стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 13 червня

13 Червня 2022, 22:06
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 13 червня 5506
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 13 червня

Сто десяту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

22:05

Президент України Володимир Зеленський записав чергове відеозвернення до свого народу:

21:57

За добу оперативно-тактичне угруповання «Схід» знищило:

  • особового складу ворога – 48;
  • БМП – 1;
  • спеціальної техніки – 1;
  • мінометів – 2;
  • АТТ – 2;
  • БПЛА – 1;
  • складів з б/п – 2;
  • складів з ПММ – 1.

Бої тривають.

21:56

ЗСУ просунули лінію фронту в Запорізькій області на 5-10 кілометрівю

«Українські захисники йдуть у напрямку Херсона, вибиваючи російських окупантів. Крім того, суттєво зменшилась і чисельність живої сили рашистів. Нас теж це надихає, адже це рух і у бік Мелітополя», – заявляє міський голова Мелітополя Іван Федоров.

21:42

ЗСУ знищили бойовий вертоліт рф Ка-52 на Ізюмському напрямку. Про це повідомила 93-а окрема механізована бригада «Холодний Яр».

20:33

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення Україна втратила 25% посівних площ, крім того змінилася структура засіяних культур.

Про це повідомляє перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.

20:32

Росіяни понад два місяці утримують у полоні щонайменше 33 водія-волонтера, двоє з яких потребують негайної медичної допомоги. Про це пише Українська правда.

Водіїв затримали, коли вони їхали забирати своїх родичів із зони бойових дій чи вивозили з Маріуполя інших мирних мешканців. Їх звинувачують у «тероризмі» і хочуть ув’язнити на 5-10 років. Серед них немає жодного військового.

19:34

Всі мости, що ведуть до Сєвєродонецька, зрйновані. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Проте частина міста все ж досі під українським контролем.

19:19

У деяких селах Прилуцького району Чернігівської області проводять евакуацію людей через загрозу пожеж після того, як в обід туди вдарили трьома російськими ракетами, – пише УП.

18:46

Мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що він планує перейменувати міські вулиці й площі, які названі на честь росії чи її діячів. Про це пише УП.

18:40

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення.

На Волинському та Поліському напрямках без особливих змін.

На Сіверському напрямку противник обстріляв з мінометів і гранатометів райони населених пунктів Запсілля Сумської області та Гірськ і Грем’яч Чернігівської області. Підрозділи агресора продовжують інженерне обладнання оборонних позицій в прикордонних районах на зазначеному напрямку.

На Слобожанському напрямку противник систематично обстрілює позиції підрозділів Сил оборони, вдосконалює інженерне обладнання власних оборонних споруд та веде повітряну розвідку.

На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на спробах порушення логістичних маршрутів постачання угруповання наших військ, яке діє на Слов’янському напрямку.

На Слов’янському напрямку противник здійснив спробу ведення штурмових дій в Богородичному, успіху не мав, відійшов, закріплюється в північно-західній частині населеного пункту.

На Донецькому напрямку окупанти здійснюють перегрупування підрозділів та посилюють угруповання, намагаються оточити підрозділи наших військ у районі населених пунктів Лисичанськ, Привілля, Сєверодонецьк, Борівське. 

На Лиманському напрямку ворог активних дій не вів.

На Сєвєродонецькому напрямку противник вів штурмові дії з метою встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк, здійснив наступ на позиції наших військ в районі Метьолкіного, успіху не мав.

На Бахмутському напрямку ворог продовжував обстріли позицій наших військ із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Використовуючи результати вогневого ураження, вів бойові дії на напрямках населених пунктів Тошківка – Устинівка, Оріхове – Золоте, Комишуваха – Врубівка, Василівка – Білогорівка, Ниркове – Миколаївка, Доломітне – Новолуганське, успіху не мав. 

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках агресор активних дій не вів. З метою сковування та недопущення перекидання наших військ на інші напрямки здійснював обстріли із застосуванням мінометів, ствольної та реактивної артилерії.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує ведення оборони. Основні зусилля зосереджує на веденні розвідки, контрбатарейній боротьбі, нарощуванні бойових можливостей резервних формувань та системи протиповітряної оборони на напрямку, інженерному обладнанні оборонних рубежів та позицій.

Ворог продовжує посилення угруповання військ, що діє на Криворізькому напрямку. 

На Бессарабському напрямку ситуація суттєвих змін не зазнала.

Противник має суттєві проблеми з комплектуванням підрозділів, що здійснюють штурмові дії на територіях Донецької та Луганської областей.

