стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 червня

09 Червня 2022, 23:38
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 червня 5136
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 червня

Сто шосту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:38

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що втрати українських військових зараз становлять від 100 до 200 людей щодня.

23:34

Харків'яни повідомляють про вибух у місті.

23:06

Російські окупанти з безпілотників скидають бойові гранати на прикордонні села Сумщини — голова ОВА Дмитро Живицький.

23:02

Упродовж цієї доби українські захисники на Донбасі відбили 7 атак ворога. На двох локаціях ще тривають бої.

Росіяни втратили 10 танків, сім артилерійських систем, чотири броньовані машини та три спецавтомобілі, чотири одиниці автотехніки і склад з боєприпасами.

22:20

Російські війська знищили Льодовий палац у Сєвєродонецьку. 

«5 000 сєвєродончан (саме стільки вміщувала зала) більше не відвідають концерт на кращій сцені міста», — заявив керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

21:43

Керівник Запорізької ОВА Олександр Старух повідомив, що окупанти провели ротацію у районі Мелітополя. Фактичного відводу військ, як заявлялося раніше, не було.

21:05

Внаслідок російського обстрілу Золочева Харківської області одна людина загинула, п’ятеро дістали поранення.

Про це Суспільному повідомив голова Золочівської громади Віктор Коваленко.

За його словами, росіяни завдали п'ятьох ударів по селищу з «Градів» сьогодні, 9 червня, близько 19:30. Від обстрілу два будинки зруйновані, 14 — пошкоджені.

Крім того, снаряд влучив поряд із гуртожитком для переселенців із тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей, там є пошкодження в чотирьох кімнатах.

Ще один удар, за словами Коваленка, завдали по енергопідстанції — зараз пів Золочева без світла.

Внаслідок обстрілу загинула жінка. Двох жінок 1969 і 1941 років народження та двох чоловіків 1957 і 1968 років народження з тяжкими травмами доставили до обласної лікарні.

Ще одна жінка 1975 року народження отримала черепно-мозкову травму, їй надали першу медичну допомогу і відправили в обласний медзаклад.

20:35

У Миколаєві чути вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

18:50

Оперативна інформація станом на 18.00 09.06.2022 щодо російського вторгнення.

Триває сто шоста доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь на ротаційній основі продовжують виконувати завдання з прикриття ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях. Для недопущення викриття позицій та місць розміщення військової техніки місцевому населенню заборонено відвідування лісів.

Активізовано процес формування так званого “народного ополчення” республіки білорусь. У військових комісаріатах проводяться збори з місцевими жителями з метою роз’яснення необхідності створення зазначених підрозділів.

На Сіверському напрямку тривають обстріли зі стрілецької зброї та мінометів в прикордонних районах. Ворог веде повітряну розвідку з використанням безпілотних літальних апаратів. 

На Харківському напрямку противник продовжує вогневий вплив на підрозділи наших військ з метою недопущення їх просування вглиб тимчасово захопленої території.

На Слов’янському напрямку ворог активних дій не проводив, намагається закріпитись на досягнутих рубежах. Основні зусилля противник зосереджує на поповненні запасів та перегрупуванні підрозділів. Здійснював артилерійські обстріли вздовж лінії зіткнення. 

В районі населеного пункту Долина артилерійські підрозділи Сил оборони завдали вогневого ураження по скупченню особового складу та військової техніки  ворога. Втрати противника уточнюються.

На Сєверодонецькому напрямку окупанти силами мотострілецьких підрозділів за підтримки артилерії вели штурмові дії в місті Сєвєродонецьк, успіху не мають, бойові дії тривають. 

На північно-західній околиці населеного пункту Тошківка українські воїни успішно відбили ворожий штурм.

Ворог має частковий успіх у напрямках на населені пункти Комишуваха та Роти.

На Бахмутському напрямку окупанти завдали ракетного удару в районі міста Краматорськ. З метою визначення маршрутів висування та слабких місць в обороні наших військ противник здійснив розвідку в районі населеного пункту Нагірне. Наші воїни дали рішучу відсіч і змусили противника відійти.

Ворог вів повітряну розвідку БПЛА у районах Краматорська та Покровська

На Лиманському напрямку противник активних наступальних дій не здійснював. 

