стрічка

Роспропаганда: «поляки вже освоюють Захід України», а білоруси ще може «будуть його відвойовувати»

13 Червня 2022, 17:23
Роспропаганда: «поляки вже освоюють Захід України», а «білоруси ще може будуть його відвойовувати» 4936
Роспропаганда: «поляки вже освоюють Захід України», а «білоруси ще може будуть його відвойовувати»

Топ-пропагандисти кремля завили, що «Польща активно освоює українську територію, а «білорусі можливо ще доведеться відвойовувати Західну Україну».

Фактчекери проєкту «Брехунець» зафіксували, як російська пропаганда «підкинула дров» у свій «незгораючий» наратив про загарбання Польщею Заходу України.

Нову заяву озвучив олександр лукашенко під час семінару «Актуалізація методів і форм роботи з населенням на місцевому рівні». Він завив, що білорусі, можливо, доведеться воювати за Західну Україну, щоб її не «відтяпав» Захід.

«Вони (Захід, – ред.) досі не відійшли від мети вирівняти фронт, щоб він проходив: Смоленськ-Псков, Смоленськ-Брянськ-Курськ і туди до Ростова. Їм треба вирівняти фронт. А ми, тисячу майже кілометрів, цей балкон, його треба зрізати», – сказав «бацька».

олександр лукашенко

І додав, що «вони (Захід, – ред.) перед цим не зупиняться».

«Зайдуть вони з України Західної чи ще звідкись. Ще, може, за Західну Україну доведеться воювати, щоби не «відтяпали». Тому що це для нас смерті подібне, не лише для українців. Страшні процеси відбуваються навколо», – висловився лукашенко.

Продовженням пропагандистського наративу стало висловлювання міністра мзс росії сєргєя лаврова. Він нещодавно заявив, що «Польща активно освоює українську територію».

«Для мене важко коментувати висловлювання багатьох європейських політиків, зокрема і українських. Польща і ті її керівники, які допускають подібні сентенції (сентенція – вислів повчального характеру, – ред.), то напевно їм краще порадити займатися вивченням історії. Своєї власної історії. Тих подій, які лежать в основі польської історії. Тепер ми бачимо, що в розмовах про недопущення будь-якого діалогу з росією польські колеги розпочинають активно освоювати українську територію», – сказав лавров.

сергій лавров

Нагадаємо, що олександр лукашенко уже озвучував пропагандистську тезу про те, що Польща хоче загарбати територію Західної України, як до 1939 року. А білоруські пропагандисти заявили, що «бандерівці» планували захопити Брестську і Гомельську область.

Продовжували «життя» наративу про «загарбання Польщею Заходу України» і марія захарова, яка казала, що зеленський де-факто легалізує захоплення своєї країни, затверджуючи особливі права польських громадян, і скабєєва, яка заявляла раніше, що Зеленський віддає в управління Дуді територію України, яка ще залишилася, думаючи, що це його врятує. І навіть всім відомий президент-втікач Віктор Янукович, який звернувся із заявою до українців. У якій він звинуватив Польщу в намірах анексувати західні області України, а українцям порадив не сподіватися на Захід, а домовлятися з Росією не з позицій сили, а висловлюючи повагу.

Зважаючи на нові заяви російських пропагандистів, маємо чергове продовження все того ж «незгасаючого» наративу про начебто загарбницькі плани Польщі стосовно Заходу України. Цього разу він різниться тим, що за словами окупантів «поляки уже освоюють українські землі», а нашій недружній сусідці білорусі ще «можливо доведеться цю територію відвойовувати».

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024