стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 10 червня

10 Червня 2022, 23:27
Реакція світу на війну росії проти України 10 червня 2016
Реакція світу на війну росії проти України 10 червня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:26

Самопроголошений президент білорусі Лукашенко припустив, що білоруським військам, можливо, доведеться воювати за Західну Україну, щоб її «не відтягнув Захід», – пише УП.

«Зайдуть вони з України Західної чи ще звідкись. Ще, може, за Західну Україну доведеться воювати, щоби не відчепили. Тому що це для нас смерті подібне, не лише для українців. Страшні процеси відбуваються навколо», – заявив Лукашенко.

23:25

Словаччина буде не лише ремонтувати, а й модернізувати українську військову техніку. Про це заявив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь, – пише УП.

22:50

Компанія Pornhub звільнила свого єдиного співробітника на росії Дмітрія Колодіна через повномасштабну війну рф проти України. 

Колодін не був штатним працівником, але працював найманим консультантом з 2017 року. Він спілкувався з пресою та займався рекламою, – пише УП.

22:34

У Сербії затримали колишнього начальника управління внутрішньої безпеки Служби безпеки Андрія Наумова за підозрою у відмиванні коштів, – повідомляє УП.

22:20

МЗС Естонії викликало посла росії в Естонії Владіміра Ліпаєва у зв’язку з нещодавньою заявою президента путіна, який провів паралелі між епохою царя Петра І і сучасною Росією, якій випало «повертати і зміцнювати», – пише Європейська правда.

20:50

Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький жорстко розкритикував пропозиції окремих європейських лідерів щодо пропозицій дати голові рф путіну «зберегти обличчям» коштом українських територій, – пише УП.

«Озвучувалися думки, що треба рятувати чиєсь обличчя. То нехай віддають свій Бранденбург чи Піренеї», – радить посол.

20:30

Данія, Швеція і Нідерланди проти вступу України до ЄС, – пише УП.

18:40

У Єлисейському палаці заявили, що Франція готова долучитись до операції зі зняття блокади порту в Одесі та вивезення звідти українського зерна, – пише УП.

18:29

Японія заборонить постачати на росію вантажні автомобілі, самоскиди і бульдозери. Таке рішення ухвалили для того, щоб не допустити зміцнення промислової інфраструктури країни-агресорки.

Заборона набере чинності з 17 червня, – пише Україна 24, посилаючись на міністра Коїті Хагіуда.

18:26

Посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, що, попри війну росії проти України, у січні-квітні Німеччина збільшила імпорт із рф на 60% та перевела до Москви ще майже шість мільярдів євро, – пише Суспільне.

17:27

Німеччина надасть медичну підтримку Україні, допомагаючи з протезуванням, створенням травматологічних центрів та направить своїх лікарів.

Про це повідомило міністерство охорони здоров’я Німеччини, пише Європейська правда.

У п’ятницю міністр охорони здоров’я Німеччини Карл Лаутербах прибув з візитом до Львова. Він заявив, що Україна потребує гуманітарної допомоги так само, як і військової підтримки.

У Львові міністр бере участь у донорській конференції щодо створення реабілітаційного центру для інвалідів війни та відвідує декілька госпіталів. 

 

Згідно з повідомленням, уряд Німеччини підтримає створення та експлуатацію контейнерних майстерень з виробництва протезів компанії Otto Bock. 

За посередництвом міністерства охорони здоров'я 200 хірургів та лікарів швидкої допомоги прибудуть в Україні через Німецьку медичну асоціацію, а лікарня у Берліні проведе навчання для українських лікарів з лікування  опіків. 

У співпраці з госпіталем Шаріте німецький Інститут Роберта Коха найближчими тижнями підключить кілька додаткових лікарень в Україні до телемедичних консультацій для лікування пацієнтів із тяжкими травмами.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) повідомляє, що з початку вторгнення Росії в Україну було зареєстровано близько 290 атак РФ на медичні установи.

Міністерство додало, що уряд Німеччини надав Україні медичну допомогу на суму близько 100 мільйонів євро, а галузь охорони здоров'я Німеччини пожертвувала понад 100 мільйонів євро.

15:56

Фінляндія передасть Україні нову допомогу військового призначення, проте деталі пакета не розкривають.

Як пише Європейська правда, про це оголосило Міноборони Фінляндії.

Президент Саулі Нііністьо схвалив пропозицію уряду про надання Україні додаткової допомоги військового призначення. 

«Фінляндія не забуде Україну та українців. Ми продовжуємо допомагати і відправляємо новий пакет оборонного обладнання», – прокоментував міністр оборони Антті Кайкконен.

 

Що саме увійде до пакета і коли це обладнання може бути доставлене не розкривають з міркувань безпеки. За його словами, ця допомога відповідає актуальним потребам Збройних сил України. 

14:09

Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький жорстко відреагував на заяви про «збереження обличчя» президента рф владіміра путіна.

Свою думку він висловив у інтерв’ю Укрінформу, пише Європейська правда.

Ціхоцький відзначив, що Польща робить усе можливе, аби країни-союзниці «не зійшли з дистанції» і продовжували підтримувати Україну у довгій війні.

«Але треба розуміти, що ми не в центрі уваги багатьох столиць», – зазначив Ціхоцький.

На думку посла, Росія дуже свідомо і цілеспрямовано створила таку ситуацію, коли союзники тиснутимуть з метою піти на поступки Путіну.

«Бо що для них Донеччина чи Луганщина? Озвучувалися думки, що треба рятувати чиєсь обличчя. То нехай віддають свій Бранденбург чи Піренеї», – сказав польський дипломат.

12:53

В ЄС підготували «позитивне» і «негативне» рішення щодо статусу кандидата для України.

Про це пише Українська правда.

План А передбачає, що Єврокомісія надасть висновок про те, що Україна відповідає критеріям і ЄС визнає за нею статус кандидата вже зараз. Натомість усі наступні кроки, як-от початок переговорів, будуть обумовлені проведенням реформ.

План Б, який просувають кілька столиць, передбачає, що умови висунуть вже зараз, і до їх виконання Україна буде «кандидатом у кандидати».

Перелік умов пропонують прописати у висновках Єврокомісії, щоб це виглядало не ідеєю держав-членів, а сама ЄК.

На саміті у червні в цьому разі Україні повідомлять, що вона стає лише «потенційним кандидатом», а також отримує юридично визнану перспективу членства, яка досі формально справді не зафіксована у жодному документі.

Серед окремих посадовців Єврокомісії та серед окремих держав-членів є думка, що план Б не буде «зрадою». Його навіть «зливають» у ЗМІ, готуючи до імовірного негативного розвитку. Так, низка ЗМІ минулої ночі поширила повідомлення агенції Bloomberg із заголовком Ukraine Likely to Win Initial EU Backing for Path to Membership.

«Але у вигляді цієї «перемоги» джерело в ЄС розповіло журналістам саме про план Б, який стане для Києва безумовною поразкою. Про це вже публічно заявили та в уряді, і на Банковій. Про це одностайно кажуть українські експерти-реформатори, які спрямували до ЄС лист з цього приводу, який зібрав безпрецедентно широку підтримку», – йдеться у статті.

12:47

Уряд Чорногорії ухвалив рішення про надання Україні додаткової допомоги, зокрема військової.
 
Про це пише Укрінформ.
 
Як зазначається, рішення ухвалено 9 червня на пропозицію міністерства оборони. В оборонному відомстві Чорногорії заявили, що йдеться про продовження підтримки збереження цілісності та суверенітету України.
 
У міністерстві також підкреслили, що від початку розв'язаної росією війни проти України Чорногорія як повноправний член НАТО і кандидат у члени ЄС, а також щирий друг українського народу засуджує невиправдане і незаконне вторгнення в рф у суверенну європейську державу.
 

«Військова та гуманітарна допомога, яку надала Чорногорія, є доказом безкорисливої ​​підтримки хороброго українського народу та безперервної відданості спільним діям проти недемократичних принципів», – заявили у відомстві.

Зазначається, що конкретна необхідна допомога буде розглянута в найближчий період у співпраці з українською стороною та партнерами з метою надання Україні необхідної фінансової, гуманітарної та військової підтримки.

8:20

Євросоюз виділить 7,25 мільйона євро на розслідування воєнних злочинів рф в Україні.

Про це на своєму сайті повідомляє Європейська комісія. 

Цей проєкт є частиною зусиль ЄС із глобальної боротьби проти безкарності за міжнародні злочини.

Ці кошти, зокрема, допоможуть Міжнародному кримінальному суду наростити спроможності із розслідування воєнних злочинів, які росія скоїла в Україні.

«Не може бути безкарності за злочини, скоєні під російською окупацією. Розслідування МКС мають вирішальне значення для забезпечення відповідальності та справедливості за жахливі злочини, скоєні в Україні», – заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

6:39

Державний секретар США Ентоні Блінкен засудив рішення фіктивного суду так званої «днр», який що до страти трьох іноземців, які воювали на боці ЗСУ.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024