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстановка змін не зазнала. 

На Південнобузькому напрямку підрозділи ворога, під прикриттям вогню артилерії та реактивних систем залпового вогню, нарощують систему оборонних рубежів - обладнують позиції та встановлюють мінно-вибухові загородження.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельні угрупування противника продовжують виконувати завдання з ізоляції району бойових дій та блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

Підрозділи Сил оборони України продовжують завдавати суттєвих втрат військам противника, стійко тримають оборону на всіх напрямках. На певних ділянках ведуть наступальні дії.

18:38

У «ДНР» «засудили» до смертної кари трьох іноземців, які воювали за Україну і потрапили у полон — громадянина Марокко Саадуна Брагіма та двох британців Ейдена Асліна і Шона Піннера. 

Окупанти дали іноземним захисникам України місяць на оскарження «рішення» так званого суду.

18:24

Росія готує об’єднання окупованих територій Херсонської та Запорізької областей, а також сепаратистські так звані «ДНР» та «ЛНР» в окремий федеральний округ РФ — видання «Медуза» з посиланням на співрозмовників з адміністрації президента РФ.

18:13

Володимир Зеленський підписав указ про санкції проти президента росії путіна, а також проти його речника пєскова. Загалом у списку понад 260 росіян та 236 підприємств.

18:02

Україна ввела санкції проти путіна. Відповідний указ підписав Зеленський, – повідомляє Україна 24.

Окрім путіна під українські санкції потрапили:

  • прессекретар Президента РФ Дмитро Пєсков
  • голова Уряду РФ Михайло Мішустін та його заступники
  • міністр оборони РФ Сергій Шойгу
  • міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров
  • Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев
  • міністр внутрішніх справ РФ Володимир Колокольцев та інші.

18:01

росія почала обманом завозити найманців на війну в Україну.

Як повідомляють у Службі безпеки України, «нова партія» військовополонених з рф, яких схопили на Луганщині, – жителі республіки Марій Ел, Татарстану та Москви.

17:16

Під час обстрілу російськими військовими цивільної інфраструктури Харкова снаряд пошкодив один із об’єктів Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, який забезпечував трансляцію українського телебачення та радіо у місті та області. Через це у Харкові та частині області тимчасово недоступний сигнал цифрового телебачення Т2 та низки радіостанцій. 

Роботи з відновлення телесигналу тривають, – повідомляє Держспецзв'язку.

17:09

Маріонетковий суд так званої ДНР «засудив» до смертної кари трьох іноземних бійців, які захищали Україну. Йдеться про британців Ейдена Асліна, Шона Піннера і марокканця Саадуна Брагіма, – пише УП.

16:40

Тіла маріупольців вивозять разом зі сміттям на сміттєзбірний полігон. Про це повідомляє радник мера міста Петро Андрющенко.

«Лівобережний район міста найбільше постраждав від обстрілів російських «Градів». Скільки маріупольців загинуло під цими завалами, ми не дізнаємось ніколи. Разом зі сміттям вони будуть поховані на Лівобережному сміттєзбірному полігоні», – йдеться у повідомленні.

15:59

Росіяни шукають в Мелітополі додаткові холодильники для зберігання тіл вбитих окупантів. Про це повідомляє Головне управління розвідки.

Зокрема, 6 червня російські військові приїхали до ТОВ «Арон-М» та вивчили його холодильні камери.

Обладнання визнали придатним для переобладнання в морг. Керівництву компанії повідомили про «рішення щодо тимчасового їх використання на безоплатній основі для зберігання тіл загиблих військовослужбовців».

Зазначається, що наразі в Мелітополь активно завозяться трупи росіян, які загинули під час боїв на напрямку Пологи – Гуляйполе.

15:38

Київрада позбавила Мінськ статусу міста-побратима, – пише Україна 24.

15:35

Розвідка та артилерія у співпраці зірвали атаку росіян у фланг ЗСУ, – пише УП.

На Донеччині завдяки чітким та злагодженим діям розвідки та артилерії вдалось зірвати черговий план противника, який намагався вдарити у фланг українським підрозділам.

