стрічка

Як голосували за ратифікацію Стамбульської конвенції волинські, рівненські і закарпатські нардепи

20 Червня 2022, 19:48
Насилля не наша традиція 2678
Насилля не наша традиція

Верховна Рада України 20 червня ухвалила ратифікацію міжнародного договору «Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами» більш відомого як «Стамбульська конвенція». 

Цей документ є частиною домовленості з ЄС щодо надання Україні статусу кандидата як доказ того, що країна готова до реформ, адже в Європі питання рівності та захисту прав людини має особливу вагу,  такий собі маркер цивілізованості.

Стамбульську конвенцію Україна підписала ще у 2011 році, але її ратифікація увесь цей час відкладалася великою мірою через позицію Всеукраїнської ради церков та протести консервативних політиків.

Проте після понад десятирічної перерви Рада таки підтримала ратифікацію. «За» проголосували 259 народних депутатів.

Район.in.uа проаналізував, як пройшли тест на європейськість народні депутати з Волині, Рівненщини та Закарпаття.

Волинь: одне «за», одне «проти», решта – проігнорували

Представник президентської фракції «Слуга народу» списочник Валерій Стернійчук проголосував «за», а мажоритарник В'ячеслав Рубльов проігнорував засідання.

Значиться відсутньою і депутатка від групи «За Майбутнє» Ірина Констанкевич, натомість її колеги Степан Івахів та Ігор Палиця засідання відвідали, проте вирішили участі в голосування не брати. А от депутат-мажоритарник Ігор Гузь взагалі проголосував «проти» ратифікації Стамбульської конвенції.

Рівненщина: більшість – «за» ратифікацію

«Слуги» від Рівненської області Олександр Салійчук, Олександр Аліксійчук, Олександр Ковальчук і Дмитро Соломчук проголосували «за». Ще один  їхній колега Сергій Литвиненко значиться відсутнім на робочому місці.

Депутатка фракції «Голос» Соломія Бобровська також голосувала «за» ратифікацію Стамбульської конвенції.

Мажоритарник Роман Іванісов (позафракційний) вирішив не голосувати.

Натомість «майбахівець» Віктор М'ялик та Сергій Євтушок, як і більшість його колег із фракції «Батьківщина», від голосування «утримались».

Закарпаття: чотири «за», один не прийшов, ще один – утримався

Закарпатський «слуга народу» Михайло Лаба голосував «за».

Народні депутати-мажоритарники, які працюють у складі фракції «Довіра», також підтримали ратифікацію Стамбульської конвенції, зокрема «за» проголосували Роберт ГорватВалерій Лунченко та Василь Петьовка. Ще один їхній колега Владіслав Поляк — значиться відсутнім.

Представник депутатської групи «За Майбутнє» Віктор Балога від голосування «утримався».

Що таке Стамбульська конвенція та яка її роль у євроінтеграції України

Стамбульська конвенція або Конвенція Ради Європи про попередження і боротьбу з насильством щодо жінок і домашнього насильства – це міжнародний документ, який визнає домашнє насильство як глобальну проблему, адже домашнє насильство це не проблема суто сім’ї, це проблема всього суспільства.

Уперше угоду підписали в травні 2011 року в Туреччині, саме тому її й називають Стамбульською. Чинності вона набула 1 серпня 2014 року. 

До цього дня документ підписали 46 країн і Євросоюз. І хоча Україна однією з перших підписала Конвенцію, ратифікувати угоду вдалось лише зараз.

Звісно, знищити насильство як таке ратифікація Конвенції не допоможе, але вона дозволить якісніше на нього реагувати, адже чинне законодавство України не враховує багатьох аспектів і не має необхідних інструментів для реагування на насильство. Натомість тепер держава таки матиме дієвий механізм у боротьбі з насильством, створить правову базу для боротьби з порушенням прав людини та її дискримінацією.

Тобто це свідчить про те, що в Україні нарешті з'явиться кримінальна відповідальність за конкретні злочини (психологічне насильство, переслідування, фізичне і сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти і стерилізацію тощо), відтак Конвенція дасть змогу забезпечити ефективні й справедливі міри покарання за насильство. Тобто такі, що можуть передбачати позбавлення волі чи батьківських прав, якщо більше ніяк не можна убезпечити дитини або постраждалу.

Крім того, Конвенція сприятиме міжнародній співпраці, тим більше зараз, коли Україна так наполегливо хоче вступити до ЄС, ратифікація буде гарним сигналом напередодні саміту ЄС щодо готовності України впроваджувати необхідні реформи на шляху до свого членства.

Читайте такожСтамбульська конвенція: що це за документ і чому він важливий

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024