стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 20 червня

20 Червня 2022, 20:54
Бігборди «Будь сміливим, як Україна» 1949
Бігборди «Будь сміливим, як Україна»

Більшість світових лідерів засуджують повномасштабну агресію росії проти України та надають допомогу для захисту нашої держави.

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабну війну росії. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

20:54

Комітет зі збройних сил Палати представників США у своєму проєкті закону про військовий бюджет на 2023 рік пропонує закласти 450 мільйонів доларів допомоги Україні.

20:08

Усі країни-члени ЄС підтримують надання Україні статусу кандидата на вступ — повідомила віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Стефанішина.

16:45

Військові Балтійського флоту РФ почали навчання ракетних та артилерійських підрозділів у Калінінградській області після того, як Литва припинила пропускати через свою територію транзитні потяги з товарами, які потрапили під санкції ЄС, – пише Українська правда.

13:49

Євросоюз продовжив санкції проти росії за анексію Криму до 23 червня 2023 року, – пише Україна 24.

13:21

Польща не згодна з рішенням про перенесення Євробачення-2023 з України до Британії.

«Ми запевняємо українського суспільного мовника у нашій постійній підтримці щодо пошуку такої організаційної моделі для проведення конкурсу «Євробачення 2023» наступного року, яка враховуватиме участь якомога більшої частки українських учасників і продюсерів, а також аудиторії з цієї країни», – йдеться у заяві.

11:01

Блокада Росією експорту мільйонів тонн українського зерна є воєнним злочином, вважає верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель.

Про це він сказав у понеділок перед засіданням міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі, повідомляє «Європейська правда».

«Неймовірно, неможливо уявити, що мільйони тонн пшениці залишаються заблокованими в Україні, а в решті світу люди страждають від голоду. Це справжній воєнний злочин. Я не уявляю, щоб це тривало значно довше. В іншому разі це буде чимось, за що Росія повинна понести відповідальність», – сказав Боррель.

Він висловив сподівання, що ніхто не буде в змозі опиратись тиску міжнародної спільноти і ООН врешті-решт досягне угоди про вивезення українського зерна. 

«Наслідки війни стають дедалі небезпечнішими не лише для України, а й для всього світу», – констатувати Боррель.

Розблокувати українські порти в Чорному морі можна кількома шляхами, але всі вони передбачають залучення військових, вважає голова правління Центру оборонних стратегій та ексміністр оборони України Андрій Загороднюк.

10:31

Через скорочення поставок російського газу Австрія вирішила відновити роботу зупиненої вугільної електростанції, повідомила «Європейська правда» з посиланням на офіс федерального канцлера у Відні та ORF.

Теплоелектростанція Меллах у Штирії, яка в цей час закрита, має бути переобладнана таким чином, щоб у разі надзвичайної ситуації на ній можна було знову виробляти електрику та тепло з вугілля.

Федеральна канцелярія оголосила про це після кризового засідання уряду, в якому канцлер, міністр з питань захисту клімату та міністр економіки обговорили з експертами, як забезпечити енергопостачання.

10:20

Іспанський бренд одягу Mango після 23 років роботи в Росії вирішила остаточно відмовитись від прямих продажів у РФ та передає свої 55 магазинів своїм франчайзі, пише Економічна правда.

Таке рішення ухвалили «через невизначеність щодо розвитку геополітичної ситуації» через вторгнення РФ в Україну.

9:37

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн впевнена, що лідери країн ЄС на саміті цього тижня погодяться надати Україні статус кандидата на вступ на основі висновку Єврокомісії. Про це повідомляє УП з посиланням на польське PAP та інтерв’ю німецькому суспільному телебаченню.

«Я глибоко переконана, що ми отримаємо позитивне рішення і підтримка буде. Курс вже визначено», – заявила Урсула фон дер Ляєн. 

Вона додала, що після отримання статусу саме від країн-кандидатів буде залежати швидкість їхнього просування до членства. Президентка Єврокомісії нагадала приклад Словаччини, яка отримала перспективу у 1999 році і змогла приєднатися у 2004, і Туреччини, яка нині далі від потенційного членства, ніж була на той момент.

8:46

Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо в неділю звинуватив свою власну партію «Рух п'яти зірок» у підриві зусиль уряду щодо підтримки України, пише «Європейська правда» з посиланням на агентство Reuters.

Ді Майо заявив, що уряд має захищати цінності демократії та свободи. Міністр зазначив: хоча всі хочуть миру, президент Росії владімір путін веде війну. Він додав, що члени його партії «Рух п'яти зірок» атакували його з ненавистю та створювали проблеми для уряду та його репутації у відносинах із партнерами по ЄС.

Його заява може свідчити про неминучий розкол у партії, яку він колись очолював. Керівництво «Руху п’яти зірок» зустрілося в неділю, щоб розглянути позицію Ді Майо, та поки його з партії не виключили.

Італія, як і багато країн ЄС, надає зброю Україні, щоб допомогти їй у боротьбі з російською агресією, однак у партії Ді Майо частина не підтримує військову допомогу Україні.

Внутрішньопартійна ворожнеча створює проблеми для прем’єр-міністра Маріо Драгі, оскільки у вівторок у парламенті його чекає важливе голосування щодо України, а деякі члени «Руху п’яти зірок» прагнуть обмежити Італію від відправлення додаткової зброї до Києва.

7:51

Російські олігархи та установи втратили доступ до розкішних яхт, вертольотів, картин, нерухомості та інших активів на суму понад 12,5 мільярдів євро внаслідок санкцій ЄС, повідомляє УП.

6:53

З 1 липня Болгарія буде повністю постачатися азербайджанським газом, повідомив посол Азербайджану в Софії Гусейн Гусейнов, якого цитує Інтерфакс-Україна.

6:51

Спецслужби Польщі заявляють, що країна тривалий час перебуває під прицілом Росії. Про це написав представник польських служб безпеки Станіслав Жарин у твітері.

 

«Протягом багатьох років Польща знаходиться під прицілом Росії, яка використовує пропаганду та дезінформацію проти Польщі. Кремль проводить різноманітні заходи, підсумком яких є удар по фундаментальному праву поляків на власну державність і безпеку. Росія намагається переконати російське суспільство і Захід, що Польща не має права на суб'єктивність, не повинна сприйматися серйозно союзниками і повинна бути «сірою зоною» між НАТО і Росією», – заявив Жарин.

Коментар