«Бій був недовгим – українські воїни знищили два танки та БТР окупантів. Решта російських танкових екіпажів відступили та відмовилися від атаки», – йдеться у повідомленні.

13:47

Американські протикорабельні ракети Harpoon вже надійшли на озброєння ЗСУ та перебувають на береговій лінії, – повідомив голова Міноборони України Олексій Рєзніков.

13:38

У більшості областей України лунає повітряна тривога!

13:08

Через війну 15 мільйонам українців буде потрібна допомога психолога. З них 3-4 мільйони потребуватимуть, крім того, ще й медикаментозного лікування. Такі дані оприлюднило Міністерство охорони здоров’я України.

13:05

Тіла ще 58 загиблих захисників «Азовсталі» привезли до Києва. Четверо із них, ймовірно, служили в «Азові». 

Процесом упізнання займатиметься Патронатна служба полку «Азов», – повідомляє пресслужба полку.

Ховати захисників планують на Меморіалі загиблим героям «Азовсталі», що хочуть звести на схилах Дніпра, – повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

12:43

В Україну доставили тіла загиблих воїнів «Азовсталі», – пише Україна 24.

 Минулого тижня між Україною та росією відбувся обмін тілами 160 загиблих військовослужбовців. Щонайменше 52 з них – загиблі військового полку «Азов». Про це повідомила прессекретарка полку «Азов» Ганна Головко.

У Києві проводитиметься аналіз ДНК для ідентифікації решток.

Також відомо, що на території ОРДЛО може бути ще 2,5 тисячі полонених «азовців».

12:39

Передані Польщею САУ «Краб» вже на фронті. Це вже п'ятий вид артилерії 155-мм калібру, який тепер має українська армія, – повідомляє міністр оборони Олексій Резніков.

12:09

Окупанти розглядають спосіб «розмінувати» Маріуполь, випустивши полонених українців на мінні поля. Для цього навіть придумали новий термін: «разминирование естественным путем».

СБУ стало відомо про ці жахливі наміри загарбників із перехоплених телефонних розмов. 

«Обсуждался, вроде бы, момент: в помощь вам или городу Мариуполю на разминирование естественным путем, либо на окопы хотят определить задержанных с Мелитополя», – говорить своєму колезі військовослужбовець фсб рф з позивним «Каспій».

Запевняє, що це вже погоджено з місцевими колаборантами, які виконують роль окупаційної влади: «Тор» (співробітник фсб рф) мне сообщил, что от тебя шла инициатива… наше руководство продублировало коменданту области, все всё в курсе. Главное – механизм продумать».

11:21

Досі існує ризик, що росія здійснить новий наступ на Миколаїв і Запоріжжя. Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім каже, що ситуація може розвиватися дуже швидко.

11:19

Українські сили просунулися від Миколаєва в бік Херсона. Є дані, що нові позиції українських військових недалеко від сумнозвісної для росіян Чорнобаївки – йдеться у репортажі спецкора ТСН Андрія Цаплієнка. 

11:04

В Маріуполі окупанти навіть не намагаються шукати тіла загиблих під завалами, а просто зносять будівлі та вивозять на звалище. 

«Скільки маріупольців загинуло і досі під цими завалами ми вже не дізнаємось ніколи. Разом зі сміттям вони будуть поховані на Лівобережному сміттезбірному полігоні», – написав на свої сторінці в Телеграм радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

10:42

Для мінування Херсонської області російські військові завезли на окуповану територію боєприпаси 50-х років минулого століття. Про це інформують пресслужбі ГУ розвідки МО України.

10:29

В мережі з’явились фото боїв в лісах на Ізюмсько-Словянському напрямку.

10:06

Львівські десантники знищили ворожий бронетранспортер, два танки та 15 загарбників:

«Російські окупанти спробували танками зайти у фланг нашим підрозділам та розвинути наступ. Проте цей план путінських «манштейнів», був зірваний, завдяки чіткій, злагодженій, системній взаємодії розвідки і артилерії 80-тої бригади», – написали у пресслужбі бригади у Фейсбуці.

09:43

Житомирська область вночі зазнала ракетного удару. Пошкоджена будівля. Загиблих та постраждалих немає. Деталі уточнюються.

