ворог обстрілював із мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Піски, Авдіївка, Катеринівка, Червоне та Малинівка. Завдав авіаційного удару поблизу Красногорівки.

Українські воїни зупинили наступ окупантів в напрямку Петрівське – Шевченко та відкинули ворога назад.

На Південнобузькому напрямку агресор продовжував обстріли позицій наших військ із мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії вздовж всієї лінії зіткнення. Не виключається ведення ворогом штурмових дій на окремих напрямках з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області.

У готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України противник утримує два носії крилатих ракет морського базування «Калібр».

Наші підрозділи продовжують успішні виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань на визначених напрямках та завдають окупантам втрат у ближніх боях. 

18:26

Внаслідок чергового обстрілу Харкова поранено 15 людей, серед яких є діти. Троє харків'ян загинули, – повідомляє радниця голови ОВА Наталія Попова.

18:22

Зенітники 95 ОДШБр знищили російський ударний вертоліт Ка-52 на Харківському напрямку, – повідомляють ЗМІ.

17:48

20 поранених, дві людини загинуло внаслідок удару в Кременчуці станом на 17:45, – повідомив заступник керівника ОПУ Тимошенко.

Рятувальна операція триває.

17:43

Харків'яни повідомляють про нові вибухи, – пише Суспільне.

17:39

Окупанти вдарили ракетами по торговельному центру в Кременчуці, де було понад тисячу цивільних. ТРЦ палає, рятувальники займаються гасінням пожежі. Відео опублікував президент України Володимир Зеленський.

«Кількість жертв неможливо навіть уявити», – написав він.

17:37

Троє цивільних поранені внаслідок обстрілів Харкова, зокрема Північної Салтівки, – повідомляє Харківська ОВА.

16:38

У Кременчуці ворожа ракета влучила в цивільний обʼєкт. Є постраждалі, – повідомив керівник ОВА Дмитро Лунін.

16:06

російські військові обстріляли Кременчук у Полтавській області

Про це повідомив керівник ОВА Дмитро Лунін.

15:15

У ніч на понеділок українські військові завдали понад десять точних ударів  по острову Зміїний. 

Про це повідомляє Бабель.

ЗСУ знищили зенітно-гарматний ракетний комплекс росіян «Панцир-С1». В оперативному командуванні «Південь» повідомили, що втрати окупантів ще уточнюють. Військова операція на острові розрахована на тривалий час.

15:14

На півдні ЗСУ потроху відтісняють російські війська, ворог готує запасні рубежі.

Про це заявила під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк, інформуючи про оперативну ситуацію.

«Ми продовжуємо ведення бойових дій, противник ущільнює свої рубежі відступу, вже облаштовує не тільки другий, третій, а ще й запасні рубежі, тому що ми його потроху відтісняємо. Проте періодично вони намагаються відновити положення і проводити такі невеличкі вилазки, атаки, щоб посунути нас з вивільнених територій», – повідомила Наталя Гуменюк.

Також росіяни застосовують тактику авіаційних та ракетних ударів по глибокому тилу. Не маючи успіху в просуванні по суходолу, вони намагаються тиснути з неба, де ЗСУ більш вразливі.

14:35

За словами начальника військової розвідки Кирила Буданова, відступ ЗСУ з Сєвєродонецька після кількох тижнів боїв з російськими військами у місті був «тактичним» кроком, щоб уникнути повторення облоги «Азовсталі» у Маріуполі.

Про це Буданов розповів в інтерв'ю виданню Financial Times, пише Українська правда.

Буданов сказав, що виведення військ було віддано тому, що за кілька тижнів важка артилерія росіян «зрівняла Сєвєродонецьк із землею».

Руйнування повторили долю маріупольського порту, де українські солдати, що ховалися на "Азовсталі", тижнями перебували у пастці, перш ніж вийти.

Таким чином, українські війська вийшли «на височину» на захід через річку Сіверський Донець у Лисичанськ та його околиці. За його словами, через цей відступ російським силам, розташованим на східних берегах річки, буде дуже важко переправитися і просунутися, особливо в гору, до Лисичанська.

13:54

Наслідки нічного ракетного удару по Одещині. Близько 60 будинків зруйновані. Восьмеро людей, зокрема двоє дітей, отримали поранення, пише Суспільне.

13:03

Уже п’ятий день поспіль колони важкої техніки, бензовози та вантажівки з російськими військовими рухаються через Маріупольський район у західному напрямку.

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

«Фіксуємо подальший рух техніки по Маріупольському району та вчора ввечорі по Волноваському району в бік Запорізької області. Великі та малі колони, паливозаправники та вантажівку з живою силою потенційним добривом. Маріупольці все бачать та навіть в окупації роблять все, для наближення нашої перемоги», – написав він.

11:45

Упродовж доби росія завдала 20 ударів по Донецькій області. Окупанти вдарили авіацією, ракетами, артилерією, «Градами», «Ураганами» і «Смерчами». Є вбиті та поранені мирні жителі.

Під обстрілом були Авдіївка, Слов’янськ, Торецьк, Бахмут, Костянтинівка, Мар’їнка, селища Райгородок, села Новолуганське, Малинівка, Катеринівка, Маяки та Карпівка.

11:32

Загорілись два російські склади боєприпасів на Луганщині. У тимчасово окупованих Зимогір’ї та Алчевську.

