стрічка

Ракети, аміак і напад білорусів: телеграм-деза на Волині та Рівненщині за два тижні

10 Червня 2022, 18:31
Телеграм-деза на Волині та Рівненщині за два тижні 8642
Телеграм-деза на Волині та Рівненщині за два тижні

Упродовж двох тижнів «Брехунець» моніторив повідомлення в інфопросторі Волині від більше ніж 30 телеграм-каналів. Звісно, майже усі повідомлення стосувалися  теми війни українців з російськими окупантами. 

Маніпулювали темою витоку аміаку, наганяли панку під час повітряних тривог, «обіцяли»  чергові фейкові виплати усім українцям, припускали, чи нападе на нас білорусь. 

Проліт ракети над Волинською областю

Досить часто ми спостерігаємо, що під час повітряних тривог телеграм-канали публікують інформацію, «яка потребує підтвердження». Так сталося і на минулому тижні, коли місцеві канали почали масово тиражувати повідомлення про «проліт крилатої ракети у напрямку Волинської області». Допоки тривала тривога, інформацію так і не підтвердили. А після її закінчення тривожне повідомлення видалили. Але воно встигло зробити свою справу: створити активність у чатах і привернути увагу до каналу.

Аміак і Волинська область

Чимало повідомлень телеграм-канали присвятили темі витоку аміаку, що стався на минулому тижні. Писали, що хмара рухається регіонами України. А для того, аби дізнатися «яка область у небезпеці» потрібно перейти за посиланням і підписатися на телеграм-канал. 

Зазначимо, що витік аміаку справді був. Внаслідок бойових дій пошкодили аміакопровод «Тольятті-Одеса», що знаходиться у місті Бахмут Донецької області. Про це повідомляв голова Донецької ОВА Павло Кириленко. У можливій зоні ураження за його словами могли бути Бахмут і прилеглі місцевості. Тобто про небезпеку саме для західних областей не згадували. Телеграм-канали знову скористалися ажіотажем навколо «гарячої» теми і  таким чином знову додали собі підписників.

Безкінечні  «масові виплати українцям»

Дуже часто під час моніторингу телеграм-каналів ми фіксуємо неправдиві повідомлення про начебто масові виплати грошей українцям. То провідні українські банки «виплачують від держави по 3000 гривень на картку», то потрібно обрати «свою зону», щоб отримати чергову «грошову допомогу».

Зазвичай, для того, аби дізнатися повнішу інформацію і деталі, потрібно перейти за посиланням, яке пропонують у тексті. Але і після того, як це зробити, ви не дізнаєтеся про обіцяне, адже потрібно підписатися на новий телеграм-канал. Таким чином відбувається «заманювання підписників» і збільшення активності користувачів.

Неспокійна білорусь

Досить часто під час моніторингу нам доводиться фіксувати повідомлення, які стосуються військової активності нашої сусідки білорусі. Постійною загрозою стали військові навчання, які розпочалися неподалік кордону Волинської та Рівненської областей. Під час повітряних тривог частота згадувань нашої, на жаль, не дружньої держави-сусідки зростає. Адже часто опозиційний телеграм-канал «Беларускі Гаюн» публікує інформацію про зліт винищувачів, переміщення військової техніки. 

Телеграм-канали витискають з ситуації усе. Створили навіть окремий канал, який називається «Чи білорусь напала на Україну?»

Створюють опитування на тему «Чи введе лукашенко війська в Україну, якщо путін його дотисне. Як ви вважаєте? Чи наважаить картопляник на введення військ?» Для того, аби проголосувати потрібно додати стікер піднятого пальця вверх  - так, або стікер пальця опущеного до низу – ні.

Рівненські телеграм-канали, збільшують кількість підписників «спеціально для того, щоб у разі чого, першими повідомити про нові загрози з боку білорусі».

А в одному з місцевих чатів, взагалі опублікували повідомлення, що Волинський і Поліський напрямок вже обстрілюють.

А 8 червня, у телеграм-каналах поширили маніпулятивні лякалки про повномасштабний наступ «завтра о 4:00 годині» з території білорусі. Паралельно розійшлося коротке повідомлення, що у білорусі вже завершується формування ударних угрупувань – заходи повинні закінчитися до 11 червня. І про це нібито повідомляє Генштаб ЗСУ. 

В одному з чатів під час повітряної тривоги опублікували повідомлення, що «мій інсайд пише, що є серйозна загроза. Саме з тих вини щувачів, що вилетіли з Барановичів».

Про що ще писали

Досить часто під час моніторингу контенту телеграм-каналів ми натрапляємо на трешові відео, які розповідають про те, що відбувається в росії, дезу про диверсійні групи у брянську, звільнення України від Донецької області. Час від часу відомі російські пропагандисти поширюють відомий наратив про те, що  «Польща загарбає Захід України». 

Читайте також: Маніпуляція про завершення формування ударних угрупувань Білорусі і фейк про наступ «завтра»

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024