стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 17 червня

17 Червня 2022, 23:44
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 17 червня 5249
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 17 червня

Сто чотирнадцяту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:43

У Києві триває велика дерусифікація, йдеться про перейменування 300 вулиць і площ, назви яких пов'язані з росією та її сателітами, – пише Україна 24.

23:41

Голова Херсонської облради Олександр Самойленко закликає місцевих жителів виїхати із регіону. За його словами, це потрібно для того, щоб ЗСУ було легше звільняти Херсонщину від загарбників.

23:13

ЗМІ повідомляють про вибухи у Харкові. Зараз там лунає повітряна тривога.

22:53

Оперативно-тактичне угруповання «Схід» звітує про завдані ворогу збитки:

  • особового складу – 15;
  • гармат – 1;
  • мінометів – 1;
  • АТТ – 19;
  • склад з б/п – 2.

Бої тривають.

22:50

Слов'янськ готується до наступу окупантів. Про це в ефірі телемарафону повідомив мер міста Вадим Лях.

«Судячи з заяв російської сторони, наступ противника на Слов'янськ і Краматорськ очікується з дня на день. Лінія фронту вишикувалася безпосередньо по річці Сіверський Донець», – йдеться у повідомленні.

22:12

Президент Володимир Зеленський записав чергове відеозвернення до українського народу:

21:55

В Міноборони розповіли про втрати військової техніки, починаючи з 24 лютого.

Заступник міністра оборони України Володимир Карпенко оприлюднив такі цифри в інтерв'ю National Defence: втрати техніки від 30 до 40%, у деяких підрозділах до 50%. Це близько 1300 БМП, 400 танків, 700 артсистем.

Водночас рашисти, за даними Генштабу, втратили понад 3,5 тисячі ББМ, майже півтори тисячі танків та майже тисячу різних артсистем.

21:50

З полону звільнили «Тайру» – українського медика й волонтерку Юлію Паєвську. Вона вже вдома, – повідомив президент Зеленський.

21:15

Лисичанськ повністю під контролем ЗСУ. Про це в ефірі телемарафону розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Проте у місті немає ні газу, ні води. Руйнування катастрофічні.

21:07

Росіяни упродовж доби вбили чотирьох мирних жителів Донеччини та поранили шістьох. Про злочини окупантів повідомляє голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Крім того, наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

19:40

Буксир Чорноморського флоту рф «Васілій Бех», який уразили українські військові, затонув, – повідомляє голова Одеської ОВА Максим Марченко.

19:00

ЗСУ збили російський розвідувальний БПЛА «Мерлин-ВР» –  експериментальний безпілотник, який був публічно продемонстрований лише у вересні минулого року. Про це повідомляє командування Повітряних Сил ЗСУ.

18:52

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках без змін. Проводяться заходи бойової підготовки з особовим складом інженерних підрозділів збройних сил республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру поблизу Мезенівки та Глухова Сумської області. Крім того, авіація противника завдала авіаударів по двох населених пунктах Сумської області.

На Слобожанському напрямку ворог здійснює дистанційне мінування місцевості. Проводив повітряну розвідку із застосуванням БпЛА.

На Харківському напрямку противник намагається не допустити виходу підрозділів Сил оборони до державного кордону України та в тил російського угруповання військ, яке діє на Слов’янському напрямку.

З метою виявлення слабких місць в обороні наших військ в районах Дементіївки, Рубіжного та П’ятихаток ворог задіяв диверсійно-розвідувальні групи. Українські воїни їх виявили і завдали втрат.  Противник відійшов. Неподалік Кочубіївки окупанти намагалися вести розвідку боєм. Наші захисники не дали їм жодного шансу на успіх і ворог з втратами відступив. 

Російські окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Циркуни, Верхній Салтів, Піщане, Руська Лозова та Криничне.

На Слов’янському напрямку основні зусилля противник зосереджує на продовженні наступу у напрямку міста Слов’янськ, бої тривають. Поблизу Краснопілля намагався вести розвідку боєм, успіху не мав, відступив.

Ворог здійснював систематичні артилерійські обстріли в районах населених пунктів Дібрівне, Пашкове, Грушуваха, Курулька, Велика Комишуваха. 

Підрозділи Сил оборони України змусили противника залишити населений пункт Дмитрівка Ізюмського району Харківської області.

На Лиманському напрямку активних дій ворог не вів. Обстрілював позиції наших підрозділів із артилерії.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують вогневий вплив із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Окрім того, завдали авіаударів по позиціях наших підрозділів неподалік Сиротиного та Борівського.

Тривають бойові дії за встановлення повного контролю над містом Сєверодонецьк. 

В районах Сиротиного та Метьолкіного наші воїни успішно відбили штурм. Противник з втратами відійшов на раніше займані позиції.

На Бахмутському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Миколаївка, Білогорівка, Покровське, Зайцеве та Степне.

Поблизу Гірського українські захисники вибірковим вогнем припинили спробу ворожої розвідки боєм. Також противник знову безуспішно вів штурмові дії в районах населених пунктів Берестове та Кодема. Зазнав втрат і відійшов. 

Після перегрупування, за підтримки артилерії, окупанти здійснили спробу штурмових дій неподалік Ниркового. Українські воїни вогнем змусили їх  відмовитись від цієї ідеї. Зараз ворог підраховує свої втрати.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних дій не вів. Здійснив обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Новоселівка, Красногорівка, Зелене Поле та Кам’янське. Завдав авіаударів по Нью-Йорку, Авдіївці та Побєді.

На Південнобузькому напрямку противник, з метою виявлення змін в положенні наших військ та корегування вогню артилерії, вів повітряну розвідку БпЛА. 

З метою стримування наших підрозділів здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії і мінометів в районах населених пунктів Тополине, Князівка, Лупареве, Посад-Покровське та Новогригорівка.

Окупанти продовжують порушувати права та свободи громадян України на тимчасово захопленій території, знищувати та вивозити на територію російської федерації майно захоплених промислових підприємств, проводити заходи адміністративно-поліцейського режиму. Ворог не розуміє і боїться тотального спротиву українців.

18:32

Сили оборони відбили штурм і відкинули росіян у районі Золотого, – повідомляє речник Міноборони Олександр Мотузяник.

17:32

СБУ перехопила розмову російського окупанта, мобілізованого в ОРЛО, який розповідає про дезертирство свого командування. Про це йдеться у повідомленні Служби безпеки України.

«Наше командування поїхало. Ну не поїхали, а покидали зброю. Кажуть: «Ми воювати не підемо». Їх будуть змінювати, якщо не поміняють, то нас відвезуть додому... Один із начальства взагалі в Росію з*бався».

У розмові жінка просить чоловіка не тікати, адже це буде вважатися дезертирством. Але той, бувши мобілізованим в »так званій «ЛНР, усвідомлює, що офіційно його взагалі немає на цій війні.

«Ми ніде не рахуємось, ніде. Повір мені... Як сказав командир Ушаков, ми тут – «м'ясо», відволікаючий маневр. Ніде, навіть у Росії не фіксується, що ми тут перебуваємо», – пояснює окупант.

17:15

В росії відреагували на те, що Україна запроваджує з рф візовий режим. Кремль здивований таким рішенням української сторони. Як стало відомо, глава Міжнародного комітету Держдуми Слуцький називає розірвання безвізового режиму «провокацією», аргументуючи це тим, що в Україні, мовляв, є багато родичів.

16:37

Кабінет міністрів ухвалив рішення про припинення з 1 липня дії угоди з росією про безвізовий режим. Про це повідомив прем’єр Денис Шмигаль у Telegram.

«Задля протидії безпрецедентним загрозам національній безпеці, суверенітету й територіальній цілісності нашої держави уряд на виконання доручення президента України щойно ухвалив рішення про припинення дії угоди з РФ про безвізовий режим. Росіяни не зможуть потрапити в Україну без отримання візи. Рішення набуває чинності з 1 липня цього року».

16:32

Представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева заявила, що для повернення тимчасово окупованого півострова розглядають абсолютно всі методи — серед яких є військовий шлях. Вона наголосила, що після 24 лютого підходи до деокупації Криму змінилися.

