стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 25 червня

25 Червня 2022, 22:15
Реакція світу на війну росії проти України 25 червня 2245
Реакція світу на війну росії проти України 25 червня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:15

Група американських законодавців презентувала проєкт резолюції, якою США визнають російські військові злочини в Україні геноцидом.

У п'ятницю двопартійна група американських законодавців представила резолюцію, що характеризує дії Росії в Україні як акт геноциду, повідомляє Foreign Policy.

У проєкті резолюції стверджується, що звірства, скоєні російськими військами в Україні, у тому числі невиборчі напади на мирних жителів, прямі удари по пологових будинках та медичних установах, а також насильницьке переміщення сотень тисяч українців до Росії та території, захопленої Росією, відповідає критеріям, викладеним у статті II конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

21:30

Лідери країн G7 на саміті погодили застосувати ембарґо на російське золото.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела, знайомі з перебігом перемовин.

Казначейство США повинно оголосити офіційне рішення американського уряду про ембарґо 28 червня.

21:05

Віцеміністр закордонних справ Польщі Марцін Пшидач повідомив, що польський консул у Смоленську звернувся до російської влади з вимогою пояснень після того, як з меморіалу в Катині у Смоленській області було знято прапор Польщі.

Рішення про зняття польських прапорів ухвалило міністерство культури росії.

17:30

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що уряд країни має негайно розпочати консультації з Європейською комісією щодо реалізації санкцій щодо калінінградського транзиту.

Про це він написав на своїй Facebook-сторінці, повернувшись з Брюсселя, повідомляє «Європейська правда».

«Уряд має негайно розпочати консультації з Єврокомісією, щоб запроваджені санкції не завдали шкоди ні інтересам Литви, ні міжнародним угодам. Тільки спільними зусиллями ми досягнемо того, щоб санкції щодо країни-агресора були болючими», – зазначив Науседа.

Він підкреслив, що у четвер обговорив питання транзиту з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і зазначив, що Литва не піде на поступки Росії.

«Зрозуміло, що Литва повинна і буде застосовувати санкції ЄС. Литва повинна і зберігатиме контроль над товарами, що провозяться через її територію, і про жодні "коридори" не може бути й мови, як не може бути й мови про поступки Росії у відповідь на погрози Кремля», – зазначав Науседа. 

16:47

Спікер парламенту Молдови Ігор Гросу заявив, що Молдова буде солідарна з Євросоюзом.

Як повідомляє Укрінформ, про це він заявив в інтерв'ю NewsMaker.

«Ми будемо солідарними з ЄС. Наш статус і наші європейські прагнення потребують цього», – сказав він у телеефірі.

На уточнююче запитання, чи це означає, що вони приєднаються до нових санкцій проти рф, він відповів: 

«Так, звичайно. Тому, що мета цих санкцій – зупинити війну».

13:16

Міністерства фінансів України та Німеччини підписали угоду про надання Україні 1 мільярда євро грантового фінансування. 

Про це йдеться у повідомленні Українського Мінфіну.

Кошти будуть спрямовані до держбюджету України для фінансування першочергових соціальних та гуманітарних видатків під час воєнного стану.

Міністр фінансів Сергій Марченко подякував німецькому колезі «завдяки чиїм зусиллям ми дуже швидко структурували цю угоду». Та додав, що сподівається отримати кошти вже найближчим часом. 

12:19

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що серед принципових питань, які б він розглядав як причину своєї відставки, могла б стати поразка у підтримці України. Про це він розповів в радіоефірі BBC, повідомляє «Європейська правда».

У відповідь на запитання, чи вважає Джонсон, що лідерство пов'язане з мораллю, і чи є якісь обставини, за яких він пішов би у відставку, британський прем’єр вказав на підтримку України.

«Звичайно, я думаю, що це (про мораль). Якби мені сказали, що ми повинні відмовитися від української справи, тому що вона ставала надто складною, а вартість підтримки цього народу є надто великою з погляду інфляції, економічної шкоди, я б визнав, що програв дуже важливу суперечку, і я б пішов», – сказав Джонсон.

Водночас він наголосив, що «не бачить» такої ситуації

08:08

Генштаб Збройних сил Франції назвав фейком інформацію про те, що росія захопила самохідні артилерійські установки САУ Caesar в Україні.
 
Про це повідомляє Укрінформ.
 

Про те, що росія захопила установки Caesar, заявив французький політик Режіс Кастельно в Telegram, а також «Уралвагонзавод», який в коментарях попросив передати «подяку президенту Макрону».

«Ця інформація є неправдивою. Ми її категорично відкидаємо. Ми обговорили це з нашим українським партнером», – йдеться в повідомленні генштабу.

 

07:09

Пентагон уточнив, що увійшло до останнього пакета військової допомоги Україні.

Про це повідомляє Укрінформ.

Сполучені Штати виділяють 18 катерів, чотири системи HIMARS, десятки тисяч артилерійських снарядів, а також багато іншого озброєння й техніки містить пакет допомоги на $450 мільйонів, оголошений раніше цього тижня.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром