стрічка

Інформаційний «спам»: чому заклик голови Рівненоблради прийняти Україну в ЄС ні на що не впливає

13 Червня 2022, 18:00
Сергій Кондрачук 1634
Сергій Кондрачук

Нещодавно голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук звернувся до польських партнерів із проханням поклопотати перед керівництвом сусідньої країни, в інстанціях Європейського союзу, аби там посилили санкції проти росії, а Україні надали статусу кандидата на членство у ЄС.

Інформацію про це розмістили на офіційному сайті  Рівнеоблради.

Журналісти фактчекерського проєкту «Брехунець» поцікавилися у політичних експертів, чи вплине таке звернення на подальшу долю нашої країни та дійшли висновку, що подібні прохання, по суті, не мають жодної юридичної сили.

ЗВЕРНЕННЯ

Як зазначають у повідомленні, очільник обласної ради Рівненщини Сергій Кондрачук звернувся з проханням «поклопотати за Україну» до голови Сеймику Вармінсько-Мазурського воєводства Бернадети Гордеюк та голови Сеймику Люблінського воєводства Єжи Шваї.

Зауважують, що рівненський політик від імені всіх українців подякував полякам за підтримку під час російського вторгнення.

«Він висловив переконання, що надання Україні статусу кандидата на членство у Європейському Союзі стане свідченням справжньої відданості усіх країн-членів європейським гуманістичним цінностям.

Кандидатство у члени Європейського Союзу та майбутнє членство України у цьому об’єднанні сприятиме поверненню до світового порядку, заснованого на чітких правилах, та зменшить геополітичну невизначеність, збільшить стабільність і передбачуваність у Східній Європі, посилить безпеку та оборону європейського співтовариства. Це сприятиме посиленню ролі ЄС як глобальної сили та зміцненню позиції Євросоюзу, стане поштовхом до посилення економіки об’єднаної Європи та покращення її продовольчої безпеки, зазначено у листах», – йдеться у повідомленні.

СПРОСТУВАННЯ

Таке звернення є невиправданим інформаційним спамом, оскільки на це є кілька пояснень, каже директор аналітичного центру «ПОЛІС» Віталій Лебедюк.  

«По-перше, президент Польщі Анджей Дуда наразі здійснює тур країнами ЄС саме з метою переконання лідерів та донесення до інституцій ЄС важливості продовження санкцій, постачання зброї та підтримки статусу кандидата в ЄС. 

По-друге, такі звернення треба на практиці показувати, а не словами, запрошувати представників рад-партнерів з країн ЄС, щоб укласти спільні меморандуми чи договори з підтримки. 

По-третє, органи місцевого самоврядування мають низку повноважень в частині національної безпеки і було б добре цьому більше уваги приділяти», – пояснює політичний експерт.

ВИСНОВОК

Звернення голови Рівненської обласної ради Сергія Кондрачука до польських партнерів посприяти в євроінтеграції України та посиленні санкцій проти агресора, який окупував наші землі, немає жодного юридичного підґрунтя, а відповідно й не здатне вплинути на подальшу долю країни. Це – всього лише черговий піар-хід політика місцевого рівня.

Читайте також: На Волині депутати піаряться на справі Медведчука-Порошенка

 ***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024