09:18

Ворог знов гатить по цивільній інфраструктурі. З’явились подробиці вчорашнього обстрілу Харкова. Близько 23:00 після обстрілу росіян в місті почалися пожежі. Зайнялося приміщення кафе, магазину та шкільної бібліотеки Новобаварського району міста. Також пошкоджено будівлю школи. За попередніми даними, двоє людей загинули, ще четверо поранені – повідомили у ГУ ДСНС у Харківській області.

09:17

росіяни обстріляли сєвєродонецький завод «Азот». В області 4 загиблих та 6 поранених. Пошкоджено щонайменше два цехи у різних кінцях хімічного підприємства. Один із них – цех виробництва аміаку. Про наслідки обстрілів повідомлять окремо.

Із мінометів, артилерії та РСЗВ російська армія обстріляла Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Привілля, Оріхове, Устинівка, Гірське, Катеринівка, Білогорівка, Миколаївка, Комишуваха, Павлоград, що під Сєвєродонецьком. Пошкоджено щонайменше 22 будинки.

08:49

Вночі росіяни п’ять разів обстріляли з артилерії Зеленодольську громаду на Дніпропетровщині. У селі Велика Костромка зруйновані будинки, жертв немає — повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

 7:24

Розпочалася 106 доба героїчного протистояння української нації російському воєнному вторгненню. Ситуація на фронті станом на ранок 9 червня - у зведенні Генштабу.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Обстановка суттєвих змін не зазнала. 

На Сіверському напрямку ворог продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону та обстрілювати з мінометів цивільну інфраструктуру в прикордонних районах Чернігівської і Сумської областей. 

На Харківському напрямку ворог, з метою підвищення стійкості оборони, проводить інженерно-фортифікаційне обладнання позицій та мінування підступів. Для сковування дій сил оборони України веде інтенсивні артилерійські обстріли наших підрозділів.

 На Слов’янському напрямку зусилля противника зосереджені на підготовці до продовження наступу в напрямку населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове. Ворог здійснив обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Дібрівне, Комишуваха та Курулька. Окупанти проводили наступальні та штурмові дії поблизу Богородичного та Довгенького, бойові дії тривають. 

На Донецькому напрямку ворог, окрім застосування артилерії вздовж лінії зіткнення, завдав ракетного удару в районі міста Краматорськ. 

На Лиманському напрямку активних дій противник не вів. Обстріляв Тетянівку, Пришиб та Серебрянку. На Сєвєродонецькому напрямку ворог здійснював вогневий вплив на підрозділи наших військ із мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Лисичанськ, Привілля, Устинівка, Гірське та Катеринівка. По Тошківці окупанти завдали авіаудару та невдало провели штурм. У напрямку населеного пункту Катеринівка українські воїни також завдали противнику втрат. Ворог відійшов. Противник продовжує безуспішні пошуки слабких місць в обороні міста Сєверодонецьк. 

На Бахмутському напрямку ворог обстрілював позиції наших підрозділів із ствольної та реактивної артилерії поблизу Комишувахи, Миколаївки, Берестового, Білогорівки, Семигір’я та Майорського. Завдав ракетно-авіаційних ударів по районах населених пунктів Верхньокам’янка, Золоте, Берестове, Слов’янськ та Нью-Йорк. Противник веде штурмові дії в районі населених пунктів Роти, Миколаївка та Комишуваха. На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій противник не вів. З метою сковування дій наших підрозділів здійснював обстріли із артилерії та мінометів по лінії зіткнення. 

На Південнобузькому напрямку ворог застосував артилерію різних калібрів в районах населених пунктів Любимівка, Добрянка, Біла Криниця, Широке, Березнегувате, Благодатне, Любомирівка і Таврійське.

6:40

росіяни перекинули 30 танків на Запоріжжі, щоб посилити контроль над трасою. росіяни, імовірно, намагаються посилити контроль над трасою Т0812, що пролягає територією Оріхівського та Василівського районів, для підтримки операцій на північному сході Запоріжжя – тому і перекинули туди 30 танків Т-62. Про це інформує американський Інститут вивчення війни (ISW).

 

6:36

росіяни обстріляли село  Твердомедове (Херсонська область), поранені  двоє цивільних. Про це повідомив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром