стрічка

Як українське духовенство маніпулює «Стамбульською конвенцією»

23 Червня 2022, 20:34
В Україні ратифікували «Стамбульську конвенцію» ФАКТЧЕК 2168
В Україні ратифікували «Стамбульську конвенцію»

Після ратифікації «Стамбульської конвенції» в Україні релігійні організації забили на сполох: документ начебто несе загрозу традиційним сімейним цінностям. Мовляв, під приводом боротьби з домашнім насиллям українцям на законодавчому рівні намагаються нав’язати сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність.

З офіційною заявою, зокрема, виступила Православна церква України. На сайті релігійної організації опублікували лист Київської митрополії ПЦУ щодо ратифікації «Стамбульської конвенції».

Журналісти фактчекерського проєкту «Брехунець» проаналізували офіційну заяву митрополії та дійшли висновку, що вона – МАНІПУЛЯТИВНА.  

МАНІПУЛЯЦІЯ

У документі, опублікованому на сайті Київської митрополії ПЦУ зазначають, що церква регулярно та послідовно виступає проти домашнього насилля. Зокрема, ПЦУ долучилася до програми створення безпечних просторів для тих, хто потерпів від домашнього насилля та потребує тимчасового прихистку чи іншої допомоги.

Духовенство переконує: «Стамбульська конвенція» жодним чином юридично не пов’язана із процесом набуття Україною членства в ЄС.

Спроби обґрунтувати просування ратифікації конвенції європейською інтеграцією України є безпідставними. Законодавство ЄС ясно зазначає, що питання сімейної політики, як і питання державно-церковних відносин, є виключною суверенною компетенцією країн та не може регулюватися загальним правом ЄС.

«Справді, багато країн ЄС, де узаконені так звані «одностатеві шлюби», де запроваджене кримінальне переслідування за критику гендерної ідеології та гріхів, які вона пропагує, з політичних та ідеологічних причин зацікавлені у просуванні «Стамбульської конвенції», спонукаючи до її ратифікації інші країни. Однак політизація тематики одностатевих відносин та юридичне переслідування критиків цього гріха нами засуджується так само як і політизація релігії. Називати стереотипи гендерної ідеології «європейськими цінностями» є такою самою підміною понять, як намагатися визначити, що лише ліберальні або лише консервативні, лише праві або ліві чи центристські політичні погляди є «європейським», а всі інші – бажати піддати обструкції», – йдеться у заяві.

ПЕРЕВІРКА

Почнемо з того, що про ратифікацію «Стамбульської конвенції» в Україні говорили близько 11 років. Наразі цей документ діє у 36 країнах.

Справді, щоб отримати статус кандидата на членство в Європейському Союзі Україна не зобов’язана запроваджувати цей документ на своїй території. Однак, обравши європейський вектор розвитку, ми повинні довести, що поважаємо права людей!

«Стамбульська конвенція» ж встановлює кримінальну відповідальність будь-яке насилля (фізичне, психологічне, сексуальне, переслідування) та дискримінацію. Передбачає також покарання законом за примусовий шлюб, аборт, каліцтво жіночих геніталій та примусову стерилізацію.

Досить багато положень, прописаних у конвенції, не були криміналізованими в Україні раніше.

З ратифікацією «Стамбульської конвенції» держава повинна створити єдину установу, де людина зможе отримати комплексну допомогу, а всі інстанції координуватимуться між собою. Потерпілим повинні надаватися цілодобові притулки, де вони зможуть перебувати з дітьми. Такі притулки фінансуватимуться коштом держави.

Після ратифікації документа правоохоронці зобов’язані розслідувати усі випадки насилля, не залежно від того, хто про нього повідомив. Раніше ж в Україні до розгляду брали лише ті заяви, які робила безпосередньо жертва.

Також після ратифікації угоди жертва може вимагати грошової компенсації у свого кривдника, а насилля, вчинене в присутності дитини, веде за собою позбавлення батьківських прав.

В документі зазначено, що захист повинен бути наданий людині, не залежно від її статі чи сексуальної орієнтації. Тобто, якщо насилля трапляється в одностатевому союзі, воно вважається домашнім та підлягає під дію конвенції, попри те, що такі шлюби в Україні офіційно укласти не можна. Оскільки в конвенції прописано, що ближнім колом осіб вважаються не лише офіційні шлюби, а й співмешканці чи родичі.

Нагадаємо, 20 червня Верховна Рада України ратифікувала «Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами», відому як «Стамбульська конвенція». Вже наступного дня, 21 червня, документ про ратифікацію підписав президент Володимир Зеленський.

ВИСНОВОК

У «Стамбульській конвенції» немає жодного положення, яке суперечить так званим традиційним сімейним цінностям чи пропагує одностатеві стосунки. Тож заява церкви – МАНІПУЛЯЦІЯ!

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар