стрічка

«Тисячі злотих» від Анджея Дуди: у мережі поширюють новий фейк

07 Червня 2022, 16:08
«Тисячі злотих» від Анджея Дуди: у мережі поширюють новий фейк ФАКТЧЕК 2096
«Тисячі злотих» від Анджея Дуди: у мережі поширюють новий фейк

У волинському сегменті Facebook поширюють повідомлення про те, що начебто польський президент Анджей Дуда роздає по декілька тисяч злотих в подарунок  для українців. Сума виплат різна і нібито залежить від місяця народження людини.

Журналісти проєкту «Брехунець» проаналізували це повідомлення і з'ясували, що це – ФЕЙК!

ФЕЙК

У тексті написано, що потрібно обрати свій місяць народження й отримати подарунок, який відповідає місяцю народження. Робити це потрібно впевнено. Гроші нараховуються у злотих. Найбільше платять для тих, хто народився у травні та вересні 9 600 злотих, а найменше у березні – 6 800 злотих.

До посту є й допис, у якому висловлюється щира подяка Президенту Польщі та всім полякам за підтримку!

А ще додано чотири фото, на яких зображений Анджей Дуда, пачки з грошима, і чимала кількість пакетів з «подарунками».

СПРОСТУВАННЯ

Насправді президент Польщі не роздає гроші українцям залежно від місяця народження. Сторінка Дуди у Facebook фейкова. Неправильно написали навіть його ім’я. У фейковому дописі – ANDRZEJJ, насправді ж правильно польською – ANDRZEJ. Вона має всього 1896 вподобань і два дописи. А в сфері діяльності зазначено «Агент з нерухомості». 

Пост набрав чимало коментарів, у яких люди все ж пишуть місяць свого народження, дякують полякам за підтримку, або розуміють, що це неправда, і намагаються застерегти інших.

ВИСНОВОК

На хвилі дійсно вагомої та важливої підтримки, яку для нас надає Польща, ймовірно шахраї створили фейкову сторінку Анджея Дуди, аби привернути увагу. Неправдивий текст із зазначеними сумами виплат, звісно, викликає інтерес і реакцію у користувача. Можливо, таким чином маніпулятори розкручували сторінку того ж таки «агента нерухомості». Або намагалися похитнути рівень довіри до Польщі, адже насправді «тисячі злотих» для тих, хто повірив у цю аферу, виплачувати ніхто не збирається.

Читайте також:  росія поширює наратив про те, що Польща хоче «загарбати» Захід України

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром