стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 20 червня

20 Червня 2022, 23:42
Війна в Україні 5749
Війна в Україні

Сто сімнадцяту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:42

У районі відповідальності Оперативно-тактичного угруповання «Схід» ЗСУ за цю добу знищили 106 окупантів, два склади з боєприпасами, танк, бронетранспортер, 2 тягачі, 2 артилерійські системи, 5 мінометів, 7 одиниць автотехніки та 2 безпілотники.

23:17

У Харкові повідомляють про вибухи, в області триває повітряна тривога.

22:51

У другій половині дня російські військові кілька разів обстріляли громади Сумщини, повідомив керівник ОВА Живицький. Зокрема два російські безпілотники скинули вибухівки на територію Юнаківської громади — один чоловік загинув, ще один отримав поранення.

22:50

75 захисників острова Зміїний досі залишаються в російському полоні, повідомила віцепремʼєр-міністр Ірина Верещук.

20:28

Бої у Сєвєродонецьку вже точаться у промзоні, заявив глава Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. За його словами, українські війська контролюють лише територію заводу «Азот».

19:44

Голова Одеської ОВА Максим Марченко повідомив, що внаслідок ракетних ударів по області постраждали люди — є поранені. Деталі він не уточнив.

Одеська міськрада повідомляла, що сьогодні протягом трьох годин російські військові випустили 14 ракет по півдню України. Окупанти стріляли по Очакову, по гирлу Дунаю, по Білгород-Дністровському району Одеської області та по самій Одесі.

За даними оперативного командування «Південь», в області та передмісті Очакова пошкоджені сільськогосподарські площі, в Одесі — вигорів логістичний продовольчий склад.

18:46

Оперативна інформація станом на 18.00 20.06.2022 щодо російського вторгнення.

Триває сто сімнадцята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

Російський агресор продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без суттєвих змін.

На останньому противник обстріляв цивільну інфраструктуру в прикордонних районах Сумської області.

На Харківському напрямку ворог, з метою виявлення слабких місць в обороні наших військ, безуспішно намагався вести розвідку боєм неподалік Ртищівки. Крім того, зафіксовано обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Уди, Українка, Коробочкіне, Михайлівка та Петрівка.

На Слов’янському напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій. Здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Дібрівне, Грушуваха, Велика Комишуваха, Краснопілля та Долина. В районі населеного пункту Богородичне наші захисники успішно відбили ворожий штурм.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують вогневий вплив із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню по підрозділах наших військ. Завдав авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Устинівка та Лисичанськ. 

Артилерійські обстріли цивільної інфраструктури зафіксовано неподалік Лисичанська, Гірського та Устинівки. Тривають бойові дії за контроль над містом Сєвєродонецьк. Крім того українські воїни звели нанівець спроби штурмових дій ворога в районах населених пунктів Мирна Долина та Біла Гора. 

На Бахмутському напрямку, під прикриттям артилерійських обстрілів, в районі населеного пункту Миколаївка намагалася діяти диверсійно-розвідувальної група противника. В результаті вогневого ураження, отриманого від наших воїнів, вона відступила. У подальшому ворог здійснив спробу штурму, успіху не мав. Крім того, окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Білогорівка, Берестове, Яковлівка, Покровське. Завдали авіаударів неподалік Малорязанцевого та Білогорівки.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних дій не вів. Здійснив обстріли цивільної інфраструктури поблизу Кам’янки, Гуляйполя, Авдіївки, Вугледара, Малинівки та Залізничного. Завдав авіаударів по населених пунктах Малі Щербаки, Мар’їнка, Вугледар, Костянтинівка та Новомихайлівка.

На Південнобузькому напрямку, з метою сковування наших дій підрозділів, обстрілював з артилерії та мінометів райони Червоного Яру, Калинівки, Тополиного і Зеленого Гаю.

У зв’язку зі значними втратами особовий склад окремих підрозділів окупаційних військ має дуже низький рівень морально-психологічного стану і шукає можливість уникнути подальшої участі у бойових діях. Так, за наявною інформацією, особливо це розповсюджено серед особового складу 1 армійського корпусу російських окупаційних військ. У підрозділах, що виведені на відновлення боєздатності з районів Херсону, Миколаєва та Попасної

18:39

Ексмеру Києва Леоніду Черновецькому повідомили про підозру. Він закликав визнати кордони російських утворень «днр» та «лнр». Такі заклики він робив наступного дня після повномасштабного вторгнення росії.

18:22

Російські військові добудували понтонну переправу через річку Оскіл біля окупованого селища Куп’янськ-Вузловий у Харківській області. Супутниковий знімок опублікували журналісти проєкту «Схеми». Тепер росіяни зможуть використовувати переправу як альтернативу залізничному мосту, який не функціонує.

17:31

В Одесі внаслідок влучання ракети вигорів логістичний продовольчий склад. Пожежу на площі понад 300 м2 ліквідували, поранених серед цивільних немає, – повідомляє оперативне командування «Південь».

Загалом протягом тьрох годин росія вдарила по півдню 14 ракетами: по Очакову (пошкоджено сільськогосподарські площі), гирлу Дуная, Білгород-Дністровському та Одесі.

17:03

Окупанти обстріляли Воскресенську селищну громаду Запорізької області. Місцеві жителі залишилися без енерго- та водопостачання, – повідомляє оперативне командування «Південь».

16:12

У центральних та північних областях України лунає повітряна тривога.

15:32

Збройні сили України завдали удару по бурових установках привласненого Росією «Чорноморнафтогазу», які ще називають «вишками Бойка».

За словами російського ставленика у Криму Аксьонова, є поранені і пропалі без вісти. Патрульні катери та авіація Міноборони РФ намагаються проводити рятувальні роботи, – пише Українська правда.

15:30

На території агломерацій Сєвєродонецька й Лисичанська ведуться вирішальні бої, керівництво РФ вимагає від своїх військ вийти на адмінкордони Луганської області до 26 червня, – повідомляє заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

14:30

ЗМІ пишуть про вибухи на Миколаївщині.

14:17

ЗМІ повідомляють про вибухи в Одесі. Наразі там – повітряна тривога.

14:15

Ракетний удар по нафтобазі у Новомосковському районі забрав життя трьох людей. Про це повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Вогнеборці вже понад 42 години приборкують полум’я.

13:55

Окупанти зазнають величезних втрат у боях на сході України.

Про це розповідає полонений уродженець Луганська, якого мобілізували на війну з лав «народної міліції лнр», – повідомляє СБУ,

Зокрема, окупант згадує Рубіжне, де в боях за одну вулицю полягло 70% від його роти. А взяти її окупанти не могли майже місяць.

13:20

Верховна Рада підтримала ратифікацію Стамбульської конвенції, що є однією з умов для надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, – повідомляє Українська правда.

13:02

Восьмий апеляційний адмінсуд задовольнив позов Мін’юсту й заборонив політичну партію «Опозиційна платформа – за життя», – пише УП.

12:34

ЗСУ відкинули окупантів з першої лінії оборони на Херсонщині. Про це повідомляє радник голови ОВА Сергій Хлань.

Коротко про ситуацію в регіоні:

  • Ворог укріплюється на другій та третій лініях оборони. 
  • У Новій Каховці ЗСУ тричі влучили по складах з боєприпасами ворога. Контрнаступальні дії були біля Софіївки та біля села Давидів Брід. 
  • Окупанти закріплюються на узбережжі річки Інгулець.

 

11:44

Головне управління розвідки Міністерства оборони України продовжує займатися питанням звільнення українських захисників Маріуполя, а також двома британцями і громадянином Марокко, яких росіяни захопили в полон і погрожують стратити. 

Про це пише УП з посиланням на голову Офіса президента Андрія Єрмака.

Голова ОП не зміг сказати, в яких умовах утримують полонених «азовців» і якими можуть бути строки повернення захисників Маріуполя додому.

«Знаємо, що вони живі. Що стосується умов, це питання теж відстежується. Сказати чітко, в яких вони умовах, ми наразі не можемо. Але ми точно знаємо, що вони живі. ГУР постійно тримає це на контролі, з деякими з них є зв’язок, і процес щодо їх звільнення не зупиняється ні на годину. Я дуже сподіваюсь, що наразі він ввійде в свою активну фазу, і ми почнемо повертати наших героїв до України», – зазначив посадовець.

