стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 11 червня

11 Червня 2022, 22:48
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 11 червня 6056
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 11 червня

Сто восьму добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

22:48

У Чорткові Тернопільської області сталися вибухи під час повітряної тривоги.

Про це повідомили мер Чорткова Володимир Шматько, очільник Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш, мер Тернополя Сергій Надал.

21:45

Росія не відмовилася від плану повного захоплення України.
Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

За даними воєнної розвідки України Росія ще має достатній потенціал для ведення довготривалої війни проти нашої держави. За словами Вадима Скібіцького противник застосовує на території України 103 батальйонно-тактичні групи, які безпосередньо беруть участь у бойових діях. Ще близько 40 БТГр знаходяться в резерві, та можуть бути використані проти Збройних Сил України.

21:40

У лавах Збройних сил України 37 тисяч жінок боронять країну від російських окупантів.
Також вже більше тисячі з них вже стали командирами, повідомила перша леді України Олена Зеленська під час міжнародної конференції в Брюсселі «"Жінки у конфліктах».

19:35

На Луганщині декілька важких напрямків – з боку Попасної, Сєвєродонецька та річки Сіверський Донець, яка зараз зміліла, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.

Безпекова ситуація в Луганській області станом на вечір 11 червня:

  • дуже потужні бої точаться в Тошківці та Сєвєродонецьку;
  • територію «Азоту» обстрілюють годинами з артилерії, сталася велика пожежа після потрапляння російських снарядів в радіатори, з яких витекло мастило;
  • в вуличних боях в Сєвєродонецьку наші військові перемагають, але російська артилерія нищить будинок за будинком;
  • з новоокупованих територій зерно вивозять КрАЗами.

19:16

Через бойові дії знеструмили північ Донеччини, передусім Бахмутський та Краматорський райони, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Внаслідок російських обстрілів пошкодили електролінії в районі Торецька, що у свою чергу потягнуло відключення підстанцій НЕК Укренерго на території області. Без електрики Краматорськ, Слов'янськ, Костянтинівка, Дружківка, Бахмут — усі найбільші міста на вільній території Донеччини.

Зараз фахівці Бахмутського регіонального центру обслуговування електромереж працюють над відновленням електропостачання. росіяни б'ють цілеспрямовано по об'єктах критичної інфраструктури, щоб ускладнити життя тих, хто досі залишається в області. Фахівці прагнуть відновити постачання електрики якнайшвидше, але все залежатиме від безпекової ситуації.

18:25

Нове супутникове зображення острова Зміїний у Чорному морі від 10 червня. Спеціалісти OSINT (розвідка на базі відкритих джерел) зафіксували там кілька нових систем протиповітряної оборони ТОР, які російські окупанти доставили 9 червня.

Зміїний
Зміїний

18:21

Іван Лисун не дожив п'ять днів до свого 97-річчя. Ветеран Другої світової війни, будинок якого місяць тому знищили росіяни, помер у селищі Золочів, пише Суспільне.

4 травня окупанти обстріляли будинок ветерана з артилерії. Пережитий стрес вплинув на здоров'я чоловіка, розповіла донька ветерана Наталія Хоружа.

Іван Лисун
Іван Лисун

«Дуже великий стрес у нього був. Вчора у нас був знову обстріл, потрапило в город, багато будинків на вулиці зруйновано. Мабуть, він мене врятував. Я була на городі, а вікно відчинене. Він став стогнати, я пішла до нього і через десять хвилин снаряд потрапив в город», – розповідає Наталія.

Лисун помер внаслідок серцево-судинної недостатності.

«Це психологічний фактор. Він був при хорошій пам'яті. Він напам'ять знав телефони з кодами семизначними… Він дуже переживав через війну. Причина смерті — хронічна серцево-судинна недостатність», – розповіла Наталія.

Чоловіка поховали у Золочеві біля дружини.

17:09

Станом на суботу у всій Донецькій області відсутнє електропостачання, повідомили у Краматорській міськраді.

«Відсутнє живлення на ТП 330, лягла одна лінія, зараз друга. Ремонті бригади виїхали на підстанцію для з'ясування причини», – йдеться у повідомленні.

16:47

Станом на суботу ЗСУ контролюють близько третини Сєвєродонецька Луганської області, повідомив голова військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецька Олександр Стрюк у коментарі російській службі Бі-бі-сі.

«На сьогодні точаться гострі вуличні бої. Вони супроводжуються постійними бомбардуваннями. Третина міста контролюється Збройними силами України: побудовано лінію оборони, і в прилеглих житлових кварталах точаться бої. Проводяться військові операції, намагаються відтіснити [окупантів]», – сказав посадовець.