17:50

В Сєвєродонецьку тривають запеклі вуличні бої. Ворог застосовує штурмову авіацію.Окупанти не рахують втрати, проте намагаються захопити якомога більше території.

17:31

Столичного підприємця підозрюють у продажі гуманітарної допомоги на 500 тисяч гривень. Про це інформує столична поліція, Київська міська прокуратураСБУ.

Повідомляється, що правоохоронці викрили у Києві підприємця, який налагодив протиправний механізм продажу гуманітарної допомоги, отриманої від країн Європейського Союзу та США. Представляючись волонтером, чоловік безкоштовно отримував гуманітарну допомогу, зокрема це - продукти  харчування, ліки, засоби гігієни, а в подальшому продавав їх за гроші.

Для зберігання гуманітарної допомоги зловмисник орендував у столиці складські приміщення, звідки систематично привласнював товари, які надалі продавав. Під час розслідування правоохоронці задокументували продаж гумдопомоги, а саме продуктів харчування на суму понад 500 тисяч гривень. Наразі підприємця затримали.

17:24

У Київській області виявили нову братську могилу, де росіяни катували та ростріляли 7 цивільних громадян. Про це повідомив начальник Національної поліції Київської області Андрій Нєбитов

«7 цивільних громадян росіяни катували, а потім жорстоко стратили пострілами в голову. Це масове захоронення розстріляних мирних жителів виявили сьогодні (13 червня - ред.) на позиціях солдатів Російської Федерації поряд із селом Мироцьке, Бучанського району. У багатьох жертв були зв’язані руки та простріляні коліна. Зараз ми працюємо над тим, щоб ідентифікувати загиблих».

17:11

Перше судно з українською кукурудзою прибуло в порт на північному заході Іспанії. Корабель йшов через Балтійське море, щоб уникнути блокади російським флотом портів України на Чорному морі.

16:42

Окупанти вдарили з артилерії по цивільній інфраструктурі Гуляйполя.  До поліції надійшло понад десять повідомлень про наслідки артилерійського обстрілу.

16:14

Російські окупанти продовжують застосовувати в Україні заборонені види озброєнь та розстрілювати цивільних. Вже не вперше ворог використовує фосфорні бомби на сході України. Про це свідчить нове перехоплення СБУ.

Окупант зізнається матері, що вони отримали команду розстрілювати усі машини, у тому числі з мирним населенням. Використання фосфорних бомб є злочином проти людяності та порушенням Женевської конвенції. А вбивство мирних людей суперечить законам і звичаям війни.

15:33

Нещодавно українські воїни звільнили три села на Донеччині і посунули ділянку фронту на 15 кілометрів. Про це інформу угруповання Об'єднаних сил.

14:47

ЗСУ спільно із Нацгвардією знищили штаб окупантів на Харківщині. Спрацювали на відмінно: аеророзвідка Національної гвардії його виявила, а артилеристи ЗСУ завдали по ньому нищівного удару.

14:13

Такий вигляд має Ірпінь на Київщині з висоти пташиного польоту. В місті пошкоджено понад 1000 будівель: 115 зруйновано повністю, 698 значно пошкоджено, 187 частково пошкоджено. Це – 71% від території міста, за даними супутникового центру ООН Unosat. 

Фото: Михайло Джос

13:45

 У Прилуках Чернігівської області о 13:15 зафіксовані прильоти трьох ракет, випущених російськими військами. Інформацію підтвердили в ОК«Північ». Більше подробиць пообіцяли надати згодом.

13:37

За минулу добу російські війська завдали удару по житлових кварталах населених пунктів Донецької області надзвуковими ракетами часів СРСР класу «повітря-земля» типу х-22 «Буря». Зруйновано житлові будинки. Про це інформують в пресслужбі МВС у Telegram.

12:53

СБУ затримала агента ФСБ, який «здавав» ворогу позиції українських військових на Харківщині. Ним виявився місцевий мешканець, якого ворожі спецслужби завербували через інтернет. За завданням своєї кураторки чоловік фіксував місця дислокації підрозділів ЗСУ та інших військових формувань на території області. Серед іншого ворога цікавили координати блокпостів і військові укріплення. Тепер зловмиснику загрожує до 12 років позбавлення волі.

12:31

Зрадників побільшало: міський голова Святогірська Володимир Бандура перейшов на бік так званої «ДНР». Ватажок «ДНР»  Денис Пушилін вже призначив його головою адміністрації Святогірська. При цьому раніше мер Святогірська публічно демонстрував проукраїнську позицію, називав росіян — окупантами, а Росію – агресором.