15:48

Маріуполь стоїть на порозі спалахів холери та дизентерії. Місто зачинили на карантин, обмежили доступ до річки та моря. 

«У місті тисячі стихійних поховань, немає каналізації. Зараз підвищується температура повітря і починаються дощі. Весь розмитий ґрунт потрапляє до річок, колодязів, криниць та джерел звідки люди беруть воду. Це може привести до тисяч смертей маріупольців. 100 тисяч жителів просто тримають у гетто. Переважна більшість з яких, пенсіонери. Вони хочуть, але не можуть виїхати», – заявив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко. 

Окупанти почали відмежовувати військові поселення від жителів міста, щоб уберегти власні життя. Доля маріупольців їх мало хвилює.

15:21

«Важкі бої тривають у Сєвєродонецьку, в районах Тошківки та Золотого», – голова Луганської ОВА Сергій Гайдай записав нове звернення про ситуацію на цій ділянці фронту. Лисичанськ потужно обстрілюється

Триває «тиха» евакуація населення в безпечні регіони країни.

14:46

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ніхто не знає, чим закінчиться агресія Росії проти України і як надалі будуть розвиватись події. Пряма мова Лукашенко під час спілкування з працівниками  «Белшини» в Бобруйську: "Ніхто не знає, чим закінчаться події в Україні, але це один із елементів великого переділу світу».

Деталі: За словами Лукашенка, «те, що відбувається в Україні, — це початок». На його переконання, війна в Україні – один з елементів великого переділу світу.

Пряма мова Лукашенка: «Будуть ламати, кришити. Страждатимуть малі держави».

14:32

Президент Володимир Зеленський повідомив, що з 1 липня 2022 року Україна запровадить візовий режим в’їзду для громадян рф.

12:27

Двоє загиблих і 20 поранених: голова Миколаївської ОДА повідомив нові дані щодо наслідків ракетного удару російських ракет по житловому кварталу в Миколаєві. На фото ДСНС видно, що вибухова хвиля була такої сили, що склопакети у віконних рамах просто видавлені всередину квартир.

11:26

The New York Times опублікувала фотографію братської могили під Лисичанськом Луганської області. Там поховані тіла 300 мирних жителів. Вони загинули під час обстрілів росіянами.

У коментарі виданню українські військові пояснили, що ховають тіла у траншеї з квітня. Закопати могилу поки неможливо, оскільки вся техніка наразі зайнята. У могилі загиблі з Лисичанська, Сєверодонецька та Рубіжного.

11:22

Кількість травмованих внаслідок влучання ракети у житловий квартал Миколаєва зросла до 19 людей, більшість з них госпіталізували до лікарень, повідомляє ДСНС.

11:11

Евакуація з сєвєродонецького «Азоту» неможлива. Вийти з комбінату можна буде тільки за умови повного припинення вогню, повідомив керівник ОВА Гайдай. В укритті знаходиться 568 людей, зокрема 38 дітей.

10:27

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 17.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 32150 (+200) осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 1456 (+7) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 3563 (+18) од, 
  • артилерійських систем – 734 (+5) од, 
  • РСЗВ – 233 (+3) од, 
  • засоби ППО – 97 (+0) од,
  • літаків – 215 (+2) од, 
  • гелікоптерів – 180 (+1) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 593 (+2),
  • крилаті ракети – 129 (+0),
  • кораблі /катери – 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2496 (+2) од,
  • спеціальна техніка – 55 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.

9:36

Протягом 16 червня окупанти обстріляли Шевченківський, Новобаварський та Холодногірський райони Харкова, а також населені пункти Харківської області. Двоє людей отримали поранення, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

9:31

В акваторії Чорного моря Військово-Морські Сили ЗС України уразили черговий «аналоговнет» – буксир чорноморського флоту рф «васілій бех» із ЗРК «ТОР» на борту.

Як повідомляють у ВМС ЗСУ, буксир було уражено під час транспортування ним на острів Зміїний боєприпасів, озброєння та особового складу чорноморського флоту.