Він також зазначив, що у місті вже близько двох місяців немає водопостачання та електропостачання.

«У нас перебиті високовольтні лінії, плюс 70% підстанцій по місту знищені внаслідок обстрілів. Є поранені, є загиблі — здебільшого від артилерійських обстрілів, які проводять російські війська, бо обстрілюються житлові квартали. Вулиці по периметру міста повністю зруйновані», – розповів Стрюк.

16:21

До чорноморського узбережжя Одещини знову винесло ворожу міну, яку зірвало з якоря, повідомив речник голови Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук

За його словами, міна здетонувала за 20 метрів від берега, очевидно, після зіткнення з іншим предметом.

«Які ще необхідно докази того, що цього року у Чорному морі купатися небезпечно?! Бережіть себе і своїх рідних», – додав Братчук.

16:14

У селі Глібівка Київської області відновлений рух через міст, який російські війська підірвали під час відступу. Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

«Переправу підірвали рашистські загарбники під час відступу. Протягом місяця на ділянці автодороги Димер-Богдани проведений капітальний ремонт. Наразі міст функціонує, проїзд через нього дозволений транспорту вагою до 20 тонн», – зазначив посадовець.

Він додав, що в регіоні продовжується відновлення зруйнованих доріг та мостів.

15:43

Замість обіцяних почестей рашисти складають тіла своїх убитих просто неба. Щоб не шокувати співвітчизників, окупанти хоронять загиблих у закритих трунах. Про це йдеться у новій телефонній розмові загарбників, яку перехопила СБУ.

«Они штабелями лежат. Ни в холодильниках, нигде. Просто на улице лежат как доски. Там запах… сумасшедший», – розповідають один одному російські окупанти.

Як свідчать попередні перехоплення СБУ, загарбники намагаються приховати масштаби втрат, тому везуть «груз 200» вночі і невеликими партіями. І поки тіла чекають своєї черги, починають розкладатися. 

Щоб не повторювати долю загиблих, окупанти ще можуть врятувати власне життя.

СБУ нагадує про гарячу телефонну лінію 2402. Подзвонивши за цим номером, можна здатися в полон і зрештою повернутися додому живим.

15:40

Поліція повідомила про підозру одному з колаборантів Херсонщини, повідомили у МВС України.

Слідчі встановили, що зловмисник організував проведення мітингу з публічним використанням символіки комуністичного тоталітарного режиму та здійснював антиукраїнські заклики.

Крім того, фігурант брав участь у піднятті прапору із комуністичною символікою. 

14:58

Російський паспорт з усього Херсона взяли лише 23 особи, серед них – колаборант та колишній мер міста Володимир Сальдо, пише Українська правда з посиланням на російські ЗМІ.

14:34

Нацполіція викрила пособницю ворога, яка разом із російськими військовими займалася мародерством в Ірпені на Київщині під час окупації міста. Про це повідомили у пресслужбі Нацполіції.

За даними правоохоронців, жителька Ірпеня «наводила» окупантів на помешкання заможних родин та разом із ними розграбовувала їх будинки.

У неї вдома знайшли ворожу символіку, а також викрадені речі — побутову та комп’ютерну техніку, велосипеди, мобільні телефони, ювелірні вироби, одяг і навіть колекційний алкоголь та парфуми.

Жінка сказала слідчим, нібито сусіди передали їй ці речі на зберігання. Але під час обшуку поняті впізнали свої викрадені речі.

Фігурантка – місцева безробітна мешканка. Раніше вона неодноразово потрапляла в поле зору правоохоронців, зокрема через конфлікти із сусідами та вчинення домашнього насильства над своєю матір’ю.

13:47

Російські загарбники мають намір вивозити вкрадене зерно з тимчасово окупованої території Запорізької області України морським шляхом через порт Бердянська. Про це сказав ставленик окупантів Володимир Рогов, якого цитує пропагандистське видання РФ РИА «Новости».

Вивезення краденого зерна росіяни називають «експортом».

За словами гауляйтера, до «перезапуску» порту в окупованому Бердянську залишилися лічені дні, зараз там, мовляв, завершено роботи з розмінування території.

13:45

Збройні сили України ведуть у Херсонській області контрнаступ на напрямках Киселівка, Солдатське та Олександрівка, повідомили у Херсонській міськраді.

Селище Таврійське перебуває повністю під контролем України.

