стрічка

Нові MacBook на процесорах M2: що змінилося

27 Червня 2022, 10:50
Нові MacBook на процесорах M2: що змінилося 945
Нові MacBook на процесорах M2: що змінилося

Компанія Apple нещодавно представила свої нові, як завжди революційні ноутбуки MacBook Air 13 та MacBook Pro 13 на свіженькому, як черешня з гілки, процесорі M2. Попри старанні загарбницькі зусилля росіян українці вже скоро зможуть особисто помацати нові ґаджети на полицях магазинів своїх міст.

Тож давайте розберемося, чим нові «тринадцятки» відрізняються від своїх попередників. Окрім, звісно, цифри в назві процесора.

Перший погляд

Щоб зберегти інтригу, лишимо процесори в спокої й поглянемо спершу на корпус. Нові MacBook вийшли з невеликим бонусом – двома новими кольорами. Тепер можна буде брати не лише класичні сірий та сріблястий, а й темно-синій (який сильно тяжіє до чорного) та золотистий кольори корпусу.

Новий MacBook Air вирізняється дещо більшою діагоналлю дисплея – цього разу вона становить 13,6 дюйма. «Прошка» зберегла розмір 13,3. Матриця все ще IPS з глянсовим покриттям і дуже хорошим відображенням кольорів. «Фарбуючи» відео чи редагуючи фотографії на цьому ноутбуці, ви будете отримувати не лише гроші від замовників, а й задоволення від самого процесу.

Представлені варіанти кольорів
Представлені варіанти кольорів

Роз'ємів на корпусі як завжди катастрофічно мало. Нові MacBook мають ті ж два Thunderbolt, що й у попередників і, власне, більше нічого. Лише «ейри» отримали свій новий-старий вхід під зарядку MagSafe. У будь-якому випадку, досвідчені «маководи» знають, що відразу варто відкласти гроші ще й на перехідники або USB-хаб.

MagSafe і два Thunderbolt
MagSafe і два Thunderbolt

«Маки» на М2 мають гучні динаміки з чистим та об'ємним звуком, що дозволяє комфортно переглядати фільми та слухати музику без навушників. Три мікрофони та краща, порівняно з попереднім поколінням, вебкамера врятує ваших співрозмовників від болю в очах та вухах під час відеоконференцій.

Внутрішні відмінності

MacBook Air та MacBook Pro 2022 року не тільки через корпус мають різні назви і, відповідно, мають відмінності не лише від своїх попередників. Нові «Ейри» цілком виправдовують свій неймінг, бо через відсутність кулерів і лише пасивне охолодження, мають надлегкий тонкий корпус і дуже тиху роботу. 

«Прошки» оснащені кулерами, бо, як можна здогадатися з назви, розраховані на більш професійні складні задачі. Процесор працює на більш високих частотах, тому сильніше нагрівається. Активне охолодження та товстіший корпус у цьому пристрої дозволяють уникнути скидання частот на високих температурах.

MacBook Pro M2
MacBook Pro M2

MacBook Air M2
MacBook Air M2

Також версія «Про» в топовій комплектації має більш місткий акумулятор. Проте в базовій комплектації MacBook Air, за словами виробника, може витримувати до неймовірних 18 годин роботи, тоді як базова «Прошка» має заявлений показник до 8 годин. Що, в принципі, все одно більше, ніж може витримати будь-який «віндовий» ноутбук.

Загалом характеристики базової комплектації MacBook Air M2 виглядають так:

  • 8-ядерний процесор М2
  • 8 Гб ОЗП 
  • 256 Гб SSD

У дорожчих комплектаціях Air та Pro процесор може мати до 10 ядер з підтримкою до 24 гігабайт оперативної пам'яті, та накопичувач до 1 терабайта.

M2 vs M1

Нарешті ми дійшли до того питання, заради якого зібралися – чи новий процесор М2 кращий за М1? Якщо коротко – кращий. На папері і в заявах виробника про нові чипи ми маємо таку картину: 

  • 5-нанометрова технологія
  • підтримка до 24 Гб ОЗП 128-біт LPDDR5
  • 8 ядер: 4 високопродуктивних, 4 енергоефективних
  • CPU M2 продуктивніше за CPU M1 на 18%
  • GPU продуктивніше на 25%

Процесори
Процесори

Але, як завжди, є нюанс. При порівняннях «в лоб» під час роботи з Google Docs чи застосуванні пресетів у Lightroom та Photoshop M2 все ж працює відчутно швидше, хоча мова йде про секунди. При цьому з рендером відео у Premiere Pro ситуація інша – обидва процесори справляються майже однаково. Проте, якщо ви працюєте у складних архітектурних програмах, пов'язаних з 3D-графікою, MacBook Pro саме на M2 буде для вас ідеальним варіантом. У топовій комплектації він буде суттєво випереджати інші пристрої в лінійці.   

 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024