стрічка

Білоруська пропаганда: Лукашенко «марить» нападом Польщі, а на «Азовсталі» були «сатаністи з нацистами»

17 Червня 2022, 18:08
Лукашенко в очікуванні "нападу" Польщі 2679
Лукашенко в очікуванні "нападу" Польщі

У білорусі продовжують поширювати пропаганду про війну росії проти України і виправдовувати дії країни-агресорки.

Огляд основних подій білоруської пропаганди про війну в Україні опублікували у телеграм-каналі опозиційних білоруських журналістів «Беларускі Гаюн» – повідомляють фактчекери проєкту «Брехунець».

росія «відбудовує» Луганськ

Огляд білоруської пропаганди розпочинає репортаж з Луганська. Він присвячений відновленню «звільнених» Росією територій України.

Цитата 1:

«ЗСУ продовжують обстрілювати соціальні об'єкти в Донецьку. 8 людей загинуло, 16 було поранено. Мета обстрілів – залякати населення. Незважаючи на обстріл, звільнені території починають відновлюватися (демонструть бліндаж ЗСУ, на стіні якого намальована свастика – «знаковий для них символ»). 

На території Луганської обласної лікарні будується багатофункціональний медичний центр. Робиться це завдяки мо росії (міністерство оборони росії – ред.). Українська влада мало уваги приділяла питанням охорони здоров'я, що позначалося на рівні життя людей. Ремонтуються об'єкти інфраструктури (мости, дороги). Донбас прагне жити у складі Росії, а не з деспотом Зеленським».

Сюжет розпочинають із сильних емоцій – загибелі мирних мешканців від «обстрілів» ЗСУ. Відповідно, спочатку у глядача має сформуватися уявлення про українську армію як про вбивць, які винищують мирне населення Донбасу. Ця теза виокремлюється після демонстрації бліндажа зі свастикою. З’являється  прив’язка: ЗСУ «вбивають» мирне населення; українські солдати – «нацики» та вбивці. Таким чином досягається мета – формування негативного уявлення про українську армію, а також дегуманізації її представників. Там же самі «нацики» свастику на стінах бліндажів малюють! Тому їх можна (і треба) знищувати.

Почавши з «негативу», здійснюється перехід до речей позитивних, а саме – післявоєнного відновлення територій Донбасу, ремонту доріг та будівництва лікарень. Все «завдяки ресурсам росії». Дивіться, мовляв, російська армія не обстрілює мирні українські міста, не вбиває цивільних, а обстрілює ВИКЛЮЧНО об'єкти військового призначення, та допомагає відновлювати зруйноване ЗСУ. Після такого подання у глядача не повинно виникати питань, що є добро, а що – зло. Україна – погано, Росія – добре.

«Нацистська» ідеологія під руїнами Азовсталі

Наступний матеріал присвячений «Азовсталі» та пошуку під його руїнами нацистської ідеології.

Цитата 2: «Від відомого усьому світу промислового гіганта залишилися руїни. Напевно, тут немає жодного клаптика землі, який би вцілів після двомісячних запеклих боїв». 

Опісля кореспондент ділиться своїми емоціями від побаченого у катакомбах. Найбільше враження (або навіть збудження) у нього викликали листівки/атрибутика із нацистською символікою, які мають стати доказом існування в Україні нацизму. Так, у країні з населенням понад 40 мільйонів людей, напевно, знайдуться прихильники нацистської ідеології. Як і серед громадян Білорусі, Росії та взагалі будь-якої країни світу. Але за всіма цими «охами та ахами» від побачених «агітаційних матеріалів» кореспондент не ставить собі запитання, хто зрівняв із землею «Азовсталь» та Маріуполь загалом. У цьому випадку саме це має значення. Головне – незаперечні докази існування «нацизму» в Україні.

Релігійна секта «Азова» і сатанинські ритуали

Ще один матеріал про «Азовсталь» важко навіть назвати пропагандою. Це концентрована демонстрація мови ворожнечі та ненависті. Репортаж присвячений дегуманізації та цькуванню українських військових, які захищали «Азовсталь». У відео – багато кадрів зі зруйнованого заводу. І знову жодного слова про те, хто його знищив. Напевно, самі ж «нацики», які сиділи в катакомбах заводу. Тим більше ця версія може звучати більш переконливо після заяв кореспондента про створення бійцями «Азова» релігійної секти та проведення сатанинських ритуалів.

Репортаж завершується думкою, що територія заводу стала проклятим місцем (звісно, через перебування там нацистів та сатаністів з «Азова»). Тому підприємство не потрібно відновлювати, а його залишки потрібно випалити напалмом і освятити.

Десять підрозділів лукашенка, щоб «не полізла Польща»

Лукашенко вчергове заявив, що Польща має «види» на Західну Україну. Текст повідомлення опублікувало російське видання РИА Новости.

«Тут нам доведеться реагувати. Тому що ми не можемо допустити, щоб нас взагалі поляки оточили. Це небезпечний варіант. І я колись сказав: ще українці нас попросять із росіянами, щоб ми їм допомогли зберегти цілісність. Щоб не відчепили. Ми це бачимо. Тому мені доводиться і на Заході тримати збройні сили напоготові, і на півдні. Десять підрозділів розмістив уздовж кордону за спиною у прикордонників, щоб не влізли до Білорусі. А такі думки були», – сказав Лукашенко.

Одним словом, білоруська пропаганда продовжує курс на втрачання зв'язку з реальністю.

Читайте також: Бойові українські дрони та зерно: білоруська пропаганда втрачає зв’язок із реальністю

 

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024