13:04

За добу росіяни нанесли 16 ударів по Донецькій області, внослідок яких пошкоджено 30 цивільних об’єктів, є загиблі і поранені серед мирного населення. Про це повідомили у поліції Донецької області. Російські війська вдарили по 13 населених пунктах. 

12:28

Зрадника затримали на Донеччині, повідомляють у СБУ. Він передавав ворогу інформацію щодо позицій ЗСУ та об’єктів критичної інфраструктури на території Краматорського району.

Також у Житомирській області СБУ знешкодила групу ворожих інтернет-агентів, до якої входив громадянин рф. Зловмисники поширювали через соцмережі пропагандистські публікації на підтримку російської агресії проти України.

12:24

Служба безпеки України заявляє про знешкодження російського агента, який планував коригувати ракетні обстріли Дніпра. Про це повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко.

Агент збирав інформацію щодо розташування об’єктів мобільного зв’язку. Ці розвіддані він передавав окупантам у вигляді відеоматеріалів з прив’язкою до місцевості і детальним описом будівель та прилеглої території. Також чоловік здійснював відеозйомку переміщення українських військових підрозділів.

У спецслужбі зазначають, що «зв’язковим» агента в РФ був один із прокремлівських блогерів, у якого понад 300 тисяч підписників Агент звертався до нього за сприянням у призначені на «посаду» в окупаційній адміністрації у разі захоплення регіону.

12:18

Окупанти роздали перші паспорти РФ місцевим жителям у захопленому Мелітополі Запорізької області. Про це повідосмлм російські ЗМІ.

Скільки охочих прийшли по паспорти, окупанти не розповідають, хоча раніше писали, що отримали заявок «більше 70 тисяч».

11:11

Після захоплення Попасної на Луганщині росіяни під дулами автоматів вивезли містян до Первомайська, і поки людей не було, пограбували їхні домівки.

10:57

Завдяки діям українських військових за останні тижні лінія фронту відсунута від Запоріжжя на п'ять – сім кілометрів.

Про це в ефірі всеукраїнського телемарафону сказав міський голова Мелітополя Іван Федоров, передає Укрінформ. 

«Є факти, що останні два тижні десь на п'ять, десь на сім кілометрів відсунута лінія фронту від Запоріжжя. Тому деокупація Мелітополя буде і інших тимчасово окупованих територій», – сказав він.

10:29

Під час наради російських військових у Палаці культури хіміків Сєвєродонецька ЗСУ потужно обстріляли будівлю з гранатометів та артилерією.

10:23

Із Запоріжжя дозволили виїзд на тимчасово захоплені ворогом території. Колона приватних автомобілів сформована та чекає на дозвіл на виїзд із Запоріжжя на окуповані ворогом території.

9:26

Внаслідок російського обстрілу на Чугуївщині зруйнувався приватний будинок: четверо людей загинули під завалами.

9:05

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 11.06 орієнтовно склали:

  • особового складу - близько 32050 (+150) осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 1419 (+10) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 3466 (+16) од, 
  • артилерійських систем – 712 (+0) од, 
  • РСЗВ - 222 (+0) од, 
  • засоби ППО - 97 (+0) од,
  • літаків – 212 (+0) од, 
  • гелікоптерів – 178 (+0) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 579 (+7),
  • крилаті ракети - 125 (+0),
  • кораблі /катери - 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2448 (+10) од,
  • спеціальна техніка - 54 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках.

8:27

російські військові увійшли у село Оріхове на Луганщині та закріплюються на північній околиці населеного пункту. 

Окрім цього, окупанти вдарили по Врубівці вогнеметною системою. Інформація про постраждалих уточнюється.

8:10

Війська РФ обстріляли дві громади на Дніпропетровщині. Били з артилерії та «Ураганів»: дві людини поранені, вони у лікарні, повідомив керівник ОВА Резніченко. 

Пошкоджені будинки, старостат, будинок культури. Село Велика Костромка без світла та газу.

8:00

У Херсонській області розвідники ЗСУ зайшли та знищили групу російських десантників, а також забрали їхню зброю та засоби звʼязку.

7:08

Оперативна інформація станом на 06.00 11.06.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочалася сто восьма доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках до семи батальйонів збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях.

Продовжено терміни:

  • до 18 червня поточного року проведення перевірки бойової готовності збройних сил республіки білорусь;
  • до 8 липня поточного року закриття повітряного простору над південною частиною білорусі.

Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території білорусі. 

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати до трьох батальйонних тактичних груп зі складу підрозділів Західного військового округу на ділянці російсько-українського кордону у Брянській та Курській областях для запобігання перекидання наших військ на інші загрозливі напрямки. Агресор здійснив вогневе ураження артилерією позицій наших військ у прикордонних районах Сумської області.

На Харківському напрямку противник основні зусилля зосереджує на веденні оборони та недопущенні подальшого просування наших військ до Державного кордону. 

На Слов’янському напрямку ворог основні зусилля зосереджує на підготовці військ до наступу на Слов’янськ. Веде штурмові дії на напрямку Пасіка – Богородичне. Має успіх, намагається закріпитися на північно-західній околиці Богородичного.

На Лиманському напрямку ворог проводить перегрупування військ та поповнює запаси боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів з метою підготовки наступу на Слов’янськ та Сіверськ.

На Сєвєродонецькому напрямку противник веде наступ у напрямку Новотошківське – Оріхове. Має частковий успіх, закріплюється на північній околиці населеного пункту Оріхове. Продовжує вести штурмові дії у місті Сєверодонецьк. 

На Бахмутському напрямку окупанти проводять перегрупування з метою ведення наступу на Миколаївку та Комишуваху. Для посилення угруповання військ перемістили до однієї батальйонної тактичної групи.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активно застосовує авіацію та артилерію для сковування наших військ та перешкоджання перекиданню резервів на інші напрямки.

На Південнобузькому напрямку агресор основні зусилля зосереджує на веденні позиційної оборони. Противник вживає заходів з удосконалення фортифікаційного обладнання другого та третього рубежів оборони. Відзначені укріплені блокпости із залізобетонних конструкцій, що розташовані поблизу мостів через Північно-Кримський канал. 

Противник і далі блокує цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває шість носіїв крилатих ракет морського базування типу «Калибр».

За минулу добу захисниками та захисницями України на Донецькому та Луганському напрямках відбито чотирнадцять атак ворога, знищено чотири танки, дві артилерійських системи, одинадцять бойових броньованих машин, три одиниці автомобільної техніки та склад з боєприпасами противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили чотири безпілотних літальні апарати типу «Орлан-10».

4:31

російські загарбники відключили в Херсоні український мобільний зв'язок та інтернет, а місцеві жителі масово втрачають роботу.

Про це у Фейсбуці написав мер Херсона Ігор Колихаєв, передає Укрінформ.

«У Херсоні вже більше тижня немає жодного українського мобільного зв'язку. Немає інтернету від українських провайдерів. Фірми, яким вдалося залишитися на плаву, вже підключені до кримського інтернету, а він блокує українські сайти, фейсбук, соціальні мережі тощо. Якщо ми раніше українські новини дивилися в інтернеті, то сьогодні й ця можливість зникла для масового глядача. Невеликий відсоток користувачів заходить на українські сайти через VPN, але основна маса херсонців залишається без зв'язку. Закриті кафе та літні майданчики, яких раніше завжди було дуже багато у нашому місті. Тисячі людей втратили роботу та джерело доходу», – розповів міський голова.

Він додав, що на вулицях багато російської військової техніки та машин з маркуванням «Z», тому не можна сказати, що херсонці почуваються безпечно.

За словами мера, у місті дуже багато продукції російського виробництва, але люди скаржаться на її низьку якість. Багато хто змушений стояти в чергах на отримання російської гуманітарки та соціальної допомоги, бо українська підтримка поки що недоступна.

Зміст телефонів херсонцям постійно потрібно контролювати, бо якщо на блокпостах виявлять «неугодний» український контент, буде багато питань та неприємностей. Безпечних «зелених» коридорів на в'їзд та виїзд немає з першого дня війни.

Колихаєв зазначив, що у так званому «тихому Херсоні» щодня чути вибухи. Іноді в будинках, розташованих у межах міста, тремтять вікна та двері, а в передмістях вибуховою хвилею виносить шибки. Попри все це у херсонців вистачає віри, що все повернеться на місце, і вони повернуть своє місто до нормального життя.

2:45

10 червня російські загарбники відкривали вогонь по трьох громадах Сумської області, одна людина загинула, повідомив голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.

Після 10 ранку у п’ятницю по території Есманської громади з Росії ворог відкрив вогонь з мінометів. Внаслідок 10 прильотів руйнувань і жертв немає.

Ближче до 13 години по території Краснопільської громади ворог почав артобстріл з важкої артилерії. Одна людина загинула від отриманих під час обстрілу поранень.

О 17:30 ворог відкрив мінометний вогонь по Великописарівській громаді. Було 18 прильотів. Руйнувань та жертв немає.

1:22

На Південному напрямку протягом минулої доби українські військові знищили 39 російських агресорів та щонайменше 11 одиниць техніки.

У Чорноморській операційній зоні триває блокування судноплавства, ворожі кораблі тримають під загрозою ракетних ударів майже всю територію України.

0:20

За минулу добу загарбники на Донбасі вбили двох цивільних осіб і поранили 7.

0:16

Головне зі звернення Президента:

Тривають дуже жорстокі бої на Донбасі. Щодня повторюю ці назви: Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Бахмут, Словʼянськ, багато-багато інших. Повторюю на нарадах з військовими, з дипломатами, у розмовах з представниками держав-партнерів. Росія хоче розбити кожне місто Донбасу, кожне – це не перебільшення. Як Волноваху, як Маріуполь. Усі ці руїни у колись щасливих містах, чорні сліди від пожеж, воронки від вибухів – це і є все, що може дати Росія сусідам, Європі, світу.

Українські військові роблять усе, щоб зупинити наступальні дії окупантів. Наскільки це можливо. Наскільки вистачає важкої зброї, сучасної артилерії – усього того, що ми запитували і продовжуємо запитувати в наших партнерів.

Зустрівся в Києві з міністром оборони Великої Британії Беном Воллесом. Говорили саме про це – як зупинити російську агресію, як позбавити її наступального потенціалу, яке ще постачання потрібне для нашої армії. В оборонних питаннях британці демонструють справжнє лідерство.

Звернувся сьогодні й до британської університетської спільноти, поспілкувався зі студентами. Працюю на всіх рівнях, щоб світ нас чув і знав, що нам потрібно. Було багато запитань від студентів про те, яким буде наше життя після цієї війни. Про відбудову, залучення провідних фахівців, про систему освіти.

Звичайно, ми готуємося до масштабного відновлення нашої держави. Звичайно, ми вже розпочали відбудову на звільненій території. Звичайно, ми багато що змінимо в нашому житті після цієї війни. І добре, що у світі цікавляться деталями, хочуть долучитися, думають, як знайти можливості, щоб працювати на Україну після нашої перемоги.

Але битви ще тривають. І саме зараз, саме в цих дуже тяжких битвах вирішується, коли буде те «після». Вирішується, на яких рубежах остаточно ми зламаємо плани окупантів. І всі мають про це нагадувати суспільствам в інших країнах. Про битви, які тривають зараз. Про підтримку, яка необхідна зараз. 

Зараз такий час, що всі українці й українки мають бути одним цілим – народом, який бореться й не дозволяє світу перемкнути увагу з того, що відбувається зараз на полі бою в Україні.

Звернувся сьогодні й до учасників Копенгагенського демократичного саміту. Говорив, зокрема, і про відповідь Європейського Союзу, яку ми очікуємо щодо нашої заявки на кандидатство. Знову й знову буду підкреслювати: це буде відповідь ЄС не тільки Україні, а й своєму власному майбутньому – майбутньому європейського проекту.

Я вдячний уряду Британії, керівництву Світового банку, уряду Канади за нові кроки у фінансовій підтримці України. Напередодні наша держава отримала 1,5 мільярда доларів США: мільярд – це Світовий Банк, ще 500 мільйонів – це Британія. Пряма бюджетна підтримка. Використаємо для оплати праці в бюджетному секторі.

Канада ж стала першою державою, яка спрямувала кошти на наш адміністративний рахунок в МВФ, це мільярд канадських доларів.

Погоджено законопроект, який дасть змогу розмитнення авто через державний сервіс у «Дії». Увесь процес розмитнення буде максимально прозорим, зручним і одразу прибере всі тіньові схеми, які були можливі в попередні роки в цій сфері.

Також сьогодні урядом представив вже конкретні деталі нових державних програм, які мають забезпечити нові робочі місця й підтримку для бізнесу у цей дуже складний для всіх нас час. Передусім це стосується безповоротних грантів для мікробізнесу та іншої спеціальної фінансової підтримки для малого й середнього підприємництва. Попри весь тиск Росії, попри всі російські удари зробимо все, щоб економіка України, щоб економічна активність в Україні відроджувалася.

Підписав увечері два укази про нагородження наших героїв. Загалом державними нагородами відзначені 242 учасники бойових дій, з них вісім – посмертно. Вічна памʼять усім, чиї життя забрали окупанти! Вічна слава кожному й кожній, хто воює за Україну!

0:06

Окупаційна адміністрація з 11 червня хоче роздавати російські паспорти жителям захоплених територій Запорізької області.

0:02

Харків'яни повідомляють про вибухи у місті.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024