стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 22 червня

22 Червня 2022, 19:34
Реакція світу на війну росії проти України 22 червня 1720
Реакція світу на війну росії проти України 22 червня

Більшість світових лідерів засуджують повномасштабну агресію росії проти України та надають допомогу для захисту нашої держави.

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабну війну росії. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

19:34

Білорусь риє окопи вздовж кордонів з Україною, Польщею та Литвою, – повідомляє Білоруські Гаюн.

На прикордонних територіях країна також оновила дислокацію блокпостів. 

17:34

Україна очікує на схвалення надання статусу кандидата в члени Європейського Союзу на саміті Ради ЄС уранці 24 червня, допускаючи ухвалення цього рішення навіть ввечері 23 червня.
 
Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час брифінгу, передає Укрінформ.
 

«Ми очікуємо, що таке рішення буде ухвалено з самого ранку 24 червня. Враховуючи високий рівень консенсусу, який є на даний момент, можливо, навіть таке рішення буде ухвалено завтра ввечері», - сказала вона.

Стефанішина зауважила, що майже всі лідери Євросоюзу підтвердили, що на сьогодні є консенсус щодо надання Україні статусу кандидата.

У цьому зв'язку вона наголосила, що українська влада вже готується до виконання умов, зафіксованих у висновку Єврокомісії. Зокрема, Україна вже готує дорожню карту реалізації рекомендацій Єврокомісії, яка невдовзі буде представлена і затверджена Президентом Володимиром Зеленським.

«Ми сподіваємося і очікуємо, що завтра і післязавтра лідери Європейського Союзу не лише нададуть Україні статус кандидата, а й чітко означать, що ми рухаємо в напрямку членства до Європейського Союзу і буде застосовувати до нас фінансові й економічні механізми для країни, яка має стати членом ЄС», – зауважила Стефанішина.

Вона підкреслила, що статус кандидата окрім важливого політичного сигналу надає Україні абсолютно інший статус у відносинах з ЄС. Зокрема, йдеться про доступ до структурних фондів Євросоюзу, що, за оцінками Стефанішиної, є абсолютно неспівмірним порівняно з тим, що мимали до цього: «На сьогодні йдеться про фактично сотні мільярдів євро, які стануть нам доступними після отримання цього статусу».

17:12

Німеччина досі не схвалила постачання Україні танків, оскільки їх не поставляли й інші союзники. 
 
Про це заявила міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт, відповідаючи на запитання депутатів у Бундестазі, повідомляє Укрінформ.
 

«Що стосується Marder і Leopard, то Німеччина поки не затвердила їх постачання, адже жодна інша держава ще не передала Україні танків західного зразка, а вся військова допомога відбувається у тісній координації. Німеччина не буде робити одноосібних кроків, так вирішив уряд», – заявила міністерка.

За її словами, 7 гаубиць Panzerhaubitze 2000 із запасів Німеччини і 5 з запасів Нідерландів, а також підготовлені в Німеччині українські військові вже прибули в Україну. 

«Це те, чого зараз потребує Україна, аби продовжувати свою мужню боротьбу», – підкреслила урядовиця.

Лабмрехт повідомила, що буде передано й інше озброєння. 

«У стадії підготовки системи залпового вогню MARS-2. Підготовка військових може розпочатися ще в червні, наступного тижня», – уточнила вона, додавши, що озброєння будуть відправлені в Україну після завершення навчання.

Окрім того, за словами глави Бундесверу, Україні будуть передані системи Gepard (з 58 тисячами боєприпасів із запасів Бундесверу) та IRIS-T, але їх поставить промисловість на відміну від гаубиці та 3 систем MARS-2 (ще 3 передасть Велика Британія та 4 – США). «Це далекобійна та дуже точна артилерія. Про це просила Україна», - підкреслила політик.

Тих, хто цікавиться станом і планами поставок, Ламбрехт закликала перевіряти список на сайті федерального уряду. Водночас інформація про терміни і шляхи постачання залишатиметься недоступною з безпекових міркувань.

«Можу вас запевнити, що ми робимо все можливе, щоб надати з запасів Бундесверу зброю для підтримки мужньої боротьби українців», – заявила глава Міноборони.

Вона наголосила, що ФРН буде підтримувати Україну в захисті її свободи та територіальної цілісності навіть після завершення гострої фази війни, а також зауважила, що лише Україна буде вирішувати, як вести цю боротьбу і коли й та за яких умов вступати в переговори щодо миру.

15:54

Україна запевнила західних партнерів, що не збирається атакувати територію росії і буде використовувати надану Заходом зброю тільки для власного захисту.

Про це в середу в Бундестазі заявила міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт, повідомляє Європейська правда.

Відповідаючи на питання одного з депутатів, чи збирається Україна нападати на російську територію Ламбрехт сказала: «Нам не потрібно було вимагати цього від українців, вони самі це чітко заявили. Ми маємо впевненість у тому, що Україна використовуватиме зброю тільки для оборони».

Глава німецького Міноборони наголосила, що одна з її цілей у контексті надання Україні зброї – гарантувати, що це не призведе до подальшої ескалації.

«Надання зброї у зону бойових дій не було простим рішенням. Якщо ви питаєте мене, то Україна не накопичує зброю, а має достатньо, щоб обороняти себе від агресора – Росії», – наголосила Ламбрехт.

13:39

Делегація міністерства оборони Туреччини в середу провела переговори в Москві щодо розблокування експорту українського зерна морським шляхом.

Про це повідомляє Європейська правда.

Як повідомили в міністерстві оборони Туреччини, зустріч відбулася в «конструктивній і дуже позитивній атмосфері», а її учасники заявили про досягнення порозуміння щодо проведення чотиристоронніх переговорів за участі України та ООН.

Росія і Туреччина також обговорили питання вивезення комерційних суден із вантажем із заблокованих українських портів і безпечне повернення турецьких літаків, що перебувають в аеропорту Бориспіль.

Що стосується чотиристоронньої зустрічі представників Києва, Москви, Анкари та ООН, то вона нібито має відбутися «протягом найближчих тижнів».

Турецька сторона також зазначила, що результатом переговорів став вихід першого турецького корабля – «Азов Конкорд» – з порту окупованого російськими військами Маріуполя, про що вже повідомили російські ЗМІ.

11:32

Росія імітує ракетні удари по території Естонії, у міноборони країни вважають ситуацію серйозною.

Окрім імітації ракетних ударів, озброєні російські вертольоти порушили кордон у країнах Балтії.

«Російські гелікоптери здійснили кілька порушень кордону. Йшлося не про кораблі за п'ятдесят миль від берега або вдалині від літаків, а про гелікоптери. Вертоліт випадково не перетинає кордон», – сказав канцлер міністерства оборони Естонії Кусті Салм

2:53

Наступного тижня Україну відвідає делегація депутатів Парламентської асамблеї Ради Європи, які представляють юридичний напрямок, а також комітет захисту прав людини.

00:30

Головування Чехії в Раді ЄС буде зосереджено на п’яти пріоритетах зовнішньої політики: Україна, енергетика, оборона, економіка та демократія.

Пріоритети головування Чехії в Раді ЄС в другому півріччі 2022 року представив 21 червня міністр закордонних справ республіки Ян Ліпавський, передає Укрінформ.

Як зазначається на сайті відомства, «підтримка територіальної цілісності, післявоєнна відбудова та допомога Україні будуть основними пріоритетами зовнішніх відносин Чеського головування». Зокрема, згадуються організація житла українських біженців, проведення конференції з реконструкції та забезпечення достатньої підтримки кандидатури України в ЄС.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024