12:20

ЗСУ знищили базу «вагнерівців» у Кадіївці на Луганщині завдяки відео у ТікТоку. росіяни виклали відео в мережу, ЗСУ ідентифікували їхні позиції і вгатили по них вогнем. Про це розповів дослідник Conflict Intelligence Team Кирило Михайлов.

11:26

Окупанти продовжують обстрілювати прикордонні райони Чернігівщини та Сумщини з території рф. 

Про це повідомляє ОК «Північ».

З 00:10 до 00:30 спостерігачі зафіксували 20 вибухів (ймовірно з міномету калібру 120 мм) та черги з великокаліберного кулемету в напрямку н.п. Михальчина Слобода. Втрат серед особового складу та техніки немає.

Близько 05:40 на напрямку Бачівська ворогом вівся мінометний обстріл. Зафіксовано 8 «приходів», попередньо з міномету калібру 120мм. Втрат серед особового складу та техніки немає.

11:24

Зенітні ракетні Повітряні сили ЗСУ 12 червня збили на Харківщині ворожий бомбардувальник Су-34.

11:02

У тимчасово окупованому Енергодарі на день міста 12 червня представники РФ намагалися організувати святкування «дня Росії», що збігається за датою.  

На концерт прийшло близько трьох десятків місцевих мешканців. Інші масово проігнорували окупаційне свято, повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

10:19

Протягом доби 12 червня у Миколаївській області військами Російської Федерації були обстріляні громади Баштанського району. Вранці 13 червня вибухи зафіксували у місті Миколаєві.

9:08

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 13.06 орієнтовно склали:

  • особового складу - близько 32300 (+150) осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 1432 (+2) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 3492 (+8) од, 
  • артилерійських систем – 718 (+3) од, 
  • РСЗВ - 226 (+0) од, 
  • засоби ППО - 97 (+0) од,
  • літаків – 213 (+1) од, 
  • гелікоптерів – 178 (+0) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 585 (+3),
  • крилаті ракети - 125 (+0),
  • кораблі /катери - 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2460 (+5) од,
  • спеціальна техніка - 54 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.

9:05

У районі Сєверодонецька продовжуються бої і в найближчі місяці форсування річок, ймовірно, стане одним із найважливіших визначальних факторів у ході війни — британська розвідка.

Зазначається, що ключова 90-кілометрова центральна ділянка російської лінії фронту на Донбасі лежить на захід від річки Сіверський Донець.

8:57

Вранці Есманську громаду на Сумщині обстріляли з російської території — було чутно понад 30 вибухів, повідомив керівник ОВА Живицький. За попередніми даними, травмованих людей та руйнувань немає.

8:27

Протягом 12 червня російські окупанти продовжили штурмувати Сєвєродонецьк. Вони вкотре обстріляли «Азот», де у бомбосховищах перебувають люди, кілька снарядів влучили в очисні споруди. У Лисичанську через обстріли загинули троє людей, серед них шестирічна дитина.

7:29

У Дніпропетровській області ворог ударив з «Ураганів» по житловим кварталам Зеленодольської громади.

У Зеленодольську поцілили по центру міста. Попередньо, одна людина загинула, п’ятеро — поранені. 

У Великій Костромці, попередньо, без постраждалих. Село частково без світла.

В обох населених пунктах пошкоджені та зруйновані будинки. Території обстрілів засіяні касетними боєприпасами.

7:02

Оперативна інформація станом на 06.00 13.06.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочалася сто десята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському,  Поліському та Сіверському напрямках без суттєвих змін. На останньому російські окупанти обстріляли з артилерії та мінометів позиції Сил оборони у районі Хрінівки Чернігівської області.

На Харківському напрямку підрозділи ворога продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні позиційної оборони та недопущенні подальшого просування наших військ до Державного кордону України. Противник вів штурмові дії у напрямку Тернова – Ізбицьке, мав частковий успіх, закріпився на його північній околиці. Здійснив дистанційне мінування можливих шляхів висування наших підрозділів у районі населеного пункту Петрівка, 20 км східніше Старого Салтова. Проводив повітряну розвідку БпЛА у районі Шестакового. 

На Слов’янському напрямку ворожі підрозділи основні зусилля зосереджували на штурмі населених пунктів Долина та Богородичне, успіху не мали. Ворог, у рамках логістичного забезпечення військ, замінив понад 100 одиниць пошкодженої броньованої та автомобільної техніки. 

На Донецькому напрямку угруповання військ окупантів  основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій з метою оточення наших військ у районах міст Сєверодонецьк і Лисичанськ, блокуванні шляхів логістичного постачання з населеного пункту Бахмут. Продовжує заходи з поповнення втрат. У напрямку населених пунктів Кремінна та Старобільськ перемістив понад 80 одиниць озброєння та військової техніки, зокрема важку броньовану техніку та артилерійські системи. 

На Лиманському напрямку противник активних бойових дій не вів, продовжував обстріли позицій наших військ у районах населених пунктів Маяки, 10 км північніше Слов’янська, та Серебрянка, 5 км північно-східніше Сіверська.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог, за підтримки артилерії вів штурмові дії у місті Сєвєродонецьк, мав частковий успіх, відтіснив наші підрозділи з центру міста, бойові дії тривають. Обстрілював з артилерії позиції Сил оборони у районах населених пунктів Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Тошківка.

На Бахмутському напрямку наші воїни успішно відбили штурмові дії у напрямках Вікторівка – Врубівк та Комишуваха – Врубівка. Ворог відновив наступальні дії у районі населеного пункту Золоте. Закріплюється по рубежу Роти - Миронівка. Для покращення тактичного положення та оволодіння панівними висотами безуспішно вів штурмові дії у напрямках Доломітне – Кодема, Доломітне – Новолуганське. Проводив повітряну розвідку БпЛА у районі Покровського.

На Курахівському напрямку ворог завдав авіаудару штурмовиками по позиціях наших військ у районі Красногорівки, 15 км східніше Курахового.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснював вогневий вплив вздовж лінії зіткнення з метою перешкоджання перекиданню резервів на інші напрямки.

На Південнобузькому напрямку ворог веде позиційну оборону. Основні зусилля спрямовує на утриманні раніше захоплених територій. Здійснив інженерне обладнання позицій у районах населених пунктів Шилова Балка та Придніпровське. З метою уточнення положення наших військ вів повітряну розвідку БпЛА у районі Давидового Броду.

Російський агресор блокує цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває шість носіїв крилатих ракет морського базування  типу “Калібр”.

4:00

Російські війська намагаються  просуватися на південний схід від Ізюма в напрямку Слов’янська і досягли певного прогресу.

Про це пише УП з посиланням на американський Інститут дослідження війни (ISW)

Як зазначається, росіяни, ймовірно, намагалися відтіснити українські сили від ​​лінії фронту на північному сході Харківщини та 12 червня обстріляли українські позиції в Харкові та навколо нього.

Російські сили продовжували наземні штурми в Сєвєродонецьку і підірвали мости з міста, ймовірно, намагаючись перерізати українські наземні шляхи сполучення з Бахмута до Лисичанська та Сєверодонецька.

3:16

У різних районах Харкова Amnesty International  виявила   уламки касетних боєприпасів 9Н210/9Н235. Дослідники також виявили множинні удари, зокрема виразні сколи на землі, що відповідають очікуваним слідам від касетних боєприпасів 9Н210/9Н235.

Про це пише УП.

Лікарі двох харківських лікарень показали дослідникам Amnesty International гранули, які вони вилучили з постраждалих внаслідок обстрілу касетними боєприпасами.

Довідково. Касетні боєприпаси являють собою контейнер, що містить десятки суббоєприпасів. Вони  розкидаються на заданій висоті над землею. Високий відсоток суббоєприпасів не вибухає при ударі і, таким чином, фактично перетворюється на наземні міни.

2:31

ЗСУ вдарили по скупченню ворога на півдні – зокрема, знищені 22 росіянина, три танки Т-62 та дві  БМП.

2:22

Російські загарбники завдали авіаудару по місту Бахмут, що на Донеччині.

1:30

Жителі Херсонщини проігнорували святкування «Дня Росії» – на «недосвяті» охоронців зі зброєю було більше, ніж глядачів.

Про це повідомляє ОК «Південь».

«Жителі Херсонщини проігнорували святкування дня росії, навіть незважаючи на спроби підкупу продуктовими наборами. У своїх звичаях рашисти привезли заангажовану публіку, якою намагалися створити ілюзію народного гуляння і підтримки для пропагандистських ЗМІ. Але старання були марні – на їх недо-святі охоронців зі зброєю було більше, ніж глядачів», – йдеться у дописі.

Зазначають,  що херсонці вмикали на вулицях гімн України, розвішували жовто-сині стрічки, мотиваційні листівки і наносили всюди патріотичні графіті.

1:20

Керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що правоохоронці перевірили понад 50 жителів Лисичанська, які могли передавати інформацію росіянам. Цікаво, що підозрювані користувалися для цього супутниковим інтернетом Starlink. 

«Приходили, брали гуманітарку, просили допомогу — отримували її, і не виходячи зі штабу — зраджували Україну. Знали, що своїми діями вбивають і руйнують», — написав він у Facebook

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024