8:35

Окупанти завдали ракетного удару по Миколаєву. Постраждали чотири багатоповерхівки та об’єкт інфраструктури. Наразі відомо про одного загиблого та шістьох поранених, серед яких одна дитина. Ведуться рятувальні роботи.

7:18

Вранці 17 червня в Миколаєві пролунали вибухи. В деяких будинках пошкоджені вікна.

7:09

Оперативна інформація станом на 06.00 17.06.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочалася сто чотирнадцята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках основні зусилля підрозділи збройних сил республіки білорусь зосереджують на веденні розвідки, інженерному обладнані позицій та охороні державного кордону. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів. 

На Сіверському напрямку ворог продовжує ведення демонстративних дій. Агресор обстрілював з артилерії підрозділт Сил оборони у прикордонних районах Сумської та Чернігівської областей.

На Харківському напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих рубежів, недопущенні виходу Сил оборони на державний кордон та в тил угруповання військ, яке діє на Слов’янському напрямку. Противник намагався провести розвідку боєм в районі населеного пункту Кочубіївка. Наші воїни відповіли влучним вогнем і ворог відійшов.

На Слов’янському напрямку окупанти зосереджують основні зусилля на продовженні наступу на Слов’янськ. Ведуть розвідку боєм в районі населеного пункту Краснопілля, бій триває. Ворог намагався взяти під повний контроль населений пункт Богородичне. Українські воїни успішно відбили штурм.

Намагаючись створити умови для розвитку наступу на місто Слов’янськ, ворог застосовує артилерію у районах Долини, Краснопілля, Дібрівного та Вірнопілля.

На Лиманському напрямку активних дій противник не вів.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують вогневий вплив із ствольної та реактивної артилерії по підрозділах наших військ. Завдали авіаудару по населеному пункту Устинівка. Тривають бойові дії за повний контроль над містом Сєверодонецьк. Противник здійснює переміщення на напрямок додаткових підрозділів реактивної артилерії. 

На Бахмутському напрямку захисники України відбили ворожий штурм у напрямку населеного пункту Золоте. Ворог відійшов. Окупанти спробували висунутись у напрямку населених пунктів Василівка та Берестове. Наші воїни  завдали вогневого ураження і змусили ворога тікати. 

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних наступальних дій противника не зафіксовано. Ворог завдав авіаційних ударів поблизу Нью-Йорка, Авдіївки та Побєди.

На Південнобузькому напрямку ворог застосовував ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню в районах населених пунктів Кульбакіно, Миколаївка, Степова Долина, Мурахівка, Новопавлівське,  Шевченкове, Зоря, Партизанське, Квітневе, Новогригорівка, Киселівка, Князівка, Осокорівка, Лупареве та Посад-Покровське. Українська авіація завдавала ударів по скупченнях противника в Херсонському, Каховському та Бериславському районах Херсонщини.

Агресор продовжує блокувати цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря. В його акваторії перебуває два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Противник продовжує зазнавати втрат в особовому складі, озброєнні та техніці. Протягом доби, у Донецькій області, воїни територіальної оборони Збройних Сил України збили вертоліт Мі-35М. Є успіхи і на Запоріжжі. На Херсонщині у ворога значні втрати у живій силі.

3:54

16 червня росіяни поранили двох цивільних у Торецьку та Курдюмівці  на Донеччині.

Як зазначається,  у Бахмуті померла одна людина, що отримала поранення на Луганщині.

Кириленко нагадав, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

2:58

Радянську військову техніку, яка десятиліттями стояла у Старому парку в середмісті Тернополя, передають українським захисникам.

Про це в Телеграмі повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал, передає Укрінформ.

«Військову техніку, яка знаходилась у Старому парку в Тернополі, передамо для потреб наших захисників. До нас звернулася одна з військових частин. Бронемашини можуть бути реконструйовані та приведені до боєздатного стану, а гармату військові зможуть використовувати як муляж для прицілу на полігонах», – написав Надал.

1:29

Росіяни на тимчасово окупованих територіях створили щонайменше 20 фільтраційних таборів і в'язниць.

Зазначається, що наразі Херсонська та Запорізька області, за словами правозахисників, є одними з лідерів за кількістю викрадень російськими військовими в Україні.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром