стрічка

Маніпуляція про завершення формування ударних угрупувань Білорусі і фейк про наступ «завтра»

09 Червня 2022, 15:24
Маніпуляція про завершення формування ударних угрупувань Білорусі і фейк про наступ «завтра» 8318
Маніпуляція про завершення формування ударних угрупувань Білорусі і фейк про наступ «завтра»

Вчора, 8 червня, у телеграм-каналах поширили маніпулятивні лякалки про повномасштабний наступ «завтра о 4:00 годині» з території білорусі.

Паралельно розійшлося коротке повідомлення, що у білорусі вже завершується формування ударних угрупувань – заходи повинні закінчитися до 11 червня. І про це нібито повідомляє Генштаб ЗСУ. Не варто панікувати – це маніпуляція і фейк. Про це інформують фактчекери проєкту «Без Брехні».

МАНІПУЛЯЦІЯ / ФЕЙК

ПРО ЩО НАСПРАВДІ ПОВІДОМЛЯВ ГЕНШТАБ

Вчора вранці Генштаб ЗСУ традиційно опублікував відеозвіт з оглядом ситуації на фронтах станом на 6:00 ранку 8.06.2022. Відеозвіт і зараз доступний на офіційній сторінці Генерального штабу у мережі Facebook http://surl.li/biezu, а також на Youtube каналі структури. http://surl.li/cdwho

З приводу ситуації на кордонах з білоруссю повідомлялося, що «на Волинському та Поліському напрямках за планом проведення перевірки до 11-го червня 2022 року в збройних силах республіки білорусь відпрацьовується питання створення ударних угруповань на одному з напрямків та перевірка готовності транспортної інфраструктури до перевезення підрозділів…»

Тобто Генштаб не повідомляв, що до 11-го червня білорусь уже сформує ударне угрупування. Мова йшла тільки по відпрацювання навичок до формування. Для реального формування таких угрупувань потрібна відповідна кількість техніки та солдатів, причому дуже і дуже значна.

У вечірньому звіті, який був опублікований о 18:00 того ж дня мова йде про те, що «…на Волинському та Поліському напрямках, в рамках чергового етапу перевірки бойової готовності збройних сил республіки білорусь, здійснюється переміщення окремих підрозділів до пунктів постійної дислокації». Як бачимо, мова йде про окремі підрозділи. Переміщення великих мас техніки та солдатів не зафіксовано.

Звичайно, що це не означає, що треба ігнорувати все, що стосується повідомлень про білорусь, бо тамтешній, так званий, президент не менш підступний ніж його ерефський колега. Проте і зайву паніку поширювати не слід. А з приводу повідомлення у телеграм каналі, можна стверджувати, що його адміністратори чи автори реально «перегнули палку» і поширили інформацію, яка не відповідає дійсності, є маніпулятивною та ще й нагнітає паніку.

ЩО НЕ ТАК З ПОВІДОМЛЕННЯМ ПРО НАСТУП О 4:00 «ЗАВТРА»

Якщо коротко і у двох словах – то практично все! Все у цьому повідомленні буквально кричить, що це вкид і фейк. По-перше, такий самий вкид було поширено більше двох тижнів тому і з тим же результатом.

По-друге, контекст фейкового повідомлення – явно російська підробка, бо за всіма ознаками текст перекладений української за допомогою автоматичного перекладача. Про це свідчать численні граматичні і синтаксичні помилки: «авіа удар» - написано окремо, «схід південь» - без коми, «укр.залізниця» - пишеться разом і т.ін.

Крім того, у повідомленні чимало фактологічних помилок. Так, коли оголошується тривога, то йде вже традиційна (нажаль) форма звернення: «Увага, повітряна тривога. Пройдіть в найближче укриття». Інколи може додаватися речення – «небезпека ракетно удару». Але не говориться «ракетна небезпека» - це фактична і стилістична помилка.

Аналогічно і словосполучення «убуття в бліндаж» - воно явно із військового лексикону. Бо цивільним не повідомляють при оголошенні тривоги про «бліндаж» - це суто військова споруда. «Убуття» - так говорять військові – «убуття у відрядження»», «убуття у госпіталь» і т.ін. До того ж за змістом «убуття в бліндаж» - повна нісенітниця. Говорять, сховатися, пройти, але ніяк не «убуття».

Інші маркери, які вказують на фейковість повідомлення: «завтра в 4:00» - але немає точної дати, коли ж настане це завтра; «передайте рідним» - класичний заклик до поширення; згадка «Укрзалізниці» - маркер, який має надати повідомленню правдивості. Мовляв, «Укрзалізниця» - державна установа і працівникам, які там працюють повідомляють більше ніж простим громадянам.

 Читайте також: Російські пропагандисти продовжують поширювати наратив, що Польща планує «загарбати» Західну Україну

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024