стрічка

Експрем'єр Микола Азаров поширив роспропаганду про Україну і ЄС

23 Червня 2022, 21:06
Експрем'єр Микола Азаров поширив роспропаганду про Україну і ЄС ФАКТЧЕК 3364
Експрем'єр Микола Азаров поширив роспропаганду про Україну і ЄС

Експрем'єр України часів Януковича Микола Азаров заявив, що рішення Єврокомісії рекомендувати надання Україні статусу кандидата до ЄС абсурдне.

Фактчекери проєкту «Брехунець» дослідили, що експрем'єр став ще одним з поширювачів пропаганди кремля про те, що «Україну ніколи не візьмуть до Євросоюзу».

МЕСЕДЖ

«Це може призвести до того, що нацисти отримають підтримку, а сама країна з часом перетвориться на сировинний додаток Європи. Як прийняти країну з абсолютно явним ознаками і проявами нацизму. Яка здійснює геноцид російськомовного населення на Донбасі. Про що говорять обстріли абсолютно мирних кварталів Донбасу. Це чисто політичне рішення, покликане підтримати тонус тих нацистів, які воюють проти свого власного народу, підкреслюю. Взагалі абсурд повний.

Воююча країна з абсолютно зруйнованою промисловістю, абсолютно ідіотським управлінням. У Європейському Союзі ця абсолютно жебрацька країна. От уявімо, чисто гіпотетично, через 20 років вона з такою владою приєднається. Що це буде? Це буде колоніальний придаток всього лиш. Завдяки своїм родючим ґрунтам, клімату буде сприйматися Європейським Союзом як можливість, відносно дешева можливість отримання якихось ресурсів», – заявив Азаров в коментарі для російського видання РИА Новости.

Нагадаємо, що під час Євромайдану Азаров називав його учасників терористами та злочинцями. А 28 січня 2014 року подав у відставку. Тоді втік до Австрії, а згодом переїхав до росії. До речі, він перебуває у розшуку СБУ.

СПРОСТУВАННЯ

На болотах дуже підгоряє, бо сьогодні, 23 червня, самітт ЄС у Брюсселі,  одноголосно затвердив рішення надати Україні статус кандидата на членство в Європейському Союзі.

Заява Азарова про те, що рішення надати Україні статус кандидата ЄС абсурдне – це чистої води пропаганда і брехня. Адже Європейський парламент ще раніше закликав надати цей статус для України без зволікань. А президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн нещодавно заявила, що Україна довела, що заслуговує на отримання європейської перспективи та статусу кандидата на членство в ЄС.

«Як і з перших днів Майдану, Україна хоробро чинить спротив російській агресії. Вона пройшла через репресії та повстання. Вона пройшла через анексію територій та зараз отримала війну. Це єдина країна, де в людей стріляли за те, що вони огортали себе європейським прапором. Україна пройшла через вогонь та воду з однієї простої причини: власного бажання приєднатися до Європейського Союзу», – зазначила перезидентка.

Урсула фон дер Ляєн

Президент Володимир Зеленський назвав рішення ЄвроРади про надання Україні статусу кандидата в ЄС історичним, одним із найважливіших за всі 30 років незалежності нашої держави. 

Статус кандидата надає для України чимало переваг:

  • Це юридичне закріплення початку вступу України до Євросоюзу. ЄС офіційно розглядатиме Україну як майбутнього члена ЄС і допомагатиме стати ближчими до цієї мети: і фінансами, і консультаціями.
  • Україна зможе отримати допомогу від ЄС для важливих реформ, покращення правової системи та економіки. У статусі кандидата пріоритетними будуть саме ті реформи, які наблизять нас до ЄС.
  • Україна зможе отримувати фінансову допомогу від ЄС, зокрема гранти на інвестиції
  • Україна стане повноправним членом програм та ініціатив ЄС, відкритих для країн ЄС, так і країн зі статусом кандидата на членство.
  • Зі статусом кандидата Україна буде більш привабливою для інвесторів, адже це показує наші наміри повністю адаптувати своє законодавство до європейського.
  • Це рішення також може посилити позиції України на майбутніх перемовинах з росією, адже кандидатство – чіткий і потужний сигнал кремлю, що європейський курс України – незворотний.

Читайте також: російська пропаганда поширює наратив, що Україну ніколи не приймуть у Євросоюз.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар