стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 8 червня

08 Червня 2022, 21:08
Реакція світу на війну росії проти України 8 червня 1530
Реакція світу на війну росії проти України 8 червня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

21:08

Європарламент підтримав резолюцію із закликом надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС, а також якнайшвидше надавати Україні необхідну зброю.

18:10

Канада заборонила рекламним та PR агенціям працювати на російські нафтогазові компанії в рамках нової хвилі санкцій, спрямованих на посилення тиску на путінський режим.

15:31

Канада і надалі підтримуватиме Україну в боротьбі з російською агресією. Про це йшлося під час зустрічі Голови Служби безпеки України Івана Баканова та пані посла Канади в Україні Лариси Ґаладзи, – пишуть українські ЗМІ.

13:21

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу назвав реалістичним план ООН зі створення коридору в Чорному морі для поновлення вивозу українського зерна і виступив за подальші переговори з цього питання за участю всіх сторін.

Про це він заявив після зустрічі з главою МЗС рф сєргєєм лавровим, – пише Українська правда.

Також Чавушоглу заявив, що завершення війни між росією та Україною шляхом переговорів відповідає інтересам усієї світової спільноти.

За його словами, заяви останніх днів дають підстави для надії на повернення до переговорного процесу між рф та Україною.

12:24

Україна отримає додаткову фінансову допомогу від ЄС. Йдеться про €26 мільйонів, які призначалися на спільні проєкти з рф та білоруссю. Тепер ці кошти розподілять між Україною та Молдовою, – пише Україна24.

10:54

Норвегія передала Україні 22 самохідні гаубиці М109, включаючи запасні частини, боєприпаси та інше спорядження, повідомляє Європейська правда.

10:12

США планують скоротити закупки російського урану. Щоб зменшити залежність від російського ядерного палива, адміністрація Джо Байдена готова виділити понад $4 мільярди, пише Бабель.

07:29

Європейський парламент у своїй доповіді про вплив агресії РФ на спільну політику безпеки й оборони ЄС, яка має бути затверджена у середу, рекомендуватиме лідерам ЄС надати Україні статус кандидата на членство.

Про це у вівторок заявив голова комітету Європарламенту із закордонних справ Девід Маккалістер, повідомляє Європейська правда.

«Ми рекомендуємо надати Україні зброю і все обладнання відповідно до потреб, що були висловлені українською владою, та надати країні статус країни-кандидата як чіткий політичний сигнал солідарності з мужнім народом України», – заявив Маккалістер.

За його словами, автори доповіді також рекомендують забезпечити широкий моніторинг застосування санкцій ЄС, щоб «зміцнити спроможність Європейської комісії з імплементації обмежувальних заходів».

Європарламентар нагадав, що інституція й раніше підтримувала збільшення ефективності спільної політики ЄС із безпеки й оборони. Це ще більше загострилося внаслідок агресії росії проти України.

Зокрема автори доповіді пропонують такі заходи:

  • швидка імплементація Стратегічного компаса ЄС, зокрема, в частині розвитку оперативних спроможностей сил швидкого розгортання ЄС;
  • перегляд та направлення місій та операцій ЄС в рамках Спільної політики з безпеки й оборони, їх адаптація до нових геополітичних реалій, зокрема, для надання належної підтримки урядам України й Молдови;
  • швидке завершення роботи над третьою Спільною декларацією ЄС-НАТО;
  • перегляд Європейської політики сусідства для оцінки впливу російської агресії на співробітництво в межах Східного партнерства та на посилення політики розширення ЄС;
  • активне долучення Європарламенту до належної імплементації спільної зовнішньої та безпекової політики та спільної політики з безпеки й оборони;
  • забезпечення спільної політики з безпеки й оборони ЄС належними фінансовими ресурсами для підвищення її ефективності та надійності.

07:11

Колишня багаторічна канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що не бачить провини своєї політики щодо рф у нападі росії на Україну, оскільки «неможливо було створити архітектуру безпеки, яка могла б цьому запобігти».
 
Про це Меркель заявила у своєму першому після відставки великому інтерв'ю виданню Der Spiegel, пише Укрінформ.
 
«Я не звинувачую себе», – заявила колишня німецька канцлерка, відповідаючи на питання, чи могла б вона зробити більше чи зробити щось інакше, щоб запобігти війні рф проти України. При цьому, Меркель різко засудила жорстокий напад росії, «який порушує міжнародне право і якому немає виправдань».
 
«Неможливо було створити архітектуру безпеки, яка могла б запобігти цьому», – заявила ексглава німецького уряду.
 
Також Меркель відкинула обвинувачення з боку посла України у ФРН Андрія Мельника у проведенні нею свого роду політики умиротворення щодо росії. Вона заявила, що так не думає, і що «дипломатія, якщо і зазнає невдачі, не є хибною».

Крім того, ексканцлерка висловилася на захист Мінських домовленостей, оскільки якби їх не було, «то ситуація дійсно б загострилася». Також, як вважає Меркель, те ж саме було б, «якби Україну прийняли до НАТО».

«Я не бачу, що я маю говорити, що це було неправильно, тому я також не буду вибачатися», – заявила вона.
Про газопровід «Північний потік-2», який також розглядався проєктом зміцнення відносин із рф і за який Меркель агітувала під час свого канцлерства, ексглава німецького уряду згадала під час інтерв’ю лише в одному контексті: вона була дуже розлючена тим, що США за президента Джозефа Байдена наклали санкції на компанії, задіяні у проєкті «Північний потік-2».

06:44

Техногігант IBM остаточно йде з рф та звільняє своїх співробітників.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

В березні компанія засудила повномасштабне вторгнення рф в Україну та призупинила роботу, але продовжувала фінансово підтримувати кілька сотень своїх працівників. Проте тепер більшість з них безробітні. Щодня тисячі громадян країни-агресора втрачають робочі місця через безглузді дії своєї влади, яку вони досі не в змозі зупинити.

Провідні технологічні компанії продовжують покидати росію, залишаючи її сам на сам із власною злістю, невіглаством та безнадією. Тому більше жодних високих технологій для країни з низьким рівнем адекватності.

06:31

Виконавча рада Світового банку у вівторок ухвалила рішення про виділення Україні S1,49 мільярда додаткового фінансування для виплати зарплати державним і соціальним працівникам, збільшивши загальну суму обіцяної підтримки до більш як $4 мільярдів.
 
Про це пише Укрінформ.
 

У заяві банку зазначено, що виділення цих коштів підтримується гарантіями Великої Британії, Нідерландів, Литви та Латвії, а також паралельним фінансуванням з боку Італії та внесками з нового багатостороннього донорського трастового фонду.

Україна заявляла, що найближчим часом їй необхідно не менш як $5 мільярдів на місяць для підтримання роботи уряду в умовах російського вторгнення, яке призвело до зупинки значної частини її економіки. 

Фінансові лідери країн G7 у травні пообіцяли виділити $9,5 мільярда додатково. Загальна сума невійськової підтримки таким чином сягатиме майже 20 млрд доларів.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024