стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 26 червня

26 Червня 2022, 19:58
Реакція світу на війну росії проти України 26 червня 2642
Реакція світу на війну росії проти України 26 червня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

19:58

Єврокомісія комісія готує документ, що дозволить перевозити підсанкційні російські вантажі до Калінінграда, тобто «з росії до росії», але через територію Європейського Союзу.

Про це повідомляє литовське видання Delfi із посиланням на європарламентаря від Литви Пятраса Ауштрявічуса.

«Цього тижня в ЄС відбулося кілька зустрічей. Литва висловила безкомпромісну позицію щодо необхідності збереження раніше узгодженої позиції й не піддаватися російському тиску. Більшість держав підтримали Литву. На жаль, представник однієї держави запропонував переглянути Положення про запровадження санкцій», – сказав Ауштрявічус.

За його словами, наразі готується документ, що дозволить доправляти підсанкційні товари «з Росії до Росії» через литовську територію.

Політик уточнив, що Литва може накласти вето на таке рішення Єврокомісії, і, ймовірно, це буде зроблено.

«У ході виконання правил транзиту Росія, безсумнівно, спрямує свої погрози на Вільнюс. Литва залишиться одна без формального прикриття ЄС. Буде серйозна міжнародно-політична криза», – наголосив Ауштрявічус.

19:14

Лідери «Великої сімки» хочуть взяти на себе зобов'язання надавати безстрокову підтримку Україні для захисту від російського вторгнення. Раніше деякі країни натякали, що радше хотіли б припинення вогню шляхом переговорів.

Про зобов'язання G7 йдеться у тексті проєкту заяви з їхнього саміту в Німеччині 26 червня, пише Bloomberg.

«Ми продовжуватимемо надавати фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно», — наголошується у тексті проєкту заяви.

Як зазначає Bloomberg, це формулювання зокрема важливе тим, що деякі члени альянсу стурбовані затягуванням війни, а деякі, як Німеччина та Франція, натякнули, що вони можуть бути більш відкритими до ідеї припинення вогню шляхом переговорів.

Згідно з документом, лідери «Великої сімки» також зважують можливість використати доходи від тарифів для підтримки України.

Лідери також обговорювали, як координувати дії по боротьбі з інфляцією та підтримувати тиск на росію. Окрім того, велися переговори щодо розв'язання проблеми зміни клімату і щодо інфраструктури та інвестицій.

17:30

На саміті НАТО в Мадриді 28-30 червня члени Альянсу ухвалять рішення про рекордне з часів Холодної війни збільшення контингенту на сході та переосмислення відносин із росією та Китаєм.

Про це, як повідомляє «Європейська правда», йдеться в матеріалі El Pais.

Зазначається, що мета зустрічі лідерів країн Альянсу – показати росії, що НАТО готове до реагування на будь-які агресивні дії проти своїх членів. 

16:15

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що розглядає можливість запрошення президента України Володимира Зеленського до своєї держави з офіційним візитом.

Про це повідомляє Європейська правда.

«Якщо він (Зеленський) матиме змогу і вважатиме за необхідне можливість поїхати за межі України, то Велика Британія, очевидно, матиме за честь прийняти його», – сказав Джонсон журналістам на саміті «Великої сімки» в неділю.

15:10

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон та президент Франції Еммануель Макрон обговорили подальшу підтримку України на полях саміту G7.

Про це пише Європейська правда.

У Джонсона повідомили, що лідери домовилися й далі надавати підтримку Україні в її опорі російській агресії.

14:20

Президент США Джо Байден наголосив на необхідності зберігати єдність партнерів у Групі семи та НАТО перед викликами, створеними війною РФ проти України, зауваживши, що президент РФ путін сподівається на протилежне.

Про це він сказав перед зустріччю з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, пише Європейська правда з посиланням на AFP.

«Нам потрібно триматися разом», - заявив президент США.

Він зазначив, що путін сподівається, що рано чи пізно між союзниками у НАТО і G7 почнеться розкол. «Але цього не сталося – і не станеться», – наголосив Байден.

13:25

Велика Британія готова надати 525 мільйонів доларів як гарантії для кредиту Світового банку Україні наприкінці цього року.

Про це повідомляє пресслужба британського уряду.

Цей кредит покриватиме витрати на зарплати державного сектору, а також утримання шкіл та лікарень.

10:17

Захоплення російською армією Сєвєродонецька – значне досягнення, але це тільки одна з багатьох задач у заявленій меті РФ вийти на кордони Луганської і Донецької областей.  Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії у Twitter.

09:13

Держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу провели телефонну розмову, в якій центральними були питання НАТО і війни в Україні. Про це повідомляє «Європейська правда».

У Держдепі зазначили, що Блінкен і Чавушоглу говорили про «важливість єдності НАТО напередодні саміту у Мадриді», та про підтримку України, яка відбивається від російської агресії.

«Держсекретар схвально оцінив дипломатичні зусилля глави МЗС Туреччини задля того, щоб уможливиити експорт зерна з України на світові ринки» - зазначили у комюніке.

 

Турецька сторона повідомила, що йшлося про двосторонні відносини, питання розширення НАТО (вочевидь, турецьке вето на приєднання Фінляндії та Швеції) та експорт зерна з України через Чорне море.  Президент Фінляндії нещодавно заявив, що не очікує зрушень у перемовинах з Анкарою до саміту у Мадриді. Як відомо, цього тижня делегація міністерства оборони Туреччини в середу провела переговори в Москві щодо розблокування експорту українського зерна морським шляхом.

06:47

Лідери країн G7 (Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія та США) погодили заборону імпорту так званого «нового золота» з росії.

06:39

Велика Британія може не погодиться у 2023 році приймати пісенний конкурс «Євробачення». У Британії вважають, що цей конкурс повинен пройти в Україні

06:33

Лідери країн «Великої сімки» збираються на зустріч у Німеччині. Саміт розпочинається у неділю, 26 червня. Лідери найбільших і найвпливовіших економік світу обговорюватимуть, як у подальшому підтримувати Україну та як подолати шкоду, яку російська війна завдає  всьому світові.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024