11:39

У Маріуполі окупанти почали ексгумацію згиблих, тіла вантажать на трактори і везуть у місцевий морг. Через спеку після реєстрації трупи одразу закопують у братських могилах.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

 

«Окупанти почали повільну ексгумацію померлих. Викопують трупи, вантажать на трактори і звозять в «морг на Метро». Реєстрація ведеться виключно за участі близьких. Через спеку з моргу - одразу до поховання в братських могилах. Не завжди зі встановленням номерів. Поводження з загиблими як зі сміттям стало нормою», – йдеться у повідомленні.

Дуже гостро в окупованому місті стоїть проблема забезпечення питною водою та їжею. Підвоз води нерегулярні. В деяких районах використовують технічну воду як питну. В лівобережній частині міста проблему водопостачання так і не вирішили.

За словами Андрющенка, окупанти майже припинили роздавати «гуманітарну» допомогу непрацездатним мешканцям міста. Люди стоять по 3-4 години у чергах до маркетів буквально за шматком хліба.

Як тільки окупанти почали давати маріупольцям гроші у вигляді пенсій та соціальних виплат, ціни стрімко зросли. Це свідчить про те, що окупанти буквально наживаються на мешканцях міста.

11:30

У Міноборони Білорусі заявили, що готові з 20 червня поновлювати міжнародну співпрацю щодо контролю за озброєнням.

Як пише «Європейська правда», заяву про це відомство розмістило у своєму Telegram-каналі. 

«З 20 червня Республіка Білорусь поновлює верифікаційну діяльність у рамках діючих міжнародних договорів у сфері контролю за озброєнням. Сьогодні сповіщення про це спрямували усім державам-учасницям ОБСЄ. Прийняття рішень про забезпечення іноземної інспекційної діяльності на території Білорусі буде забезпечуватися на паритетній основі», – заявили у Міноборони РБ.

11:06

На світанку 20 червня з території Росії двічі обстріляли Сумщину та один раз Чернігівщину, повідомили у Державній прикордонній службі України.

Прикордонники зафіксували два обстріли, які ствольна артилерія загарбників вела з боку російського села Зернове. Близько трьох десятків ворожих снарядів розірвалися на околиці прикордонних сіл Шосткинського району.

Ще 15 вибухів російських артилерійських снарядів зафіксовано на околиці одного з прикордонних сіл Новгород-Сіверського району Чернігівської області.

Попередньо, жертв та руйнувань внаслідок цих обстрілів немає.

10:19

Сили опору втратили контроль над селищем Метьолкіне біля Сєвєродонецька, ворог посилив артилерійські й авіаційні обстріли Луганщини. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

 

«Рашисти посилили артилерійські та авіаційні обстріли. Потужно росіяни гатять по Сєвєродонецькій промзоні та околицях міста. Те саме в районах Тошківки та Устинівки, бо орки хочуть здійснити там прорив, і задля цього стягнули туди велику кількість техніки. Бої точаться в багатьох селищах навколо  Сєвєродонецька та Лисичанська. На жаль, зараз ми не контролюємо Метьолкіне поблизу обласного центру», – зазначив Гайдай.

Він додає, що російські загарбники продовжують використовувати «повзучу» тактику – Луганщину знищують з усієї можливою зброї.

9:53

Воїни 72-ї механізованої бригади зі старого радянського переносного зенітно-ракетного комплексу «Ігла» збили під Світлодарськом штурмовик Су-25 ЗС РФ і захопили в полон пілота. Під час допиту виявилося, що це найманець Вагнера, повідомив журналіст Юрій Бутусов.

Майор ВКС РФ Андрій Федорчуков на допиті зізнався, що отримує зарплату 205 тисяч рублів на місяць.

 

«Федорчуков на допиті показав, що метою його атаки був ротний опорний пункт ЗСУ. Раніше він робив вильоти на бомбардування українських міст. Федорчуков дуже сподівається на обмін – він розуміє, що є найманцем і його можуть не виставити на обмін, і він може постраждати за свої злочини.

З цікавого – російська авіація має великі проблеми з навігацією. У Федорчукова був із собою навігатор Гармін і смартфон із програмою Пронебо, щоб мати більш точну навігцію, ніж бортові навігаційні засоби ВКС РФ», – зазначив журналіст.

9:43

Повітряні сили росії у війні з Україною виявились недостатньо ефективними, і це могло стати одним з визначальних факторів дуже обмежених успіхів РФ, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на огляд британської розвідки про війну в Україні від 20 червня.

«До цього часу повітряні сили РФ не були ефективними. Їхня неспроможність постійно забезпечувати підтримку з повітря, ймовірно, стала одним з найважливіших факторів того, чому російська кампанія досягла дуже обмежених успіхів. Вони не можуть здобути повну перевагу в повітрі і діють за принципом меншого ризику, лише зрідка заходячи вглиб українських ліній», – зазначають в огляді. 

Причини такої ситуації ймовірно подібні до тих, що склалися з сухопутними військами.

«Роками більшість навчань для повітряних сил найімовірніше відбувалася за сценаріями та була призначена для того, щоб вразити начальство, а не розвивати ініціативу екіпажів», – вважають британські розвідники. 

«Хоча у Росії є вражаючий парк відносно сучасних і боєздатних бойових літаків, повітряні сили майже напевно не розвинули інституційну культуру і не отримали того набору навичок, який відповідав би прагненням діяти за більш західним стилем повітряних кампаній»», – йдеться в огляді. 

«Це призвело до того, що на сухопутні війська переклали більше зусиль і вони швидше виснажуються, а також –- до ширшого застосування крилатих ракет, запаси яких, напевно, вже вичерпуються», – підсумовує британська військова розвідка. 

9:11

Російські війська у ніч на 20 червня намагалися завдати ракетного удару по Білгород-Дністровському району Одеської області, а вранці – по Одесі, проте ракети було знищено в повітрі. Про це повідомили в ОК «Південь».

 

«Ворог продовжує атакувати Одещину крилатими ракетами типу «Онікс» з берегового ракетного комплексу, що розташований в тимчасово окупованому Криму. Вночі була спроба вдарити по Білгород-Дністровському району, а ранком – по самій Одесі. В обох випадках силами протиповітряної оборони ракети знищені в повітрі», – йдеться у повідомленні.

8:59

У Генштабі повідомили число загальних бойових втрат противника з 24.02 по 20.06. Орієнтовно вони склали:

  • особового складу – близько 33800 (+200) осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 1477 (+9) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 3588 (+11) од, 
  • артилерійських систем – 749 (+4) од, 
  • РСЗВ – 238 (+3) од, 
  • засоби ППО – 98 (+0) од,
  • літаків – 216 (+0) од, 
  • гелікоптерів – 181 (+0) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 601 (+3),
  • крилаті ракети – 130 (+0),
  • кораблі /катери – 14 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2527 (+4) од,
  • спеціальна техніка – 55 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Запорізькому напрямках.

8:54

Навколо Лисичанська завдано трьох авіаударів, у Сєвєродонецьку – бої. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Значні руйнування житлового фонду в Гірському, де за 19 червня росіяни пошкодили одразу 19 будинків, у Врубівці – сім, у Лисичанську обстріляні декілька адміністративних будівель», – йдеться у повідомленні.

Ворог тричі атакував з повітря – в районах Білої Гори, Мирної Долини і одного зі зруйнованих мостів, що з’єднує Лисичанськ та Сєвєродонецьк. Непридатні для переміщення мости окупанти обстрілюють регулярно, добиваючи залишки інфраструктури. 

Вкотре постраждали селища Павлоград і Синецький. Також в Сєвєродонецьку під вогонь противника потрапила територія заводу «Склопластик» та полігону рятувальників.

Протягом 19 червня зі ствольної та реактивної артилерії обстріляні Лисичанськ, Сиротине, Воронове, Борівське, Біла Гора, Устинівка, Мирна Долина, Тошківка, Оріхове, Золоте-3, Миколаївка, Білогорівка.

8:52

За останню добу зросла кількість поранених неповнолітніх – 586, повідомили в Офісі генерального прокурора з посиланням на дані ювенальних прокурорів станом на ранок 20 червня

19 червня внаслідок обстрілу окупантами міста Залізне Донецької області отримала поранення 8-річна дівчинка.

19 червня в Ізюмському районі Харківської області у водойму, де купалися двоє дітей 13 та 14 років, потрапив снаряд, який здетонував. Діти отримали осколкові поранення.

8:30

Мешканці Одеси зранку 20 червня чули вибухи, пише УП з посиланням на дані місцевих ЗМІ.

Ймовірно, сили протиповітряної оборони (ППО) збили ворожу ракету. Також є інформація й про ракетний удар, що спричинив пожежу.

Повітряна тривога на Одещині оголошувалася з 7:19 до 7:34, а також вночі з 2:37 до 2:51.

Офіційної інформації про ракетну атаку поки що немає.

8:08

Окупанти завдали ударів по Харкову й області, у результаті чого поранення отримали троє дітей, повідомив начальник ГУ НП у Харківській області Володимир Тимошко.

«Протягом минулого дня військові російської федерації завдали ударів по місту Чугуєву, селах Харківської області Баранівка, Іванівка, Коробочкіно. Вночі ворог випустив ракети по Харкову та населених пунктах передмістя. В результаті пошкоджені приватні будинки місцевих жителів, господарські споруди та гаражі, приміщення учбового закладу в місті Люботині. В селі Іванівка внаслідок вибуху снаряду поранення отримали троє дітей», – повідомив полісмен.

7:50

На Дніпропетровщині ніч минула з обстрілами, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

Ворог ударив з артилерії по Криворізькому району. У Великій Костромці згорів будинок. Люди не постраждали. 

«У Новомосковському районі рятувальники другу добу продовжують боротися з пожежею, що сталася через ракетну атаку. В інших районах області на цю хвилину спокійно», – зазначив посадовець.

7:09

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом на 6.00 20 червня від Генштабу ЗСУ.

Розпочалася сто сімнадцята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація значних змін не зазнала.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати до трьох батальйонних тактичних груп зі складу 1-ї танкової армії Західного військового округу та підрозділи повітряно-десантних військ для прикриття ділянки російсько-українського кордону у Брянській та Курській областях. У Брянській області ворог розгорнув до зенітного ракетного дивізіону ЗРК С-300В4. 

Крім того, російський агресор здійснив артилерійські обстріли в районі населеного пункту Середина-Буда Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник завдав авіаційного удару та здійснив артилерійський обстріл в районах населених пунктів Тимофіївка та Морозова Долина.

На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на недопущенні просування Сил оборони до Державного кордону України. Противник інтенсивно обстрілював з артилерії райони населених пунктів Козача Лопань, Малі Проходи, Дементіївка, Петрівка, Верхній Салтів, Рубіжне та околиці міста Харкова.

На Слов’янському напрямку ворог завдавав вогневого ураження із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Чепіль, Пришиб, Протопопівка, Велика Комишуваха, Дібрівне, Вірнопілля, Маяк, Курулька, Богородичне, Мазанівка, Краснопілля  та Долина.

На Донецькому напрямку противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках. Інтенсивно застосовує авіацію.

На Сєвєродонецькому напрямку противник обстрілював із ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Лисичанськ, Сиротине, Воронове, Борівське, Біла Гора, Устинівка, Мирна Долина, Тошківка та завдав авіаційних ударів парами літаків Су-25 поблизу Білої Гори та  Мирної Долини. Тривають бойові дії за встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк.

На Бахмутському напрямку, протягом доби, ворог здійснював обстріли із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Оріхове, Золоте-3, Миколаївка, Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Покровське, Клинове, Зайцеве і Нью-Йорк. Противник завдав авіаудару поблизу Яковлівки та ракетних ударів неподалік Травневого, Доломітного, Зайцевого та Нью-Йорка.

На Лиманському, Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках намагається не допустити перегрупування підрозділів наших військ. Здійснив обстріли із артилерії різних калібрів в районах населених пунктів Калинове, Очеретине, Бердичі, Желанне, Тоненьке, Сєверне, Орлівка, Семенівка, Веселе, Авдіївка, Нетайлове, Водяне, Опитне, Первомайське, Піски, Красногорівка, Марʼїнка, Новомихайлівка, Павлівка, Шевченко, Велика Новосілка, Времівка, Ольгівське, Зелене Поле, Новопіль, Темирівка, Полтавка, Малинівка, Червоне, Залізничне, Гуляйпільське, Новоданилівка, Оріхів та Камʼянське.

На Лиманському напрямку противник завдав авіаційного удару двома літаками Су-25 в районі населеного пункту Пришиб та ракетного удару в районі населеного пункту Маяки.

На Авдіївському напрямку ворог завдав авіаційних ударів літаками Су-25 в районах населених пунктів Шевченко та Вугледар.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні наступу наших військ. Активних дій не вів. Здійснював вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Червоний Яр, Мурахівка, Калинівка, Зелений Гай, Квітневе, Поляна, Червона Долина, Широке, Благодатне, Зоря та Лупареве. 

В Акваторії Чорного та Азовського морів основні зусилля корабельне угруповання противника зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

В готовності до завдання ракетних ударів по обʼєктах на території України утримуються 5 носіїв крилатих ракет морського базування.

Українські захисники завдають втрат російським окупантам на всіх напрямках де тривають активні бойові дії.

6:40

Укрзалізниця призначила евакуаційний потяг 234/233 на 20 червня – з Покровська до Львова. Він відправиться о 16:30 за маршрутом Покровськ – Дніпро – Львів.

6:39

За даними Інститут вивчення війни (ISW) і Міноборони Британії, Росія перешкоджає своїм збройним силам, називаючи війну в Україні «спеціальною військовою операцією».

Про це пише УП з посиланням на ISW.

Міністерство оборони Великобританії повідомляє, що Кремль продовжує розглядати своє вторгнення в Україну як «спеціальну військову операцію», а не як війну, і цим активно перешкоджає російським збройним силам.

Британське відомство також повідомило 19 червня, що російська влада намагається знайти законні засоби для покарання «військових дисидентів» і тих, хто відмовляється від мобілізації, оскільки означення конфлікту в Україні як «спеціальна військова операція» виключає законні каральні заходи, які можуть бути застосовані під час офіційної оголошеної війни.

Російська влада, ймовірно, прагне використати судові процеси, які стосуються військових злочинів, проти полонених українських військовослужбовців, зокрема які захищали Маріуполь. Судити їх мають намір відповідно до законодавства так званої «ДНР» (яке, зокрема, дозволяє смертну кару, на відміну від російського законодавства).

Як повідомляє ISW, російська влада, ймовірно, «використає ці судові процеси для посилення контролю над окупованими територіями та подальшої деморалізації українських захисників»… а також просуватиме пропаганду Кремля «про вторгнення в Україну з метою її «денацифікації».

Ключові висновки експертів ISW:

  • стягненої російської артилерії в поєднанні з імовірно малочисельними піхотними підрозділами залишається недостатньо для просування Росії в межах Сіверськодонецька,
  • російські війська продовжували готуватися до наступу на Слов’янськ з південного сходу від Ізюма та на захід від Лиману,
  • окупанти зосереджені на зміцненні оборонних позицій уздовж південного напрямку через нещодавні успішні контратаки українських військ уздовж кордону Херсон-Миколаївська область,
  • успішні контратаки ЗСУ в районі Запоріжжя змушують російські війська кинути підкріплення на цей ослаблений сектор лінії фронту,
  • російські війська, ймовірно, проводять артилерійські обстріли під чужим прапором по території, яку контролює Росія, щоб приглушити українські настрої, заохочувати мобілізацію і створити ворожість у місцевих жителів до ЗСУ.

6:34

Вороже корабельне угруповання у Чорному морі поповнило склад, повідомили в оперативному командуванні «Південь».

«Відтепер там чатує 3 надводних і 3 підводних носії крилатих ракет, чий спільний арсенал складає 36 ракет, а також 3 ВДК», – кажуть військові.

6:32

За минулу добу українські військові на південних рубежах оборони знищили 28 загарбників, ворожу техніку включно з гарматою-гаубицею, безпілотником і танком, повідомили в оперативному командуванні «Південь».

 

«Скований у просуванні суходолом, противник активізує повітряні удари. В районі Апостолового ворожий винищувач застосував по нашому бомбардувальнику крилату ракету класу «повітря-повітря». Майстерність нашого пілота виявилась в віртуозному ухилянні від атаки. Також на Херсонщині ворожий Ка-52 намагався вдарити по наших позиціях, але віддав перевагу маневру і втечі під вогнем гідної відсічі», – йдеться у повідомленні.

На Миколаївщині зенітно-ракетний підрозділ ЗСУ влучно знищив безпілотника.

Загальні ж втрати ворога за результатами виконання військовими вогневих завдань склали 28 загарбників, 152-мм гармату-гаубицю, танк та 2 військові автівки.

6:29

На східних рубежах українські військові знищили 14 загарбників і військову техніку ворога, повідомили у ОТУ «Схід».

19 червня ЗСУ на сході знищили:

  • особового складу ворога – 14,
  • САУ – 1,
  • АТТ – 4.

6:25

У неділю 19 червня українська авіація знищила ротно-тактичну групу російських військ та один із опорних пунктів ворога, а зенітники Повітряних сил збили безпілотник. Про це повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат у коментарі УП.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024