9:39

Британська розвідка: росія зараз намагається набрати обертів на Ізюмському напрямку, однак українські сили продовжують утримувати оборону на цій ділянці, ефективно використовуючи її лісисту місцевість.

8:58

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 27.06 орієнтовно склали:

  • особового складу - близько 35000 (+150) осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 1552 (+20) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 3687 (+28) од, 
  • артилерійських систем – 771 (+7) од, 
  • РСЗВ - 243 (+0) од, 
  • засоби ППО - 101 (+2) од,
  • літаків – 217 (+0) од, 
  • гелікоптерів – 184 (+0) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 636 (+6),
  • крилаті ракети - 139 (+0),
  • кораблі /катери - 14 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2575 (+11) од,
  • спеціальна техніка - 60 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та  Курахівському напрямках.

8:29

У Маріуполі, у Лівобережному районі знайшли ще 100 тіл загиблих цивільних.

Окупанти обстежували будинок на перехресті проспекту Перемоги та бульвару Меотиди, куди влучила авіабомба, і знайшли понад 100 тіл загиблих від бомбардування. Тіла досі під завалами, вилучати їх і ховати росіяни не планують. Про це повідомив радник мера Петро Андрющенко.

6:54

Оперативна інформація станом на 06.00 27.06.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочалася сто двадцять четверта доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. За наявною інформацією, керівництво республіки білорусь продовжує надавати військову підтримку російській федерації, зокрема, до Білгородської області відправлено чергову партію боєприпасів обсягом до 20 вагонів.

На Сіверському напрямку ворог продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону. Крім того, продовжив обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Хрінівка та Янжулівка Чернігівської області. Завдав авіаційних ударів по населеному пункту Славгород Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник обстрілює підрозділи Сил оборони, веде радіотехнічну розвідку та радіоелектронну боротьбу.  

На Харківському напрямку здійснював обстріли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Шевелівка, Піщане, Чугуїв, Шестакове, Замулівка та Руська Лозова. Вів штурмові дії в районі населених пунктів Дементіївка та Питомник, успіху не мав. Окупанти дистанційно мінували місцевість поблизу Федорівки, Українки, Замулівки, Шестакового та Перемоги.

На Слов’янському напрямку ворог зосередив зусилля у напрямку населеного пункту Долина. Зафіксовано обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Богородичне, Адамівка, Хрестище, Грушуваха, Світличне і Курулька. Також окупанти завдали авіаудару неподалік Довгенького. З метою покращення тактичного положення, ворог веде наступ у напрямку населеного пункту Мазанівка, бій триває.

На Донецькому напрямку противник, за підтримки артилерії, намагається блокувати місто Лисичанськ з півдня.  Веде обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Лисичанськ, Вовчоярівка, Лоскутівка та Верхньокам’янка. Ворожа штурмова авіація завдала авіаудару в районі міста Лисичанськ. Тривають бойові дії в районі Вовчоярівки. Поблизу  Верхньокам’янки Сили оборони завдали ворогу значних втрат та змусили відійти.

На Краматорському напрямку активних бойових бій противник не вів, Обстріляв із артилерії райони Райгородка та Маяків. 

На Бахмутському напрямку здійснював обстріли наших позицій із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Спірне, Берестове, Білогорівка, Клинове та Зайцеве. Удар армійської авіації зафіксовано біля Покровського. Наші воїни виявили та знешкодили диверсійно-розвідувальні групи поблизу Спірного та Яковлівки, а також відбили штурм в напрямку Клинового. Ворожий наступ в районах населених пунктів Берестове та Вершина зупинено. Окупанти відійшли. Противник проводить облаштування нових позицій, зокрема і блокпостів у районі Миколаївки.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог здійснював обстріли позицій наших військ із ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. Завдав авіаударів в районах населених пунктів Красногорівка, Веселе, Вугледар, Шевченко, Причистівка, Мар’їнка та Павлівка. Ворожий ракетно-авіаційний удар зафіксовано по населеному пункту Авдіївка. Поблизу Марʼїнки українські воїни знову придушили в зародку спробу ворога піти вперед.

На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосередив на утриманні зайнятих рубежів. Веде розвідку, удосконалює інженерне обладнання позицій. Здійснював обстріли цивільної та військової інфраструктури із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Велика Костромка, Потьомкине, Князівка, Партизанське, Квітневе, Степова Долина. Українська авіація завдала декілька вдалих авіаударів по скупченнях ворога.

У акваторії Чорного моря окупанти утримують у готовності до завдання ракетних ударів два носії високоточної зброї. 

6:40

Українські винищувачи та гелікоптери попарно відпрацювали  авіаційні удари по скупченню живої сили та військової техніки росіян в трьох районах Херсонщини, повідомили в ОК «Південь»

4:21

Через ворожі обстріли у Запорізькій області без енергопостачання залишаються абоненти у 84 населених пунктах, у 108 населених пунктах – без газопостачання.

4:01

По Одещині росіяни завдали ракетного удару  із застосуванням літаків стратегічної авіації Ту-22М, повідомили в ОК «Південь».

Ракета влучила в житловий квартал мирного селища, зруйновані та загорілись кілька житлових будинків та господарчих споруд на орієнтовній площі 500 квадратних метрів. Попередньо постраждали шестеро людей, серед яких дитина.

2:04

Ситуація в операційній зоні на півдні - динамічна, напружена, але перебуває під контролем українських сил оборони. За минулу добу знищені 39 загарбників, танк та чотири одиниці іншої броньованої техніки ворога.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024