стрічка

Як розібратися у будові складаного ножа?

22 Червня 2022, 11:31
Як розібратися у будові складаного ножа? Реклама 600
Як розібратися у будові складаного ножа?

Коли ви зацікавитеся складаними ножами, ви обов'язково завітаєте на спеціалізований сайт чи YouTube канал. Звична справа для наших часів. Перше, із чим ви там зіштовхнетесь – велика кількість нових термінів та понять. Деякі з них можуть бути дещо незрозумілими.

Ми допоможемо вам розібратися, що і як називається у складаному ножі.

Як називають основні частини складаного ножа?

Типовий складаний ніж має з десяток основних елементів анатомії, хоча вони можуть відрізнятися залежно від стилю та дизайну ножа. Такими елементами є:

  • Вістря. Кінець леза, зазвичай гострий (не завжди), використовується для проколювання.
  • Лезо. Ріжуча частина клинка. Має важливий параметр – кут заточування. Чим гостріший цей кут, тим краще ріже ніж, але тим більше він крихкий. Тому в ножів різного призначення кути заточування різні.
  • Обух. Верхня частина леза, його «спина», як правило, тупа. Ніж із товстим обухом складніше зламати, але й крізь матеріал, що розрізається, проштовхнути його теж складніше.
  • Рікассо. Незаточена частина леза, розташована безпосередньо перед рукояткою. Робить заточування ножа простішим. Також дозволяє змінювати хват ножа.
  • Осьовий механізм. Місце, де клинок кріпиться до рукояті. Там де знаходиться механізм, завдяки якому ніж складається та розкладається.
  • Підпальцевий отвір або шпилька – зачеп (так званий «шпеньок») або зачеп – «фліппер». Усі ці елементи, часто зустрічаються на сучасних моделях ножів. Ними можна відкривати лезо єдиним рухом. Якщо вам потрібний складаний ніж, який можна відкрити швидко – шукайте моделі з цими елементами у конструкції. Після не дуже довгих тренувань ви будете знати, як відкривати ваш складаний ніж дуже швидко, майже миттєво.
  • Замок. Механізм, що фіксує лезо, щоб утримати його від закриття, коли воно відкрите. Зазвичай його потрібно натискати вручну, щоб закрити лезо. Існує багато різних видів замків. Є більш чи менш складні та надійні конструкції. Але наявність будь-якої з них в конструкції ножа – важлива перевага.
  • Рукоятка. Ну, тут все просто та зрозуміло. Це та частина, за яку тримають ніж.
  • Темлячний отвір. Темляк – шнурок, який кріпиться до рукояті, та запобігає втрачанню ножа під час роботи. Спершу темляк з'явився на шаблях та мечах. Дійсно корисний та красивий елемент при правильному підході.
  • Кліпса для кишені. Металева скоба, що використовується для носіння або на шнурку для шиї, або на кишені, або на поясі. Зазвичай вона розташована на самому кінці рукоятки.

Які бувають типи леза складаних ножів?

Малюнок. Типи ножових клинків. Права колонка: Spear Point / Clip Point / Drop Point. Ліва колонка: Sheepsfoot / Wharncliffe / Straight back (прямий обух)

Сучасні та традиційні ножі мають багато різних типів лез. Пропонуємо ознайомитися з ними, перш ніж вибрати свій складаний ніж EDC. Справа не лише в дизайні. Різні конструкції леза забезпечать різні результати під час роботи.

Spear Point (Вістря спису).

Вістря направлене чітко вперед. Через це клинок дійсно має списоподібний вигляд. Цей тип найчастіше зустрічається на метальних ножах, оскільки такий клинок дуже легко і глибоко пробиває предмети. Хоча така геометрія забезпечує відмінне проколювання речей, вона не настільки добре підходить для різання.

Clip Point

Кінчик леза має вигляд, наче його «підрізали». Це лезо має гострий наконечник, що теж робить його ідеальним для проколювання. Але воно краще підходить для різання, ніж попередній варіант. Однак через тонкий кінчик леза такий клинок легше зламати, ніж інші варіанти.

Drop Point

Є одним із найвідоміших та найбільш поширених типів лез для складаних ножів. Відмінний вибір для ножа загального призначення. Більш підходить для різання, чим для проколювання. Більшість мисливських ножів оснащені такими лезами. Вони достатньо довговічні та добре підходять для використання на полюванні.

Wharncliffe (Уорнкліфф)

Пряме лезо клинка типу Sheepsfoot/Wharncliffe відмінно підходить для різання. При цьому такий ніж безпечніший, бо з ним ви маєте менший ризик щось ненавмисно проколоти вістрям. З цієї причини його часто використовують рятувальники, яким, наприклад, потрібно швидко зрізати ремінь безпеки у заблокованому авто або предмет одягу з пораненої людини. Знижений ризик випадкового поранення себе або людини, якій ви допомагаєте, робить такий ніж чудовим вибором у подібних ситуаціях.

Serrated Blades (Зубчасті леза)

Ножі з зубчастим лезом використовуються для розрізання мотузок, ременів або деревини. Добре справляються з плавцями та лускою риб. Такі ножі працюють більше як пилка, чим ріжуче лезо. Вони можуть бути корисними для ситуацій, коли потрібний швидкий та глибокий розріз. 

Це, мабуть, не найбільш корисне лезо для повсякденного використання, але для тих, кому потрібно пиляти жорсткі текстуровані матеріали, конструкція леза з зубцями може бути найкращим варіантом.

Джерело – https://wellgo.ua/nozhi/skladnye/

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024